Hyppää sisältöön

Varo huijareita! Älä haksahda näihin Alanyan yleisimpiin turistivedätyksiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.07.2022
Matkailijoiden suosimalla Alanyan lomakohteella on myös kääntöpuolensa: lomalla on riski joutua kekseliäiden turistihuijareiden uhriksi.

1. Tarkkana rahanvaihtopisteissä

Turkissa on käytössä Turkin liira, joten rahaa on syytä vaihtaa, vaikka useimmissa Alanyan paikoissa myös eurot ovat käypää valuuttaa. Rahanvaihtopisteitä on kaupungissa runsaasti ja useimmat niistä ovat hyvin luotettavia. Rahanvaihtopisteissä valuutan vaihtaminen on myös kannattavampaa kuin esimerkiksi hotellissa tai lentokentällä.

Rahaa vaihtaessa kannattaa kuitenkin aina laskea päivän kurssin mukaan, kuinka paljon vaihdettava euromäärä on liiroissa ja tarkistaa heti tiskillä, että olet saanut takaisin oikean summan ja kuitin. Jotkut rahanvaihtopisteet yrittävät huijata turisteja vetoamalla komissioon, joka rahanvaihdosta peritään. Palvelumaksua ei kuitenkaan kuulu maksaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tarkista taksamittari

Alanyassa taksilla matkustaminen on edullista ja yleensä myös hyvin turvallista. Taksin saaminen on helppoa, ja usein autoja päivystääkin taksiasemilla jonossa useita. Taksiin hypätessä on kuitenkin syytä pitää mielessä matkailijan perussääntö: varmista, että taksamittari on päällä.

3. Älä osta sikaa säkissä

Monet paikalliset matkatoimistot myyvät matkailijoille erilaisia retkiä esimerkiksi Taurus-vuoristoon. Usein retkien hintaan kuuluu “kaikki”. Tämän “kaiken” määritelmä on kuitenkin hyvä selvittää etukäteen.

Varsinkin useamman päivän retkiin sisältyvät laajat palvelut kuljetuksista aterioihin. Aina ennen kannattaa selvittää tarkkaan kaikki yksityiskohdat, jottei retkestä jää käteen mojovaa lisälaskua esimerkiksi ruokajuomista.

4. Laske vaihtorahat huolellisesti

Alanyassa lähes kaikkialla voi maksaa sekä liiroilla että euroilla. Kannattaa kuitenkin itse laskea, että euroilla maksaessasi et joudu pulittamaan ylimääräistä, sillä jotkut saattavat pyöristää eurohintaa hieman ylöspäin. Myös vaihtorahojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä usein euroilla maksaessa vaihtorahat annetaan liiroina.

5. Varo väärennöksiä

Kaikki tietävät Alanyan basaareilla myytävän väärennöksiä. Kaupungissa on kuitenkin myös runsaasti liikkeitä, jotka myyvät esimerkiksi laadukkaita nahkatuotteita ja hajuvesiä. Kaupat tehdessäsi varmista, että saat mukaasi juuri sen tuotteen, josta olet maksanut. Jotkut kauppiaat saattavat yrittää viedä ostamasi kalliin nahkatakin takahuoneeseen “pakattavaksi” ja vaihtaa tuotteen huomaamattasi halpaan väärennökseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Anni Moilanen
Kuva: Inka Khanji

Löydä halpa loma Alanyaan Rantapallon Äkkilähtöhaun avulla! >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat rannat – 6 vinkkiä täydelliseen rantapäivään

Hamam-hoito Turkissa

Miten toimitaan turkkilaisessa hamamissa? Ensikertalaisen selviytymisopas

Antalyan parhaat nähtävyydet

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Asiat, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa – huomasitko sinäkin nämä?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja