Hyppää sisältöön

Näin herkutellaan kreikkalaisittain: kevyttä kalaa ja auringossa kypsyneitä kasviksia

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 23.07.2014
Auringossa kypsyneet kasvikset, mehevät lihat, kevyet kalat sekä yrtit ja öljyt ovat kreikkalaisen keittiön kulmakiviä. Näin Kreikassa herkutellaan!

Raikkaat kasvikset ovat kaiken pohja

Kreikkalaisissa ruoissa käytetyimpiä kasviksia ovat tomaatti, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso ja sipulit. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan, paistettuna tai friteerattuna. Raaka-aineiden tuoreus ja puhtaus on tärkeää – säilykepurkit saavat jäädä supermarkettiin.

Alkupalat eli mezet pohjautuvat usein kasviksiin. Tunnetuimpia niistä ovat tsatsiki, kurkulla ja valkosipulilla maustettu jogurtti sekä viininlehtikääryleet. Kreikkalainen salaatti, joka on kasvisten juhlaa, on niin ikään meze, vaikka sitä pääruokanakin käytetään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvikset ovat usein lisukkeita lihan tai kalan rinnalla, korvaten kokonaan perunan tai riisin. Myös monessa pääruoassa kasviksilla on tärkeä rooli, esimerkiksi moussakassa hyödynnetään munakoisoa.

Herkkuja merestä ja maalta

Välimeren antimista löytyy jokaiselle jotakin. Matkailijan kannattaa kokeilla ruokalistalta miekkakalan (ksífias) lisäksi tuntemattomampia vaihtoehtoja, kuten merianturaa (glóssa), joka on maultaan kehuttu kampelalaji. Mustekaloja (kalamári) ja simpukoita (mýdi) löytyy aina ruokalistalta. Kalat paistetaan grillissä ja maustetaan sitruunalla herkullisiksi.

Kreikkalainen ravintola
Merenantimet ovat Kreikassa aina tuoreita.

Lihoista porsaan- kanan- ja lampaanliha ovat käytetyimpiä. Liha valmistetaan mahdollisimman pehmeäksi, sen oma maku säilyttäen. Souvláki on yleinen pääruoka, useimmiten porsaanlihasta tehty varras. Muita esimerkkejä ovat yrteillä maustetut lihapullat (keftédes) ja haudutettu liha, joka tarjoillaan vihannesten kera.

Vivahteita yrteistä ja öljystä

Kreikkalaisia ruokia ei mausteta voimakkaasti. Oliiviöljy täydentää pehmeästi ruoan makua. Sitä lorautetaan niin salaatteihin kuin pääruokiin säästelemättä. Oliiviöljyä tarjotaan myös leivän kanssa, eikä levitteitä tarvita.

Luonnonyrttejä, kuten oreganoa, timjamia, rosmariinia ja minttua hyödynnetään taitavasti. Ne sopivat hennoilta mauiltaan kaikenlaisiin ruokiin. Valkosipulia käytetään usein, mutta sitä riittää ruokaan vain ripaus sävyä tuomaan. Juustot, kuten feta- ja halloumi -juusto, ovat olennainen osa ruokia ja maustavat niitä omilla mauillaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jälkiruoka kruunaa kaiken

Baklava on suosittu jälkiruoka koko Kreikan ja Balkanin alueella. Se on pähkinöillä ja manteleilla täytetty filotaikinaleivonnainen. Kreikassa sekä suolaiset että makeat piirakat leivotaan filotaikinaan, joka koostuu jauhojen lisäksi vedestä ja öljystä.

Tuoreet hedelmät, kuten appelsiini, omena ja hunajameloni, ovat helteeseen sopivia kevyitä jälkiruokia. Jäätelö- ja jogurttijälkiruoat ovat etenkin kesäkuumalla virkistävä päätös aterialle.

Hunaja kelpaa mausteeksi kaikille jälkiruoille. Perinteistä herkkua halvaa tarjoillaan sellaisenaan tai osana leivonnaisia.

Kreeta, Kreikka
Mythos on suosittu kreikkalainen olutmerkki.

Juomaksi ouzoa, viiniä ja olutta

Ateria aloitetaan ouzolla. Se on kirkas anisviina, joka herättää ruokahalun. Ouzon kanssa tarjotaan mezejä.

Ruoan kanssa juodaan viiniä ja oluita. Pihkalle maistuva valkoviini retsina on kuuluisin viini ja Mythos Kreikan suosituin olutmerkki.

Aterian lopuksi maistuu rusinainen kreikkalainen brandy Metaxa ja kahvi. Jääkahvi on raikas valinta. Kreikkalainen lämmin kahvi on usein tummasiirappista ja makeaa.

Näin saat Kreikan kotiisi

Ruoka on aina parasta paikan päällä, mutta palan Kreikkaa saat myös omaan keittiöösi helposti. Aloittaa voit käyttämällä mausteina luonnonyrttejä ja valkosipulia sekä kaatamalla oliiviöljyä rohkeasti kaikenlaisiin ruokiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Voi olla piristävää kokeilla pelkkiä öljyssä paistettuja kasviksia lihan tai kalan kanssa. Piirakoille saa erilaisen pohjan filotaikinasta, jota saa kaupasta valmiina levyinä. Feta- ja halloumi -juustot sopivat muuhunkin kuin salaatteihin, niitä voi hyödyntää esimerkiksi pastoissa.

Kaikista valaisevinta voi olla nauttia arjen keskellä ruoasta kiireettömästi hyvässä seurassa. Niin tehdään Kreikassa!

Henni Aaltonen

>> Lue myös: Kreikan maut kotikeittiössä – Hellapoliisin resepteillä onnistut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naxos, Kreikka

Kaikki mitä haluat lomalta Kreikassa – 6 vinkkiä Naxoksen saarelle

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaisen keittiön ABC – kaikki mitä haluat tietää ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja