Hyppää sisältöön

Muuttajan vinkit Kreikkaan – haaveiletko elämästä auringossa?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.06.2018
Moni suomalainen lähtee työn, opiskelun tai rakkauden perässä Kreikkaan. Millaisia asioita Kreikkaan muuttavan kannattaa huomioida? Vai viekö talouskriisi muuttohalut täysin?

Onnistunut maisemanvaihto Kreikkaan – huomioi paikalliskulttuuri

Matkailijoiden rakastamat lomakohteet houkuttelevat helposti jäämään pidemmäksikin aikaa. Se ei ole ihme, sillä esimerkiksi Kreikan aurinkoiset saaret tai Ateenan kuumat kadut ovat täynnä kiinnostavia kokemuksia, minkä lisäksi lämmin ilmasto saa suomalaisen harkitsemaan muuttoa tosissaan.

Kreikkaan muuttavan kannattaa muistaa, että kreikkalainen kulttuuri eroaa suomalaisesta monin tavoin. Virastoissa asioiminen tuntuu usein byrokraattiselta, ja liikenne on kaoottista. Kulttuurien yhteentörmäyksiltä esimerkiksi työelämässä ei voi täysin välttyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Talouskriisin aikana lisääntyneet lakot vaikeuttavat elämää etenkin Ateenassa. Liikkuminen pitkien välimatkojen kaupungissa on lähes mahdotonta, jos julkinen liikenne ei toimi. Toisaalta pienemmissä kaupungeissa lakkoja ei usein huomaa ollenkaan.

ShutterstockKreikka
Kreikkalainen elämänmeno vie matkailijan mennessään.

Eteläeurooppalaisille tyypillinen hidas tapa hoitaa asioita voi ärsyttää. Toisaalta rento suhtautuminen elämään voi tuntua myös nautinnolliselta.

Kreikkalaiset ovat tavallisesti ystävällisiä, puheliaita ja avoimia ihmisiä. Perinteisesti he ovat ottaneet suomalaiset hyvin vastaan. Toisin kuin useissa muissa Etelä-Euroopan maissa, Kreikassa puhutaan myös melko hyvin englantia.

Kreikkaan muuttavan kannattaa myös varautua lämpimään, jopa kuumaan, ilmastoon. Aurinko paistaa suurimman osan vuodesta, ja etenkin henkeäsalpaavan kaunis Kreikan saaristo voi viedä sydämen lopullisesti.

Vaihto-opiskelijan kannattaa panostaa kielitaitoon

Erasmus-vaihto on hyvä vaihtoehto nuorelle, joka haluaa opiskella Kreikassa. Monella suomalaisella yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on yhteistyökorkeakouluja Kreikassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihto-opiskelijan kannattaa ottaa huomioon, että opetusta ei välttämättä järjestetä englanniksi. Kreikan kieltä voi yleensä opiskella yliopiston järjestämillä kielikursseilla.

Vaihto-opiskelun lisäksi myös tutkinto-opiskelu Kreikassa on mahdollista, mutta se edellyttää sujuvaa kreikan kielen taitoa tai opiskelua maksullisessa englanninkielisessä oppilaitoksessa.

Työpaikan saaminen riippuu tuurista

Tuhannet ulkomaalaiset työskentelevät kesäsesongin ajan Kreikan saaristossa. Manner-Kreikasta työtä voi löytyä myös pidemmäksi aikaa.

Inka KhanjiKreikka
Matkailijoiden rakastamissa kaupungeissa voi löytyä helpostikin töitä kielitaitoiselle ulkomaalaiselle.

Saarilla ulkomaalaisen on perinteisesti ollut helppoa löytää työpaikka ravintolasta, hotellista tai turistien suosimasta kaupasta. Kielitaidoksi riittävät yleensä suomi ja englanti. Mahdollisuudet ovat talouskriisin myötä kaventuneet, mutta tiedustella toki kannattaa. Etenkin jos palkan suuruus, tai paremminkin pienuus, ei ole tärkeää, saattaa onni potkaista työnhaussa edelleen.

Työnhaku onnistuu helpoiten paikan päällä kiertelemällä ja kyselemällä. Työpaikkoja voi etsiä myös netin kautta esimerkiksi suomalaisen työvoimatoimiston sivuilta tai kreikkalaiselta kariera.gr-sivustolta. Lisäksi kreikantaitoisille työpaikkailmoituksia on kreikkalaisissa sanomalehdissä.

Asunnon etsiminen on helpointa paikan päällä

Kreikassa myös asunnon etsiminen onnistuu helpoiten paikan päällä. Alkuun kannattaa varata halpa hotellihuone, jossa voi asua kunnes oma asunto löytyy. Ateenassa toimivalla Suomen Ateenan-instituutilla on asuntola, josta voi myös kysyä majoitusta.

Kreikassa vuokra-asuntojen hinnat ovat usein edullisemmat kuin Suomessa. Toisaalta asuntojen kunto on yleensä huonompi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Millaisia paperiasioita täytyy hoitaa?

Suomalainen ei EU-kansalaisena tarvitse oleskelulupaa Kreikkaan. Maassa voi oleskella vapaasti kolme kuukautta. Tämän jälkeen oleskelu täytyy rekisteröidä.

Rekisteröintiä varten tarvitaan Kelalta saatava eurooppalainen sairasvakuutuskortti, yksityinen sairausvakuutuskortti tai todistus kuulumisesta Kreikan sosiaaliturvan piiriin. Muut tarvittavat asiakirjat riippuvat muun muassa siviilisäädystä ja Kreikassa oleskelun syystä.

Rekisteröinti tehdään joko ulkomaalaistoimistossa tai poliisilaitoksella.

Ilmoitus Kreikkaan muutosta kannattaa tehdä myös Suomen suurlähetystöön. Suurlähetystöstä saa apua muuttoon liittyvissä ongelmissa.

EU-kansalainen ei tarvitse Kreikassa työskentelyyn työlupaa. Lailliseen työskentelyyn ja verojen maksamiseen tarvitaan kuitenkin AFM-numero eli veronumero. Sen saa paikallisesta verotoimistosta.

Kreikassa henkilökohtainen veronumero vastaa monessa mielessä suomalaista sosiaaliturvatunnusta. Se kannattaa pitää mukana aina asioidessa, sillä sitä tarvitaan esimerkiksi pankkitilin avaamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Anu Haapala
Kuvat: Inka Khanji ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja