Hyppää sisältöön

Kroatian parhaat – katso 12 tärppiä kesän suosituimpaan lomakohteeseen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.04.2022
Kroatia on noussut nopeasti Euroopan suosituimpien kesäkohteiden joukkoon. Listasimme 12 tärppiä Kroatian kauniille rannoille ja kiinnostaviin kaupunkeihin - kokoa näistä lomareittisi!

1. Dubrovnik on Kroatian ykköskohde

Kroatian tunnetuimman lomakohteen Dubrovnikin supersuosio ei ole sattumaa: komea vanhakaupunki ja hulppeat rantamaisemat ovat tehneet siitä yhden Euroopan vilkkaimmista kesäkaupungeista. Myös Suomesta on hyvät lentoyhteydet Dubrovnikiin.

Identtisine terrakottakattoineen Dubrovnik on kiistämättömän kaunis. Vanhaankaupunkiin tutustuminen on loman ehdoton ohjelmanumero, mutta nopeasti kasvaneen turismin myötä kävijöiden kannattaa varautua ruuhkiin ja kohonneisiin hintoihin. Risteilyalukset ja pakettimatkat pitävät kaupungin vilkkaana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoDubrovnik, Kroatia
Kroatia on erinomainen rantalomakohde ja esimerkiksi Dubrovnikin edustalla sijaitseva ranta on hyvin suosittu kesäkuukausina.

Dubrovnikin parhaat näköalat tarjoaa köysirata, joka vie 412 metriä korkean Srd-vuoren huipulle.

Dubrovnikin sijainti lähellä Montenegron rajaa tarjoaa helpon tilaisuuden vierailla naapurimaassa. Montenegroon voi matkustaa opastetuilla päiväretkillä, omalla vuokra-autolla tai bussilla.

2. Historiallinen Split hurmaa

Kroatian toiseksi suurin kaupunki Split sijaitsee Adrianmeren rannalla Dalmatian maakunnassa. Suomesta on kesäkuukausina hyvät yhteydet Splitiin, josta on puolestaan helppo tehdä retkiä läheisille saarille ja muualle Kroatiaan.

Splitin kuuluisin nähtävyys on vanhankaupungin sydämessä sijaitseva antiikin aikainen Diocletianuksen palatsi, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Katedraalin kellotorniin kipuamalla pääsee ihailemaan näkymiä kaupungin yli.

Inka KhanjiSplit, Kroatia
Historiallinen Diocletianuksen palatsi on Splitin kiinnostavin nähtävyys.

Kaupungin humua voi paeta vuokraamalla polkupyörän ja karauttamalla Marjanin puistoalueelle, joka sijaitsee aivan Splitin keskustan kupeessa. Helppo pyöräreitti on alamäkipainotteinen eikä vaadi kovaa kuntoa. Matkan varrelta löytyy useampia mukavia rantoja ja muutamia ravintoloita, joihin voi pysähtyä viettämään lounastaukoa. Keskustan rannoista suosituin lienee Bačvice.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Autoretki Splitin ja Dubrovnikin välillä tarjoilee upeita rannikkomaisemia. Vaikka välimatka on vain reilut 200 kilometriä, voi ajomatka viedä yllättävän kauan – päiväretken sijaan reissuun on parasta varata ainakin yksi yö. Bussilla matkustavien kannattaa huomioida, että yhdensuuntainen matka saattaa venyä jopa kuusituntiseksi.

3. Hvar on bilettäjän kesäkohde

Kaipaatko lomalta aamuun asti jatkuvia juhlia ja jet set -tunnelmaa? Kroatian tunnetuin saarikohde Hvar on bilettäjän valinta, jota verrataan usein Ibizan ja St. Tropezin kaltaisiin pintaliitopaikkoihin.

ShutterstockKroatia
Hvarin saarella on monia historiallisia nähtävyyksiä mutta myös aamun pikkutunneille jatkuvaa yöelämää.

Viiniviljelmien ja laventelipeltojen täplittämä Hvarin saari on suosittu retkikohde Splitistä, mutta saaresta voi tehdä myös loman pääasiallisen tukikohdan. Hvarilta löytyy runsaasti hotelleja ja lomahuoneistoja, joita kannattaa hyödyntää yöelämään tutustuttaessa.

Hvarin putiikeissa on muihin Kroatian saariin verrattuna hyvät ostosmahdollisuudet. Saaren rannat ovat suurimmaksi osaksi kivikkoisia – hyvä vaihtoehto rantapäivää varten on esimerkiksi Uvala Dubovica, joka on usein nimetty Hvarin parhaaksi.

4. Plitvice on Kroatian komein kansallispuisto

Kroatian tunnetuin kansallispuisto on komeiden järvien Plitvice, joka sijaitsee maan keskiosassa lähellä Bosnia ja Hertsegovinan rajaa. Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon lukeutuva kansallispuisto koostuu yhteensä 16 järvestä, joita yhdistävät joet ja vesiputoukset.

ShutterstockKroatia
Plitvicen upeat vesiputoukset tekevät kansallispuistosta Kroatian tunnetuimman.

Kerroksittain laskeutuvat järvet muodostavat upean maiseman vaellusreitteineen. Osa järvistä sijaitsee metsäisessä maastossa, kun taas järvistä matalampia ympäröivät kalkkikivikalliot. Uiminen on kielletty koko kansallispuistossa vesistön suojelemiseksi.

Plitvicen kansallispuisto tunnetaan myös eläinkannastaan: alueella elää esimerkiksi karhuja, susia ja yli 120 lintulajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Rantoja ja patikointia Bracin saarella

Splitin kupeessa sijaitseva Bracin saari on suosittu päiväretkikohde matkailijoiden keskuudessa. Lauttamatka Splitin satamasta kestää vajaan tunnin, mutta Bracilta löytyy myös riittävästi majoitusvaihtoehtoja saarella pidempään viihtyville.

Bracin suosituin ranta on Bolin kylän kupeessa sijaitseva Zlatni Rat – komean rannan kuvaan ei voi olla törmäämättä matkamuistomyymälöiden postikorteissa. Supetarin kylässä sijaitsevasta satamasta rannalle hurauttaa taksilla noin puolessa tunnissa. Paikan päälle pääsee myös paikallisbussilla, mutta kiemuraisilla vuoristoteillä matkaan saa varata yli tunnin. Taksikuljetuksen valitsevien matkailijoiden kannattaa sopia kuskin kanssa paluukyydistä etukäteen.

Kroatia
Zlatni Ratin ranta on erikoisen muotonsa vuoksi maan tunnetuimpia.

Bracilla voi tehdä myös pyörä- ja vaellusretkiä – aktiivisimmille lomailijoille tarjolla on esimerkiksi Kroatian saariston korkein huippu Vidova Gora. Oliiviöljystään kuuluisan Bracin oliivilehtojen poikki kulkee myös vaellusreittejä.

6. Rantaloma Makarskan Rivieralla

Makarskan Riviera on Dubrovnikin ja Splitin välimaastossa sijaitseva rannikkoalue, joka tunnetaan rantalomakohteistaan. Lomakeskuksista tunnetuin on Makarskan satamakaupunki.

Makaraskan riviera, Kroatia
Kivirannat ja kirkas turkoosi vesi ovat tyypillinen näky Makarskan rivieralla.

Matkailijoita houkuttelevat alueelle myös esimerkiksi vuoriston kupeeseen rakennettu Podgora sekä Brela, jonka Punta Rata -niminen ranta on saanut Blue Flag -tunnustuksen puhtaista vesistään. Myös saariretket onnistuvat Makarskan rannikolta helposti.

7. Krkan kansallispuiston vesiputoukset

Hyvä vaihtoehto Plitvicelle on Krkan kansallispuisto, jonne on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Splitistä tai Zadarista. Krka tunnetaan upeista vesiputouksistaan ja kirkkaista vesistään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Krkan kansallispuistosta ei löydy varsinaisia vaellusreittejä, vaan kävijät johdatellaan puiston halki helppokulkuista kävelysiltaa pitkin. Jo ennen putouksille saapumista matkailijat pääsevät ihailemaan uskomattoman kirkasta vettä. Kevyt reitti sopii myös perheen pienimmille.

Inka KhanjiKrka, Kroatia
Krkan kansallispuisto on helppo ja näyttävä matkakohde.

Vesiputousten lisäksi kansallispuistossa voi tehdä esimerkiksi veneretken Visovacin saarelle tai tutustua alueen arkeologisiin nähtävyyksiin. Krkasta löytyy myös muutamia ravintoloita ja matkamuistokojuja.

Lähellä Krkan kansallispuistoa sijaitsee kaksi Unesco-kohdetta: Trogirin kaupunki sekä Šibenik, jonka katedraali on päässyt maailmanperintölistalle. Kansallispuistoon on helppo yhdistää retki vaikka molempiin kaupunkeihin.

8. Romanttinen loma Visin saarella

Rauhallinen Visin saari on oivallinen valinta kahdenkeskistä lomaa viettäville pariskunnille. Vain 3 500 asukkaan saari ei ainakaan vielä ole täyttynyt suurista turistimassoista.

Luonnonkauniin Visin parhaat rannat löytyvät saaren eteläpuolelta. Saarella kannattaa tutustua myös paikallisiin viineihin – Visin viinintuotannolla on nimittäin pitkät perinteet.

ShutterstockKroatia
Visin saari on pieni ja rauhallinen lomakohde.

Entisen Jugoslavian sotilastukikohtana toiminut Vis avattiin ulkomaalaisille turisteille vasta 1990-luvun alussa, ja saari onkin onnistunut säilyttämään autenttista paikallistunnelmaa. Vis sijaitsee Kroatian asutuista saarista kaukaisimpana rannikosta, mikä osaltaan rajoittaa kävijämääriä. Lauttamatka Splitistä kestää reilut kaksi tuntia.

9. Kroatia on suosittu purjehduskohde

Kroatia on yksi Euroopan suosituimmista purjehduskohteista. Jos taidot eivät riitä oman purjeveneen ohjastamiseen, voi saaristossa osallistua myös järjestetyille purjehduslomille, joiden pituudet vaihtelevat muutamasta yöstä pariin viikkoon.

ShutterstockKroatia
Purjehdusloma Kroatiassa on helppo toteuttaa, vaikka omassa seurueessa ei olisikaan purjehdustaitoista.

Saaristoristeilyä suunnitellessa kannattaa tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja matkanjärjestäjiin. Nuorison suosimilla reissuilla keskitytään maisemien lisäksi juhlintaan, mutta tarjolla on myös rauhallisia vaihtoehtoja niin romantiikkaa etsiville pariskunnille kuin lapsiperheillekin. Myös yksin matkustaville löytyy purjehduslomia.

10. Koe Kroatian pääkaupunki Zagreb

Kroatian pääkaupunki Zagreb jää monilta matkailijoilta väliin – kaupunki sijaitsee maan luoteisosassa hieman kauempana suosituimmista lomakohteista. Zagreb tarjoaakin mahdollisuuden tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Yhdessä esikaupunkiensa kanssa Zagreb muodostaa lähes miljoonan asukkaan hallinnollisen ja kaupallisen keskuksen. Vähemmän tunnettu pääkaupunki on kaikkea muuta kuin tylsä – vai mitä sanot Zagrebin erikoisimmasta museosta, joka on omistettu särkyneille parisuhteille?

IstockphotoZagreb, Kroatia
Kroatian pääkaupunki Zagreb on monipuolinen kaupunkilomakohde.

Kauneudessa Zagreb saattaa hävitä Dubrovnikille, mutta kaupungissa on vilkas kulttuuritarjonta, tasokas nykytaiteen museo ja mielenkiintoinen yöelämä. Kesäkuukausina rantoja kaipaava matkailija voi suunnata paikallisten tavoin Jarun-järvelle, jonne pääsee helposti raitiovaunulla.

11. Italialaisvaikutteita Istrian niemimaalla

Kroatian pohjoisosassa sijaitseva Istrian niemimaa on saanut runsaasti vaikutteita rajanaapuri Italialta – aluetta on jopa kutsuttu Kroatian Toscanaksi.

Istrian alueelta löytyy useampia mielenkiintoisia kohteita. Niemimaan kärjessä sijaitseva Pula tunnetaan roomalaisesta amfiteatteristaan, kun taas viehättävä kalastajakylä Rovinj houkuttelee matkailijoita kauneudellaan.

IstockphotoPoreč, Kroatia
Istrian kauniit kaupunkikohteet tarjoavat rutkasti elämyksiä.

Niemimaan suosituimpiin lomakohteisiin kuuluvasta Porečista löytyy erinomaisesti säilynyt vanhakaupunki, jonka ykkösnähtävyys on Unescon maailmanperintökohteeksi nimetty basilika.

12. Päiväretki Dubrovnikista: Mljetin saari

Dubrovnikin edustalla Adrianmerellä sijaitseva Mljetin saari on rauhallinen keidas kaupungin hulinan jälkeen. Lauttamatka saarelle kestää pari tuntia, joten matkaan kannattaa lähteä heti aamulla. Mljetin pääsatama sijaitsee Sobrassa.

ShutterstockKroatia
Mljetin vehreät maisemat houkuttelevat erityisesti ulkoilusta nauttivia matkailijoita.

Puolet Mljetin saaresta on kansallispuistoa, jonka komeimpia nähtävyyksiä ovat kaksi suolajärveä. Yksi saaren parhaista rannoista on hienohiekkainen Saplunara, joka sopii lämpimän vetensä ja matalan rantansa ansiosta hyvin myös lapsiperheille. Metsikön reunustama ranta on jaettu kahteen osaan.

Massaturismi loistaa Mljetillä poissaolollaan: saarella on vain yksi hotelli. Pidempään saarella lomaileville on tarjolla myös lomahuoneistoja ja majataloja.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Dubrovnik Kroatia

Helppo säästövinkki Kroatiaan: 3 ihanaa lähikohdetta, joissa majoitut halvemmalla kuin Dubrovnikissa

Kroatian kaunein ranta Zlatni rat

Tältä näyttää Kroatian kaunein ranta – erikoinen muoto ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja