Hyppää sisältöön

Yhdellä lomakohteella on Meksikossa kulttimaine, mutta siihen liittyy ainakin 6 ongelmaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.02.2020
Mitkä ovat matkailijoiden rakastaman Tulumin miinukset?

1. Kahtia jakautunut kaupunki

Monet eivät hahmota Meksikon trendikohteen Tulumin sijaintia kunnolla ennen kuin ovat paikan päällä. Majoituksen valintakin voi tuntua vaikealta – kun olet kerran matkalla rantakohteeseen, saatat ihmetellä, miksi niin suuri osa majoituksesta sijaitsee kaukana rannalta.

Tulum on jaettu selkeästi kahteen eri osaan. Tulum Playa on ranta-alue, jossa on yksi pitkä tie täynnä tasokkaita hotelleja, ravintoloita ja putiikkeja. Sijainnista riippuen noin 5–7 kilometrin päästä löytyy Tulum Pueblo eli varsinainen Tulumin kylä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Välimatka tarkoittaa sitä, että kylästä rannalle liikkuva matkailija tarvitsee jonkinlaisen menopelin. Usein se on polkupyörä, joita voi vuokrata ympäri Tulumia. Muita vaihtoehtoja ovat vuokra-autot, skootterit ja taksit, jotka ovat Meksikon yleistä hintatasoa kalliimpia. Kohteiden välillä liikennöivät myös colectivo-bussit.

Vilkkaimpien matkailusesonkien aikana Tulumin rannan ja kylän väliselle tielle voi muodostua ruuhkia. Liikennetukoksessa matkaan saa varata moninkertaisen ajan.

2. Räjähtänyt hintataso

Tulumin rantatien varrella on kallista – olit sitten etsimässä hotellia, syömässä illallista tai shoppailemassa. Korkeimmillaan hinnat ovat talven huippusesongin aikaan sekä joulun ja pääsiäisen kaltaisina juhlapyhinä.

Kesällä yksinkertaisemmista rantahotelleista saattaa löytyä huoneita alle 200 eurolla, mutta Tulumissa ei ole tavatonta bongata 500–1000 euron välille asettuvia huonehintoja. Ravintoloissa saat varautua maksamaan samanlaisia hintoja kuin Suomessakin.

Hotellit kilpailevat hulppeilla uima-altailla, huippudesignilla ja tarinoilla majoituksen takaa. Tulumissa sijaitsee esimerkiksi hotelli Casa Malca, joka oli ennen huumepomo Pablo Escobarin kartano. Netflixin hittisarja Narcos on tehnyt hahmosta entistä tunnetumman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTulum on kallis matkakohde
Varaudu maksamaan, jos haluat majoittua Tulumissa näissä maisemissa.

Monet rantatien eli Zona Hoteleran liikkeistä ja yrityksistä ovat ulkomaalaisten omistuksessa. Surullista onkin se, että paikallisilla ei juuri ole rantatielle enää muuta asiaa kuin töissä käyminen. Mitä heillä olisi varaa tehdä siellä?

Tulumin kylässä kaikki on edullisempaa. Huoneiden hinnat alkavat noin 30 eurosta ja kaduilla on kojuja, joissa myydään halpoja tacoja. Paikallisten asuttamassa kylässä on myös enemmän supermarketteja ja muita palveluita edulliseen hintaan.

3. Piilotettu rantaviiva

Tulumissa on yleinen ranta, jonne kuka tahansa voi mennä. Suurin osa rantaviivasta on kuitenkin piilossa hotellien takana. Monet hotellit vartioivat porttejaan siten, että vain omat vieraat pääsevät niiden alueelle. Tulum voi vaikuttaa erilaiselta kuin Cancúnin kaltaisten paikkojen resortit, mutta portteja ne ovat puisetkin portit.

Rannalla kävely, uinti ja auringonotto on sallittua Tulumissa, vaikka et olisikaan minkään rantahotellin asiakas. Ongelma on se, että kulkureittiä rannalle on hankala löytää. Helpot kokoontumispaikat, kuten edullinen tacoravintola La Eufemia, ovat joutuneet siirtymään rannalta hotellihankkeiden tieltä.

Usein helpointa on maksaa sisäänpääsy jollekin rantaklubille tai käydä lounaalla rantaravintolassa. Esimerkiksi Coco Tulum on avoinna kaikille ja hinnat ovat maltilliset. Kun kerran pääset pujahtamaan rannalle, voit huoletta liikkua sitä pitkin.

Yleiselle rannalle pääset kääntymällä Tulum Pueblosta päin kulkevan tien liikenneympyrästä vasemmalle. Suurin osa hotelleista ja palveluista osoittavat oikealle.

4. Leväkriisi näkyy Tulumissa

Meksikon Riviera Mayaa on koetellut viime vuosina leväkriisi. Erityisesti kesäkuukausina rannoille saattaa huuhtoutua uskomaton määrä pahanhajuista sargassum-levää, jota hotellit yrittävät kuumeisesti lapioida pois. Seuraavana päivänä homma aloitetaan alusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTulumin leväongelma
Tulumin ranta ei välttämättä näytä tällaiselta. Leväongelmat alkavat yleensä keväällä tai kesällä.

Tulumissa pahimmat leväkesät alkoivat vuonna 2015. Järkyttävimmillään levä värjää turkoosin veden ruskeaksi ja haju on niin kamala, ettei ketään huvittaisi oleskella rannalla vaikka vesi olisikin uimakelpoista.

Ajankohtaisen levätilanteen voi tarkistaa verkosta sivustoilta, jotka monitoroivat tilannetta jatkuvasti. Monet hotellit siistivät rantoja parhaansa mukaan.

5. Onko Tulum Meksikoa vai Instagram-museo?

Instagram on vaikuttanut matkailuun niin hyvässä kuin pahassa. Sosiaalisen median avulla voi etsiä kiinnostavia kohteita, tutkia etukäteen hotelleja ja ravintoloita ja napata hyödyllisiä reissuvinkkejä. On kuitenkin paikkoja, jotka ovat kuin lavastettuja Instagramia varten. Tulum on yksi niistä.

Kiistämättömän kauniilla rantatiellä ja Tulumin ihanissa hotelleissa riittää valokuvattavaa. Myöhemmin samat paikat haluavat nähdä kaikki. Välillä se muistuttaa paikkaa, johon on tuotu kaikki mahdolliset trendikkäät asiat, jotta niistä pääsee nauttimaan trooppisissa puitteissa.

Onko Tulum sitten autenttista Meksikoa? Ei tietenkään. Tulumista voi ja kannattaa nauttia, mutta jos se on ensimmäinen kosketus Meksikoon, ei sitä kannata erehtyä luulemaan tyypilliseksi esimerkiksi maasta.

6. Onko Tulum ekologinen?

Kun Tulum ensimmäisen kerran nousi kartalle, se profiloitui hippien ekokohteeksi, jota kynttilät valaisivat pimeän tultua. Nykyään dieselgeneraattorit ovat rantatiellä jatkuvassa käynnissä, sillä ekohotellien teltoissakin on ilmastointilaitteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet matkailijat tuntevat Tulumissa olonsa levolliseksi majoittuessaan kestävää kehitystä mainostavassa ekohotellissa. Totuus on kuitenkin se, että Meksiko ei ole kovin ekologinen. Tulumin julkinen salaisuus on vajaan kymmenen kilometrin päähän viidakkoon muodostunut kaatopaikka, joka tulvii muovijätettä.

Tulum on kasvanut – ja kasvaa edelleen – niin nopeasti, ettei ikäviltä ympäristövaikutuksilta ole voitu välttyä.

Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja