Avataanko kielletty lomakohde uudelleen? Portit suljettiin yli 40 vuotta sitten
Miten Varoshan aavekaupungin käy?
Pitkä hiekkaranta ja varman auringon ilmasto Kyproksella – mutta ei yhtään turistia eikä yhtään asukasta. Miten se voi olla mahdollista?
Kyseessä on Varoshan aavekaupunki, entinen rantalomakohde, jonka portit suljettiin jo yli 40 vuotta sitten.
Varoshan sulkemisen takana on Kyproksen monimutkainen poliittinen tilanne. Saaren eteläosaa eli Kyproksen tasavaltaa asuttavat kreikkalaiset, kun taas Pohjois-Kypros on turkkilaisten aluetta.
Raja-alueella sijaitsevassa Varoshassa tavallinen arki järkkyi vuonna 1974, jolloin Turkin armeija hyökkäsi kaupunkiin ja ajoi asukkaat pois. Vielä tuolloin paikalliset uskoivat palaavansa viikon kuluttua takaisin, mutta yli 40 vuoden jälkeenkin entinen rantalomakohde hotelleineen seisoo hylättynä piikkilanka-aitojen takana.
Nyt Varoshan kohtalo on jälleen ajankohtainen. Luvassa ovat YK:n järjestämät neuvottelut Kyproksen yhdistymisestä, jotka käydään Turkin Mustafa Akincin ja Kreikan Nicos Anastasiadesin välillä.
News.com.au-uutissivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan kyseessä on kaksi rauhanomaista osapuolta, jotka ovat ilmaisseet tekevänsä töitä yhteisen päämäärän eteen.
– Ilmassa on toivoa yhteisymmärrykseen pääsemisestä. Jos nämä kaksi poliitikkoa eivät voi selvittää ongelmaa, on vaikea kuvitella, että kukaan muukaan voisi, sanoo Australiassa asuva Kyproksen ja Kreikan politiikan tuntija Michalis Michael.
Akinci on jopa pitänyt mahdollisena, että Varoshan avaaminen olisi kuukausien eikä vuosien päässä. Optimistiset arviot on kuitenkin teilattu mahdottomina: yli 40 vuotta sitten suljetun kohteen hotellit ovat huonossa kunnossa ja paikka kaipaa raivausta.
Varoshan avaaminen tarkoittaisi Kyprokselle myös taloudellista hyötyä. New York Timesin haastattelema asiantuntija Costas Apostolides näkee hylätyssä lomakohteessa potentiaalia.
– Varosha on Välimeren paras ranta, kuin Copacabana. Se on valtava. Kohteen avaaminen voisi elvyttää koko saaren talouden, sanoo Apostolides.
Toisaalta varmaa on myös se, että Varoshan kunnostaminen toisi mukanaan isot kulut.
Kiinnostuitko aiheesta? Katso alta minidokumentti Varoshasta!
Lähde: News.com.au, New York Times
Kuva: Flickr / Anthony J Woods
Video: YouTube / Ahmet Sarp ILHAN