Hyppää sisältöön

Makumatka Kreikkaan – Hellapoliisin resepteillä onnistut

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 07.10.2013
Haaveiletko lomasta ja Kreikan herkuista? Lue Hellapoliisin ruokavinkit ja kokeile kotona helppojen reseptien avulla!

Matkoja kohteeseen Kreikka

Valmismatkat alk. 323 € Näytä matkat

Tavernoissa on tunnelmaa

Pienet syrjäkujien tavernat ja perheiden ylläpitämät ravintolat tarjoavat yleensä parhaat makuelämykset ja ystävällisimmän palvelun.

Jokainen löytää kreikkalaisesta tavernasta varmasti mieluista syötävää. Seurueen kannattaa tilata useita erilaisia ruokia siten, että jokainen ruokailija pääsee maistamaan hieman jokaista ruokalajia. Näin perinteiset ruokalajit tulevat nopeasti tutuiksi ja jokainen löytää omat suosikkinsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suositun Hellapoliisi-ruokasivuston Kati Jaakonen kokosi Rantapallolle kattavan oppaan Kreikan herkkujen saloihin.

Kreikka on oliivien maa

Kreikka on tunnettu oliiveistaan, joita kasvaa lähes kaikkialla. Kreikkalaisten mielestä parhaat oliivit kasvavat Kreetan saarella. Oliiveista puristetaan oliiviöljyä, jota ei kreikkalaisella aterialla säästellä. Paikallisia oliiveja laitetaan myös ruokien koristeeksi ja salaatteihin.

Kreikkalainen ruoka on suomalaiselle matkaajalle mieluista, sillä makumaailma on mieto ja lähellä suomalaista. Raaka-aineet ovat tuoreita ja ruoat yksinkertaisia.

Kreikkalaiset rakastavat yrttejä ja niitä käytetään ruoissa yleensä kuivattuina. Kuivattuja yrttejä myydään erilaisina sekoituksina ja niitä kannattaa ostaa myös tuliaisiksi.

Kreikkalainen salaatti tunnetaan kaikkialla

Yksi tunnetuimmista kreikkalaista ruoista on varmasti kreikkalainen salaatti. Perinteinen kreikkalainen salaatti valmistetaan usein tomaatista, kurkusta, sipulista, oliiveista ja fetajuustosta. Itse salaattia tässä annoksessa ei yleensä ole. Salaattiainesten joukkoon on kaadettu reilu määrä oliiviöljyä ja loraus viinietikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikkalainen salaatti on kelpo lounas, sillä suolainen fetajuusto pitää elimistön suolatasapainoa yllä kuumassa ilmassa.

Herkullinen vaihtoehto on myös leivitetty ja friteerattu juustoviipale eli Saganaki. Saganakin valmistuksessa käytetään tekijästä riippuen erilaisia juustoja.

Kefalotyri ja Kefalograviera-juustojen rinnalla käytetään myös Feta-juustoa ja Kreetan saarella usein ruotsalaista Samsoe-juustoa. Samsoe on mieto ja muistuttaa maultaan Edamia tai hieman vahvempaa Polaria. Saganakin kruunaa päälle puristettu sitruunamehu. Nämä molemmat herkut maistuvat myös alkupalaksi.

Tuoretta leipää ja tzatzikia

Kreikkalaisessa ravintolassa pöytään tuodaan aina ensin tuoretta leipää, jota voit nauttia oliiviöljyyn dippaillen tai raikkaan tzatzikin kanssa. Tzatziki valmistetaan paksusta kreikkalaisesta maustamattomasta jogurtista, jonka joukkoon raastetaan kurkkua ja maustetaan valkosipulilla.

Hellapoliisin kreikkalainen tzatziki

Viinilehtikääryleet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Makuasia on pitääkö niistä kylminä vai lämpiminä. Härkäpavut kuuluvat myös olennaisena osana alkuruokapöytään.

Moussaka, vartaat ja lammas

Kaikille ainakin nimenä tuttu moussaka on perunasta, munakoisosta ja jauhelihasta tehty paistos, jossa kerrosten välissä on valkokastiketta. Paikallinen makaronilaatikko eli pastitsio muistuttaa lasagnea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liharuoat on kreikassa valmistettu usein lampaasta, vuohesta ja porsaasta. Souvlaki on murea lihavarras. Tunnettu pataruoka stifado valmistetaan yleensä lampaasta, sipulista ja tomaatista. Ruokalistalta voit löytää myös kaninlihasta valmistettua stifadoa.

Kalaruokien ystävän kannattaa tilata kalalautanen, joka sisältää useita erilaisia merenelävistä valmistettuja herkkupaloja. Mustekala kuuluu tyypillisesti kalalautasen maistiaisiin.

Nopeaa lounasta etsivälle Kreikasta löytyy paljon paikallisten suosimia pikaruokapaikkoja, joista voi tilata kanasta tai porsaasta valmistetun gyros-annoksen pitaleivän sisällä tai vartaassa. Nämä ovat todella herkullisia ja kokonaiset annokset maksavat vain muutaman euron.

Makeat Kreikka-herkut

Jos ruoan päätteeksi vielä vatsaan mahtuu, voit nauttia jälkiruoaksi melonia, viinirypäleitä tai jogurttia hunajan kera. Herkkusuille on tarjolla leivonnaisia, joista monet on valmistettu lehtevästä filotaikinasta, pähkinöistä ja hunajasta tai siirapista.

Baklava, Kataifi ja Bougatsa ovat makeita piiraita, joita kannattaa maistaa. Yhdestä palasta riittää maisteltavaa useammallekin, sillä piiraat ovat hyvin makeita.

Hellapoliisin kreikkalainen frappe

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kahvin ystävät saattavat matkalla pettyä, sillä perinteistä suodatinkahvia ei Kreikasta juuri löydä. Sen sijaan korkeissa laseissa tarjoiltavaa jääkahvia, eli Frappea siemailee paikallisten lisäksi myös turistit. Frappe valmistuu helposti myös kotioloissa.

Hellapoliisin Kreikka-reseptit

Kreikkalaisen ruoan valmistaminen kotikeittiössä on helppoa, sillä kaikkia raaka-aineita on saatavilla Suomesta ympäri vuoden. Kolme reseptiä kotona kokeiltavaksi!

Kreikkalainen salaatti

4 annosta

1 kurkku
8-10 tomaattia
1-2 dl oliiveja
2-3 punasipulia tai keltasipulia renkaina
(salaattia)
250-300 g fetajuustoa viipaleina
kuivattua oreganoa tai yrttiseosta
oliiviöljyä
viinietikkaa

Kuutioi kurkku ja lohko tomaatit. Revi halutessasi salaattia joukkoon.
Jaa ainekset tarjoilulautasille yhdessä sipulirenkaiden kanssa.
Laita päälle fetajuustoviipaleet.
Ripottele päälle oreganoa tai yrttiseosta.
Valuta kastikkeeksi oliiviöljyä ja viinietikkaa.

Tzatziki

4 annosta

½ kurkku raastettuna
500 g kreikkalaista jogurttia
1-2 valkosipulinkynttä murskattuna
ripaus suolaa

Raasta kurkku ja purista ylimääräinen neste pois.
Sekoita se jogurtin joukkoon yhdessä murskattujen valkosipulinkynsien kanssa.
Mausta ripauksella suolaa. Tarkista maku.

Frappe jäätelöllä

1 annos

2 tl murukahvia
4-5 tl sokeria
1 dl kylmää vettä
1 dl maitoa tai kondensoitua maitoa
2 cm viipale vaniljajäätelöä
5-6 jääpalaa

Mittaa kulhoon murukahvi, sokeri ja vesi, sekoita sauvasekoittimella sekaisin, kunnes vaahtoaa. Lisää muut aineet ja jatka sekoittamista hetki. Kaada juoma korkeaan lasiin. Tarjoa heti!

Teksti ja kuvat: Kati Jaakonen

Lisää herkullisia reseptejä: www.hellapoliisi.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viisi erikoista tapaa, joihin törmäät Kreikassa – huomasitko sinäkin nämä lomalla?

Rodoksen kylät

Mitkä ovat Rodoksen kauneimmat kylät? 5 vinkkiä lomalle

Kreikan kalleimmat saaret

Kreikan kalleimmat saaret – näissä kohteissa kannattaa varautua korkeampaan hintatasoon

Ensikertalaisen Kreikka

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Kreikassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja