Kuva: Flickr / Andrew Gatt
Entinen suosikkikohde Acapulco muuttui Meksikon murhapääkaupungiksi

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Miten supertähtien rakastamasta lomakohteesta tuli murhapääkaupunki?

Acapulcon turismi on kärsinyt väkivallasta

Kaikki tiettyyn ikään ehtineet tuntevat Meksikon Acapulcon ainakin nimeltä. Tyynenmeren rannikolla sijaitseva lomakohde huokui takavuosina glamouria, josta tavallinen matkailija saattoi vain unelmoida. Kaupungissa lomailivat muun muassa Elizabeth Taylorin, Elviksen, Kennedyjen ja John Waynen kaltaiset nimet.

Acapulco onkin tuttu populaarikulttuurista. Suomessakin 80- ja 90-luvuilla nähdyssä tv-sarjassa Lemmenlaiva pysähdyttiin usein juuri Acapulcossa. Aku Ankan lukijat tietävät, että Ankkalinnan asukkaat haaveilivat yleensä matkasta unelmakohde Ankkapulcoon.

Turistit löysivät rannoistaan ja dramaattisista jyrkänteistään tunnetun Acapulcon 1940-luvulla, ja suosio kasvoi ja pysyi vankkana aina 90-luvulle ja 2000-luvun alkupuolelle saakka.

On vaikea uskoa, että tänä päivänä Acapulco on Meksikon murhapääkaupunki, joka on komeillut hyytävän listan huipulla jo useampana vuonna. Acapulcon luonnonkauniit puitteet ovat edelleen olemassa, mutta vain harvat matkailijat haluavat suunnata sinne.

Meksiko on pitkään kamppaillut huumekartellien veristen yhteenottojen ja niihin liittyvän rikollisuuden kanssa. Vuonna 2017 maassa kirjattiin kaikkien aikojen suurin luku murhia, kun yli 29 000 ihmistä menetti henkensä väkivaltaisesti. Edellinen ennätys oli vuodelta 2011.

Näin Acapulcoa on koeteltu

Acapulcon jyrkkä alamäki liittyy vahvasti huumekauppaan, mutta asiantuntijoiden mukaan kaupungin ongelmat eivät rajoitu siihen. Kaikki alkoi kuitenkin Guerreron osavaltiota hallinneen huumekartellin hajoamisesta vuosikymmen sitten. Nyt huumekauppaa käyvät jengit, jotka tappelevat markkinoista verisesti.

Rajusti korruptoituneessa kaupungissa kehenkään ei voi luottaa – ei edes poliisiin. The Washington Postin mukaan vuonna 2015 puolet Acapulcon poliisivoimista ei läpäissyt liittovaltion tarkistusta.

Poliisien työtä heikentävät vähäinen koulutus, matala palkka ja heikko kalusto. Poliisien kerrotaan olevan haluttomia liikkumaan Acapulcon vaarallisimmilla alueilla.

– Paikallinen poliisi ei työskentele järjestäytyneelle rikollisuudelle. Paikallinen poliisi on järjestäytynyt rikollisuus, väittää poliisivoimia muutama vuosi sitten johtanut Alfredo Álvarez Valenzuela.

Monet yrittäjät ovat joutuneet sulkemaan bisneksensä Acapulcossa turismin huiman laskun ja jengien perimien maksujen takia. Lisäksi jengit pyörittävät epätoivoiseen tilanteeseen ajautuneita taksikuskeja pelinappuloinaan. Jengien määräämät maksut ja tehtävät ovat paikallisten henkivakuutus.

Turisteille suunnatut amerikkalaistyyliset palvelut kuten Hard Rock Cafe -ravintola ovat lopettaneet toimintansa jo vuosia sitten. Monet hotellit ovat sulkeneet ovensa ja jääneet rapistumaan.

Suomesta tehdään pakettimatkoja Meksikon turvallisina pidettyihin lomakohteisiin Cancuniin ja Playa del Carmeniin Jukatanin niemimaalla sekä Tyynenmeren rannikolla sijaitsevaan Puerto Vallartaan.

Katso alta kuvia Acapulcosta!

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleisintä mokaa

Lähde: Time, Washington Post
Kuvat: Flickr / Andrew Gatt, Getty Images

Päivitetty: 5.3.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia