Hyppää sisältöön

Tämä kaikkien tuntema symboli tulee Kreikasta – tiesitkö, miksi käärme on apteekkien merkki?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.06.2023
Apteekkien käärmesymboli on peräisin Kreikasta.

Miksi apteekkien symboli on käärme?

Olet varmasti joskus nähnyt apteekkien yhteydessä käärmesymbolin. Merkki on hyvin samanlainen olit sitten Suomessa tai ulkomailla. Mistä se on peräisin ja miten se oikein liittyy apteekkeihin?

Käärmesymboli tulee antiikin Kreikasta ja on osa paikallista mytologiaa. Käytössä on kaksi erilaista merkkiä: toisessa käärme kiertyy sauvan ympärille (Asklepioksen sauva) ja toisessa se taas kumartuu juomaan maljasta, jonka jalan ympärille se on kiertynyt (Hygieian malja).

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteisesti Asklepioksen sauvaa on pidetty yleisenä lääketieteen symbolina, kun taas Hygieian malja liittyy nimenomaan apteekkeihin. Asklepios on kreikkalaisessa tarustossa lääketieteen jumala ja Hygieia puolestaan terveyden ja puhtauden jumalatar.

Vanhan kreikkalaisen legendan mukaan lääketieteen jumala Asklepios pystyi herättämään kuolleita henkiin käärmeiden avulla. Myöhemmin käärmeitä alettiin pitää Asklepiokselle omistetuissa temppeleissä, joihin ihmiset hakeutuivat etsimään parannuskeinoja sairauksiinsa. Sauva on symbolissa siksi, että Asklepios käveli sauvaa apuna käyttäen.

Kreikkalaisessa mytologiassa Hygieia tunnetaan Asklepioksen tyttärenä. Hygieian nimestä – joka kirjoitetaan joskus myös muodossa Hygeia – on myös syntynyt suomenkin kielessä käytetty sana hygienia, jolla viitataan puhtaudesta ja terveydestä huolehtimiseen.

Hygieian maljaa voidaan pitää esimerkiksi kulhona, josta annostellaan lääkettä. Hygieia itse on kuvattu usein nuorena naisena, jonka käsivarsilla kiemurtelee käärme.

Voisi kuvitella, että vaarallisina pidetyt käärmeet eivät olisi paras yhdistelmä apteekkien ja lääketieteen kanssa. Tunnuksissa käytetty käärme on Välimeren alueella elävä pensaskäärme, joka on harmiton.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matelijoihin liittyy monenlaista symboliikkaa. Koska käärmeet luovat nahkansa, katsotaan niiden kuvastavan uudistumista, parantumista ja voimien palautumista.

Käärme ei ole ainoa apteekkien kansainvälisesti käyttämä symboli. Myös vihreä risti näyttää matkailijoille apteekin paikan ympäri maailmaa.

ShutterstockApteekin kyltti Tallinnassa, Virossa
Hygieian maljan ympärille kietoutunut pensaskäärme on monelle tuttu symboli. Voit törmätä siihen myös Tallinnassa, josta löytyy Euroopan vanhin yhä toiminnassa oleva apteekki.
ShutterstockApteekki
Apteekin tunnistaa usein käärmesymbolin lisäksi vihreästä rististä.

Lue myös: Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” oikein tarkoittaa?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja