Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Miten toimitaan turkkilaisessa hamamissa? Ensikertalaisen selviytymisopas

iStockphoto artikkelin kuva
Luksus ja spa
Turkkilainen kylpylä eli hamam on rentouttava kurkistus maan historiaan. Kokemus herättää kuitenkin paljon kysymyksiä ensikertalaiselle - lue hamam-kävijän ABC!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 22.06.2016
facebook   whatsapp

Hamam vie menneeseen aikaan

Turkin-matkalla lomailija törmää todennäköisesti perinteiseen turkkilaiseen kylpylään eli hamamiin. Suurin ero suomalaistyylisiin kylpylöihin on se, että hamamiin mennään nimenomaan peseytymään. Parituntisen rituaalin aikana pesijä kuuraa kävijän päästä varpaisiin.

Hamamilla on pitkät historialliset perinteet: kylpylät nauttivat suurinta suosiotaan jo ottomaanien valtakauden aikaan. Hamameja perustettiin tiuhaan tahtiin sekä hygieenisistä että sosiaalisista syistä. Kylpylät olivat suosittuja tapaamispaikkoja erityisesti naisten keskuudessa aikana, jolloin naisten elämä rajoittui pitkälti oman kodin seinien sisäpuolelle.

Hamameja löytyy vielä tänäkin päivänä ympäri Turkkia, eikä niitä pidetä yllä vain turistien iloksi – myös paikalliset viihtyvät kylpylöissä. Monissa suosituimmissa hamameissa törmää kuitenkin enimmäkseen muihin matkailijoihin.

Peseytymisen ja rentoutumisen lisäksi hamam on myös mainio kurkistus historialliseen arkkitehtuuriin ja Turkin vanhaan kulttuuriperinteeseen. Älä jätä ainutlaatuista kylpyläkokemusta väliin!

Näin varustaudut hamamiin

Suomalaiseen saunakulttuuriinkin tottunut matkailija saattaa arkailla pesukokemusta – monelle ventovieraan tarjoama käsittely on ensimmäinen pesijäkokemus. Useimmat kuitenkin unohtavat hermoilunsa hyvin pian hamamin lämmössä.

Kylpyläkäyntiä varten ei tarvitse välttämättä varustautua mitenkään, sillä hamamista saa yleensä kaiken tarvittavan – mahdollisesti pientä lisämaksua vastaan. Halutessaan hamam-kävijä voi pakata mukaan omat hiustenhoitotuotteet, pesukintaan ja kylpylän olosuhteisiin sopivat kengät, kuten varvassandaalit. Moni ottaa mielellään omat sandaalit, sillä kokovalikoima ei talon puolesta välttämättä ole kovin laaja. Paljain jaloin näissä kylpylöissä ei ole tapana liikkua.

Naiset ja miehet kylpevät hamamissa erillisissä tiloissa. Miehet käyttävät pesutiloissa vyötärölle solmittavaa pesuliinaa, jonka saa kylpylästä. Naisten puolella monet ovat täysin alasti. Jos alastomuus tuntuu kiusalliselta, ota mukaan bikinit tai alushousut.

Arvotavarat kannattaa mahdollisuuksien mukaan jättää hotellille, mutta hamameissa on yleensä vieraille lukolliset tai koodilla varustetut lokerot. Pukeutumistilat vaihtelevat kylpylöissä omista pienistä pukuhuoneista lokeroihin.

Mitä hamamissa tapahtuu?

Etenkin turistien suosimissa kylpylöissä on usein tarjolla eri hintaisia paketteja peruskokemuksesta kalliimpiin hoitosetteihin. Pakettien palvelut ja hinnat ovat yleensä selkeästi esillä. Hamamissa kävijää palvelee oma pesijä, joka pitää vieraasta huolta alusta loppuun. Kielimuuria ei tarvitse pelätä: monet puhuvat englantia ja vaikka eivät puhuisikaan, ohjeet tulevat kyllä selviksi elekielelläkin.

Käytännöt vaihtelevat jonkin verran kylpylöittäin, mutta hamam-visiitin perusajatus on sama. Riisuuduttuaan kävijä viedään höyryhuoneeseen, jossa vietetään noin puoli tuntia rentoutuen – tarkoituksena on nostattaa hiki pintaan ja pehmentää iho. Mahdollisuuksien mukaan hamamissa kannattaa vierailla ystävän kanssa, sillä kylpylässä loikoilu on hauskaa rupatteluaikaa.

Höyryhuonetta seuraa pesijän tarjoama läpikotainen saippuointi ja ihon kuorinta. Herkkäihoisten kannattaa varoittaa pesijää jo etukäteen, sillä ensikertalaiselle käsittely voi tuntua liian rajulta. Lopputulos kuitenkin palkitsee: todennäköisesti et ole koskaan tuntenut itseäsi yhtä puhtaaksi! Huuhteluvaiheessa vuorotellaan kuuman ja kylmän veden välillä.

iStockphotoNainen hamam-hoidossa
Hamam-käsittelyn jälkeen lomailija voi todella tuntea olonsa puhtaaksi.

Ensimmäistä kertää hamamissa vieraileva matkailija saattaa järkyttyä lian määrästä, joka ihosta irtoaa – suuri osa on kuitenkin kuollutta ihoa, joten häpeily kannattaa jättää sikseen. Toki hamam on mainio keino poistaa etenkin suurkaupungissa päivän aikana iholle kertynyt hien ja lian kerros.

Hamam-kokemukseen kuuluu myös hieronta, jolta ei kuitenkaan kannata odottaa ammattimaisen hieronnan veroista kokemusta. Saippuan kanssa tehty hieronta saattaa olla verrattain kevyt ja kestää vain noin kymmenisen minuuttia. Toisaalta moniin kalliimpiin paketteihin saattaa sisältyä pidempi ja laadukkaampi hieronta.

Kylpylässä saattaa olla myös suomalaistyylinen sauna ja pieni uima-allas pulahdusta varten. Kylpyläkokemuksen jälkeen hamamin yhteydessä toimivassa baarissa voi nauttia virkistävän juoman. Pesijälle kuuluu jättää toimenpiteen lopuksi tippiä – yleisen mielipiteen mukaan sopiva summa on noin 20 prosenttia hoidon hinnasta.

Vinkkejä hamamiin

Harvoja turisteille suunnattuja hamameja lukuun ottamatta naisilla ja miehillä on erilliset peseytymis- ja pukeutumisalueet kylpylöissä – tämä tarkoittaa sitä, että pariskunnat voivat kokea hamamin yhdessä vain harvoissa paikoissa.

Hamamit, joissa naiset ja miehet kylvetetään samoissa tiloissa, sijaitsevat yleensä hotelleissa, ja niissä käydään aina uima-asut päällä. Istanbulissa unisex-hamamia etsivän kannattaa kokeilla Süleymaniye-kylpylää.

Hamamissa kannattaa poiketa heti loman alussa: kylpylässä kuorittu kuollut iho tekee tilaa pehmoiselle pohjalle rusketusta varten.

Monet nauttivat hamamista eniten illalla, jolloin kiireisen päivän pölyt voi karistaa tehokkaasti ja lähteä raukeana vaikka suoraan nukkumaan. Toisaalta juuri siksi aamu on rauhallisempaa kylpyaikaa, jolloin hamamissa voi saada enemmän omaa rauhaa – ja parempaa palvelua.

Peruskylpy vai pala luksusta?

Hamamien hinnat vaihtelevat reilusti. Edullisimmillaan turkkilaisen kylpykokemuksen saa alle 20 eurolla, mutta turistien suosimat tyylikkäät hamamit voivat veloittaa kattavimmista paketeistaan jopa yli 100 euroa. Monet hotellit tarjoavat hamam-paketteja, joihin kuuluu kuljetus majapaikasta.

Edullisin tapa kokea hamam on valita itsepalveluvaihtoehto – ensikertalaiselle pesijän palvelujen käyttäminen on kuitenkin ehdottoman suositeltavaa.

Matkailijoiden kokemuksia kuunnellessa ja verkkosivustoille jätettyjä arvioita lukiessa huomaa, että kalliimmat hamamit jakavat mielipiteet. Osa kävijöistä tuntuu ajattelevan, että vakaan aseman saaneet kylpylaitokset ratsastavat maineellaan ja luottavat hotellien ja matkaoppaiden suosituksiin.

Pesijän tippaaminen on kylpylässä aina kohteliasta – monet matkailijat kokevat kuitenkin hyviin juomarahoihin tottuneiden pesijöiden alkaneen suorastaan kärttää tietyn suuruista tippiä. Ajankohtaisten arvioiden lukeminen ennen käyntiä on hyvä idea – esimerkiksi TripAdvisorista löytyy satoja hamam-kokemuksia.

Viisi hamamia Istanbulissa

Istanbulissa on runsaasti hamameja paikallisten suosimista kylpylöistä turisteille suunnattuihin hintavampiin paikkoihin. Todella autenttista – ja usein hieman yksinkertaisempaa – kokemusta hakeva reissaaja voi kysellä vaihtoehtoja paikallisilta. Alla viisi matkailijoiden suosimaa vaihtoehtoa.

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
Hamamin sijainti Istanbulin ykkösnähtävyyden Hagia Sofian kupeessa antaa osviittaa siitä, ettei kylpemään pääse pikkurahalla. Puitteet ovat kuitenkin komeat ja palvelu erinomaista.

Gedikpaşa Hamamı
Mainio vaihtoehto matkailijalle, joka haluaa sekä kokea historiallisen hamamin että selvitä kokemuksesta edulliseen hintaan. Kylpylärakennus valmistui jo vuonna 1475 ottomaanien valtakauden aikaan.

Çemberlitas Hamamı
Turistien suosimassa Çemberlitasissa on kauniit historialliset puitteet – kylpylä rakennettiin jo 1584. Hamamin asema yhtenä kaupungin suosituimmista näkyy myös hinnoissa.

Cağaloğlu Hamamı
Myös Cağaloğlu on yksi niistä hamameista, joita matkailijalle todennäköisesti suositellaan. Viehättävä kylpylä on saanut paljon kansainvälistä huomiota, ja muistaakin kehuskella kuuluisilla vieraillaan Florence Nightingalesta Harrison Fordiin ja Jenson Buttoniin.

Süleymaniye Hamami
Unisex-kylpylää etsivän matkailijan kannattaa valita Süleymaniye, jossa pariskunnat voivat nauttia kokemuksesta yhdessä. Hamam on suunnattu nimenomaan pariskunnille ja perheille – verkkosivujen mukaan yksin matkustavat miehet ja naiset eivät pääse kylpylään. Muista uima-asu!

Maria Hietala

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Toissa kesänä Alanyassa aloitin loman hotellin myymällä paketilla. Sokkona lähdin tanskalais ja hollantilais nuorten kanssa kuljetuksella hamamiin. Sauna, pehmennys, pesu, kuorinta, hiustenpesu ja vilvoittelemaan. Sitten ihana tuoksuva hieronta kruunasi hoidon. Maksoi jonkun 25€ ja kesti pari tuntia. Niin kokokroppa pehmeä olo ei ole ennen ollut. Ihon pehmeys kesti koko viikon. Naisten puolella ei ollut muita suomalaisia, sekin tuntui hyvältä. Suosittelen.


  2. Kävin vuosia sitten Marmariksessa hamamissa,ei ollut kovin kummoinen kokemus.Pesijä pyöräytti “pesutumpulla” molemmilta puolilta hätäseen ja sitte suihkuun.En mene en uudelleen.


  3. Kävin vuosia sitten Marmariksessa hamamissa,ei ollut kovin kummoinen kokemus.Pesijä pyöräytti “pesutumpulla” molemmilta puolilta hätäseen ja sitte suihkuun.En mene en


  4. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.