Hyppää sisältöön

Oletko lähdössä Kroatiaan? Kymmenen vinkkiä ensikertalaiselle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.07.2023
Suunnitteletko ensimmäistä matkaasi Kroatiaan? Näiden vinkkien avulla vietät onnistuneen loman.

1. Suomesta on hyvät yhteydet Kroatiaan

Adrianmeren rannalla Balkanin alueella sijaitseva Kroatia on kiinnostava matkailukohde, joka kiinnostaa entistä enemmän myös suomalaisia matkailijoita.

Kroatiaan on helppo matkustaa Suomesta, sillä lentoyhteydet ovat hyvät. Helsingistä pääsee suorilla lennoilla suosittuihin matkailukaupunkeihin Splitiin, Dubrovnikiin ja Zadariin sekä maan pääkaupunkiin Zagrebiin. Matka-aika on kohteesta riippuen noin kolme ja puoli tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Matkusta Kroatiaan keväällä tai syksyllä

Paras aika matkustaa Kroatiaan on keväällä ennen varsinaisen matkailukauden alkua tai syksyllä sesongin päätyttyä. Toukokuu ja syyskuu ovat hyviä matkustuskuukausia.

Matkailijoiden suosima kohde täyttyy vierailijoista kesän sesonkikuukausina, mikä näkyy erityisesti hinnoissa. Majoitus, ruoka, autonvuokra ja aktiviteetit voivat maksaa jopa kaksinkertaisesti verrattuna muihin kuukausiin.

Inka KhanjiEnsikertalaisen vinkit Kroatiaan
Lomakohteissa saa nauttia rauhallisesta tunnelmasta, kun välttää kuuminta sesonkia.

Sää on parhaimmillaan kesällä, mutta Kroatiassa on suomalaisittain hyvin lämmintä myös touko- ja syyskuussa. Silloin lämpötila voi kivuta 25 asteeseen, mutta illat saattavat olla kesää viileämpiä.

3. Miten valita sopiva lomakohde?

Useimmat matkailijat valitsevat kohteensa Kroatian rannikolta. Split ja Dubrovnik ovat suosittuja matkakohteita, mutta myös esimerkiksi Rijeka, Zadar ja Pula ovat hyviä vaihtoehtoja. Mikäli toivot kokevasi todellisen kaupunkiloman Kroatiassa, suuntaa Zagrebiin.

Kroatian pikkukylät ja -kaupungit ovat tunnelmallisia kohteita, jotka loman sopivat tukikohdaksi. Kulkuyhteydet ovat hyvät lähes kaikkialla Kroatiassa, minkä lisäksi majoitus on usein edullisempaa suurkaupunkien ulkopuolella kuin niiden ytimessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijat rakastavat kroatialaisia saaria, jotka ovat toimiva vaihtoehto mantereen kohteille. Erityisesti suurimmille saarille Bračille, Hvarille, Korčulaan ja Mljetiin on hyvät kulkuyhteydet mantereelta. Saarten koosta riippuen niillä on yleensä tarjolla runsaasti matkailupalveluja.

4. Valitse kotimajoitus

Kroatiassa on tarjolla runsaasti nykyaikaisia hotelleja ja hostelleja, mutta perinteisin tapa majoittua on yöpyä vuokrahuoneistossa tai paikallisessa majatalossa. Kotimajoitus on hyvin suosittua Balkanin alueella, ja Kroatiassakin on runsaasti hyviä huoneistovaihtoehtoja.

Kotimajoitus on usein perinteisiä hotelleja edullisempaa, minkä lisäksi huoneistoissa on usein kaikki matkailijan kaipaamat palvelut omasta kylpyhuoneesta keittiöön ja asunnosta riippuen jopa parvekkeeseen. Usein matkailijoille tarjotaan myös pyykinpesumahdollisuus.

Inka KhanjiHvar, Kroatia
Valitsipa Kroatiassa lähes minkä matkakohteen tahansa, rento tunnelma ja ystävällinen ilmapiiri on taattu.

Paikallisten vieraanvaraisuus välittyy erityisesti kotimajoituspalvelujen kautta, sillä isännät ja emännät tekevät vieraiden olon hyvin tervetulleeksi.

5. Auton vuokraaminen Kroatiassa

Paras tapa tutustua ympäröiviin matkakohteisiin on oman auton avulla. Auton vuokraaminen on helppoa, sillä Kroatiassa toimii paitsi useita paikallisia myös lukuisia kansainvälisiä autovuokraamoja. Kätevin tapa on vuokrata auto etukäteen ja noutaa se lennon laskeuduttua suoraan lentokentältä.

Autolla ajaminen Kroatiassa on vaivatonta, mutta vuoristoisilla serpentiiniteillä edellytetään erityistä valppautta. Tieverkosto on hyväkuntoinen, tunneleita on runsaasti ja liikennemerkit ovat selkeitä. Erityisesti hiljattain uusituilla moottoriteillä kannattaa varautua muutamien eurojen suuruisiin tietulleihin.

Kaupungeissa ajaminen ja parkkipaikan löytäminen on sitä haastavampaa mitä lähempänä keskustaa liikkuu. Liikennekäyttäytyminen poikkeaa hieman suomalaisesta, mutta on pääosin turvallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä autolla ajamiseen Kroatiassa!

6. Tutustu paikalliseen ruokaan

Kroatian-matkalla ei kannata jättää väliin paikallisia erikoisuuksia. Maan perinneruokiin tutustuu parhaiten maistelemalla ja kokeilemalla rohkeasti uutta sekä kyselemällä vinkkejä paikallisilta. Suosituissa matkakohteissa on runsaasti kroatialaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita.

Kroatia on tunnettu viineistä, oliiviöljystä, ilmakuivatusta kinkusta ja juustoista. Paikalliset syövät myös runsaasti makkaroita, ja raa’an sipulin kanssa tarjotut kuorettomat ćevapčići-makkarat ovat perinteinen kroatialainen klassikkoannos.

Jälkiruoaksi kannattaa maistaa kroatialaista jäätelöä sekä tuhtia kremšnita-kermaleivosta.

7. Yhdistä rannikko, kaupunki ja vuoristo

Yhden loman aikana on lähes mahdotonta kokea Kroatian kaikkia puolia, mutta esimerkiksi Dalmatian alueella voi viikon mittaisella lomalla viettää aikaa paitsi kaupungissa, rannikolla ja vuoristossa. Mikäli aikaa on, voit yrittää ehtiä vierailla myös kroatialaisilla saarilla.

Inka KhanjiKroatia
Monet Kroatian vuoristot sijaitsevat rannikolla, mistä syystä vuoristovierailu on helppo yhdistää rantalomaan.

8. Huomioi paikallinen kulttuuri

Kroatiassa puhutaan kroaattia, mutta matkailija pärjää mainiosti paitsi englannin kielellä myös saksalla ja kohteesta riippuen italialla. Rannikon lomakohteissa vierailee paljon saksalaisturisteja, mistä syystä esimerkiksi joidenkin ravintoloiden tarjoilijat saattavat puhua mieluummin saksaa kuin englantia. Ennen matkaa kannattaa opetella paikalliset kohteliaisuussanat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijan on syytä huomioida Kroatian lähihistorian tapahtumat, sillä Jugoslavian sodan aikaiset kipeät muistot ovat yhä monien mielissä. Toisin kuin Suomessa, Kroatiassa myös nuori ikäpolvi muistaa sodan, joka päättyi vasta 1990-luvulla. Kroatia on itsenäistynyt vuonna 1991.

9. Hanavesi on juotavaa

Kroatiassa voi juoda hanavettä. Se voi maistua useimpien suomalaisten makuun pahalta, mutta on kuitenkin juotavaa. Paikalliset juovat itse vettä hanasta, ja joissakin kaupungeissa voi olla yleisiä lähteitä, joista myös matkailija voi täyttää oman vesipullonsa.

10. Edullinen hintataso kiinnostaa

Yksi syy Kroatian suosioon matkakohteena on sen edullinen hintataso, sillä maassa voi yhä lomailla varsin edullisesti erityisesti suosituimpien lomakausien ulkopuolella.

Parhaimmillaan hinnat ovat noin puolet verrattuna Suomeen, mutta Dubrovnikin kaltaisissa lomakohteissa on syytä varautua maksamaan enemmän.

Kroatiassa otettiin 1.1.2023 käytöön euro, ja tuttu valuutta tekee matkustamisesta vaivatonta.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja