Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö tämän Santorinista? 8 faktaa Kreikan romanttisimmasta saaresta

Inka Khanji artikkelin kuva
Rantalomat
Tulivuoria, värikkäitä rantoja ja uponnut kaupunki. Joko tiesit kaikki nämä asiat Santorinista?
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 18.01.2023
facebook   whatsapp

1. Vähemmän tunnettu oikea nimi

Vaikka matkailijat tuntevat Kreikan suosituimpiin lomasaariin kuuluvan Santorinin juurikin nimellä Santorini, on saaren virallinen nimi Thíra. Oikeastaan Santorini on saariryhmä, joka koostuu suurimman saaren Thíran lisäksi neljästä muusta saaresta. Pienemmät saaret ovat nimeltään Thirasía, Asproníssi, Nea Kaméni ja Palaia Kaméni.

2. Tulivuoren muokkaama maisema

Santorinin tuliperäinen saariryhmä on muotoutunut nykyiselleen vuosituhansien saatossa alueen tulivuoren toiminnan seurauksena. Noin 3 600 vuotta sitten tulivuoren huippu romahti jättäen jälkeensä kalderan eli pyöreän vajoaman, joka täyttyi vedellä. Kalderan vedenpinnan yläpuolelle jääneet osat muodostavat Santorinin saariryhmän.

Saarista Nea Kaméni ja Palaia Kaméni ovat syntyneet lukuisten tulivuorenpurkausten seurauksena kertyneestä laavasta ja Nea Kaménilla pääsee yhä tutustumaan aktiivisiin kraattereihin.

3. Myyttien uponnut saari

Atlantis on kreikkalaisen filosofin Platonin teoksissa mainittu myyttinen saari, joka tuhansia vuosia sitten joutui jumalien epäsuosioon ja upposi meren syvyyksiin. Vaikka Atlantiksen tarina on fiktiivinen, on uponnutta saarta etsitty eri puolilta ja useita paikkoja on veikattu Atlantiksen esikuvaksi.

Usein Atlantiksen tarina yhdistetään juuri Santoriniin, jossa tapahtunut tulivuoren romahtaminen upotti osan saarta ja tuhosi alueen esihistoriallisen sivilisaation.

Inka KhanjiSantorini, Kreikka
Santorinilta avautuu upea merimaisema, joka on vertaansa vailla.

4. Erivärisiä rantoja

Santorinin yksi erikoisuus ovat saaren eriväriset rannat. Saarelta löytyy nimittäin vaaleita, tummia ja punertavia rantoja, jotka ovat joko hiekka- tai pikkukivirantoja. Rantojen värivaihtelut johtuvat saaren tuliperäisyydestä ja aiemmasta tulivuoren aktiivisuudesta. Santorinin suosituimpiin rantoihin kuuluvat esimerkiksi Red Beach, Perissa ja Perivolos.

5. Maailmankuulu auringonlasku

Yksi Santorinin suosituimmista vierailukohteista on Oian kylä, jonne saapuu vierailijoita ympäri maailmaa. Matkailijoita kylään houkuttelee auringonlasku, jota pidetään yhtenä maailman kauneimmista. Auringonlaskua voi katsella kylän pikkukujilla, ravintolassa illallista nauttien tai varta vasten järjestetyillä risteilyillä.

6. Herkullisia viinejä

Pienestä koostaan huolimatta Santorinilla on useita viiniviljelmiä, joihin voi tutustua vierailemalla paikallisilla viinitiloilla. Rypälelajike assyrtiko on kotoisin Santorinilta ja saarella valmistetaan erityisesti valko- ja jälkiruokaviinejä.

Saaren ilmasto on erittäin kuiva ja ajoittain myös kovin tuulinen, joten tyypillisistä viiniviljelmistä poiketen saarella viiniköynnökset kasvatetaan pitkin maanpintaa, jolloin ne kestävät paremmin haastavia ilmasto-olosuhteita.

Inka KhanjiSantorini, Kreikka
Kirkot värittävät Santorinin maisemaa.

7. Valtavasti kirkkoja

Santorinilla on vaikea olla törmäämättä kirkkoihin ja kappeleihin, sillä vuosien saatossa saarelle on rakennettu satoja erikokoisia uskonnollisia rakennuksia. Näistä jopa 50 on omistettu Neitsyt Marialle.

Vaikka kreikkalaisista suurin osa on ortodokseja, voi Santorinilta löytää yllättävän monta roomalaiskatolista kirkkoa. Tämä on seurausta siitä, että aikoinaan venetsialaiset hallitsivat saarta ja toivat mukaan vaikutteita sekä omasta uskonnostaan että kulttuuristaan.

8. Julkkisten suosikki

Santorini on hurmannut monet matkailijat, mutta tämän lisäksi saarella ovat viihtyneet myös kuuluisuudet. Julkisuuden henkilöistä esimerkiksi Angelina Jolie, Brad Pitt ja Johnny Depp ovat lomailleet Santorinin upeissa maisemissa. Saaren maisemia nähdään myös Justin Bieberin Company-kappaleen musiikkivideolla.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Haluan muuttaa Kreikkaan viettämään eläkepäiviäni. Rajoitukset: Saari, ei turistien täyttämä, vaan normaalia kreikkalaista elämää. Näin suomalaisena tulen erittäin hyvin toimeen eri ihmisten kanssa, asunut yli 7-vuotta ulkomailla aikaisemmin.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.