Kuva: Shutterstock
Apteekkien käärmesymboli tulee Kreikasta

Tämä kaikkien tuntema symboli tulee Kreikasta – tiesitkö, miksi käärme on apteekkien merkki?

Apteekkien käärmesymboli on peräisin Kreikasta.

Miksi apteekkien symboli on käärme?

Olet varmasti joskus nähnyt apteekkien yhteydessä käärmesymbolin. Merkki on hyvin samanlainen olit sitten Suomessa tai ulkomailla. Mistä se on peräisin ja miten se oikein liittyy apteekkeihin?

Käärmesymboli tulee antiikin Kreikasta ja on osa paikallista mytologiaa. Käytössä on kaksi erilaista merkkiä: toisessa käärme kiertyy sauvan ympärille (Asklepioksen sauva) ja toisessa se taas kumartuu juomaan maljasta, jonka jalan ympärille se on kiertynyt (Hygieian malja).

Perinteisesti Asklepioksen sauvaa on pidetty yleisenä lääketieteen symbolina, kun taas Hygieian malja liittyy nimenomaan apteekkeihin. Asklepios on kreikkalaisessa tarustossa lääketieteen jumala ja Hygieia puolestaan terveyden ja puhtauden jumalatar.

Vanhan kreikkalaisen legendan mukaan lääketieteen jumala Asklepios pystyi herättämään kuolleita henkiin käärmeiden avulla. Myöhemmin käärmeitä alettiin pitää Asklepiokselle omistetuissa temppeleissä, joihin ihmiset hakeutuivat etsimään parannuskeinoja sairauksiinsa. Sauva on symbolissa siksi, että Asklepios käveli sauvaa apuna käyttäen.

Kreikkalaisessa mytologiassa Hygieia tunnetaan Asklepioksen tyttärenä. Hygieian nimestä – joka kirjoitetaan joskus myös muodossa Hygeia – on myös syntynyt suomenkin kielessä käytetty sana hygienia, jolla viitataan puhtaudesta ja terveydestä huolehtimiseen.

Hygieian maljaa voidaan pitää esimerkiksi kulhona, josta annostellaan lääkettä. Hygieia itse on kuvattu usein nuorena naisena, jonka käsivarsilla kiemurtelee käärme.

Voisi kuvitella, että vaarallisina pidetyt käärmeet eivät olisi paras yhdistelmä apteekkien ja lääketieteen kanssa. Tunnuksissa käytetty käärme on Välimeren alueella elävä pensaskäärme, joka on harmiton.

Matelijoihin liittyy monenlaista symboliikkaa. Koska käärmeet luovat nahkansa, katsotaan niiden kuvastavan uudistumista, parantumista ja voimien palautumista.

Käärme ei ole ainoa apteekkien kansainvälisesti käyttämä symboli. Myös vihreä risti näyttää matkailijoille apteekin paikan ympäri maailmaa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Lue myös: Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä ”paha silmä” oikein tarkoittaa?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 12.9.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia