Näin pärjäät Meksikossa – 10 asiaa, jotka haluat tietää maan tapakulttuurista
Matkoja kohteeseen Cancun
1. Näin tervehdit Meksikossa
Kun tapaat uuden henkilön Meksikossa, voit tervehtiä kättelemällä samaan tapaan kuin Suomessakin. Hieman tutumpien kesken vaihdetaan usein myös yksi poskisuudelma. Halaukset säästetään ystäville ja perheenjäsenille.
Ennen matkaa kannattaa opetella edes muutama kohtelias perusfraasi espanjaksi, sillä ne on helppo painaa mieleen ja espanjan kieli sopii hyvin suomalaisen suuhun. Esimerkiksi ääntämykset eivät ole vaikeita.
2. Meksikolaiset tavat ovat usein alueellisia
Meksikolaisista stereotypioista tulevat usein mieleen tequila, mariachi-bändit ja sombrerot. Tosi asiassa monet perinteet ovat vahvasti alueellisia, ja esimerkiksi musiikkityylejä mahtuu isoon maahan paljon. Suurin osa tequilasta taas valmistetaan Jaliscon osavaltiossa.
Maya-alueiden kulttuurilla ei ole paljonkaan tekemistä esimerkiksi pääkaupunki Mexico Cityn tai maan pohjoisosien kanssa.
3. Perhe on tärkeämpi kuin mikään muu
Meksikossa perhe on arvoista tärkein. Perhe on laaja käsite, ja kun meksikolaiset kokoontuvat yhteen, on paikalla yleensä monia kymmeniä henkilöitä. Meksikolaiset myös usein asuvat samassa talossa tai pihapiirissä sukulaisten kanssa.
Perheen ja suvun vanhimmat ovat Meksikossa erityisasemassa. Iäkkäitä henkilöitä arvostetaan ja teititellään, eikä heidän mielipiteitään tule kyseenalaistaa. Vanhuksista huolehditaan kotona oman perheen toimesta. Meksikolaiset ovat lapsirakkaita, ja suvun jatkamista pidetään elämän tärkeimpänä tavoitteena.
4. Ylpeys omasta maasta
Meksikolaiset ovat ylpeitä omasta maastaan ja kaikesta, mikä siihen liittyy: perinneruoista, jalkapallojoukkueesta, musiikista ja kulttuurista. Jos paikalliset tarjoavat sinulle ruokaa, sitä on kohteliasta kehua vuolaasti.
Kun juttelet paikallisten kanssa, älä nosta esiin epäkohtia. Meksikolaiset ovat kyllästyneitä puhumaan huumekaupasta ja Yhdysvaltoihin muuttavista paperittomista siirtolaisista ja puolustamaan maahansa liittyviä yleistyksiä.
5. Kuolema on luonnollinen osa elämää
Meksikossa kuolleet ovat läsnä arjessa lähes yhtä vahvasti kuin elävätkin. Meksikolaisilla hautausmailla on vainajille rakennettuja pieniä taloja, joihin kokoonnutaan kuolinpäivänä muistelemaan edesmennyttä henkilöä. Taloihin voidaan tuoda esimerkiksi vainajan lempiruokaa ja tälle mieluisia tavaroita.
Monet tuntevat meksikolaisen juhlapyhän Día de los muertos, jota vietetään marraskuun alussa. Tällöin muistellaan kuolleita läheisiä ja kootaan heille näyttäviä alttareita sekä tehdään komeita kasvomaalauksia. Juhlallisuudet paraateineen ajoittuvat yleensä useammalle päivälle loka–marraskuun vaihteeseen.
6. Machokulttuuri on hengissä
Monien muiden latinomaiden tapaan myös Meksikossa voi havaita voimakasta machokulttuuria. Mies on perheen pää, joka käy töissä – kotona miesten ei odoteta osallistuvan askareisiin. Ruoanlaitto ja kotityöt ovat yleensä perheen naisten vastuulla. Tyttäriin suhtaudutaan suojelevasti.
Yksin matkustavan naisen ei tarvitse pelätä aggressiivista huomiota miehiltä. Meksikolaiset ovat usein enemmänkin kohteliaan uteliaita kuin tunkeilevia. Ravintolassa syödessä miesten odotetaan maksavan naisten osuuden. Laskun jakaminen ei kuulu tapoihin.
7. Taikauskoinen kansa
Meksikolaiset ovat taikauskoisia, eivätkä häpeile sitä. Paikallinen kulttuuri on täynnä myyttejä ja uskomuksia, joita ei kannata kyseenalaistaa. Suomalaiselle hassulta tuntuvaan asiaan suhtaudutaan maassa vakavasti. Esimerkiksi valkoisten pöllöjen uskotaan tuovan mukanaan epäonnea.
La Llorona eli itkijänainen on myyttinen hahmo ja hukkuneiden lastensa menettäneen naisen kummitus, joka etsii yhä jälkeläisiään joesta. Meksikolaisia lapsia pelotellaan vielä tänäkin päivänä La Lloronalla.
8. Meksikolaiset juhlapyhät
Meksiko on katolinen maa, jonka kodeissa ja kaduilla näkyy paljon uskontoon liittyvää rekvisiittaa. Erityisesti Guadalupen neitsyt on tärkeä hahmo meksikolaisessa kulttuurissa. Virgen de Guadalupella on oma merkkipäivä 12. joulukuuta.
Muita tärkeitä pyhiä ovat Suomen tapaan joulu, uusivuosi ja pääsiäinen eli semana santa, jota juhlistetaan näyttävästi esimerkiksi musiikkiesityksillä. Meksikon itsenäisyyspäivää vietetään 16. syyskuuta ja kuolleiden päivää 2. marraskuuta.
Amerikkalaistunut juhlapäivä Cinco de Mayo on muistona taistelusta, jonka Meksiko voitti Ranskaa vastaan 5. toukokuuta vuonna 1862. Meksikossa juhlapäivää vietetään lähinnä Pueblan osavaltiossa.
9. Meksikolaiseen luokkayhteiskuntaan liittyy eriarvoisuutta
Jos vietät enemmän aikaa Meksikossa, huomaat pian paikallisen luokkayhteiskunnan ja siihen liittyvän eriarvoisuuden. Yhtäällä on rikas yläluokka ja koulutettu eliitti, toisaalla työläiset ja alkuperäiskansat. Kun matkustat alkuperäiskansojen alueilla, tulee näihin suhtautua kunnioittavasti.
Meksikolaiset näyttävät erilaisilta maan eri osissa. Pohjoisessa ihonväri on hyvin vaalea, kun taas etelässä paikalliset ovat tummaihoisempia ja lyhyempiä. Rasismi on ongelma myös Meksikossa: vaaleaa ihoa ihannoidaan, ja vaaleaihoiset ovat maassa keskimäärin varakkaampia.
10. Ystävällinen suhtautuminen turisteihin
Meksikolaiset suhtautuvat hyvin käyttäytyviin ulkomaalaisiin turisteihin yleensä ystävällisesti, uteliaasti ja vieraanvaraisesti. Turisteista saatetaan käyttää termia guëro tai guëra, mikä viittaa valkoihoisuuteen.
Jos sinut kutsutaan meksikolaiseen kotiin, voit viedä mennessäsi pienen lahjan kuten kukkia, suklaata tai jotain suomalaista. Viinipullo ei ole Meksikossa yhtä tyypillinen lahja kuin Suomessa, sillä paikalliset juovat useimmiten olutta – tai tequilaa, mutta kohtuudella.
Meksikossa syntymäpäivät ja erityisesti 15 vuotta täyttävien tyttöjen quinceañerat ovat yleensä massiivisia juhlia, joihin panostetaan hulppeilla tarjoiluilla, bändillä ja erilaisilla ohjelmanumeroilla kuten piñatan eli paperimassasta tehdyn koristeen rikkomisella. Myös päivänsankarille annetut lahjat ovat näyttäviä.
Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä