Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Varo huijareita! Älä haksahda näihin Alanyan yleisimpiin turistivedätyksiin

Inka Khanji artikkelin kuva
Rantalomat
Matkailijoiden suosimalla Alanyan lomakohteella on myös kääntöpuolensa: lomalla on riski joutua kekseliäiden turistihuijareiden uhriksi.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 20.07.2022
facebook   whatsapp

1. Tarkkana rahanvaihtopisteissä

Turkissa on käytössä Turkin liira, joten rahaa on syytä vaihtaa, vaikka useimmissa Alanyan paikoissa myös eurot ovat käypää valuuttaa. Rahanvaihtopisteitä on kaupungissa runsaasti ja useimmat niistä ovat hyvin luotettavia. Rahanvaihtopisteissä valuutan vaihtaminen on myös kannattavampaa kuin esimerkiksi hotellissa tai lentokentällä.

Rahaa vaihtaessa kannattaa kuitenkin aina laskea päivän kurssin mukaan, kuinka paljon vaihdettava euromäärä on liiroissa ja tarkistaa heti tiskillä, että olet saanut takaisin oikean summan ja kuitin. Jotkut rahanvaihtopisteet yrittävät huijata turisteja vetoamalla komissioon, joka rahanvaihdosta peritään. Palvelumaksua ei kuitenkaan kuulu maksaa.

2. Tarkista taksamittari

Alanyassa taksilla matkustaminen on edullista ja yleensä myös hyvin turvallista. Taksin saaminen on helppoa, ja usein autoja päivystääkin taksiasemilla jonossa useita. Taksiin hypätessä on kuitenkin syytä pitää mielessä matkailijan perussääntö: varmista, että taksamittari on päällä.

3. Älä osta sikaa säkissä

Monet paikalliset matkatoimistot myyvät matkailijoille erilaisia retkiä esimerkiksi Taurus-vuoristoon. Usein retkien hintaan kuuluu “kaikki”. Tämän “kaiken” määritelmä on kuitenkin hyvä selvittää etukäteen.

Varsinkin useamman päivän retkiin sisältyvät laajat palvelut kuljetuksista aterioihin. Aina ennen kannattaa selvittää tarkkaan kaikki yksityiskohdat, jottei retkestä jää käteen mojovaa lisälaskua esimerkiksi ruokajuomista.

4. Laske vaihtorahat huolellisesti

Alanyassa lähes kaikkialla voi maksaa sekä liiroilla että euroilla. Kannattaa kuitenkin itse laskea, että euroilla maksaessasi et joudu pulittamaan ylimääräistä, sillä jotkut saattavat pyöristää eurohintaa hieman ylöspäin. Myös vaihtorahojen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä usein euroilla maksaessa vaihtorahat annetaan liiroina.

5. Varo väärennöksiä

Kaikki tietävät Alanyan basaareilla myytävän väärennöksiä. Kaupungissa on kuitenkin myös runsaasti liikkeitä, jotka myyvät esimerkiksi laadukkaita nahkatuotteita ja hajuvesiä. Kaupat tehdessäsi varmista, että saat mukaasi juuri sen tuotteen, josta olet maksanut. Jotkut kauppiaat saattavat yrittää viedä ostamasi kalliin nahkatakin takahuoneeseen “pakattavaksi” ja vaihtaa tuotteen huomaamattasi halpaan väärennökseen.

Teksti: Anni Moilanen
Kuva: Inka Khanji

Löydä halpa loma Alanyaan Rantapallon Äkkilähtöhaun avulla! >>

Lue kommentit (29) Jätä kommentti

 1. Olen matkakulut yli 50 maassa viidellä mantereella ja mielestäni Turkki on yksi Euroopan parhaista lomakohteista. Loistava ruoka, täydellinen ilmasto, kaunis luonto ja äärimmäisen ystävälliset ihmiset. Tekevät 15-tuntisia työpäiviä koko lomakauden ilman vapaapäiviä ja jaksavat silti aina hymyillä. Jos joku lomakohteessa kusettaa niin ihan suomalaiset matkatoimistot. En koskaan käytä heidän reikään tai vaan suosin paikallisia yrittäjiä. Juuri nyt Alanyassa ja eilen kävin riippuliitomässä €50:llä. Sama hupi deturilta ostettuna €110! Että silleen… Nirppanokkailijat pysykööt kotonaan salmarikossunsa kanssa


 2. Olen ollut Alanyassa 10 kertaa ja muuallakin Turkissa.Tykkään käydä.En ole tullut huijatuksi ja ihmiset ovat erittäin ystävällisiä.Viimeksi olin 3 viikoa huhtikuussa ja syksyllä varmaan taas.Suosittelen.


 3. Ensimmäistä kertaa turistina mennään..
  Maalaisjärkeä ja huumoria mukaan..mukaanluettuna käytöstavat, eiköhän niillä pärjää?


 4. “Tyhmiä ” turisteja huijataan……. ihan joka puolella maailmaa ……Suomessakin. Maalaisjärki mukaan matkalle. Alanya kuitenkin yksi parhaista ja luotettavimmista paikoista ….. verrattuna esim. Espanjaan ja Keikkaan. Kreikkalaiset eivät pidä suomalaisista ja haluavat huijata …. siitä kiitos Jutalle!


 5. Itse olen törmännyt pariin kolmeenkin huijausyritykseen: 1. Ravintolassa sanovat alkuillasta, että tarjoavat esim. salmiakkipaukut ja siinä illan edetessä tilattujen juomien välissä tulevat taas “tarjoamaan” (can I offer you meiningillä) lisää napanderia. Jos ei ole siinä vaiheessa kartalla, niin kannattaa kysyä, mitä maksaa ja jos ei kiinnosta ylihinnoiteltu paukku, niin kannattaa passata. Nämä tarjotut paukut ensimmäistä lukien laskutetaan koko illan päätteeksi. Ja kun nostat haloon asiasta, olet huono asiakas ja valehtelia. Syyllistetään pahimmassa tapauksessa varkaudesta. 2. Paikalliset ystävät vievät tanssimaan ja siinä sitten joku tilaakin viskipullon pöytään. Otat yhden tarjotun paukun illan aikana. Lörppähuulet vetävät loput. Loppuillasta sulta tullaan kaverin toimesta pyytämään rahaa sen viskipullon maksuun. Pahimmillaan maksat paukusta 100liiraa tai koko pullon, koska baarista et ulos kävele, ennen kuin se on maksettu. 3. Aurinkolasit mennään pakkaamaan pöydän taakse ja haetaan lasit kädessä pussia kaapista. Siinä äkkiä vaihtuu arskat vähintään kakkoslaatuun. 4. Viinat plissataan jo valmiiksi viinapulloon ja näytetään taidokkaita esityksiä missä viina “virtaa” drinkkeihin. Tosiasiallisesti drinkissä pahimmillaan
  vain ruokalusikallinen kovaa viinaa ja loput limsaa. Valkoviinipullot ja siiderit on pöytään tuodessa valmiiksi avattuja ja osa vaihdettu omenamehuun.


  • Nyt ihan oikeasti jotain rajaa näihin valheisiin. Miten päissäsi olet ollut jos et ole huomannut, että valkkari on omenamehua? Varsinaisia kavereita sulla jos pistävät ostamaan pullon viskiä ja juovat sen heti pois. Taidat olla hieman hölmö ja hyväksikäytettävä. Meikä tarvii uuden auton, niin laitako yhteystiedot, niin ilmoitan autokauppaan kenelle lasku lähetetään.


 6. Miksi mennä Turkkiin? Maahan on taantunut ainakin tuhat vuotta taaksepäin. Ei ansaitse saada turistien rahoja. Kannattaa suunnata muihin maihin.


 7. Turkkiin menen auringon takia. Näitä huijarimyyjiä siellä riittää. Saman tuotteen voi saada naapuriliikkeestä puolet halvemmalla. Tosin turkkilainen ihmettelee miksi kysellään hintaa jos/kun ei aio ostaa. Liiran kurssimuutokset ei valitettavasti päädy ostajien hyväksi jos tuotteissa ei ole hintalappuja niin kuin on maan tapa. Hyvälaatuisia vaatteita kannattaa ostella.Suomalaisiin suhtaudutaan huumorilla. Ilmeisesti hyväuskoisinta porukkaa ollaan.


 8. Muutamista kommenteista paistaa läpi ettei todellisuudessa olla käytykään Turkissa. Niin hirveää fuulaa. Viimeisin tämä Umberto. Järkyttävä valehtelija. Tottakai pitää olla tarkkana noissa listan jutuissa. Ihan sama onko Turkki, Espanja, Kreikka, Italia, Egypti yms. Jos on typerä ja antaa mahdollisuuden vedätykseen, niin käyttäähän jotkut sitä tilaisuutta. Suomessakin. Todellisuudessa turkkilaiset ovat perusluonteeltaan ystävällistä ja avointa kansaa, mutta aivan varmasti myyjät yrittävät puhua turistin ympäri myydäkseen ylihinnoitellun paidan. Tottakai. Typerys ostaa vaikka ei tarvitsisi. Toimitukselle kysymys. Miksi Turkki on medialle niin mörkö, että pitää jatkuvalla syötöllä julkaista juttuja joissa Turkki esitetään epäedullisessa valossa. Ei ole samanlaisia juttuja Espanjasta tai Kreikasta. Molemmissa käyneenä ja toisessa asuneena tiedän, että ihan samanlaisia ihmisiä niissä asuu. Jos Turkin presidentti on p.ska, niin ei kansa sitä kuitenkaan ole.


 9. Varokaa kengänkiilloittajan muka vahingossa pudottamaa harjaa, jonka ystävällisesti kerrotte hänen pudottaneen. ‘Kiitollisena’ eleestänne kenkäputsari lupaa putsata kenkänne ilmaiseksi, mutta sen tehtyään vaatiikin agressiivisesti rahojaan. Yksi kerta tätä huijausta riittää, pudottakoon vaikka koko kalupakkinsa! Tässä tapauksessa ystävllisyydesta sakotetaan.


 10. olen käynyt toistakymmentä kertaa Turkin eri kohteissaa, Istanbul, marmaris, Antalya, Alania marmaris, Bodrum. Koskaan ei ole tapahtunut mitään “vedätystä”. Ihmiset ovat avuliaita ja ystävällisiä.Seuraava kohteeni on ehdottomasti Bodrum,


 11. Mukavaa on turkissa, mutta tosiaan saa olla tarkkana, mitään ei kannata maksaa etukäteen ja kortilla maksaessasi tarkista summa, sinne helposti tulee nollia liikaa, kuten esim. Minulle, huomasin onneksi ajoissa


 12. 10 vuoden aikana ollaan useasti Turkissa käyty perheen kanssa, aina saatu rehti ja mukava vastaanotto. Huumoria matkaan ja unohtakaa epäilevä tiukkapipoisuus. Kaupankäyntihän on siellä vaan hauskaa peliä puolin ja toisin. Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan.


 13. Rahanvaihtopisteessä sain vain puolet liiroista. Kovasti pyysi anteeksi, kun olin laskenut. Jos olisin mennyt ulos tarkistamaan, ei mikään olisi auttanut. Ravintolassa sain suuren laskun. Kun sitä tarkastin, tarjoilija hyökkäsi heti ja pyysianteeksi, että oli väärän pöydän lasku. Ei tullut tippiä.


 14. Kävin siellä ja tein samalla 3 matkaa. Ensimmäisen, viimeisen ja ainoan matkan Turkkiin.


  • Jos kolme reissua yhden hinnalla niin kyllä sitten kannattaa matkustaa uudelleen. Ei noin halpoja reissuja mistään saa :-)


 15. Joo turkkilaiset on kyllä lähtökohtaisesti pelkkiä varkaita ja suoraan sanottuna huonoa porukkaa. Hymyilevät ja huijaavat. Matkustakaa ihmiset sivistys valtioihin!


  • Kertokaa nyt ihmeessä niiden sivistys valtioiden nimet,mitkä ne on!Jossa kaikki asiat kunnossa siis KAIKKI!!!


 16. Totta on, että moni myyjä/tarjoilija on aggressiivisempi kuin vuosiin. Syynä taitaa olla valvonnan keventäminen (asiakkaan “pakottamisen on sakon/sulkemisen uhalla kielletty) ja tulojen vähentyminen. Turisteja on vähemmän kuin vuosiin. Ei se silti pilaa lomaa, kun sen ei anna pilata. Juuri Alanyasta kotiutuneena nautin hyvistä muistoista ja tuliaisista.


 17. Kerta riitti tätä ihanuutta,myös Alanyassa kävin ja toisten en Turkkkin mene.Huijareita (taksikuskeista ravintoloihin) joka puolella,epäystävällistä kun et osta,ahdistelua,Paljon olen matkustellut, mutta missään ei tälläistä ole ollut.Voin kertoa,että omassa käytöksessäni ei vikaa ollut,ite olin kohtelias vaikka olisi pari valittua sanaa tehnyt näille huijareille sanoa. Onneksi olin tarkkana muuten olisi paljon rahaa mennyt hukkaan.


 18. Ei kannata pelästyä jos joku myyjä on ollut aggressiivinen – Turkki on niin kaunis maa ettei yksi pahantuulinen matkamuistontyrkyttäjä saa pilata sitä! …Tunisiassa on paljon pahasuisempia turistinlypsäjiä: ottavat kädestä jo-annetun kaupanpäällisen jos ostaa liian edullisia vaatteita ja nimittelevät puolalaiseksi ;) Sisuunnuin ja pyysin kaupanpäällisen heti takaisin, ja myös että saan valokuvata myyjää ja kauppaa. Kyllä ne asiat selvisivät.
  Sisua!


 19. Olin viime syksynä alaniassa ja enkä mene KOSKAAN enää.Ei muuta kun haistattelevat jos ei osta mitää. ja mitään ei voi katsella rauhassa.Ottaisivat oppia Kreikasta.


  • Ollaan käyty yli 20 krt Turkissa, eikä kukaan oo koskaan haistatellu eikä huijannu. Ei Alanyassa eikä muuallakaan! Olisko omassa käytöksessäsi parantamisen varaa…


   • Taidat itse olla samanlainen karvakäsi kuin nämä turkkilaisetkin, niin saat sitten paikallisen kohtelunkin


    • Tuolla asenteella kannattaakin jäädä peräkammariin, jo suomalaisella snagarilla voi tulla ongelmia.


     • Kolme reissua Alanyaan on tehty lasten kera. Jokainen on ollut mukava kokemus. Se on syytä muistaa, että kulttuurisesti maa on ainakin 50v länsimaita jäljessä mikä näkyi monessa asiassa. Sen kun ottaa huomioon, niin pärjää vallan mainiosti ja osa ihmisistä oli ystävällisempiä kuin missään kohteessa missä vuosien varrella olen käynyt.

      Toissa kerralla henkilökunnna edustaja tosin kyseli olemmeko varmasti suomalaisia kun emme juoneet alkoholia, vaan vietimme aikaamme mieluummin perheen kera. Kuulemma suomalaiset yleensä juovat päänsä täyteen ja lapset kulkevat oman onnensa nojassa miten taitavat.


  • Höpö höpö Raikku. Et ole Alanyassa käynytkään jos tommosta höpöttelet. Alanyan kaupunki valvoo kauppiaitten käyttäytymistä ja jos ylilyöntejä esiintyy niin kioski laitetaan määräajaksi kiinni. Olet tainnut olla Oulussa ravintola Alanyassa tuhannen päissäsi ja omistajaa ruvennut v.tuttamaan sun örvellys.


  • Turkkilaiset ovat kaikki varkaita. Työmatkoilla häviää huoneista vaikka mitä. En voi ymmärtää, miksi jotkut menevät sinne uudestaan ja uudestaan. Paikalliset baarit nauravat, että taas ne juntit tulevat, vaikka ollaan niin kaveria, niin kaveria. Ja monet suomalaiset uskovat tähän. Käykääpä myyntitöissä siellä, niin kuulette ihmisiltä, mitä usein siellä käyvistäsuomalaisista ajatellaan….!!! (Eikö heillä ole elämää, kun tulevat taas tänne…).


 20. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.