hero taustakuva

Avataanko kielletty lomakohde uudelleen? Portit suljettiin yli 40 vuotta sitten

Flickr / Anthony J Woods artikkelin kuva
Uutiset
Hylätyn lomakohteen elvyttäminen on taas pinnalla.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 04.09.2015
facebook   whatsapp

Miten Varoshan aavekaupungin käy?

Pitkä hiekkaranta ja varman auringon ilmasto Kyproksella – mutta ei yhtään turistia eikä yhtään asukasta. Miten se voi olla mahdollista?

Kyseessä on Varoshan aavekaupunki, entinen rantalomakohde, jonka portit suljettiin jo yli 40 vuotta sitten.

Varoshan sulkemisen takana on Kyproksen monimutkainen poliittinen tilanne. Saaren eteläosaa eli Kyproksen tasavaltaa asuttavat kreikkalaiset, kun taas Pohjois-Kypros on turkkilaisten aluetta.

Raja-alueella sijaitsevassa Varoshassa tavallinen arki järkkyi vuonna 1974, jolloin Turkin armeija hyökkäsi kaupunkiin ja ajoi asukkaat pois. Vielä tuolloin paikalliset uskoivat palaavansa viikon kuluttua takaisin, mutta yli 40 vuoden jälkeenkin entinen rantalomakohde hotelleineen seisoo hylättynä piikkilanka-aitojen takana.

Nyt Varoshan kohtalo on jälleen ajankohtainen. Luvassa ovat YK:n järjestämät neuvottelut Kyproksen yhdistymisestä, jotka käydään Turkin Mustafa Akincin ja Kreikan Nicos Anastasiadesin välillä.

News.com.au-uutissivuston haastatteleman asiantuntijan mukaan kyseessä on kaksi rauhanomaista osapuolta, jotka ovat ilmaisseet tekevänsä töitä yhteisen päämäärän eteen.

– Ilmassa on toivoa yhteisymmärrykseen pääsemisestä. Jos nämä kaksi poliitikkoa eivät voi selvittää ongelmaa, on vaikea kuvitella, että kukaan muukaan voisi, sanoo Australiassa asuva Kyproksen ja Kreikan politiikan tuntija Michalis Michael.

Akinci on jopa pitänyt mahdollisena, että Varoshan avaaminen olisi kuukausien eikä vuosien päässä. Optimistiset arviot on kuitenkin teilattu mahdottomina: yli 40 vuotta sitten suljetun kohteen hotellit ovat huonossa kunnossa ja paikka kaipaa raivausta.

Varoshan avaaminen tarkoittaisi Kyprokselle myös taloudellista hyötyä. New York Timesin haastattelema asiantuntija Costas Apostolides näkee hylätyssä lomakohteessa potentiaalia.

– Varosha on Välimeren paras ranta, kuin Copacabana. Se on valtava. Kohteen avaaminen voisi elvyttää koko saaren talouden, sanoo Apostolides.

Toisaalta varmaa on myös se, että Varoshan kunnostaminen toisi mukanaan isot kulut.

Kiinnostuitko aiheesta? Katso alta minidokumentti Varoshasta!

Lähde: News.com.au, New York Times
Kuva: Flickr / Anthony J Woods
Video: YouTube / Ahmet Sarp ILHAN

Lue kommentit (7) Jätä kommentti

  1. Ennenvanhaan ja Cypriana: Kaupungin nimi on edelleenkin Famagusta tai tarkemmin otettuna kreikaksi Ammoghostos, turkiksi Gazimagusa aivan samalla tavalla kuten ennen sotaa. Suljetun alueen nimi kaupungin sisällä on Varosha. Tämän alueen palauttumisesta kreikankyproslaisille palautetaan ja se on neuvotteluiden tärkeimpiä kohtia.


  2. Kyproksella lomamatkalla n.kymmenen vuotta sitten kokeiltiin ylittää raja Turkin valtaamalle alueelle. Passitarkastus oli nihkeän hidas, tie epämääräinen hiekkatie ilman kylttejä, ja tuolla lomarannalla oli vain yksi hotelli täynnä elämää ja turkkilaisia täynnä.Sotilaita edelleen runneltujen hotellien katoilla; Ghost Town eli hyljättyä elämää hyvin vaisusti ja surullinen tunnelma huokui paikasta edelleen.


  3. Tuonne tuli tehtyä ensimmäinen ulkomaan matkani 1973 5-vuotiaana. Piti mennä ensi Israeliin mutta siellä oli silloin sota. Muistan hienon rannan. Sain kurkunpään tulehduksen kuin uin niin paljon.


  4. Pitäisi sentää faktat tietää, ennenkuin julkaistaan. Kypros on itsenäinen tasavalta, jonka kieli on kreikka. Turkki valtasi 1974 lyhyessä sodassa saare pohjoisosan, ja kutsuu sitä Pohjoi- Kyprokseksi. Mikään muu valtio kuin Turkki ei ole tunnustanut valtiota.


  5. Turkin hallinto on tietysti määrännyt aikoinaan, että Famagustan saa avata turismille vasta sitten, kun Pohjois-Kyproksen turkkilainen hallinto on vakiintunut ja valtaus alkaa unohtua maailmalla. Ei kuitenkaan kannata tunnustaa turkkilaista Kyprosta eikä unohtaa väkivaltaista valtausta, jolla Turkki aiheutti valtavia kärsimyksiä kreikkalaisille. Ei myöskään kannata matkustaa Pohjois-Kyprokselle.


  6. Mahtavatko Famagustan omistaneet kyprolaiset saada omaisuutensa takaisin vai takoittaako kylän nimen muuttaminen sitä että se jää valloittajien haltuun.


  7. Paikka tunnettin nimellä Famagusta silloin, kun sinne matkoja tehtiin.


  8. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.