Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Etsitkö uutta kohdetta Kreikassa? Esittelyssä Pohjois-Egean viisi kiinnostavaa lomasaarta

GNTO, D. Rozaki artikkelin kuva
Rantalomat
Egeanmeren pohjoisosassa sijaitsevat lomasaaret hurmaavat kauniilla maisemilla, kiehtovalla historialla, aidolla tunnelmalla ja aurinkoisella säällä.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 09.09.2020
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Löydä uusia saarikohteita lomallesi

Vain lyhyen matkan päässä Turkin rannikolta sijaitsevat Pohjoisen Egeanmeren saaret, jotka ovat vielä monille matkailijoille hieman tuntemattomammat. Saariryhmään kuuluu viisi isoa saarta, jotka ovat Ikaria, Samos, Limnos, Lesbos ja Chios. Tämän lisäksi alueelta löytyy lukuisia pienempiä saaria, kuten Agios Efstratios, Agios Minas, Antipsara, Thymaina, Oinousses, Samiopoula, Fournoi ja Psara.

Pohjoisen Egean saaret tarjoavat matkailijalle monia kiinnostavia mahdollisuuksia viettää lomaa, ja saarilta löytyy esimerkiksi kirkkaan veden huuhtomia rantoja, kauniita vehreitä maisemia, paikallista historiaa ja tunnelmallisia pikkukyliä. Saarille on sekä lento- että lauttayhteyksiä, joten ne ovat helposti saavutettavissa.

Kreikassa kesä jatkuu pitkälle syksyyn ja maassa lomailijat pääsevät nauttimaan pitkistä rannoista, runsaasta auringonpaisteesta, herkullisesta ruoasta ja unohtumattomista auringonlaskuista. Lue lisää Kreikan kesästä täältä.

Lesbos

Sappho, joka oli yksi Antiikin Kreikan tunnetuimpia lyyrisiä runoilijoita, oli kotoisin Lesboksen saarelta. Kauniin saaren matkailuvaltteihin kuuluu esimerkiksi sen monipuolinen luonto. Saaren pääkaupunki on Mytilini, jossa voi nähdä hulppeita asuinrakennuksia, kun taas ympäri Lesboksen saarta löytyy pieniä perinteisiä kyliä, kuten Agiassos, Assomatos, Vatousa, Eresos, Mantamados, Mithymna, Petra, Plomari, Polichnitos, Sigri ja Sykamia.

GNTO, D. RozakiPohjois-Egean saaret
Lesbokselta löytyy kauniita maisemia ja tunnelmallisia kyliä. Kuva otettu: Skala Kallonis, Lesbos

Lue lisää Lesboksesta

Limnos

Limnos, joka tunnetaan tulen ja seppien jumalan Hefaistoksen saarena, on mainio kohde rennolle lomalle. Limnoksella kannattaa ehdottomasti vierailla saaren pääkaupungissa ja satamassa Myrinassa, jossa voi oppia saaren kiinnostavasta historiasta ja herkutella tuoreilla kala-annoksilla.

GNTO, K. VergasPohjois-Egean saaret
Limnoksen kiinnostavimpia kohteita on sen pääkaupunki Myrina. Kuva otettu: Myrina, Limnos

Lue lisää Limnoksesta

Chios

Chios tunnetaan erityisesti mausteesta nimeltä mastiksi, jota saadaan saaren eteläosissa kasvatetuista mastiksipistaasipuista. Yksi saaren kiinnostavimmista vierailukohteista on Mastichochoria, joka tarkoittaa mastiksikyliä viitaten juuri alueella viljeltyyn mastiksipistaasiin. Mastichochoria on ryhmä kauniita kyliä, jotka linnoitettiin keskiajalla saaren ollessa genovalaisten vallan alla.

GNTO, G. FilippiniPohjois-Egean saaret
Chioksen saarelta löytyy myös kauniita rantoja. Kuva otettu: Mavra Volia, Chios

Lue lisää Chioksesta

Samos

Samos on monipuolinen saarikohde, josta löytyy niin vehreitä ja vuoristoisia maisemia, kiinnostavaa kulttuuria kuin paikallista viiniä. Moni kuuluisa antiikin kreikkalainen oli kotoisin Samokselta, joten saarella on myös kiehtova historia. Esimerkiksi antiikin filosofi ja matemaatikko Pythagoras, filosofi Epikuros ja tähtitieteilijä Aristarkhos Samoslainen, joka ensimmäisenä ehdotti maan kiertävän aurinkoa, syntyivät kaikki Samoksella.

GNTO, D. RozakiPohjois-Egean saaret
Samos on monien kuuluisien antiikin kreikkalaisten kotisaari. Kuva otettu: Karlovasi, Samos

Lue lisää Samoksesta

Ikaria

Ikarian saari liittyy tunnettuun myyttiin kuningas Minokselle labyrintin rakentaneesta Daidaloksesta ja tämän pojasta Ikaroksesta. Kaksikon lentäessä Egeanmeren yllä sulista ja vahasta valmistetuilla siivillä, Ikaros lensi isänsä varoituksista huolimatta liian lähelle aurinkoa. Hänen siipensä sulivat ja Ikaros putosi mereen Ikarian saaren edustalle. Tarinan seurauksena nimensä saaneelta saarelta löytyy kiinnostavan mytologian lisäksi esimerkiksi hiekkarantoja ja kuumia lähteitä.

GNTO, D. RozakiPohjois-Egean saaret
Ikarian saarella on kauniita hiekkarantoja.

Lue lisää Ikariasta

Täältä löydät lisää tietoa Egeanmeren pohjoisosien saarista!

Kreikka

Lähde: Kreikan valtion matkailu
Kuvat: GNTO/D. Rozaki, K. Vergas ja G. Filippini

ILMOITUS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.