Kuva: Istockphoto
Domatia-majoitus on edullinen tapa yöpyä Kreikassa

Näin yövyt halvalla Kreikassa – oletko kuullut tästä edullisesta majoitusmuodosta?

Kreikan saarilla voi viettää helposti myös budjettilomaa – tässä yksi säästövinkki.

Mikä on domatia?

Kukapa ei haluaisi viettää lomaansa Kreikassa hulppeassa huvilassa tai tyylikkäässä hotellissa infinity poolin äärellä. Jos lomabudjetti on pieni, ei reissuhaaveista kuitenkaan tarvitse luopua.

Kreikassa tulee kaikkialla vastaan kylttejä, jotka mainostavat domatiaa. Mikä ihmeen domatia?

Kyseessä on vuokrahuone, niin kutsuttu kotimajoitus, jolla on Kreikassa pitkät perinteet. Käytännössä domatia-huoneet muistuttavat hyvin paljon huoneistohotellien pikkuasuntoja ilman erillistä makuuhuonetta.

Domatia sopii erityisesti yksin matkustaville sekä pariskunnille ja kahdestaan matkustaville kaveruksille, jotka haluavat säästää majoituksen hinnassa. Monilta Kreikan saarilta ei löydy ollenkaan hostelleja.

Alun perin domatia on tarkoittanut nimenomaan kotimajoitusta, jolloin matkailijat ovat yöpyneet paikallisten perheiden luona. Tänä päivänä tällainen majoitusmuoto on harvinaisempaa. Perheet asuvat omissa taloissaan ja huoneet on sijoitettu erilliseen rakennukseen.

Vuokrahuoneen valitsevat matkailijat joutuvat yleensä luopumaan uima-altaista ja buffet-aamiaisista, mutta lähes kaikissa domatia-huoneissa on oma kylpyhuone ja usein myös pieni keittiönurkkaus.

Huoneiden taso ja tyyli vaihtelee kirjavalla akselilla. Parhaimmillaan voit saada boutique-hotellia muistuttavan tyylikkään huoneen, yksinkertaisimmillaan vuokrahuone on siisti mutta koruton.

Useimpien domatia-huoneiden yökohtaiset hinnat asettuvat vuodenajasta ja paikasta riippuen noin 15–50 euron välille. Edullisimmaksi loma tulee ajoittamalla matkan kevääseen tai syksyyn, jolloin sää on usein erinomainen, mutta turistien väheneminen näkyy myös hinnoissa.

Kreikan kalleimmilla saarilla, kuten Santorinilla ja Mykonoksella, majoituksesta on varauduttava maksamaan enemmän.

Näin löydät domatia-majoituksen Kreikasta

Jos olet lähdössä Kreikkaan lyhyelle lomalle, kannattaa majoitus hankkia aina etukäteen verkon kautta. Kallisarvoisia lomapäiviä ei kannata hukata majapaikan metsästykseen.

Domatia-huoneita voi nykyään varata esimerkiksi Airbnb:n kautta tai sellaisilta hotellivaraussivustolta, jotka listaavat myös asuntoja ja vuokrahuoneita.

Pidempään Kreikassa matkustavat reppureissaajat jättävät usein huoletta majoituksen varaamisen kohteeseen. Majoittajat tulevat satamaan saapuvia laivoja vastaan mukanaan kylttejä ja kuvia tarjoamistaan huoneista.

Näin löydät halvan vuokrahuoneen Kreikasta
Kuva: Istockphoto
Vuokrahuone Kreikassa on usein myös kurkistus paikalliseen kulttuuriin.

Kreikassa mielenkiintoisen majoituksen voi bongata myös vanhanaikaiseen tyyliin kävelemällä ympäriinsä. Osa domatioista ei mainosta huoneitaan muualla kuin seinään tai kadun varteen pystytetyssä kyltissä, josta löytyy puhelinnumero. Verkkosivuja ei välttämättä ole ollenkaan.

Ennen kuin maksat majoituksesta, pyydä isäntäväkeä näyttämään millainen huone on tarjolla. Jos viivyt kohteessa pidempään, voit kysyä viikko- tai kuukausihintoja.

Domatia-huoneet sijaitsevat yleensä keskeisillä paikoilla lomakohteissa. Lähellä on usein esimerkiksi ranta tai vanhakaupunki. Vuokrahuoneen varaamalla saatat saada merinäköalan pikkurahalla.

Parhaimmillaan vuokrahuone on kurkistus paikallisten arkeen. Majapaikkaa pyörittävät perheet saattavat kutsua syömään, tarjota omista puistaan poimimia hedelmiä tai ottaa mukaan paikallisten juhlapäivien viettoon.

Lue myös: Kreikan parhaat saaret – mikä näistä 10 kohteesta sopii sinulle?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 11.5.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia