Hyppää sisältöön

Autonvuokraus Kreetalla – lue vinkit ensikertalaiselle ja vietä onnistunut loma

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.07.2017
Mikä olisi parempi tapa tutustua Kreetaan kuin ajaa saari päästä päähän? Lue Rantapallon vinkit onnistuneeseen autolomailuun Kreikan suurimmalla saarella.

Autonvuokraus Kreetalla on edullista

Vuokra-autojen hinnat ovat Kreikassa varsin edulliset ja tarjontaa on runsaasti. Helpointa on varata vuokra-auto jo ennen matkaa ja noutaa se heti saapumisen yhteydessä suoraan lentoaseman vuokrauspisteestä. Hinnoissa on kausivaihtelua ja tietenkin kokoluokista johtuvia eroja, mutta yleensä tavallisen henkilöauton saa noin sadalla eurolla viikoksi.

Kreetan kapeilla teillä pieni auto on näppärämpi kuin suuri, joten kannattaa valita auton kokoluokka enemmän alakanttiin kuin yläkanttiin jos seurueellasi ei ole erityistarpeita matkatavaroiden tai jalkatilan suhteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten missä tahansa muuallakin, autonvuokrauksessa Kreetalla kannattaa olla tarkkana: varmista, että vakuutusturva on toivomallasi tasolla, tarkista auto ennen kuin lähdet liikkeelle ja selvitä mahdollisten lisävarusteiden kokonaiskustannukset.

Suositeltavaa on ottaa aina vuokra-autosta ennen- ja jälkeen-kuvat, sillä niiden perusteella voit tarvittaessa todistaa missä kunnossa otit auton vastaan ja missä kunnossa palautit sen. Ei ole tavatonta, että turisteja yritetään laskuttaa lommoista, joita he eivät edes aiheuttaneet. Nämä vaateet saattavat ilmestyä vasta pitkän ajan kuluttua loman jo päätyttyä, joten valokuvat ovat tärkeää todistusaineistoa.

Liikennekulttuuri vaatii pienen totuttelun

Periaatteessa Kreikan liikennesäännöt ovat hyvin samankaltaiset kuin Suomessa. Sääntöjen tulkinnassa ja niiden noudattamisen mentaliteetissa on kuitenkin suuri ero. Suomalainen on tottunut noudattamaan sääntöjä tarkasti ja odottamaan samaa myös kanssa-autoilijoilta. Kreikkalainen puolestaan saattaa pitää liikennesääntöjä enemmänkin väljänä raamina, jonka puitteissa pääpirteittäin toimitaan, mutta jonka silti katsotaan sallivan pienen – ja joskus vähän suuremmankin – improvisoinnin.

Älä säikähdä tööttäilyä tai ylläty oikealta puolelta ohittelusta. Ei myöskään ole kummallista parkkeerata ajosuunnan vastaisesti tai poikittain tai vaikka keskelle tietä jos vastaan sattuu tulemaan tuttava, jonka kanssa halutaan vaihtaa kuulumiset nousematta autosta.

Kreetan liikenteessä on syytä olla aina valppaana ja lähteä oletuksesta, että kanssa-autoilijat saattavat toimia hyvinkin odottamattomasti. Oman mausteensa soppaan tuovat Kreetan runsaat turistit, jotka ovat yhtä kokemattomia paikallisen liikenteen seassa kuin sinäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos joudut minkä tahansa pienenkin onnettomustilanteen osapuoleksi, ota aina yhteyttä poliisiin. Vain näin tilanne voidaan dokumentoida vakuutusten ja autovuokraamon ehtojen vaatimalla tavalla.

Yleiset nopeusrajoitukset ovat 100 km/h, 80 km/h ja 50 km/h. Promilleraja on 0,5 eli sama kuin Suomessa.

Kreetan tiestön kunto vaihtelee suuresti

Kreetan moottoritiet ovat leveitä ja hyväkuntoisia, mutta pienemmät vuoristotiet sitäkin kapeampia ja kivikkoisempia. Saaren suurimpien rannikkokaupunkien välillä kulkevat leveät valtatiet, mutta sisämaahan ja vuoristoseuduille mennessä olosuhteet muuttuvat täysin. Varaa siis runsaasti aikaa ja kärsivällisyyttä paikasta toiseen liikkumiseen, sillä kartasta tai kilometrimääristä ei välttämättä voi tehdä osuvia päätelmiä etapin todellisesta kestosta.

Suunnistaminen nykyaikasten navigaattorien tai kännykän GPS-toiminnon avulla on Kreetalla helppoa, mutta aina kannattaa pitää myös paperikartta varmuuden vuoksi mukana. Autovuokraamot jakavat näitä ilmaiseksi vuokrauksen yhteydessä. Useimmat paikannimet ja liikennekylttien opasteet on kirjoitettu sekä kreikaksi että englanniksi. Saaren syrjäisemmissä osissa sekä karttatiedot että fyysiset opasteet saattavat olla puutteellisia ja kännykkäverkon toiminta paikoin horjuvaa, joten on fiksua suunnitella reitti ainakin pääpiirteittäin etukäteen.

Autossa on myös hyvä pitää mukana runsaasti vettä tai muuta juotavaa, sillä ilmastointiongelmien osuessa kohdalle lämpötilat auton sisällä voivat nousta hurjiksi, jos ulkona on Kreetan kesäpäiville tyypillinen 30-40 asteen helle.

Minne mennä Kreetalla?

Minne mennä, kun ajopeli on alla ja aikaa kokonainen viikko tai kaksi? Kreetalla riittää nähtävää: aja saari päästä päähän lännen Kissamoksesta idän Agios Nikolaokseen tai aina Palekastroon saakka tai kierrä vaikka kaikki Kreetan parhaat rannat.

Sisämaan vuoristossa hienot maisemat ja jännittävän ajokokemuksen kuoppaisella vuoristotiellä tarjoaa ajelu Giouhtasin näköalapaikalle. Sisämaassa on myös paljon viinikyliä, joiden kiertelyyn saa helposti kulumaan vaikka kokonaisen päivän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Auton voi myös ajaa reittilaivaan ja suunnata päiväretkelle naapurisaarta Santorinia katsomaan. Lauttoja kulkee saarten välillä säännöllisesti iltaan saakka, joten Santorinilta on helppo palata illaksi takaisin Kreetalle omaan hotelliin.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Voidokilian ranta Kreikassa

Yksi Kreikan kauneimmista rannoista löytyy jostain aivan muualta kuin saarilta – tältä se näyttää

Kreikka

Näin tilaat kahvia Kreikassa – lue 5 faktaa ennen lomaa

Rodoksen parhaat rannat

Näin löydät Rodoksen kauneimmat rannat – 7 vinkkiä

Santorinin parhaat alueet majoittua

Missä majoittua Santorinilla? Saarella on kaksi selvästi erilaista puolta – katso 5 suosituinta kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja