Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Romantische Straße vie Saksan kauneimpiin maisemiin

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Jos etsit todellisia postikorttimaisemia, valitse lomasi kohteeksi Würzburgista 413 kilometrin matkan kohti Füsseniä kulkeva Romantische Straße -nimeä kantava reitti.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 10.08.2015
facebook   whatsapp

Romanttinen tie ei ole vain automatkailijan elämysreitti

Vihreitä viiniviljelmiä, historiallisia ristikkotaloja, keskiaikaisia kyliä ja komeita linnoja – Etelä-Saksan tunnetuimman matkailutien varrella pääset kokemaan kaikki nämä keskieurooppalaiset tunnelman elementit. Romantische Straße on koko Saksan vanhin matkailureitti, jonka suosio on ollut vankkumaton jo yli 60 vuoden ajan.

Tie alkaa Würzburgista Main-joen maisemista, jatkuu Frankenin viinialueelle ja rauhalliseen Tauber-joen laaksoon, ja sen jälkeen idylliseen Lechfeldiin. Reitin eteläpäässä Pfaffenwinkelin alueella päästään nauttimaan jo Alppien komeasta siluetista. Tien päätepiste on vuorten syleilemä Füssen, josta on Itävallan rajalle vain viisi kilometriä.

Reittiin voi tutustua myös pyöräillen tai jopa jalkaisin. Välimatkat kylien ja kaupunkien välillä ovat lyhyitä, joten ilman autoa matkaavan on helppo mitoittaa päiväetapit sopivan pituisiksi ja aina tarvittaessa löytyy levähdyspaikka.

Reitti on opastettu ja merkitty päästä päähän erikseen sekä pyöräilijöille että patikoijille, joten liikkuminen on helppoa. Pyöräilijät voivat seurata vihreitä D9-reitin kylttejä, kävellen liikkuvien kyltit ovat sinisiä.

Pyöräilijät vuorella
Etelä-Saksan komeisiin maisemiin on helppo tutustua myös pyöräillen.

Prinsessalinnoja ja komeita kirkkoja

Disneyn prinsessalinnojen esikuva Neuschwanstein on reitin päätepisteestä Füssenistä vain kivenheiton päässä, mutta se ei ole suinkaan ainoa komea historiallinen linna, jota romanttisen reitin kulkijat pääsevät ihailemaan.

Näyttävä Schloss Hohenschwangau sijaitsee samalla seudulla varsin lähellä Füsseniä, mutta jo heti reitin aloituskaupungissa kannattaa piipahtaa Würzburgin barokkilinnassa. Wüzburgin Unescon maailmanperintölistalle kuuluva linna on peräisin 1700-luvulta ja sen suuret salit ovat aikansa tyylin mukaisesti täynnä kultaa ja krumeluuria.

Toinen Unesco-kohde romanttisen reitin varrella on hohtavan valkoinen Wieskirche-kirkko, joka sijaitsee tien eteläpäässä Steingadenissa.

Muita linnakohteita Romantische Straßen varrella ovat muun muassa Bad Mergentheimin Deutschordensschloss, Füssenin Hohes Schloss ja Harburgin linna.

Ristikkotaloissa on entisajan idylliä

Tauber-joen laaksossa sijaitseva Rothenburg ob der Tauber on yksi saksan rakastetuimmista käyntikohteista. Sen historiallinen keskusta edustaa perinteistä postikorttikuvaa vanhasta Keski-Euroopasta: kapeat kujat, tiiviisti rakennetut koristeelliset ristikkotalot kukkaistutuksineen. Kaupunki todellakin on sievä ja kaunis, mutta nykyisin myös erittäin täynnä matkailijoita.

Romanttisen tien kulkijan kannattaa piipahtaa täällä, mutta matkan varrelta löytyy runsaasti muita aivan yhtä idyllisiä ja vähemmän turistien kansoittamia kyliä. Esimerkiksi Dinkelbühlin historiallisessa keskustassa on samaa viehättävää entisajan henkeä.

Rothenburg ob der Tauber
Historiallinen Rothenburg ob der Tauber on suosittu päiväetappi romanttisella tiellä.

Varaa aikaa viikko tai kaksi

Romanttisen tien ehtii ajaa läpi vaikka parissa päivässä jos tarkoituksesi on vain saada vilkaisu maisemista pysähtyen ainoastaan tärkeimpiin kohteisiin.

Tätä vaihtoehtoa voi kuitenkin suositella vain kaikkein kiireisimmille, sillä jos tahdot todella nauttia Baijerin kiireettömästä tunnelmasta, varaa aikaa viikko tai kaksi. Silloin ehdit nähdä kaiken näkemisen arvoisen ja lisäksi pysähtyä vaikkapa Taubertaliin viinimaisemiin parin päivän herkutteluetapille.

Taubertalissa romanttinen tie sivuaa Badenin viinitietä, joten pidempää Saksan-lomaa suunnitteleva voi hypätä täältä kätevästi reitiltä toiselle.

>> Lue lisää romanttisesta tiestä

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: DZT, Istockphoto, Shutterstock

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

  1. Romanttinen tie vie aikamatkalle läpi keskiaikaisten kaupunkien. Rothenburg ob der Tauber on ihastuttava kaupunki ja siellä on myös mielenkiintoinen keskiaikainen rikosmuseo. Mukanamme olivat 11 ja 8-vuotiaat lapset, jotka pitivät museosta. Ei kannata unohtaa reitin alkupäässä olevaa Weikersheimin kaupunkia. Siellä on sievä linna ja upea puutarha. Reitin kohokohta on tietenkin Neuschwansteinin linna, jossa kannattaa käydä opastetulla kierroksella. Suosittelen ostamaan liput heti aamusta, koska jonot voivat olla melkoisen pitkiä myöhemmin. Tekisin tämän matkan uudelleen, koska nähtävää ja koettavaa on reitillä paljon.


  2. Olen asunut kerran vajaan vuoden Baijerissa, lähellä Müncheniä. Aina uudelleen haluan mennä Saksaan. Se on maana uskomattoman monipuolinen ja mielenkiintoinen. Berliinissä olen ollut kuusi kertaa ja aina uudelleen haluan myös sinne.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.