Hyppää sisältöön

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa – huomasitko sinäkin nämä?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.01.2024
Ensimmäisellä lomalla Turkissa tiettyihin asioihin tulee väistämättä kiinnitettyä huomiota.

1. Lippu liehuu joka paikassa

Suomessa lippu kuuluu juhlapäiviin ja merkkihetkiin, mutta Turkissa liput tuntuvat liehuvan kaikkialla, koko ajan. Turkkilaisille lipulla onkin erityinen merkitys.

Turkin lippu on kauttaaltaan punainen, ja siihen on kuvattu valkoinen puolikuu ja tähti uskonnollisina symboleina. Lipusta käytetään usein nimeä al bayrak, mikä viittaa sen väriin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Turkin monet kasvot

Monet mieltävät Turkin olevan edelleen yhtä kuin kesän edulliset rantakohteet. Alanya, Marmaris ja Antalya ovat tuttuja nimiä myös niille, jotka eivät ole koskaan käyneet Turkissa. Harvemmin muistetaan, että Turkissa voi myös esimerkiksi lasketella hiihtokeskuksessa, kierrellä muinaisia raunioita tai viettää modernia kaupunkilomaa.

Turkissa on myös yhteensä 19 Unescon maailmanperintökohdetta. Näistä kuuluisin on mystinen Kappadokia, jossa voi yöpyä luolahotellissa tai lentää kuumailmapallolla savupiipun muotoisten kalliomuodostelmien yläpuolella.

3. Teetä tarjolla koko ajan

Turkissa çay eli tee on paikallisten suosikkijuoma, jota nautitaan useita kertoja päivässä. Se ei voi jäädä matkailijaltakaan huomaamatta, sillä usein jo hotelliin saavuttaessa vieraille kiikutetaan kannullinen teetä. Sama toistuu myös basaareissa: mattokauppojen ohessa ehtii nauttia kupilliset teetä. Myös ravintoloissa pöytään tuodaan usein teetä pyytämättä.

Inka KhanjiTurkkilainen tee
Turkissa teetä ei koskaan juoda mukista.

Tee on Turkissa yleensä joko makeaa omenateetä tai sitä kaikkein perinteisintä, väriltään punaista turkkilaista teetä. Juoma tarjoillaan aina pienistä laseista. Paikallinen tee on myös hyvä tuliaisidea kotiin.

Lue myös: Turkkilaisen keittiön ABC

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Voit siirtyä maanosasta toiseen tunnelia pitkin

Turkin suosituin kaupunkikohde Istanbul sijaitsee kahden maanosan puolella. Bosporinsalmi erottaa Istanbulissa Euroopan ja Aasian, joissa molemmissa voi helposti käydä saman päivän aikana. Bosporinsalmen alla kulkee tunneli, joka yhdistää kaksi eri puolta toisiinsa.

Euroopan historiallisimpien kaupunkien joukkoon kuuluva Istanbul on kärsinyt viimeisen vuosikymmenen aikana poliittisten levottomuuksien ja terrori-iskujen tuomista kolhuista.

5. Jälkiruoka, jossa on kanaa

Turkkilaisissa leipomoissa ja basaareissa yleisimmät myynnissä olevat herkut ovat makea baklava sekä lokum, turkkilainen marmeladi. Toinen paikallinen erikoisuus on kuitenkin se, joka todella pääsee yllättämään turistit. Turkista löytyy suosittu jälkiruoka, joka sisältää kanaa.

Tavuk göğsü on turkkilainen maitovanukas, joka höystetään kananlihalla. Tästä jälkiruoasta et todennäköisesti ole kuullut ennen kuin käyt Turkissa, sillä annos on harvoin ulkomaalaisten makuun. Siksi se ei olekaan levinnyt kansainväliseksi hitiksi. Jokainen voi itse kokeilla, mitä mieltä on kanasta miedon makuissa, kanelilla maustetussa jälkiruoassa.

6. Paha silmä valvoo

Turkkilaisissa basaareissa ja matkamuistomyymälöissä yksi tuote tulee vastaan jatkuvasti. Sininen lasisilmä, nazar boncugu, on niin kutsuttu paha silmä. Se voi esiintyä avaimenperissä tai koruissa tai löytyä talon seinästä tai ulko-oven päältä. Sillä on paikallisessa mytologiassa tärkeä merkitys.

ShutterstockYllättävät faktat Turkista
Turkkilaisten talojen ulkosivuilta voi joskus bongata silmäsymboleja.

Turkissa uskotaan, että paha silmä pitää kiroukset ja muiden ihmisten pahat ajatukset loitolla. Jos joku toivoo sinulle tai perheellesi pahaa, voit estää toivetta käymästä toteen suojaamalla kotisi sinisellä silmällä.

7. Turkkilaiset kissat

Kissat kuuluvat Turkissa katukuvaan siinä missä paikalliset ja turistitkin. Turkkilaisessa kulttuurissa kissaa pidetään arvossa, ja katukissoista huolehtii koko yhteisö. Tapa pohjautuu islamiin, jossa kissa nähdään puhtaana ja kunnioitettuna eläimenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkästään Istanbulissa on arvioiden mukaan yli 100 000 vapaana kulkevaa kissaa, joista koko kaupunki pitää huolta. Ilmiöstä on tehty turkkilaisohjaaja Ceyda Torunin kansainvälisesti menestynyt dokumentti Istanbulin kissat, joka ilmestyi vuonna 2016.

8. Leipää tarvitseville

Jos näet kadulla vapaasti otettavaksi tarkoitettua leipää, älä ihmettele. Kyseessä on yleinen turkkilainen tapa pitää huolta muista vähemmän onnekkaista paikallisista. Leivästä onkin Turkissa tullut varsinainen auttamisen symboli.

Turkissa pieni hyvä teko tunnetaan nimellä askıda ekmek. Tätä termiä voi käyttää esimerkiksi leipomossa ostaessaan itselleen leivän. Tällöin kauppias laittaa toisen leivän sivuun seuraavaa henkilöä varten, jolla ei ole varaa sitä itse ostaa.

9. Rukouskutsut kiirivät kaupungeissa

Muslimimaista Turkki on modernimmasta päästä, eikä uskonto juuri vaikuta turistien lomaan. Yksi asia muistuttaa kuitenkin paikallisesta kulttuurista: rukouskutsut kiirivät moskeijojen kaiuttimista kaupunkien halki viidesti päivässä.

Rukouskutsu eli adhan esitetään Turkissa arabian kielellä turkin kielen sijaan.

IstockphotoSininen moskeija
Istanbulissa ja muissa turkkilaisissa kaupungeissa saa totutella rukouskutsuihin.

Koko Turkin kuuluisin moskeija on Istanbulissa sijaitseva Sininen moskeija.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Maksu onnistuu liiroilla ja euroilla

Turkin virallinen valuutta on Turkin liira, jota voi nostaa pankkiautomaateista perillä. Erityisesti suosituissa lomakohteissa maksuvälineeksi käyvät myös eurot. Esimerkiksi basaareissa hinnat saatetaan jopa ilmoittaa euroissa. Kannattaa huomioida, että Turkin liiran arvossa on ollut viime vuosien talouskriisin myötä isoja heittoja.

Lue myös: Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja