Hyppää sisältöön

Miten toimitaan turkkilaisessa hamamissa? Ensikertalaisen selviytymisopas

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.12.2022
Turkkilainen kylpylä eli hamam on rentouttava kurkistus maan historiaan. Kokemus herättää kuitenkin paljon kysymyksiä ensikertalaiselle - lue hamam-kävijän ABC!

Hamam vie menneeseen aikaan

Turkin-matkalla lomailija törmää todennäköisesti perinteiseen turkkilaiseen kylpylään eli hamamiin. Suurin ero suomalaistyylisiin kylpylöihin on se, että hamamiin mennään nimenomaan peseytymään. Parituntisen rituaalin aikana pesijä kuuraa kävijän päästä varpaisiin.

Hamamilla on pitkät historialliset perinteet: kylpylät nauttivat suurinta suosiotaan jo ottomaanien valtakauden aikaan. Hamameja perustettiin tiuhaan tahtiin sekä hygieenisistä että sosiaalisista syistä. Kylpylät olivat suosittuja tapaamispaikkoja erityisesti naisten keskuudessa aikana, jolloin naisten elämä rajoittui pitkälti oman kodin seinien sisäpuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hamameja löytyy vielä tänäkin päivänä ympäri Turkkia, eikä niitä pidetä yllä vain turistien iloksi – myös paikalliset viihtyvät kylpylöissä. Monissa suosituimmissa hamameissa törmää kuitenkin enimmäkseen muihin matkailijoihin.

Peseytymisen ja rentoutumisen lisäksi hamam on myös mainio kurkistus historialliseen arkkitehtuuriin ja Turkin vanhaan kulttuuriperinteeseen. Älä jätä ainutlaatuista kylpyläkokemusta väliin!

Näin varustaudut hamamiin

Suomalaiseen saunakulttuuriinkin tottunut matkailija saattaa arkailla pesukokemusta – monelle ventovieraan tarjoama käsittely on ensimmäinen pesijäkokemus. Useimmat kuitenkin unohtavat hermoilunsa hyvin pian hamamin lämmössä.

Kylpyläkäyntiä varten ei tarvitse välttämättä varustautua mitenkään, sillä hamamista saa yleensä kaiken tarvittavan – mahdollisesti pientä lisämaksua vastaan. Halutessaan hamam-kävijä voi pakata mukaan omat hiustenhoitotuotteet, pesukintaan ja kylpylän olosuhteisiin sopivat kengät, kuten varvassandaalit. Moni ottaa mielellään omat sandaalit, sillä kokovalikoima ei talon puolesta välttämättä ole kovin laaja. Paljain jaloin näissä kylpylöissä ei ole tapana liikkua.

ShutterstockHamam
Hamamissa ei vaahdossa säästellä, kun pesijä ottaa asiakkaita käsittelyyn.

Naiset ja miehet kylpevät hamamissa erillisissä tiloissa. Miehet käyttävät pesutiloissa vyötärölle solmittavaa pesuliinaa, jonka saa kylpylästä. Naisten puolella monet ovat täysin alasti. Jos alastomuus tuntuu kiusalliselta, ota mukaan bikinit tai alushousut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Arvotavarat kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää hotellille, mutta hamameissa on yleensä vieraille lukolliset tai koodilla varustetut lokerot. Pukeutumistilat vaihtelevat kylpylöissä omista pienistä pukuhuoneista lokeroihin.

Mitä hamamissa tapahtuu?

Etenkin turistien suosimissa kylpylöissä on usein tarjolla eri hintaisia paketteja peruskokemuksesta kalliimpiin hoitosetteihin. Pakettien palvelut ja hinnat ovat yleensä selkeästi esillä. Hamamissa kävijää palvelee oma pesijä, joka pitää vieraasta huolta alusta loppuun. Kielimuuria ei tarvitse pelätä: monet puhuvat englantia ja vaikka eivät puhuisikaan, ohjeet tulevat kyllä selviksi elekielelläkin.

Käytännöt vaihtelevat jonkin verran kylpylöittäin, mutta hamam-visiitin perusajatus on sama. Riisuuduttuaan kävijä viedään höyryhuoneeseen, jossa vietetään noin puoli tuntia rentoutuen – tarkoituksena on nostattaa hiki pintaan ja pehmentää iho. Mahdollisuuksien mukaan hamamissa kannattaa vierailla ystävän kanssa, sillä kylpylässä loikoilu on hauskaa rupatteluaikaa.

Höyryhuonetta seuraa pesijän tarjoama läpikotainen saippuointi ja ihon kuorinta. Herkkäihoisten kannattaa varoittaa pesijää jo etukäteen, sillä ensikertalaiselle käsittely voi tuntua liian rajulta. Lopputulos kuitenkin palkitsee: todennäköisesti et ole koskaan tuntenut itseäsi yhtä puhtaaksi! Huuhteluvaiheessa vuorotellaan kuuman ja kylmän veden välillä.

iStockphotoNainen hamam-hoidossa
Hamam-käsittelyn jälkeen lomailija voi todella tuntea olonsa puhtaaksi.

Ensimmäistä kertää hamamissa vieraileva matkailija saattaa järkyttyä lian määrästä, joka ihosta irtoaa – suuri osa on kuitenkin kuollutta ihoa, joten häpeily kannattaa jättää sikseen. Toki hamam on mainio keino poistaa etenkin suurkaupungissa päivän aikana iholle kertynyt hien ja lian kerros.

Hamam-kokemukseen kuuluu myös hieronta, jolta ei kuitenkaan kannata odottaa ammattimaisen hieronnan veroista kokemusta. Saippuan kanssa tehty hieronta saattaa olla verrattain kevyt ja kestää vain noin kymmenisen minuuttia. Toisaalta moniin kalliimpiin paketteihin saattaa sisältyä pidempi ja laadukkaampi hieronta.

Kylpylässä saattaa olla myös suomalaistyylinen sauna ja pieni uima-allas pulahdusta varten. Kylpyläkokemuksen jälkeen hamamin yhteydessä toimivassa baarissa voi nauttia virkistävän juoman. Pesijälle kuuluu jättää toimenpiteen lopuksi tippiä – yleisen mielipiteen mukaan sopiva summa on noin 20 prosenttia hoidon hinnasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vinkkejä hamamiin

Harvoja turisteille suunnattuja hamameja lukuun ottamatta naisilla ja miehillä on erilliset peseytymis- ja pukeutumisalueet kylpylöissä – tämä tarkoittaa sitä, että pariskunnat voivat kokea hamamin yhdessä vain harvoissa paikoissa.

Hamamit, joissa naiset ja miehet kylvetetään samoissa tiloissa, sijaitsevat yleensä hotelleissa, ja niissä käydään aina uima-asut päällä.

ShutterstockHamam
Vaikka hamam-kokemus saattaa aluksi tuntua oudolta, kannattaa pesijän otteissa yrittää rentoutua.

Hamamissa kannattaa poiketa heti loman alussa: kylpylässä kuorittu kuollut iho tekee tilaa pehmoiselle pohjalle rusketusta varten.

Monet nauttivat hamamista eniten illalla, jolloin kiireisen päivän pölyt voi karistaa tehokkaasti ja lähteä raukeana vaikka suoraan nukkumaan. Toisaalta juuri siksi aamu on rauhallisempaa kylpyaikaa, jolloin hamamissa voi saada enemmän omaa rauhaa – ja parempaa palvelua.

Peruskylpy vai pala luksusta?

Hamamien hinnat vaihtelevat reilusti. Edullisimmillaan turkkilaisen kylpykokemuksen saa alle 20 eurolla, mutta turistien suosimat tyylikkäät hamamit voivat veloittaa kattavimmista paketeistaan jopa yli 100 euroa. Monet hotellit tarjoavat hamam-paketteja, joihin kuuluu kuljetus majapaikasta.

Edullisin tapa kokea hamam on valita itsepalveluvaihtoehto – ensikertalaiselle pesijän palvelujen käyttäminen on kuitenkin ehdottoman suositeltavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijoiden kokemuksia kuunnellessa ja verkkosivustoille jätettyjä arvioita lukiessa huomaa, että kalliimmat hamamit jakavat mielipiteet. Osa kävijöistä tuntuu ajattelevan, että vakaan aseman saaneet kylpylaitokset ratsastavat maineellaan ja luottavat hotellien ja matkaoppaiden suosituksiin.

Pesijän tippaaminen on kylpylässä aina kohteliasta – monet matkailijat kokevat kuitenkin hyviin juomarahoihin tottuneiden pesijöiden alkaneen suorastaan kärttää tietyn suuruista tippiä. Ajankohtaisten arvioiden lukeminen ennen käyntiä on hyvä idea – esimerkiksi TripAdvisorista löytyy satoja hamam-kokemuksia.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Antalya, Turkki

Missä lomailla halvalla? Turkki tarjoaa nyt eniten vastinetta rahoille, ja siihen on hyvä syy

Alanya, Turkki

Varo huijareita! Älä haksahda näihin Alanyan yleisimpiin turistivedätyksiin

Asiat, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät jokaisen ensikertalaisen Turkissa – voitko samaistua näihin huomioihin?

Ostoskatu Alanyassa

Shoppailijan opas Alanyaan – näin hankit parhaat tuliaiset

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja