Hyppää sisältöön

Näin tunnistat laadukkaan turkkilaisen maton – tarkista ainakin kolme asiaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2022
Turkkilainen matto on suosittu tuliainen rakastetusta lomakohteesta, sillä laadukas käsityö, kirkkaat värit ja eksoottiset kuviot muistuttavat onnistuneesta lomasta vielä pitkään matkan jälkeen. Tarkista ainakin nämä asiat ennen maton ostoa!

1. Materiaali

Turkkilaista mattoa ostaessa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomio materiaaleihin, sillä aidoissa turkkilaisissa matoissa käytetään vain kolmea materiaalia, puuvillaa, villaa ja silkkiä. Silkki on materiaaleista vahvin mutta myös kallein, mistä syystä monet valitsevat joko villasta, puuvillasta tai niiden sekoituksesta valmistetun maton.

Matot valmistetaan paikallisten kotona mikä luo työpaikkoja kohteihin. Tavallisesti mattoja valmistavat äidit, jotka ovat jääneet kotiin lasten vuoksi ja kutovat mattoja 10–20 minuuttia kerrallaan, korkeintaan kolmen tunnin jaksoissa. Mattojen kutominen on tarkkaa työtä, joka vaatii rutkasti sorminäppäryyttä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiTurkkilainen matto
Turkkilainen matto on helppo kuljettaa kotiin, sillä suurikaan matto ei vie paljoa tilaa.

2. Käsityötä vai koneen jälkeä?

Tartu mattoon ja katso läheltä, näkyykö matossa solmua. Käsityön tunnistaa heti maton juuressa olevasta solmusta. Ellei solmua näy, on kyseessä teollisesti tuotettu matto. Jos epäilet maton olevan koneellisesti valmistettu ja ilman solmua, nykäise maton karvaa. Jos lanka irtoaa käteesi, on kyseessä selvästi teollisesti tuotettu matto. Solmitun maton langat pysyvät kiinni.

3. Solmujen määrä

Turkkilaisissa matoissa käytetään vain kahden solmun tekniikkaa. Tuplasolmu on yhtä solmua vahvempi, mikä vaikuttaa suoraan maton vahvuuteen. Tuplasolmujen määrä taas vaikuttaa maton kuviointiin: mitä enemmän solmuja on, sitä pikkutarkempi kuvio on kyseessä. Laatumatoissa on vähintään neljä solmua, suurin käytetty solmumäärä on 34.

Inka KhanjiTurkkilainen matto
Laadukas turkkilainen matto kestää eliniän.

Mitä enemmän matossa on solmuja, sitä kauemmin matot kestävät. Turkkilaiset matot ovat hyvin vahvaa tekoa: huonolaatuisimmatkin matot kestävät kovassa käytössä 60–70 vuotta, ja hyvälaatuiset matot ovat parhaimmillaan ikuiset.

>> Lue myös: Näin ostat turkkilaisen maton – lue ohjeet ja suuntaa mattokaupoille

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja