Hyppää sisältöön

Näin pärjäät Meksikossa – 10 asiaa, jotka haluat tietää maan tapakulttuurista

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 27.11.2023
Loma Meksikossa onnistuu paremmin, kun tutustut etukäteen paikallisen kulttuurin kulmakiviin.

1. Näin tervehdit Meksikossa

Kun tapaat uuden henkilön Meksikossa, voit tervehtiä kättelemällä samaan tapaan kuin Suomessakin. Hieman tutumpien kesken vaihdetaan usein myös yksi poskisuudelma. Halaukset säästetään ystäville ja perheenjäsenille.

Ennen matkaa kannattaa opetella edes muutama kohtelias perusfraasi espanjaksi, sillä ne on helppo painaa mieleen ja espanjan kieli sopii hyvin suomalaisen suuhun. Esimerkiksi ääntämykset eivät ole vaikeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Meksikolaiset tavat ovat usein alueellisia

Meksikolaisista stereotypioista tulevat usein mieleen tequila, mariachi-bändit ja sombrerot. Tosi asiassa monet perinteet ovat vahvasti alueellisia, ja esimerkiksi musiikkityylejä mahtuu isoon maahan paljon. Suurin osa tequilasta taas valmistetaan Jaliscon osavaltiossa.

ShutterstockNäin pärjäät Meksikossa - tavat ja käytännöt
Meksikoon mahtuu paljon erilaisia kulttuureja.

Maya-alueiden kulttuurilla ei ole paljonkaan tekemistä esimerkiksi pääkaupunki Mexico Cityn tai maan pohjoisosien kanssa.

3. Perhe on tärkeämpi kuin mikään muu

Meksikossa perhe on arvoista tärkein. Perhe on laaja käsite, ja kun meksikolaiset kokoontuvat yhteen, on paikalla yleensä monia kymmeniä henkilöitä. Meksikolaiset myös usein asuvat samassa talossa tai pihapiirissä sukulaisten kanssa.

Perheen ja suvun vanhimmat ovat Meksikossa erityisasemassa. Iäkkäitä henkilöitä arvostetaan ja teititellään, eikä heidän mielipiteitään tule kyseenalaistaa. Vanhuksista huolehditaan kotona oman perheen toimesta. Meksikolaiset ovat lapsirakkaita, ja suvun jatkamista pidetään elämän tärkeimpänä tavoitteena.

4. Ylpeys omasta maasta

Meksikolaiset ovat ylpeitä omasta maastaan ja kaikesta, mikä siihen liittyy: perinneruoista, jalkapallojoukkueesta, musiikista ja kulttuurista. Jos paikalliset tarjoavat sinulle ruokaa, sitä on kohteliasta kehua vuolaasti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun juttelet paikallisten kanssa, älä nosta esiin epäkohtia. Meksikolaiset ovat kyllästyneitä puhumaan huumekaupasta ja Yhdysvaltoihin muuttavista paperittomista siirtolaisista ja puolustamaan maahansa liittyviä yleistyksiä.

5. Kuolema on luonnollinen osa elämää

Meksikossa kuolleet ovat läsnä arjessa lähes yhtä vahvasti kuin elävätkin. Meksikolaisilla hautausmailla on vainajille rakennettuja pieniä taloja, joihin kokoonnutaan kuolinpäivänä muistelemaan edesmennyttä henkilöä. Taloihin voidaan tuoda esimerkiksi vainajan lempiruokaa ja tälle mieluisia tavaroita.

ShutterstockKuolleiden päivä Meksikossa
Edesmenneille läheisille omistetut näyttävät alttarit ovat tärkeä osa kuolleiden päivän viettoa Meksikossa.

Monet tuntevat meksikolaisen juhlapyhän Día de los muertos, jota vietetään marraskuun alussa. Tällöin muistellaan kuolleita läheisiä ja kootaan heille näyttäviä alttareita sekä tehdään komeita kasvomaalauksia. Juhlallisuudet paraateineen ajoittuvat yleensä useammalle päivälle loka–marraskuun vaihteeseen.

6. Machokulttuuri on hengissä

Monien muiden latinomaiden tapaan myös Meksikossa voi havaita voimakasta machokulttuuria. Mies on perheen pää, joka käy töissä – kotona miesten ei odoteta osallistuvan askareisiin. Ruoanlaitto ja kotityöt ovat yleensä perheen naisten vastuulla. Tyttäriin suhtaudutaan suojelevasti.

Yksin matkustavan naisen ei tarvitse pelätä aggressiivista huomiota miehiltä. Meksikolaiset ovat usein enemmänkin kohteliaan uteliaita kuin tunkeilevia. Ravintolassa syödessä miesten odotetaan maksavan naisten osuuden. Laskun jakaminen ei kuulu tapoihin.

7. Taikauskoinen kansa

Meksikolaiset ovat taikauskoisia, eivätkä häpeile sitä. Paikallinen kulttuuri on täynnä myyttejä ja uskomuksia, joita ei kannata kyseenalaistaa. Suomalaiselle hassulta tuntuvaan asiaan suhtaudutaan maassa vakavasti. Esimerkiksi valkoisten pöllöjen uskotaan tuovan mukanaan epäonnea.

La Llorona eli itkijänainen on myyttinen hahmo ja hukkuneiden lastensa menettäneen naisen kummitus, joka etsii yhä jälkeläisiään joesta. Meksikolaisia lapsia pelotellaan vielä tänäkin päivänä La Lloronalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Meksikolaiset juhlapyhät

Meksiko on katolinen maa, jonka kodeissa ja kaduilla näkyy paljon uskontoon liittyvää rekvisiittaa. Erityisesti Guadalupen neitsyt on tärkeä hahmo meksikolaisessa kulttuurissa. Virgen de Guadalupella on oma merkkipäivä 12. joulukuuta.

ShutterstockMeksikolaiset juhlapäivät
Meksikon-lomalla kannattaa tutustua paikallisiin perinteisiin ja juhlapäiviin.

Muita tärkeitä pyhiä ovat Suomen tapaan joulu, uusivuosi ja pääsiäinen eli semana santa, jota juhlistetaan näyttävästi esimerkiksi musiikkiesityksillä. Meksikon itsenäisyyspäivää vietetään 16. syyskuuta ja kuolleiden päivää 2. marraskuuta.

Amerikkalaistunut juhlapäivä Cinco de Mayo on muistona taistelusta, jonka Meksiko voitti Ranskaa vastaan 5. toukokuuta vuonna 1862. Meksikossa juhlapäivää vietetään lähinnä Pueblan osavaltiossa.

9. Meksikolaiseen luokkayhteiskuntaan liittyy eriarvoisuutta

Jos vietät enemmän aikaa Meksikossa, huomaat pian paikallisen luokkayhteiskunnan ja siihen liittyvän eriarvoisuuden. Yhtäällä on rikas yläluokka ja koulutettu eliitti, toisaalla työläiset ja alkuperäiskansat. Kun matkustat alkuperäiskansojen alueilla, tulee näihin suhtautua kunnioittavasti.

Meksikolaiset näyttävät erilaisilta maan eri osissa. Pohjoisessa ihonväri on hyvin vaalea, kun taas etelässä paikalliset ovat tummaihoisempia ja lyhyempiä. Rasismi on ongelma myös Meksikossa: vaaleaa ihoa ihannoidaan, ja vaaleaihoiset ovat maassa keskimäärin varakkaampia.

10. Ystävällinen suhtautuminen turisteihin

Meksikolaiset suhtautuvat hyvin käyttäytyviin ulkomaalaisiin turisteihin yleensä ystävällisesti, uteliaasti ja vieraanvaraisesti. Turisteista saatetaan käyttää termia guëro tai guëra, mikä viittaa valkoihoisuuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sinut kutsutaan meksikolaiseen kotiin, voit viedä mennessäsi pienen lahjan kuten kukkia, suklaata tai jotain suomalaista. Viinipullo ei ole Meksikossa yhtä tyypillinen lahja kuin Suomessa, sillä paikalliset juovat useimmiten olutta – tai tequilaa, mutta kohtuudella.

ShutterstockTyypilliset tavat Meksikossa
Paikalliset ilahtuvat, kun kehut Meksikon parhaita puolia.

Meksikossa syntymäpäivät ja erityisesti 15 vuotta täyttävien tyttöjen quinceañerat ovat yleensä massiivisia juhlia, joihin panostetaan hulppeilla tarjoiluilla, bändillä ja erilaisilla ohjelmanumeroilla kuten piñatan eli paperimassasta tehdyn koristeen rikkomisella. Myös päivänsankarille annetut lahjat ovat näyttäviä.

Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja