Koska on paras aika matkustaa Meksikoon? Lue nopeat faktat säästä
Meksikon monet ilmastovyöhykkeet
Kun puhutaan Meksikosta, ajatellaan usein tropiikkia. Tämä on kuitenkin vain osa totuutta, sillä isoon maahan mahtuu monta erilaista ilmastoa.
Meksiko voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri vyöhykkeeseen: trooppiseen, leutoon ja kuivaan. Tarkemmin tutkittaessa sieltä löytyy jopa seitsemän erilaista ilmastovyöhykettä.
Meksikon rannikkoalueilla on lämmintä tai kuumaa ympäri vuoden. Karibianmeren rannalla sijaitsevat lomakohteet Cancún, Tulum ja Playa del Carmen sekä Tyynenmeren Puerto Vallarta houkuttelevat turisteja erityisesti talvikuukausina, jolloin lämpö on miellyttävää ja sateita ei esiinny juuri ollenkaan.
Meksikossa on paljon korkeuseroja, jotka vaikuttavat ilmastoon. Esimerkiksi pääkaupunki Mexico Cityn sijainti yli 2 200 metrin korkeudessa pitää sään leutona ympäri vuoden. Kesällä kaupungissa on kuumempaa, mutta talvikaudella lämpöasteita saattaa olla alle 15. Yöt ovat kylmiä.
Pohjois-Meksikossa lähellä Yhdysvaltojen rajaa ilmasto myötäilee naapurimaan ilmastoa. Baja Californian osavaltiossa sää on hieman Kalifornian ilmastoa lämpimämpi, ja alueen lomakohteet ovatkin talvella amerikkalaisturistien suosiossa.
Meksikon kylmin paikka on Chihuahuan osavaltiossa sijaitseva Madera, jossa voi olla pahimmillaan jopa yli kymmenen astetta pakkasta. Meksikon vuoristoalueilla voi myös sataa lunta.
Suuri osa Meksikon kuivista aavikkoalueista sijaitsee maan pohjoisosassa Sonorassa, Chihuahuassa ja Baja Californiassa.
Huomioi Meksikon sadekausi
Trooppisten maiden tapaan myös Meksikossa on sadekausi, joka kestää touko–kesäkuusta lokakuuhun tai marraskuuhun saakka. Sadekausi ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Meksikoon voisi matkustaa.
Monissa paikoissa sateet ovat nopeita ja rajuja kuuroja, jotka vilahtavat usein ohitse yöllä. Sateisiin saattaa liittyä ukkoskuuroja ja salamointia. Syyskuu on sateisin kuukausi monissa kohteissa.
Osa Meksikon alueista on selvästi toisia sateisempia. Tabascon, Chiapasin ja Oaxacan osavaltioissa voimakkaat sateet ovat yleisiä sadekauden aikana. Suosituissa rantakohteissa Riviera Mayalla satunnaisia sateita kiusallisempaa on kesäkuukausien paahtava helle, mikä voi tuntua suomalaiselle epämukavalta.
Sadekauden muita lieveilmiöitä ovat pilviset päivät, rannalle huuhtoutuva merilevä sekä lisääntynyt määrä hyttysiä.
Koska Meksikoon kannattaa matkustaa?
Suomesta liikennöidään suoria lentoja ja järjestetään pakettimatkoja Meksikoon ainoastaan talvikaudella marraskuusta maaliskuuhun. Omatoimimatkailijat voivat matkustaa maahan ympäri vuoden esimerkiksi Ison-Britannian, Keski-Euroopan tai Yhdysvaltojen kaupunkien kautta.
Karibian tai Tyynenmeren rantalomakohteisiin kannattaa matkustaa joko talvella tai keväällä. Alkukesä on myös yleensä hyvää aikaa sadekaudesta huolimatta. Vilkkaimman sesongin loppuminen näkyy tällöin laskevissa hinnoissa.
Mexico Cityyn, Guadalajaraan tai muihin maan keskiosassa sijaitseviin kohteisiin voi matkustaa ympäri vuoden, mutta talvella on varauduttava viileämpään säähän ja kylmiin öihin. Kesäkuukausina ilmasto on rannikkoa miellyttävämpi.
Baja Californiassa voi nauttia ympärivuotisesta auringosta. Kuuminta on kesällä, miellyttävintä keväällä ja syksyllä, ja mukavaa lämpöä riittää myös talvikuukausille. Oaxacaan kannattaa matkustaa talvella tai keväällä sateiden välttämiseksi.
Mitä luonnonkatastrofeja Meksikossa esiintyy?
Meksiko on välillä otsikoissa luonnonkatastrofiensa takia. Maanjäristykset ja hurrikaanit ovat maassa kaksi suurinta uhkaa, jotka puolestaan voivat aiheuttaa maanvyöryjä, tsunameja ja tulvia.
Riskialttiimpia paikkoja maanjäristyksille ovat esimerkiksi Oaxacan, Chiapasin, Jaliscon ja Guerreron osavaltiot. Myös pääkaupunki Mexico City lähiseutuineen katsotaan riskialueeksi.
Hurrikaanit voivat puolestaan osua Meksikon rannikkoalueille sekä Karibianmeren että Tyynenmeren puolella. Virallisena hurrikaanikautena pidetään ajanjaksoa kesäkuun alusta marraskuun loppuun, mutta yleensä varsinainen uhka ajoittuu elokuusta lokakuuhun.
Lue myös: Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä