Näin herkutellaan kreikkalaisittain: kevyttä kalaa ja auringossa kypsyneitä kasviksia
Raikkaat kasvikset ovat kaiken pohja
Kreikkalaisissa ruoissa käytetyimpiä kasviksia ovat tomaatti, paprika, kesäkurpitsa, munakoiso ja sipulit. Niitä voidaan käyttää sellaisenaan, paistettuna tai friteerattuna. Raaka-aineiden tuoreus ja puhtaus on tärkeää – säilykepurkit saavat jäädä supermarkettiin.
Alkupalat eli mezet pohjautuvat usein kasviksiin. Tunnetuimpia niistä ovat tsatsiki, kurkulla ja valkosipulilla maustettu jogurtti sekä viininlehtikääryleet. Kreikkalainen salaatti, joka on kasvisten juhlaa, on niin ikään meze, vaikka sitä pääruokanakin käytetään.
Kasvikset ovat usein lisukkeita lihan tai kalan rinnalla, korvaten kokonaan perunan tai riisin. Myös monessa pääruoassa kasviksilla on tärkeä rooli, esimerkiksi moussakassa hyödynnetään munakoisoa.
Herkkuja merestä ja maalta
Välimeren antimista löytyy jokaiselle jotakin. Matkailijan kannattaa kokeilla ruokalistalta miekkakalan (ksífias) lisäksi tuntemattomampia vaihtoehtoja, kuten merianturaa (glóssa), joka on maultaan kehuttu kampelalaji. Mustekaloja (kalamári) ja simpukoita (mýdi) löytyy aina ruokalistalta. Kalat paistetaan grillissä ja maustetaan sitruunalla herkullisiksi.
Lihoista porsaan- kanan- ja lampaanliha ovat käytetyimpiä. Liha valmistetaan mahdollisimman pehmeäksi, sen oma maku säilyttäen. Souvláki on yleinen pääruoka, useimmiten porsaanlihasta tehty varras. Muita esimerkkejä ovat yrteillä maustetut lihapullat (keftédes) ja haudutettu liha, joka tarjoillaan vihannesten kera.
Vivahteita yrteistä ja öljystä
Kreikkalaisia ruokia ei mausteta voimakkaasti. Oliiviöljy täydentää pehmeästi ruoan makua. Sitä lorautetaan niin salaatteihin kuin pääruokiin säästelemättä. Oliiviöljyä tarjotaan myös leivän kanssa, eikä levitteitä tarvita.
Luonnonyrttejä, kuten oreganoa, timjamia, rosmariinia ja minttua hyödynnetään taitavasti. Ne sopivat hennoilta mauiltaan kaikenlaisiin ruokiin. Valkosipulia käytetään usein, mutta sitä riittää ruokaan vain ripaus sävyä tuomaan. Juustot, kuten feta- ja halloumi -juusto, ovat olennainen osa ruokia ja maustavat niitä omilla mauillaan.
Jälkiruoka kruunaa kaiken
Baklava on suosittu jälkiruoka koko Kreikan ja Balkanin alueella. Se on pähkinöillä ja manteleilla täytetty filotaikinaleivonnainen. Kreikassa sekä suolaiset että makeat piirakat leivotaan filotaikinaan, joka koostuu jauhojen lisäksi vedestä ja öljystä.
Tuoreet hedelmät, kuten appelsiini, omena ja hunajameloni, ovat helteeseen sopivia kevyitä jälkiruokia. Jäätelö- ja jogurttijälkiruoat ovat etenkin kesäkuumalla virkistävä päätös aterialle.
Hunaja kelpaa mausteeksi kaikille jälkiruoille. Perinteistä herkkua halvaa tarjoillaan sellaisenaan tai osana leivonnaisia.
Juomaksi ouzoa, viiniä ja olutta
Ateria aloitetaan ouzolla. Se on kirkas anisviina, joka herättää ruokahalun. Ouzon kanssa tarjotaan mezejä.
Ruoan kanssa juodaan viiniä ja oluita. Pihkalle maistuva valkoviini retsina on kuuluisin viini ja Mythos Kreikan suosituin olutmerkki.
Aterian lopuksi maistuu rusinainen kreikkalainen brandy Metaxa ja kahvi. Jääkahvi on raikas valinta. Kreikkalainen lämmin kahvi on usein tummasiirappista ja makeaa.
Näin saat Kreikan kotiisi
Ruoka on aina parasta paikan päällä, mutta palan Kreikkaa saat myös omaan keittiöösi helposti. Aloittaa voit käyttämällä mausteina luonnonyrttejä ja valkosipulia sekä kaatamalla oliiviöljyä rohkeasti kaikenlaisiin ruokiin.
Voi olla piristävää kokeilla pelkkiä öljyssä paistettuja kasviksia lihan tai kalan kanssa. Piirakoille saa erilaisen pohjan filotaikinasta, jota saa kaupasta valmiina levyinä. Feta- ja halloumi -juustot sopivat muuhunkin kuin salaatteihin, niitä voi hyödyntää esimerkiksi pastoissa.
Kaikista valaisevinta voi olla nauttia arjen keskellä ruoasta kiireettömästi hyvässä seurassa. Niin tehdään Kreikassa!
Henni Aaltonen
>> Lue myös: Kreikan maut kotikeittiössä – Hellapoliisin resepteillä onnistut