Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Itävalta

Wien hurmaa matkailijan upeilla kulttuurikohteilla ja kauniilla arkkitehtuurilla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.07.2019
Itävallan noin 1,8 miljoonan asukkaan pääkaupunki Wien tunnetaan ennen kaikkea oopperasta, kuuluisista säveltäjistä, Habsburgeista, upeasta arkkitehtuurista sekä sacherkakusta.

Linnoja ja kahviloita

Wienin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Hofburgin, Schönbrunnin ja Belvederen keisarilliset linnat, jotka vievät vierailijat hetkessä aikamatkalle menneisyyteen. Keskellä Wieniä kohoava katedraali Stephansdom on niin ikään näkemisen arvoinen.

Wieniä kiertää kehäkatu Ringstrasse, jonka varrelta löytyvät monet nähtävyydet kuten oopperatalo, useat museot sekä monia puistoja. Erityisesti Mariahilfer Strassen päässä sijaitsevat kulttuurihistoriallinen ja luonnonhistoriallinen museo ovat tärkeitä nähtävyyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Wienissä riittää nähtävää useiksi päiviksi ja jo pelkästään kaupungilla kävely, kahviloissa istuskelu ja välittömästä tunnelmasta nauttiminen riittävät matkan sisällöksi. Monet kaupungin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan, ja esimerkiksi rautatieasema Westbahnhof, ostoskatu Mariahilfer Strasse, museokeskittymä Museumsquartier sekä Stephansplatz-aukion ympärille levittyvä kävelykatu ja tunnettu Stephansdom-katedraali ovat helposti koettavissa yhden päivän aikana.

Wienissä kannattaa suunnata myös aivan ydinkeskustan ulkopuolelle esimerkiksi Praterin kaupunginosaan, josta löytyy paljon viehättäviä katuja, kahviloita, tori sekä huvipuisto. Praterin kaupunginosan nimeä kantava huvipuisto ja sen edustalla sijaitseva tunnettu maailmanpyörä Riesenrad ovat näkemisen arvoisia. Praterin huvipuiston alueelle ei ole sisäänpääsymaksua, joten rennon tivolitunnelman pääsee kokemaan ilmaiseksi.

Myös Tonavan varrella sijaitseva vihreä Donauinsel-saari sekä eriskummallinen Hundertwasser-talo ovat näkemisen arvoisia.

ShutterstockWien, Itävalta
Vaikka Wien tunnetaan pääasiassa historiallisesta arkkitehtuurista, Donau City takaa, että kaupungissa pääsee nauttimaan myös pilvenpiirtäjämaisemista.

Miellyttävä ilmasto

Wien on erinomainen matkakohde ympäri vuoden, mutta paras aika matkustaa Wieniin on huhtikuusta syyskuulle, jolloin lämpötila vaihtelee hieman alle +20 asteesta noin +30 asteeseen. Talvella on usein pakkasta, ja Wienissä sataa myös lunta.

Sateita onkin tasaisesti ympäri vuoden, mutta eniten sataa kesäkuukausien aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Runsaasti kulttuurikohteita

Wien on monipuolinen kaupunkikohde, joka tarjoaa matkailijalle niin korkeakulttuuria oopperan ja monien museoiden muodossa, mutta myös loistavat ostosmahdollisuudet. Wienin keskusta on melko pieni, joten matkailijan on helppo tutustua tärkeimpiin nähtävyyksiin jalan.

Tekemistä riittää myös talvella, jolloin Wienissä järjestetään paljon tanssiaisia ja keskelle kaupunkia jäädytetään valtava luistinrata. Saksankielisille maille tyypilliset joulumarkkinat ovat myös Wienissä varsin suosittuja.

Hintataso Wienissä on muihin Keski-Euroopan kaupunkeihin nähden melko korkea, mutta suomalaiseen hintatasoon verrattuna kuitenkin kohtuullinen.

Wien on turvallinen matkailukaupunki missä pärjää englannilla, mutta muutamasta saksankielisestä sanasta on apua. Esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa ei aina osata englantia, joten perussanasto on syytä opetella.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN WIENISSÄ

ShutterstockWien, Itävalta
Stephansplatz on Wienin keskustan sydän, mistä löytyvät myös kaupungin parhaat shoppailupaikat.

Suoralla lennolla Helsingistä

Finnair lentää Helsingistä suoraan Wieniin kahdessa ja puolessa tunnissa. Välilaskullisia lentoja tarjoavat muun muassa Air Berlin, KLM ja Lufthansa. Lentojen hinnat vaihtelevat noin 200–400 euron välillä matkustusajankohdasta ja lentoyhtiöstä riippuen.

Wienin lentokentältä keskustaan pääsee kätevimmin nopealla CAT-junalla, sillä matka kestää vain noin 15 minuuttia. Lentokentältä kulkee luonnollisesti myös busseja ja takseja. Lisäksi lentokentältä pääsee keskustaan kaupungin julkisen liikenten verkostoon kuuluvilla junilla, joilla matkustaminen kestää CAT-junaa kauemmin, mutta on myös huomattavasti edullisempaa.

Wieniin on myös erinomaiset junayhteydet muualta Euroopasta. Kaupunki on helppo yhdistää esimerkiksi lomaan Slovakian pääkaupungissa Bratislavassa, sillä välimatkaa on vain reilu 60 kilometriä. Myös esimerkiksi Budapest ja Praha sijaitsevat melko lähellä Wieniä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvätasoista majoitusta ja toimiva julkinen liikenne

Majoitusvaihtoehtoja Wienistä löytyy runsaasti kaikista hintaluokista. Majoitus on yleisesti ottaen hyvätasoista ja hinnat ovat noin Suomen tasolla. Wien ei ole valtavan suuri kaupunki, joten liikkuminen onnistuu helposti, vaikka majoitus ei olisikaan aivan ydinkeskustassa.

Wienin julkinen liikenne toimii erittäin hyvin. Wienistä löytyy niin metro, raitiovaunu, busseja kuin juniakin. Julkinen liikenne, etenkin metro ja raitiovaunut, on helppo hahmottaa ja liikkuminen on selkeää.

Koska Wien kuitenkin on kohtuullisen pieni kaupunki, kävellen pääsee useimpiin paikkoihin ja samalla näkee paremmin kaupunkia. Jollei halua kiertää enemmänkin Itävallassa tai muualla Euroopassa, autonvuokraus ei kannata.

WIENIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockWien, Itävalta
Kyyti Prater-huvipuiston edustalla sijaitsevan Riesenrad-maailmanpyörälla on mieleenpainuva kokemus.

Keisarilliset linnat lumoavat loistollaan

Monen mielestä Wienin ykköskohteita ovat keisarilliset linnat, etenkin Hofburg, Schönbrunn ja Belvedere. Hofburg on valtava palatsialue, joka sijaitsee vanhan kaupungin etelälaidalla. Alueeseen kuuluu nykyään muun muassa useita museoita, espanjalainen ratsastuskoulu ja kansalliskirjasto.

Schönbrunn sijaitsee hieman keskustan ulkopuolelle, mutta sinne pääsee kätevästi metrolla ja raitiovaunulla. Schönbrunn on Sissi-keisarinnan entinen kesäasunto ja edelleen loistossaan vailla vertaa. Palatsiin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, mutta jo palatsin puutarha ja linnan ihailu ulkoapäin tarjoavat elämyksen. Schönbrunnin alueelta löytyy myös eläintarha.

Belvedere on prinssi Eugenen entinen kesäasunto ja palatsin ohella esillä on itävaltalaista taidetta. Belvederen kokoelmiin kuuluu esimerkiksi taidemaalari Gustav Klimtin kuuluisa Suudelma-teos. Belvedere sijaitsee heti Ringstrassen ulkopuolella, joten sinne pääsee helposti kävellen tai julkisilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Herkkuja ja kulttuuria

Wien ei olisi mitään ilman kuuluisia herkkujaan. Sacherkakku, wieninleike ja omenastruudeli kuuluvat pakollisiin klassikoihin, mutta kaupungista löytyy myös paljon uutta ja modernia ruokakulttuuria.

Wieniläiset kahvilat houkuttelevat istahtamaan ja katselemaan kaupungin vilinää kahvikupposen ja suussasulavien herkkujen äärellä. Iltaisin istutaan pitkään viinilasin äärellä kaupungin lukuisissa ravintoloissa.

Oopperasta ja tanssista kiinnostuneille Wien on kiinnostava kohde. Oopperaesityksiä löytyy ympäri vuoden ja talviaikaan järjestetään upeita tanssiaisia. Oopperassa voi vierailla myös pienellä budjetilla, sillä seisomapaikkoja illan esityksiin myydään paria tuntia ennen ohjelman alkua hyvin edullisesti.

Wienissä ovat asuneet monet kuuluisat säveltäjät kuten Mozart, Schubert ja Beethoven, joten klassisen musiikin perintö on vahva. Konsertteja järjestetäänkin jatkuvasti, ja keskustassa on liki mahdotonta kulkea näkemättä tunnettujen säveltäjien asuihin pukeutuneita lippukauppiaita.

Kaupungin vilinästä puistojen vehreyteen

Keskellä Wienin vanhaakaupunkia kohoaa ylväänä Stephansdom. Joihinkin goottilaistyylisen katedraalin aarteisiin pääsee tutustumaan vain opastetulla kiertokäynnillä, mutta omin päin voi kiivetä kirkon yli 130 metriseen torniin, josta avautuvat näkymät yli Wienin.

Vanhankaupungin sokkeloisilla kaduilla kävellessä tuntuu kuin astuisi ajassa satoja vuosia taaksepäin. Vaikka paikka on kaikkien muidenkin turistien suosiossa, löytyy sieltä silti aitoa wieniläistä tunnelmaa.

Etenkin kesäaikaan Wienissä kannattaa viettää aikaa sen lukuisissa puistossa. Ringstrassen ympäriltä löytyy laajoja puistoalueita, joilla järjestetään myös paljon tapahtumia. Myös linnojen puutarhat tarjoavat vihreitä keitaita, samoin kuin Praterin ympäristön viheralueet.

WIENIN PARHAAT

ShutterstockWien, Itävalta
Wienin museot ja puistot saavat viihtymään ulkosalla.

Hienoimmat museot

  1. Luonnonhistoriallinen museo
  2. Kulttuurihistoriallinen museo
  3. Wienin taidehalli
  4. Belvedere

Parhaat ostospaikat

  1. Stephansplatzin ympäristö
  2. Mariahilfer Strasse -ostoskatu
  3. Naschmarkt-tori
  4. Neubaugasse-katu

Lisätietoa

Wienin matkailusivut
Time Out -lehden Wien-vinkit

Teksti: Suvi Huttunen, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Wienin katukuvaa, raitiovaunu auringonlaskussa.

Austrian Airlines aloittaa lennot Rovaniemeltä: suora lentoreitti Wieniin

Kesän 2020 matkatoimistojen uutuudet

Kokeile tulevana kesänä jotain uutta – tässä ovat matkatoimistojen kesän 2020 uutuuskohteet

Budjettivinkit Wieniin

Näin onnistuu halpa loma Wienissä – lue budjettivinkit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja