Zákinthos, Kreikka

Koe pala kreikkalaista perinnettä – osallistu oliivien sadonkorjuuseen

Haluatko kokea Kreikan-matkalla jotain uutta? Osallistu sadonkorjuuseen ja vieraile puristamossa katsomassa, kuinka oliiviöljy syntyy.

Tutustu oliiviöljyn syntyyn

Oliivit ovat kreikkalaisen keittiön kulmakivi, ja ne näkyvät lautasella paitsi kokonaisina myös öljyn muodossa. Oliiveja kasvaa runsaasti ympäri Kreikkaa, ja maassa tuotettu oliiviöljy on maailmankuulua.

Oliivien sadonkorjuu alkaa lokakuussa ja kestää parhaimmillaan helmikuuhun asti. Perinteisin metodein poimitut oliivit saadaan puista hakkaamalla keppiä oksiin, jolloin oliivit putoavat maahan levitetyn pressun päälle.

Zákinthos, Kreikka
Perinteinen tapa poimia oliivit on hakata ne oksista irti kepin avulla.

Zákinthoksen saarella kasvaa kahdenlaisia oliiveja. Suuret syödään sellaisenaan, ja pienistä puristetaan öljyä. Jos oliivit käytetään kokonaisina, liotetaan niitä suolassa ja vedessä poimimisen jälkeen noin puoli vuotta, minkä jälkeen ne ovat valmiita syötäväksi.

Kierros öljynpuristamossa

Öljyksi oliivit puristetaan puristamossa, joita esimerkiksi oliivipuiden täyttämässä Zákinthoksessa on jokaisessa kylässä. Kiireisimpinä talvikuukausina puristamot jauhavat yötä päivää samalla, kun viljelijät odottavat vuoroaan suurten oliivisäkkien kanssa.

Kunkin viljelijän oliivit puristetaan erikseen, ja he voivat itse päättää mihin oliiviöljy päätyy. Puristamot ottavat maksuksi tavallisesti kymmenen prosenttia puristetusta öljystä. Yhden öljylitran saamiseksi tarvitaan tavallisesti viidestä kuuteen kiloa oliiveja.

Zákinthos, Kreikka
Zákinthoksen saaren oliivimuseossa voi maistella erilaisia oliiviöljyjä asiantuntijan opastuksella.

Saarella sijaitseva Aristeon-puristamo toimii myös museona, jossa on esillä historian varrelta erilaisia oliivien puristamiseen tarkoitettuja laitteita. Vuonna 1850 avattu puristamo tarjoaa kävijöille myös oliiviöljymaistiaisia.

>> Lue lisää vinkkejä Kreikkaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Toimittaja osallistui Zákinthoksen kaupungin matkailun järjestämälle pressimatkalle lokakuussa 2016.

Päivitetty: 23.10.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä.
SULJE