Koe pala kreikkalaista perinnettä – osallistu oliivien sadonkorjuuseen
Tutustu oliiviöljyn syntyyn
Oliivit ovat kreikkalaisen keittiön kulmakivi, ja ne näkyvät lautasella paitsi kokonaisina myös öljyn muodossa. Oliiveja kasvaa runsaasti ympäri Kreikkaa, ja maassa tuotettu oliiviöljy on maailmankuulua.
Oliivien sadonkorjuu alkaa lokakuussa ja kestää parhaimmillaan helmikuuhun asti. Perinteisin metodein poimitut oliivit saadaan puista hakkaamalla keppiä oksiin, jolloin oliivit putoavat maahan levitetyn pressun päälle.
Zákinthoksen saarella kasvaa kahdenlaisia oliiveja. Suuret syödään sellaisenaan, ja pienistä puristetaan öljyä. Jos oliivit käytetään kokonaisina, liotetaan niitä suolassa ja vedessä poimimisen jälkeen noin puoli vuotta, minkä jälkeen ne ovat valmiita syötäväksi.
Kierros öljynpuristamossa
Öljyksi oliivit puristetaan puristamossa, joita esimerkiksi oliivipuiden täyttämässä Zákinthoksessa on jokaisessa kylässä. Kiireisimpinä talvikuukausina puristamot jauhavat yötä päivää samalla, kun viljelijät odottavat vuoroaan suurten oliivisäkkien kanssa.
Kunkin viljelijän oliivit puristetaan erikseen, ja he voivat itse päättää mihin oliiviöljy päätyy. Puristamot ottavat maksuksi tavallisesti kymmenen prosenttia puristetusta öljystä. Yhden öljylitran saamiseksi tarvitaan tavallisesti viidestä kuuteen kiloa oliiveja.
Saarella sijaitseva Aristeon-puristamo toimii myös museona, jossa on esillä historian varrelta erilaisia oliivien puristamiseen tarkoitettuja laitteita. Vuonna 1850 avattu puristamo tarjoaa kävijöille myös oliiviöljymaistiaisia.
>> Lue lisää vinkkejä Kreikkaan Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti ja kuvat: Inka Khanji
Toimittaja osallistui Zákinthoksen kaupungin matkailun järjestämälle pressimatkalle lokakuussa 2016.