Kuva: Shutterstock
Tällainen on Kroatian tapakulttuuri

Muista nämä, kun lomailet Kroatiassa – 10 huomiota maan tapakulttuurista

Huomioi paikalliset tavat ja käytännöt, kun lomailet Kroatiassa.

1. Kättely tai poskisuukot tervehdittäessä

Ulkomailla matkustettaessa paikallinen tapa tervehtiä saattaa joskus aiheuttaa päänvaivaa – kysy keneltä tahansa, joka on joskus lamaantunut poskisuukoista tai antanut itse niitä väärässä tilanteessa.

Kun tapaat uuden kroatialaisen tuttavuuden ensimmäistä kertaa, voit tervehtiä suomalaiseen tapaan kättelemällä. Tämä on yleinen käytäntö myös Kroatiassa.

Perheenjäsenet ja ystävät tervehtivät toisiaan puolestaan poskisuudelmilla eteläeurooppalaiseen tapaan. Suukkoja annetaan yksi molemmille poskille.

2. Vieraanvaraisuus on kunnia-asia

Kroatialaiset ovat erittäin vieraanvaraista kansaa, mikä näkyy erityisesti ruokapöydässä. Ystävien ja sukulaisten ruokkiminen on kunnia-asia, ja tarjoiluja on kohteliasta santsata useamman kerran.

Vaikka sinulla ei olisikaan kroatialaisia ystäviä, saatat saada kutsun esimerkiksi loma-asunnon isäntäväen illallispöytään. Kannattaa muistaa, että tarjoiluista kieltäytymistä voidaan pitää jopa epäkohteliaana. Ruokaa kannattaa ottaa pieniä annoksia, jotta jaksat vielä toisenkin kierroksen.

3. Vieras vie lahjan

Jos sinut kutsutaan kroatialaiseen kotiin, on asianmukaista viedä pieni lahja. Kukkakimppu toimii aina – huomioi kuitenkin, että kukkia ei saa olla tasaluvun verran. Tämä tapa on käytössä vain hautajaisissa.

Kukkia tai suklaata annetaan perinteisesti talon emännälle, kun taas isännälle voi viedä vaikka viinipullon. Jos talossa on lapsia, voi heitä muistaa makeisilla tai leluilla. Jos tiedät jo ennen matkaa olevasi tekemisissä paikallisten kanssa, tuo tuliaiset kotimaasta.

4. Perhe on kaikki kaikessa

Kroatialaiset ovat perhekeskeisiä ihmisiä, ja usein monta sukupolvea asuu yhdessä saman katon alla. Myös aikuisten lasten on normaalia asua vanhempien kanssa aina avioliittoon saakka.

Kroatiassa on edelleen käytössä varsin perinteiset sukupuoliroolit. Ruoanlaitto ja kodinhoito on pitkälti naisten vastuulla.

Homoseksuaalisuus poistui Kroatiassa rikosluokituksesta vuonna 1977, mutta maassa ei ole vieläkään ole kovin avointa gay-kulttuuria.

Kuva: ShutterstockTiesitkö nämä asiat Kroatian tapakulttuurista?
Split on Kroatian suosituimpia lomakohteita.

5. Urheiluhullu ja isänmaallinen kansa

Kroatia itsenäistyi vasta vuonna 1991, ja kroatialaiset ovat ylpeitä nuoresta maastaan. Jugoslaviasta ei kannata puhua mitään – nyt ollaan Kroatiassa.

Yhtä intohimoisesti maassa suhtaudutaan myös urheiluun. Erityisesti jalkapallo on kroatialaisia yhdistävä laji, joka synnytti varsinaisen hurmoksen kesällä 2018 Kroatian pelatessa historiallisesti MM-kisojen finaalissa.

6. Älä nosta esiin kipeitä muistoja

Koska Kroatiassa sodittiin vielä 90-luvulla, on monen ikäisillä paikallisilla muistoja vaikeista ajoista. Erityisesti vanhemman sukupolven keskuudessa suhteet naapurimaa Serbiaan saattavat edelleen olla mutkikkaat.

Sodasta ei kannata udella satunnaiselta uudelta tuttavuudelta, ellei tämä itse ota asiaa puheeksi. Jos paikallinen avautuu aiheesta, kysymyksiä voi esittää hienotunteisesti ja harkitusti. Helpointa asiasta on kysyä esimerkiksi oppaalta.

7. Juomarahan jättäminen Kroatiassa

Kroatiassa on kohteliasta jättää tippiä ravintoloissa, vaikka laskuun olisikin lisätty palvelumaksu. Jos olet saanut hyvää palvelua, voi juomarahaa jättää esimerkiksi kymmenen prosentin verran tai pyöristää sopivaan tasalukuun.

Kuva: ShutterstockTipin jättäminen Kroatiassa
Muista tippi kroatialaisissa ravintoloissa ja baareissa.

Myös hotellin siivoojalle ja laukunkantajalle on kohteliasta antaa tippiä. Takseissa on yleensä käytössä mittarit, eivätkä kuskit odota tippiä. Summan voi kuitenkin pyöristää ylöspäin seuraavaan tasalukuun.

8. Kroatialaisilla kuluu alkoholia ja tupakkaa

Suomalaismatkailija ei voi olla kiinnittämättä huomiota kroatialaisten runsaaseen tupakointiin. Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, ettei yleisten tilojen savuttomuus ole samalla tasolla kuin mihin kotimaassa on totuttu.

Kroatiassa ei myöskään syljetä lasiin. Oluet, viinit ja raki maistuvat paikallisille. Matkailijan kannattaa kuitenkin muistaa, että minkäänlaista säädytöntä käytöstä ei hyväksytä alkoholin nauttimisen seurauksena.

9. Uskonto ja juhlapyhät

Kroatian pääuskonto on roomalaiskatolisuus, mutta uskonnolliset asiat eivät vaikuta merkittävästi matkailijan lomaan. Kirkoissa ja muilla uskonnollisilla paikoilla on tietysti muistettava kunnioittava pukeutuminen ja asiallinen käytös.

Kroatian vuoden merkittävimpiä juhlapäiviä ovat muun muassa tutut joulu, pääsiäinen ja vappua vastaava työläisten päivä toukokuun ensimmäisenä. Kroatian kansallispäivää vietetään kesäkuussa ja itsenäisyyspäivää lokakuussa.

10. Kroatian liikennekulttuuri

Kroatialaiset saattavat näyttää temperamenttinsa auton ratissa, mutta matkailijakin uskaltaa hyvin vuokrata auton Kroatiassa. Road trip on erinomainen tapa nähdä kaunista maata.

Varovaisen autoilijan kannattaa välttää kaupunkien keskusta-alueita, joissa autolla liikkumisesta tulee astetta stressaavampaa. Kroatian tiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa.

Lue myös: Kymmenen vinkkiä ensikertalaisen Kroatian-matkalle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 30.7.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 votes, average: 3,73 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Kuinka paljon pitää maksaa ettei tarvi tipata… voin maksaa suoraan 10% enemmän että saa hyvää palvelua. Tippaus kulttuuri on kuin sairasta, pistäisi maa sitten hinnat niin ylös ettei tarvi tipata. Ja palkat hyvillä työntekijöillä korkeaksi jotka osuutensa normaalia paremmin.

Tippaus on halventavaa. Esim. Texasin öljyherra tepastelee levitellen rahoja ja nauraa kun palvelusväki nostelee seteleitä perässä, Tarjoilijat kilvan yrittää päästä palvelemaan jos vaikka tipahtais sillekkin jotain…

Kroatiassa tippaamatta jättäminen johtaa huonoon palveluun ja väheksyntään. Eli muistakaa lisätä Kroatiaan matkustamiseen 10-20% jokaiseen hintaan niin saa hymyn kaupan päälle :)

Muutoin lista on hyvä ja selkeä.

Hyvää ja selkeätä tietoa.

Meidän tuoreet kokemukset Splitin vanhasta kaupungista ovat todella myönteiset.

Yleisesti, maa on siisti ja hyvin organisoitu. Kaikki toimii.

Ruoka on edullista ja varsinkin suomalaista ilahduttaa halpa ja korkealaatuinen miedosti hapan täysjyväleipä.

Absolutistille on hieman hankalaa, kun ravintolassa tyypillisesti tuodaan ensimmäiseksi tervetuliaisryyppy, jonka torjuminen voi vaikuttaa epäkohteliaalta. Mutta lasinhan voi jättää numeroa tekemättä pöytään.

Hieno maa ja hieno kansa.

Tässä on kyllä tehty erittäin kattava lista joka jokaisen kannattaa lukaista läpi ennen lähtöä :)

Jospa suomalaisetkin alkaisivat toteuttaa omia kulttuurillisia tapoja niinkuin meidän vieraatkin.