Kuva: Inka Khanji
Turkkilainen matto

Näin tunnistat laadukkaan turkkilaisen maton – tarkista ainakin kolme asiaa

Turkkilainen matto on suosittu tuliainen rakastetusta lomakohteesta, sillä laadukas käsityö, kirkkaat värit ja eksoottiset kuviot muistuttavat onnistuneesta lomasta vielä pitkään matkan jälkeen. Tarkista ainakin nämä asiat ennen maton ostoa!

1. Materiaali

Turkkilaista mattoa ostaessa kannattaa ensimmäisenä kiinnittää huomio materiaaleihin, sillä aidoissa turkkilaisissa matoissa käytetään vain kolmea materiaalia, puuvillaa, villaa ja silkkiä. Silkki on materiaaleista vahvin mutta myös kallein, mistä syystä monet valitsevat joko villasta, puuvillasta tai niiden sekoituksesta valmistetun maton.

Matot valmistetaan paikallisten kotona mikä luo työpaikkoja kohteihin. Tavallisesti mattoja valmistavat äidit, jotka ovat jääneet kotiin lasten vuoksi ja kutovat mattoja 10–20 minuuttia kerrallaan, korkeintaan kolmen tunnin jaksoissa. Mattojen kutominen on tarkkaa työtä, joka vaatii rutkasti sorminäppäryyttä.

Turkkilainen matto
Kuva: Inka Khanji
Turkkilainen matto on helppo kuljettaa kotiin, sillä suurikaan matto ei vie paljoa tilaa.

2. Käsityötä voi koneen jälkeä?

Tartu mattoon ja katso läheltä, näkyykö matossa solmua. Käsityön tunnistaa heti maton juuressa olevasta solmusta. Ellei solmua näy, on kyseessä teollisesti tuotettu matto. Jos epäilet maton olevan koneellisesti valmistettu ja ilman solmua, nykäise maton karvaa. Jos lanka irtoaa käteesi, on kyseessä selvästi teollisesti tuotettu matto. Solmitun maton langat pysyvät kiinni.

3. Solmujen määrä

Turkkilaisissa matoissa käytetään vain kahden solmun tekniikkaa. Tuplasolmu on yhtä solmua vahvempi, mikä vaikuttaa suoraan maton vahvuuteen. Tuplasolmujen määrä taas vaikuttaa maton kuviointiin: mitä enemmän solmuja on, sitä pikkutarkempi kuvio on kyseessä. Laatumatoissa on vähintään neljä solmua, suurin käytetty solmumäärä on 34.

Turkkilainen matto
Kuva: Inka Khanji
Laadukas turkkilainen matto kestää eliniän.

Mitä enemmän matossa on solmuja, sitä kauemmin matot kestävät. Turkkilaiset matot ovat hyvin vahvaa tekoa: huonolaatuisimmatkin matot kestävät kovassa käytössä 60–70 vuotta, ja hyvälaatuiset matot ovat parhaimmillaan ikuiset.

>> Lue myös: Näin ostat turkkilaisen maton – lue ohjeet ja suuntaa mattokaupoille

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Päivitetty: 20.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 4,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia