Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Meksiko

Merida on viehättävä kulttuurikaupunki Meksikossa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Meridan kaupunki on kulttuurista kiinnostuneen matkailijan valinta Meksikossa.

Siirtomaatyyliä ja paikalliskulttuuria

Merida on noin 1,5 miljoonan asukkaan kaupunki Meksikossa Jukatanin niemimaalla. Pikkukaupunkimaisen tunnelmansa säilyttänyt Merida tunnetaan kauniista rakennuksistaan sekä vehreistä puistoalueistaan kuten Zocalosta, jossa voi seurata paikallisten musiikkiesityksiä. Paseo de Montoje -puistokatu loistavine palatseineen on mukava paikka päiväkävelylle.

Merida on rantakohteistaan tunnetun Jukatanin niemimaan kulttuuripääkaupunki, joka tunnetaan laadukkaista museoistaan ja lyhyistä etäisyyksistä historiallisille maya-raunioille. Merida onkin erinomainen tukikohta reissaajille, jotka haluavat tutustua maya-kulttuurin rikkaaseen perintöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantalomaa kohteessa pääsee viettämään matkustamalla esimerkiksi Progreson kylään noin tunnin ajomatkan päähän. Alueen suosituimpaan rantakohteeseen Cancuniin on reilun kolmen tunnin ajomatka.

Meksikon parhaat matkakohteet

Kaupungista löytyy ostosmahdollisuuksia

Merida on hyvä ostoskaupunki, jonka hintataso on edullinen. Löytöjä voi tehdä niin paikallisissa pikkuputiikeissa kuin amerikkalaistyylisissä ostoskeskuksissakin. Yleisimmin matkailijat ostavat Meksikosta paikallisia käsitöitä, keramiikkaa ja koruja. Myös värikkäät meksikolaistyyliset riippumatot ovat suosittuja matkamuistoja.

Tinkiminen kuuluu asiaan erityisesti markkinoilla – muista kuitenkin, että kaupanteosta pitäisi jäädä molemmille osapuolille hyvä mieli. Muutaman euron takia ei kannata vängätä tuntikaupalla.

Paikallisia makuja metsästämässä

Loma Meksikossa ei olisi mitään ilman paikallisen keittiön antimiin tutustumista. Tex mex -ravintoloihin tottuneet suomalaismatkailijat kokevat Meridassa yllättäviä ruokaelämyksiä: pehmeistä vehnätortilloista valmistetut tacot ovat Meksikossa suosituinta pikaruokaa, johon kuuluvat tuoreet täytteet ja maukkaat mausteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meksikolainen ruoka ei maineestaan huolimatta ole tulista – annoksen mausteisuutta voi itse säädellä pöytään tuotavien kastikkeiden avulla.

Perinteisenä meksikolaisjuomana pidetty tequila on myös suosittu tuliainen kotiinviemisiksi. Iltaisin Meridan baareissa nautittuja margaritoja voi myöhemmin kokeilla valmistaa omassa kotikeittiössä.

Hyvä tietää Meridasta

Merida on Meksikon kulttuurihistoriasta ja kaupunkielämästä kiinnostuneen matkailijan valinta – rantalomaa haikailevien kannattaa suunnata suosiolla saman niemimaan rantakohteisiin.

Merida on turvallinen matkakohde, jossa ei suuresta asukasluvusta huolimatta ole hektisen miljoonakaupungin tunnelmaa. Turistien on kuitenkin hyvä pitää mielessä perusvarovaisuus esimerkiksi taskuvarkaiden varalta. Pimeällä ei myöskään luonnollisesti kannata liikkua yksin.

Suomalaismatkailijat eivät tarvitse lomamatkalle viisumia Meksikoon. Paras aika matkustaa Meridaan on on talvi tai kevät – Meksikossa on hurrikaanisesonki kesäkuusta marraskuuhun saakka.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MERIDASSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Meridassa

Cancunin kautta perille

Merida ei ole Meksikon yleisimpiä pakettimatkakohteita, mutta muutamat suomalaiset matkanjärjestäjät tarjoavat valmismatkoja kohteeseen. Kohde toimii kuitenkin yleensä omatoimimatkailuperiaatteella ilman opaspalveluita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkat Meridaan tehdään yleensä Cancunin lentoaseman kautta, josta on kohteeseen noin neljän tunnin ajomatka.

Majoituksen hintahaitari laaja

Meridassa on suurkaupunkien tapaan paljon valinnanvaraa majoituksen suhteen. Hotelleja löytyy edullisista luksusluokan vaihtoehtoihin saakka, ja reppureissaajille on omat retkeilymajansa.

Liikkuminen kaupungissa

Meridassa on helppoa liikkua paikallisbusseilla, joiden liput ovat erittäin edullisia. Taksilla liikuttaessa hinta tulee aina sopia kuskin kanssa etukäteen. Vuokra-autolla ei Meridan sokkeloisilla kujilla tee mitään, mutta autonvuokrausta voi harkita mikäli haluaa tehdä omatoimisia retkiä lähialueille.

Suosittuja menopelejä Meridassa ovat myös hevosvaunut, joilla voi taittaa matkaa taksin tapaan tai vuokrata kuljettajan kaupunkiajelua varten.

MERIDAN NÄHTÄVYYDET

Meridan parhaat nähtävyydet

San Ildefonson katedraali

Meridan keskusaukiolla Plaza Grandella sijaitseva San Ildefonson katedraali on koko maanosan vanhin kirkko, joka valmistui jo 1500-luvun lopulla. Katedraali tunnetaan alttarilla kohoavasta valtavasta rististä ja Kristus-patsaasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meridan mielenkiintoiset museot

Meridassa on useita maailmanluokan museoita, joista kannattaa loman aikana poimia ainakin muutama itseä kiinnostava vaihtoehto. Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on antropologinen museo, jossa voi tutustua muun muassa alueen maya-kulttuuriin.

Taiteesta kiinnostuneet matkailijat voivat suunnata kansantaiteen museoon, nykytaiteen museoon tai Juan Gamboa Guzmanin taidemuseoon. Myös Kuvernöörin palatsista löytyy mielenkiintoista maalaustaidetta.

Tutkimusretki maya-raunioille

Meridasta on helppo tehdä retki tunnetuille maya-raunioille kuten Chichan Itzaan, joka on yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Toinen kuuluisa maya-kaupunki on viidakon ympäröimä Uxmal, jonka arkeologisilla alueilla viihtyvät historiasta kiinnostuneet matkailijat. Molemmat rauniokaupungit ovat Unescon suojelukohteita.

Kannattaa huomioida, että rauniokaupungeissa liikkuminen voi olla hankalaa liikuntaesteisille.

Eläintarha kutsuu lapsiperheitä

Meridassa lomailevien lapsiperheiden aika kuluu esimerkiksi Centenarion eläinpuistossa, jossa pääsee näkemään muun muassa leijonia, tiikereitä, virtahepoja sekä eksoottisia lintuja. Eläintarhan vieressä sijaitsee myös luonnonhistorian museo.

MERIDAN PARHAAT

Meridan parhaat elämykset

Koe nämä Meridassa

  1. Näe Meridan kuuluisimmat nähtävyydet kuten San Ildefonson katedraali.
  2. Tee retki Chichen Itzaan tai muille maya-raunioille.
  3. Tutustu Meridan moniin museoihin, joita pidetään alueen parhaina.
  4. Vietä rantapäivä Progreson kylän valkohiekkaisilla rannoilla.
  5. Nauti paikallisen keittiön antimista – meksikolainen ruokakulttuuri on nyt hyvin trendikäs.

Meridan miinukset

  • Suomesta ei ole Meridaan suoria lentoja – matkanteko kohteeseen kestää pitkään.
  • Talvikuukausina illat voivat olla viileitä.
  • Meksikossa voi esiintyä hurrikaaneja kesä- ja marraskuun välisenä aikana.

Lisätietoja

Meridan kaupungin matkailusivut

Kuvat: Flickr / Joaquín Martínez, Flickr / Olivier Bruchez, Flickr / mercedesfromtheeighties, Flickr / GOC53, Flickr / Michael C. Rael