Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Meksiko

Cozumel on sukeltajien suosikkikohde Meksikossa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.06.2016
Cozumelin saari on yksi suosituimpia lomakohteita Jukatanin niemimaalla Meksikossa.

Valkoisia hiekkarantoja ja Karibianmeren tuulahduksia

Aivan Jukatanin niemimaan rannikon vierustalta löytyy meksikolainen saari, Cozumel. Saari sijaitsee lähellä erittäin suosittua lomakohdetta Playa del Carmernia. Useat Karibianmeren risteilijät pysähtyvät tällä saarella. Saari on tunnettu sukeltajien keskuudessa, koska Cozumelia ympäröivä merivesi on todella kirkasta. Saarella riittää tekemistä luonnosta pitävälle matkailijalle.

San Miguel on Cozumelin ainoa kaupunki. San Miguelista löytyy monia ravintoloita, hotelleja ja pikkukauppoja. Lisäksi kaupungin rakennukset ovat värikkäitä ja tuovat meksikolaista tunnelmaa. San Migueliin pääsee myös päiväretkelle Playa del Carmenin satamasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suuri osa Cozumelin saaresta on luontoa ja erilaisia puistoja. Tekemistä riittää luonnontieteellisessä puutarhassa, laguuneissa, merikilpikonnien rauhoitusalueella ja sukelluskursseilla. Cozumel sopii ranta- ja aktiivilomasta pitävälle matkailijalle. Turismi on tehnyt Jukatanin niemimaan kohteista matkailijoille helppoja. Cozumel on kuitenkin vielä jotain muuta, vaikka saareltakin löytyvät täydet palvelut.

Cozumel
Cozumelin majakka-alue on kaunis retkikohde.

Talvi on parasta matkustusaikaa

Säiden puolesta paras aika matkustaa Cozumeliin on marras-maaliskuu. Tällöin aurinkoisia päiviä osuu kuukauteen huomattavasti enemmän kun kesäaikaan. Alueen hurrikaanikausi kestää kesäkuusta marraskuun alkuun. Talvisin lämpötilat liikkuvat päivisin keskimäärin 29 asteen tuntumassa. Öitä varten kannattaa varata lämpimämpiä vaatteita, koska ilman kosteuspitoisuudesta riippuen lämpötilat saattavat tippua reilusti alle 20 asteen.

Sukellusta ja kauniita hiekkarantoja

Vesiurheilusta pitävällä matkailijalla ei lopu tekeminen kesken. Sukellusta järjestetään sekä kokeneemmille että vasta aloitteleville lajin harrastajille. Vesiurheilusta pääsee nauttimaan myös snorklauksen, surffauksen ja kalastuksen muodossa.

Saarta ympäröivät valkoiset hiekkarannat, jotka eivät yleensä ole tupaten täynnä. Useat Cozumelin hotelleista sijaitsevat hiekkarantojen äärellä. Saaren länsipuolella sijaitsee useiden hotellien rannat. Itäpuolella on enemmän yksityisiä rantoja kuten Punta Morenan ja Playa Bonitan rannat. Länsipuolen rannoilla saattaa olla enemmän tungosta.

Cozumelissa on jonkin verran liikkeitä ja matkamuistomyymälöitä. Meksikon suosituimmat tuliaiset ovat tequila, erilaiset korut, käsityöt ja riippumatot. Mikäli kaipaa enemmän shoppailtavaa, kannattaa tehdä lautalla päiväretki maan rannikolle ja Playa del Carmenin kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meksikon valuutta on Meksikon peso. Hintataso on Suomea edullisempi. Erityisesti ruoka, juoma ja käyttötavarat ovat kotimaata edullisempia. Ajankohtainen valuuttakurssi kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen matkaa.

Hyvä tietää Cozumelista

Cozumel on turvallinen lomakohde, jossa eivät näy Meksikon raja-alueen usein uutisoidut ongelmat. Koska kyseessä on turistien suosima alue, kannattaa pitää varansa taskuvarkaiden varalta.

Runsaan turismin ansiosta paikalliset puhuvat yleensä sujuvaa englantia, mutta espanjan kieltä on hyvä opetella ainakin muutama sana jo kohteliaisuussyistä. Pienestä sanakirjasta saattaa olla apua esimerkiksi ravintoloissa.

Aikaero Suomeen on -7 tuntia.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN COZUMELISSA

Cozumel
Moni sukelluksen harrastaja suuntaa Cozumelille.

Lennot Cozumeliin

Cozumeliin matkustaessa yleensä lennetään Cancunin kaupunkiin. Omatoimiset lennot saa noin 850 eurolla. Edullisimmat sisältävät yleensä kaksi välilaskua, toisen Euroopassa ja toisen New Yorkissa tai Miamissa. Näiden matkustusaika vaihtelee noin 16 tunnista 22 tuntiin.

Useat matkatoimistot järjestävät pakettimatkoja Jukatanin niemimaalle. Talviaikaan Suomesta operoidaan suora lentoyhteys Helsingistä Cancuniin. Joskus on mahdollista ostaa pelkät lennot matkanjärjestäjän kautta.

Cozumelin majoitustarjonta

Cozumelissa yöpymisvaihtoehdot ovat laajat. Saarelta löytyy useita resort-tyyppisiä hotelleja sekä isompia hotellikomplekseja. Vaihtoehtoisesti on mahdollista majoittua pienemmissä majataloissa tai hostellissa. Vaihtoehtoja löytyy lapsiperheille, häämatkalaisille ja luksusta etsivälle. Myös budjettimatkalaiselle löytyy kohtuuhintaisia vaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskimääräisen hotelliyön hinta vaihtelee runsaasti noin 40 eurosta 300 euroon. Edullisimmillaan hotelliyön voi saada kahdelle hengelle noin 20 eurolla.

Liikkuminen Cozumelissa

Helpoin tapa liikkua Cozumelissa on kävellen, pyörällä tai taksilla. Myös oman auton vuokraaminen on mahdollista. Meksikon liikenteessä kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä autonvuokrausta suositella kokemattomalle kuljettajalle. Cozumelin saarella liikenne on kuitenkin huomattavasti maan rannikkokaupunkeja hiljaisempaa.

Playa del Carmeniin ja maan rannikolle pääsee noin tunnin välein lautalla. Lauttamatka Cozumelista Playa del Carmeniin kestää noin 45 minuuttia.

COZUMELIN NÄHTÄVYYDET

Meksiko
Valkoisia hiekkarantoja riittää Meksikossa.

Faro Celerain majakka

Faro Celerain on majakka, jota ympäröi kaunis luonto. Alueella useita eläinlajikkeita, kuten krokotiileja, eksoottisia lintulajeja ja iguaaneja. Oppaan pitämällä kierroksella pääsee näkemään myös laguuneja, koralliriuttoja ja rannikon hiekkadyynejä.

San Gervasion muinaisalue

Cozumelin historia sijoittuu pitkälle maya-sukupolvien ajoille. San Gervasio on entinen maya-heimon rakentama alue ja säilynyt lähes alkuperäisessä kunnossa. Alueeseen pääsee tutustumaan omatoimisesti tai yhdessä oppaan kanssa.

Palancarin ranta

Palancarin rannan sanotaan olevan Cozumelin paras. Rannalla on mahdollisuus harrastaa monipuolisesti vesiurheiluaktiviteetteja. Ranta on säilynyt suojassa risteilyaluksilta ja soveltuu matkailijoille, jotka haluavat kokea aitoa Cozumelia ja meksikolaista tunnelmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

COZUMELIN PARHAAT

Flickr / paulCozumel on turvallinen kohde Meksikossa.
Valkoiset hiekkarannat ja kirkas merivesi tekevät Cozumelista suositun lomakohteen.

Cozumelin parhaat aktiviteetit

1. Sukellus
2. Saarikierros
3. Historian tutkiminen
4. Rantalöhöily
5. Surffaus

Cozumelin parhaat rannat

1. Palancar
2. Punta Morena
3. Playa Bonita
4. Playa Chen
5. Punta Chiqueros

Lisätietoja

Meksikon turismin matkailusivut

Teksti Nella Rahkonen
Kuvat: iStockphoto, Flickr / ridella, Flickr / Melki, Finnmatkat, Flickr / paul