Hyppää sisältöön

Tällainen on kesän suojelluin lomasaari

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.10.2016
Kreikan aurinkoiseen saaristoon kuuluu 227 asuttua saarta, joista jokainen on oma yksilönsä. Joukkoon mahtuu myös lomasaari, jolla erään sympaattisen merenelävän suojelu on otettu sydämen asiaksi. Kesällä 2016 Finnmatkojen Kreikan-valikoima laajenee ihastuttavan vehreällä Zákinthosilla.

ILMOITUS

Joonianmeren kolmanneksi suurin

Jooniansaariin kuuluva Zakynthos sijaitsee Manner-Kreikan länsipuolella noin 20 kilometrin päässä Peloponnesoksen niemimaasta. Jooniansaarista Zákinthos on kolmanneksi suurin Kefalonian ja Korfun jälkeen. Zákinthosilla on rantaviivaa vähän päälle sata kilometriä, eli saarella riittää tutkittavaa myös esimerkiksi autoillen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kreikka, Zakynthos
Zakynthos on Jooniansaarien jonossa eteläisin, ja auringonlaskujen sanotaan olevan täällä erityisen kauniita.

Oliiveja ja korintteja

Zákinthosia voi varauksetta kuvailla vehreäksi. Ympäri vuoden vihertävät oliivipuulehdot peittävät suuren osan saaren pinta-alasta, ja yksi saaren päävientituotteista on oliiviöljy.

Saarella viljellään myös Zante-viinirypäleitä, joita kuivaamalla saadaan korintteja. Englanniksi saarta kutsutaankin myös nimellä Zante. Nimitys on peräisin venetsialaisten vallan ajalta.

Oliiviöljyä Zakynthoksella
Tuliaiseksi Zákinthokselta täytyy ostaa tietenkin oliiviöljyä. Saarella oliivit maistuvat herkullisena alkupalana.

Kilpikonnien Zákinthos

Kilpikonna-teema on näkyvästi esillä saarella myytävissä matkamuistoissa ja katukuvassa, sillä saaren eteläosassa sijaitsevan Laganas-lahden rannat ovat Välimeren valekarettikilpikonnien tärkein pesimäalue. Zákinthosilla uhanalaisten merikilpikonnien suojelu on otettu tosissaan, ja pesinnän turvaamiseksi on laadittu monipuolinen suojeluohjelma.

Kilpikonnien elämää ja pesintää uhkaavat erilaiset ihmisen toimet kuten huolimaton kalastus, merten roskaaminen ja valosaaste. Käytännön suojelutoimiin kuuluu muun muassa, että Zákinthosin yölennot on minimoitu, ja rantarakentamista ja valaistusta on rajoitettu.

Valekarettikilpikonna on uljas merenelävä, ja kilpikonnat voivat kasvaa yli metrin pituisiksi. Painoa konnalle saattaa kertyä yli 100 kiloa. Kilpikonnan kuori on takaa niin paksu, että se kestää jopa hain puraisun. Valekarettikilpikonnat elävät parhaimmillaan yli 60-vuotiaiksi.
Naaras munii joka toinen vuosi useita sadan munan pesueita rannalle, mutta vain murto-osa poikasista selviää ensivuosistaan sukukypsäksi saakka.

Zakynthos, Kreikka
Zakynthos on Välimeren valekarettikilpikonnien tärkein pesimäalue, ja pesinnän suojelua varten on laadittu tarkka suojeluohjelma.

Jännittävä salakuljettajien poukama

Vaaleat kalliot nousevat vedestä paikoitellen pystysuoraan ylös, ja saaren pinnanmuodot ovat muutenkin jylhät. Zákinthoslle on tunnusomaista, että merivesi on todella kirkasta. Rantavedet ovat muun muassa snorklaajien suosiossa.

Saarella on paljon pieniä rantapoukamia. Tunnetuin niistä lienee Navagio Beach, eli Hylkypoukama, jota kutsutaan myös Salakuljettajien poukamaksi. Suojaisalle lahdelle haaksirikkoutui lokakuussa 1980 rahtialus Panagiotis, joka tarinan mukaan oli salakuljettamassa savukkeita Italian mafialle.
Salaperäiseen hylkypoukamaan järjestetään veneretkiä, ja itse hylky on yksi Zakynthoksen valokuvatuimmista kohteista.

Zakynthos on salakuljettajien saari
Panagiotis-rahtialuksen viimeiseen matkaan liittyy jännittävä tarina salakuljettajista.

Lomalle Zakynthokselle

Suomesta Zakynthokselle on helppo matkustaa, ja lentoaika on vain 3 tuntia 50 minuuttia. Zakynthokselle houkuttelevat kirkkaat rantavedet, leppoisa kreikkalainen tunnelma ja mielenkiintoiset nähtävyydet.

Saarella on paljon hotellivalinnanvaraa pienistä kodikkaista hotelleista All Inclusive -keitaisiin. Perheet viihtyvät Blue Village FAMILY LIFE Alykanas Villagessa, jossa on maksuton Bamse Club lapsille. Aikuiset nauttivat ylellisestä Lesante Luxury Hotel & Spasta, ja kaikki vesipedot viettävät hauskoja polskimispäiviä SplashWorld Admiral Tsilivissä.

Lähde: Finnmatkat
Kuvat: John Marin, Peter Malmrup, Finnmatkat

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja