Kymmenen vinkkiä ensikertalaisen Kroatian-matkalle

1. Suomesta on hyvät yhteydet Kroatiaan
Adrianmeren rannalla Balkanin alueella sijaitseva Kroatia on kiinnostava matkailukohde, joka kiinnostaa entistä enemmän myös suomalaisia matkailijoita.
Kroatiaan on helppo matkustaa Suomesta, sillä lentoyhteydet ovat hyvät. Helsingistä pääsee suorilla lennoilla suosittuihin matkailukaupunkeihin Splitiin, Dubrovnikiin ja Zadariin, minkä lisäksi lentoja on tarjolla myös maan pääkaupunkiin Zagrebiin. Matka-aika on kohteesta riippuen noin kolme ja puoli tuntia.
2. Matkusta Kroatiaan keväällä tai syksyllä
Paras aika matkustaa Kroatiaan on keväällä ennen varsinaisen matkailukauden alkua tai syksyllä sesongin päätyttyä. Toukokuu ja syyskuu ovat hyviä matkailukuukausia.
Matkailijoiden suosima kohde täyttyy vierailijoista kesän sesonkikuukausina, mikä näkyy erityisesti hinnoissa. Majoitus, ruoka, autonvuokra ja aktiviteetit voivat maksaa jopa kaksinkertaisesti verrattuna muihin kuukausiin.
Sää on parhaimmillaan kesällä, mutta Kroatiassa on suomalaisittain hyvin lämmintä myös touko- ja syyskuussa. Silloin lämpötila voi kivuta 25 asteeseen, mutta illat saattavat olla kesää viileämpiä.
3. Miten valita sopiva lomakohde?
Useimmat matkailijat valitsevat kohteensa Kroatian rannikolta. Split ja Dubrovnik ovat hyvin suosittuja matkakohteita, mutta myös esimerkiksi Rijeka, Zadar ja Pula ovat hyviä vaihtoehtoja. Mikäli toivot kokevasi todellisen kaupunkiloman Kroatiassa, suuntaa maan pääkaupunkiin Zagrebiin.
Kroatian pikkukylät ja -kaupungit ovat hyvin tunnelmallisia kohteita, ja monet matkailijat päätyvätkin valitsemaan suurten kaupunkien sijaan tukikohdakseen pikkukaupungin. Se on usein järkevin valinta paitsi hinnan myös mukavuuden kannalta, sillä kulkuyhteydet ovat hyvät lähes kaikkialla Kroatiassa minkä lisäksi esimerkiksi majoitus on usein edullisempaa suurkaupunkien ulkopuolella kuin niiden ytimessä.
Matkailijat rakastavat erityisesti kroatialaisia saaria, ja ne ovatkin suosittuja matkakohteita. Erityisesti suurimmille saarille Bračille, Hvarille, Korčulaan ja Mljetiin on hyvät kulkuyhteydet mantereelta. Saarten koosta riippuen niillä on tarjolla runsaasti hyviä matkailupalveluja, mistä syystä ne ovat hyvä ja toimiva vaihtoehto mantereen kohteille.

4. Valitse kotimajoitus
Kroatiassa on tarjolla runsaasti nykyaikaisia hotelleja ja hostelleja, mutta perinteisin tapa majoittua on yöpyä vuokrahuoneistossa tai paikallisessa majatalossa. Kotimajoitus on hyvin suosittua Balkanin alueella, ja Kroatiassakin on runsaasti hyviä huoneistovaihtoehtoja.
Kotimajoitus on usein perinteisiä hotelleja edullisempaa, minkä lisäksi huoneistoissa on usein kaikki matkailijan kaipaamat palvelut omasta kylpyhuoneesta keittiöön ja asunnosta riippuen jopa parvekkeeseen. Usein matkailijoille tarjotaan myös pyykinpesumahdollisuus.
Paikallisten vieraanvaraisuus välittyy erityisesti kotimajoituspalvelujen kautta, sillä isännät ja emännät tekevät vieraiden olon hyvin tervetulleeksi.
5. Auton vuokraaminen Kroatiassa
Paras tapa tutustua ympäröiviin matkakohteisiin on oman auton avulla. Auton vuokraaminen on hyvin helppoa, sillä Kroatiassa toimii paitsi useita paikallisia myös lukuisia kansainvälisiä autovuokraamoja. Vaivattomin tapa on vuokrata auto etukäteen ja noutaa se lennon laskeuduttua suoraan lentokentältä.
Autolla ajaminen Kroatiassa on vaivatonta, mutta esimerkiksi vuoristoisilla serpentiiniteillä edellytetään erityistä valppautta. Tieverkosto on hyväkuntoinen, tunneleita on runsaasti ja liikennemerkit ovat selkeitä. Erityisesti hiljattain uusituilla moottoriteillä kannattaa varautua muutamien eurojen suuruisiin tietulleihin.
Kaupungeissa ajaminen ja parkkipaikan löytäminen on sitä haastavampaa mitä lähempänä keskustaa liikkuu. Liikennekäyttäytyminen poikkeaa hieman suomalaisesta, mutta on pääosin turvallista.
>> Lue lisää vinkkejä autolla ajamiseen Kroatiassa!
6. Tutustu paikalliseen ruokaan
Kroatian-matkalla ei kannata jättää väliin paikallisia erikoisuuksia. Maan perinneruokiin tutustuu parhaiten maistelemalla ja kokeilemalla uutta rohkeasti sekä kyselemällä vinkkejä paikallisilta. Erityisesti suosituissa matkakohteissa on runsaasti kroatialaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita.
Kroatia on tunnettu viineistä, oliiviöljystä, ilmakuivatusta kinkusta ja juustoista. Paikalliset syövät myös runsaasti makkaroita, ja raa’an sipulin kanssa tarjotut kuorettomat ćevapčići-makkarat ovat perinteinen kroatialainen klassikkoannos. Jälkiruoaksi kannattaa maistaa kroatialaista jäätelöä sekä tuhtia kremšnita-kermaleivosta.
7. Yhdistä rannikko, kaupunki ja vuoristo
Yhden loman aikana on lähes mahdotonta kokea Kroatian kaikkia puolia, mutta muun muassa Dalmatian alueella siihen on mainiot mahdollisuudet. Esimerkiksi viikon mittaisella lomalla voi viettää aikaa paitsi kaupungissa myös rannikolla ja vuoristossa. Mikäli aikaa on, voit yrittää ehtiä vierailla myös kroatialaisilla saarilla.

8. Huomioi paikallinen kulttuuri
Kroatiassa puhutaan kroaattia, mutta matkailija pärjää mainiosti paitsi englannin kielellä myös saksalla ja kohteesta riippuen italialla. Erityisesti rannikon lomakohteissa vierailee paljon saksalaisturisteja, mistä syystä esimerkiksi joidenkin ravintoloiden tarjoilijat saattavat puhua mieluummin saksaa kuin englantia. Ennen matkaa kannattaa kuitenkin opetella paikalliset kohteliaisuussanat.
Matkailijan on syytä huomioida Kroatian lähihistorian tapahtumat, sillä Jugoslavian sodan aikaiset kipeät muistot ovat yhä monien mielissä. Toisin kuin Suomessa, Kroatiassa myös nuori ikäpolvi muistaa sodan, sillä se päättyi vasta 1990-luvulla. Kroatia on itsenäistynyt vuonna 1991.
9. Hanavesi on juotavaa
Kroatiassa voi juoda hanavettä. Se voi maistua useimpien suomalaisten makuun pahalta, mutta on kuitenkin juotavaa. Paikalliset juovat itse vettä hanasta, ja esimerkiksi joissakin kaupungeissa voi olla yleisiä lähteitä, joista myös matkailija voi täyttää oman vesipullonsa.
10. Edullinen hintataso kiinnostaa
Yksi syy Kroatian suosioon matkakohteena on sen edullinen hintataso, sillä maassa voi lomailla hyvin edullisesti erityisesti suosituimpien lomakausien ulkopuolella. Parhaimmillaan hinnat ovat noin puolet verrattuna Suomeen, mutta lomakohteissa on syytä varautua maksamaan enemmän.
Kroatiassa otettiin 1.1.2023 käytöön euro, ja tuttu valuutta tekee matkustamisesta vaivatonta.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







