Hyppää sisältöön

Miten toimitaan turkkilaisessa hamamissa? Ensikertalaisen selviytymisopas

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 29.09.2023
Turkkilainen kylpylä eli hamam on rentouttava kokemus ja kurkistus maan historiaan. Lue vinkit ensikertalaiselle!

Hamam vie menneeseen aikaan

Turkin-matkalla lomailija törmää todennäköisesti perinteiseen turkkilaiseen kylpylään eli hamamiin.

Suurin ero suomalaistyylisiin kylpylöihin on se, että hamamiin mennään nimenomaan peseytymään. Parituntisen rituaalin aikana pesijä kuuraa kävijän päästä varpaisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hamamilla on pitkät historialliset perinteet: kylpylät nauttivat suurinta suosiotaan jo ottomaanien valtakauden aikaan. Hamameja perustettiin tiuhaan tahtiin sekä hygieenisistä että sosiaalisista syistä. Kylpylät olivat suosittuja tapaamispaikkoja erityisesti naisten keskuudessa aikana, jolloin naisten elämä rajoittui pitkälti oman kodin seinien sisäpuolelle.

Hamameja löytyy vielä tänäkin päivänä ympäri Turkkia, eikä niitä pidetä yllä vain turistien iloksi – myös paikalliset viihtyvät kylpylöissä. Monissa suosituimmissa hamameissa törmää kuitenkin enimmäkseen muihin matkailijoihin.

Peseytymisen ja rentoutumisen lisäksi hamam on myös kurkistus arkkitehtuuriin ja Turkin vanhaan kulttuuriperinteeseen. Älä jätä ainutlaatuista kylpyläkokemusta väliin!

Näin varustaudut hamamiin

Suomalaiseen saunakulttuuriinkin tottunut matkailija saattaa arkailla pesukokemusta, sillä monelle ventovieraan tarjoama käsittely on ensimmäinen laatuaan. Useimmat kuitenkin unohtavat hermoilunsa hyvin pian hamamin lämmössä.

Kylpyläkäyntiä varten ei tarvitse välttämättä varustautua mitenkään, sillä hamamista saa yleensä kaiken tarvittavan mahdollisesti pientä lisämaksua vastaan. Halutessaan hamam-kävijä voi pakata mukaan omat hiustenhoitotuotteet, pesukintaan ja kylpylän olosuhteisiin sopivat kengät, kuten varvassandaalit. Moni ottaa mielellään omat sandaalit, sillä kokovalikoima ei talon puolesta välttämättä ole kovin laaja. Paljain jaloin näissä kylpylöissä ei ole tapana liikkua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockHamam
Hamamissa ei vaahdossa säästellä, kun pesijä ottaa asiakkaita käsittelyyn.

Naiset ja miehet kylpevät hamamissa erillisissä tiloissa tai kokonaan eri kylpylöissä. Miehet käyttävät pesutiloissa vyötärölle solmittavaa pesuliinaa, jollainen annetaan joskus myös naisille. Perinteisissä turkkilaisten suosimissa hamameissa naisten puolella saatetaan olla alasti, mutta yleisempää on käyttää bikinien alaosaa, alushousuja tai pyyhettä.

Arvotavarat kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää hotellille, mutta hamameissa on yleensä vieraille lukolliset tai koodilla varustetut lokerot. Pukeutumistilat vaihtelevat kylpylöissä omista pienistä pukuhuoneista lokeroihin.

Mitä hamamissa tapahtuu?

Etenkin turistien suosimissa kylpylöissä on tarjolla eri hintaisia paketteja peruskokemuksesta kalliimpiin hoitosetteihin. Pakettien palvelut ja hinnat ovat yleensä selkeästi esillä.

Hamamissa kävijää palvelee oma pesijä, joka pitää vieraasta huolta alusta loppuun. Kielimuuria ei tarvitse pelätä: monet puhuvat englantia ja vaikka eivät puhuisikaan, ohjeet tulevat kyllä selviksi elekielelläkin.

Käytännöt vaihtelevat jonkin verran kylpylöittäin, mutta hamam-visiitin perusajatus on sama. Riisuuduttuaan kävijä viedään höyryhuoneeseen, jossa vietetään noin puoli tuntia rentoutuen. Tarkoituksena on nostattaa hiki pintaan ja pehmentää iho. Mahdollisuuksien mukaan hamamissa kannattaa vierailla ystävän kanssa, sillä kylpylässä loikoilu on hauskaa rupatteluaikaa.

Höyryhuonetta seuraa pesijän tarjoama läpikotainen saippuointi ja ihon kuorinta. Herkkäihoisten kannattaa varoittaa pesijää jo etukäteen, sillä ensikertalaiselle käsittely voi tuntua liian rajulta. Lopputulos kuitenkin palkitsee: todennäköisesti et ole koskaan tuntenut itseäsi yhtä puhtaaksi! Huuhteluvaiheessa vuorotellaan kuuman ja kylmän veden välillä.

iStockphotoNainen hamam-hoidossa
Hamam-käsittelyn jälkeen lomailija voi todella tuntea olonsa puhtaaksi.

Ensimmäistä kertää hamamissa vieraileva matkailija saattaa järkyttyä lian määrästä, joka ihosta irtoaa. Suuri osa on kuitenkin kuollutta ihoa, joten häpeily kannattaa jättää sikseen. Toki hamam on mainio keino poistaa etenkin suurkaupungissa päivän aikana iholle kertynyt hien ja lian kerros.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hamam-kokemukseen kuuluu myös hieronta, jolta ei kuitenkaan kannata odottaa ammattimaisen hieronnan veroista kokemusta. Saippuan kanssa tehty hieronta saattaa olla verrattain kevyt ja kestää vain noin kymmenisen minuuttia. Toisaalta moniin kalliimpiin paketteihin saattaa sisältyä pidempi hieronta.

Kylpylässä saattaa olla myös suomalaistyylinen sauna ja pieni uima-allas pulahdusta varten. Kylpyläkokemuksen jälkeen hamamin yhteydessä toimivassa baarissa voi nauttia virkistävän juoman.

Pesijälle kuuluu jättää toimenpiteen lopuksi tippiä. Yleisen mielipiteen mukaan sopiva summa on noin 15–20 prosenttia hoidon hinnasta.

Vinkkejä hamamiin

Harvoja turisteille suunnattuja hamameja lukuun ottamatta naisilla ja miehillä on erilliset peseytymis- ja pukeutumisalueet kylpylöissä. Tämä tarkoittaa sitä, että pariskunnat voivat kokea hamamin yhdessä vain harvoissa paikoissa.

Hamamit, joissa naiset ja miehet kylvetetään samoissa tiloissa, sijaitsevat yleensä hotelleissa, ja niissä käydään aina uima-asut päällä.

ShutterstockHamam
Vaikka hamam-kokemus saattaa aluksi tuntua oudolta, kannattaa pesijän otteissa yrittää rentoutua.

Hamamissa kannattaa poiketa heti loman alussa: kylpylässä kuorittu kuollut iho tekee tilaa pehmoiselle pohjalle päivetystä varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monet nauttivat hamamista eniten illalla, jolloin kiireisen päivän pölyt voi karistaa tehokkaasti ja lähteä raukeana vaikka suoraan nukkumaan. Toisaalta samasta aamu on hiljaisempaa ja rauhallisempaa kylpyaikaa.

Peruskylpy vai pala luksusta?

Hamamien hinnat vaihtelevat reilusti. Edullisimmillaan turkkilaisen kylpykokemuksen saa noin 20 eurolla, mutta turistien suosimat tyylikkäät hamamit voivat veloittaa kattavimmista paketeistaan pitkästi yli sata euroa. Monet hotellit tarjoavat hamam-paketteja, joihin kuuluu kuljetus majapaikasta.

Edullisin tapa kokea hamam on valita itsepalveluvaihtoehto. Ensikertalaiselle pesijän palvelujen käyttäminen on kuitenkin suositeltavaa.

Matkailijoiden kokemuksia kuunnellessa ja verkkosivustoille jätettyjä arvioita lukiessa huomaa, että kalliimmat hamamit jakavat mielipiteet. Osa kävijöistä tuntuu ajattelevan, että vakaan aseman saaneet kylpylaitokset ratsastavat maineellaan ja luottavat hotellien ja matkaoppaiden suosituksiin.

Pesijän tippaaminen kylpylässä kuuluu asiaan, mutta jotkut matkailijat kokevat hyviin juomarahoihin tottuneiden pesijöiden alkaneen suorastaan kärttää tietyn suuruista tippiä.

Ajankohtaisten arvioiden lukeminen verkosta ennen hamamin valintaa ja käyntiä on hyvä idea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja