Kreikan tapakulttuurin perusteet

Huomioi nämä asiat Kreikassa – vinkit paikalliseen tapakulttuuriin

Kreikkalainen on myöhässä, puhuu mielellään politiikasta ja kieltäytyy nyökkäämällä. Näillä vinkeillä selviät kohtaamisista ja käytännön tilanteista Kreikassa.

Älä säikähdä fyysisyyttä

Suomessa on totuttu pitämään tietty etäisyys muihin ihmisiin, mutta kreikkalaiset tulevat fyysisesti lähemmäs, eikä sitä pidä säikähtää. Kreikassa tervehditään usein antamalla kaksi poskisuudelmaa. Sillä ei ole väliä, kumpaa sukupuolta toinen on tai onko hän tuttu vai läheinen, sillä iholle käyvä tervehdys on tavallinen tapa. Myös halaaminen on Kreikassa yleistä.

Suuret käsieleet kuuluvat kreikkalaisten tapoihin. Keskusteluissa ei tarvitse vältellä mitään erityisiä aiheita, mutta kreikkalaisten lempipuheenaihe on politiikka.

Kreikkalaiset saattavat kysellä enemmän henkilökohtaisuuksia kuin Suomessa on tapana. Keskusteluun kannattaa lähteä mukaan rohkeasti, mutta on myös soveliasta jättää osallistumatta aiheeseen, jos se tuntuu itsestä epämukavalta.

Nyökkäys voi tarkoittaa ei

Yleensä Kreikassa pään nyökkäys tarkoittaa kyllä ja pudistus ei. Älä kuitenkaan hämmenny, jos kreikkalainen nyökkää päätään kerran taakse ja nostaa kulmakarvansa samalla ylös. Tämä tarkoittaa myös ei.

Kavereiden kesken Kreikassa käytetään paljon sanaa malaka tai malakas, joka tarkoittaa suomeksi ääliötä tai tyhmää. Kavereiden kesken sana on hyväntahtoinen, mutta vierasta kohtaan loukkaus. Etenkään vanhempia ihmisiä ei saa kutsua tällä sanalla.

Kaduilla kuitenkin saatat kuulla sanan, sillä autoilijat käyttävät sitä usein kirotessaan muiden tunarointia liikenteessä. Sanan varsinainen merkitys siis riippuu tilanteesta.

Kreikkalainen on usein myöhässä

Aikataulut Välimeren maissa ovat erilaiset kuin pohjoisessa. Jos sovit kreikkalaisen kanssa tapaamisen, varaudu siihen, ettei hän tule paikalle sovittuun aikaan. Kyse ei ole epäkohteliaisuudesta, sillä ilmapiiri ja aikakäsitys ovat rennompia Kreikassa.

Kreikkalaiset kutsuvat kavereitaan usein kylään, ja vieraille tarjotaan aina ruokaa. Viikonloppuisin syödään yleensä enemmän lihaa, mutta muuten ruokavalio painottuu kasviksiin. Ravintoloissa saatetaan usein tarjota ruokailun jälkeen tuoreita hedelmiä.

Ruoan kanssa saatetaan juoda alkoholia – usein esimerkiksi viiniä. Määrät ovat kuitenkin pieniä, eikä tarkoituksena ole humaltuminen.

Käytännön kulttuurieroja

Jos aiot nähtävyyksiä kiertäessäsi käydä Kreikassa kirkossa, kiinnitä huomiota pukeutumiseen. Kirkkoon mentäessä olkapäiden ja polvien tulee olla peitossa – olipa sää kuinka lämmin hyvänsä. Kulttuuriin perehtymättömät matkailijat saattavat astella kirkkoon olkapäät paljaina, mutta tietämättömyys ei tee siitä soveliasta. Pukeudu siis mieluummin liian konservatiivisesti kuin turhan paljastavasti.

Ravintoloissa maksuvälineenä käy usein pelkkä käteinen erityisesti kaupunkien ulkopuolella. Kortilla voi toki maksaa joissain paikoissa, mutta lähtökohtaisesti kannattaa huolehtia siitä, että käteistä on tarpeeksi mukana.

Kreikan saarilla matkailija voi kohdata yllätyksiä myös vessareissun yhteydessä, sillä monissa hotelleissa ei saa heittää vessapapereita vessanpönttöön. Putket ovat Kreikassa kapeat, ja ne tukkiutuvat helposti. Wc-tiloissa onkin roskakori papereita varten.

Hinnoista ei ole tapana tinkiä Kreikassa, ja sitä pidetään epäkohteliaana. Maassa onkin parasta tyytyä hintaan tai tehdä ostokset muualla.

>> Lue lisää vinkkejä Kreikkaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Saara Räty ja Inka Khanji
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 17.9.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (37 votes, average: 3,68 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

9 kommenttia

Älä vahingossakaan näytä keskisormea kreikkalaiselle.
Hyvällä pääset tilanteesta silmä mustana, muutoin paljon pahemmin.

Miks tuutte spämmimään tämmöset kunnon sivut menkää muualle aukoo päätänne. Lähen tästä Kreikkaan se on moro!

Samaa mieltä, kaunosielut eivät osaa takuulla kotimaassammekaan käyttäytyä.
Parempi paperi pussissa kuin tukkoutuneet putket lomareissulla, missäs sitten asioidaan???

Ainut vaikeus on muistaa laittaa se vessapaperi sinne pikku roskikseen, papru kun vanhasta tottumuksesta livahtaa usein pyttyyn…EIhän se mitenkään mieltä ylentävää touhua ole mutta so what??? Maassa maan tavalla. Kreikka on aivan ihana maa ja taas tänä kesänä suunnataan Välimeren takuulämpöön <3

Kiitos. Aihe oli tarpeellinen. Itse 90-luvulla, lapsena, Kreetalla käydessäni pelästyin sitä, kun useat ihmiset halusivat halata minua ja veljiäni.

Ja onko teidän eräiden pakko tapella täällä? Etsikää muu paikka tappeluillenne. KIITOS!!!!

Ei oo tapana käydä tollasissa spurgumaissa. Käy sä vaan sielä ja vie viimesetkin eurot noille katukoirille…

Vai heitetään kreikassa käytetyt vessapaperit roskakoriin. Vastenmielinen ajatus. Vältän kreikkaa jatkossa entistä enemmän.

Matkaaja….. Missä sä oot muka matkaillu jos et ole tietoinen “kapeista viemäröinneistä” ovat todella yleisiä mm välimeren alueella ja aasiassa…. Sä oot tainnu käydä ainoastaan köpiksessä :) ja muista ottaa omat leivät seuraavan kerran mukaan kun poistut kotoota, ettei tuu kato mahatautii…