Hyppää sisältöön

Shoppailijan opas Alanyaan – näin hankit parhaat tuliaiset

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.07.2022
Suomalaisten rakastama Alanya on loistava shoppailukohde. Lue vinkit ja vietä onnistunut shoppailuloma Turkissa!

Monipuolinen ostostarjonta täydentää loman

Etelä-Turkissa sjiaitseva Alanya sopii mainosti lomakohteeksi myös shoppailijoille, sillä kaupungissa on kattava tarjonta niin pikkuputiikkeja, tuliaiskauppoja kuin ketjuliikkeitä ja ostoskeskuksiakin. Suurin osa kaupoista sijaitsee parin kadun ympärillä, joten valikoimaan on helppo tutustua myös lyhyessä ajassa.

Yksilöllisiä tuliaisia ja perinteisiä turkkilaisia tuotteita kaipaavalle on myös omat ostospaikkansa. Halutessaan shoppailla voi vaikka pelkästään paikallisten joukossa, kunhan tiedät mihin päin Alanyaa suunnata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alanyassa voikin viettää onnistuneen shoppailuloman riippumatta siitä, käytätkö lomabudjetin mieluiten vaatevaraston uusimiseen, ruokatuliaisten tai vaikkapa muutaman laadukkaan asusteen hankkimiseen. Tarjontaa on moneen makuun.

Tutustu Alanyan shoppailutarjontaan!

Megamall, Alanya
Alanyan uusin Megamall-ostoskeskus valmistui vuonna 2014.

1. Shoppaile ostoskeskuksissa

Alanyassa on kaksi suurta ostoskeskusta: Megamall ja Alanyum. Megamall on kahdesta ostoskeskuksesta uudempi, sillä se valmistui vuonna 2014. Ostoskeskus sijaitsee noin 12 kilometrin päässä Alanyan keskustasta Konaklissa, ja sen putiikkitarjonta koostuu pääasiassa turkkilaisista ketjuliikkeistä, mutta valikoimassa on myös kansainvälisesti tunnettuja merkkejä, kuten esimerkiksi Tommy Hilfiger, Moschino, Armani Jeans sekä Valentino. Ostoskeskuksessa on lisäksi useita kahviloita, ruokakauppa ja matkamuistomyymälä.

Noin kymmenen vuotta vanha Alanuym-ostoskeskus on Megamallia suositumpi myös matkailijoiden keskuudessa, sillä kolmikerroksinen kauppakeskittymä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Alanyan keskustasta. Kauppakeskuksessa on hyvä liikevalikoima, ja tarjontaan kuuluvat lukuisat vaatekaupat, mutta Alanuymissa on myös esimerkiksi kenkä- ja kirjakauppoja sekä elokuvateatteri. Nälän yllättäessä ostoskeskuksen yläkerrassa sijaitseva ravintolakeskittymä tarjoaa niin turkkilaisia kuin kansainvälisiäkin pikaruokaherkkuja taltuttamaan pahimman ruokavajeen.

LC Waikiki, Alanya
Monilla turkkilaisilla ketjuliikkeillä on omat putiikkinsa Atatürk bulvar -kadulla.

2. Tutustu paikallisiin ketjuliikkeisiin

Alanyasta on turha etsiä muualta Euroopasta tuttuja ketjuliikkeitä, sillä esimerkiksi Zaraa, Pull&Bearia tai Bershkaa kaupungista ei löydy, vaan niiden perässä tulee lähteä kahden tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Antalyaan ostosmatkalle. Paikallisiin ketjuihin tutustuminen kuitenkin kannattaa, sillä juuri turkkilaisten vaateketjujen suosio on syy espanjalaisten ketjujen puuttumiselle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi suosituilla LC Waikiki ja Koton -vaateketjuilla on omat suuret myymälänsä Alanyan Atatürk bulvar -pääostoskadulla. Edullisia vaatteita tarjoavilla merkeillä on laaja valikoima, joten halutessaan koko perheen voi pukea Turkin-matkalta ostettuihin vaatteisiin. Matkan aikana kannattaa piipahtaa myös esimerkiksi Mudon liikkeissä.

Alanya, Turkki
Merkkituotteita katukojuista ostaessa kannattaa olla tarkkana tuotteiden alkuperän kanssa.

3. Valitse tuliaiset huolella

Alanyan ostoskadut ovat täynnä toinen toistaan houkuttelevampia merkkituotteita, ja valikoimaa löytyykin niin urheilumerkkien lenkkitoissuista ja verryttelyasuista suosittujen muotibrändien laukkukokoelmaan.

Merkkituotteita ostaessa tuote on syytä kuitenkin tutkia tarkasti, sillä turkkilaiset ovat imitaation mestareita erityisesti juuri merkkitavaran kohdalla. Tuotteen aitoutta voi arvioida hinnan ja myyntipaikan perusteella. Tuliaiset on fiksuinta ostaa luotettavasta liikkeestä.

Alanya
Värikkäät turkkilaiset kulhot ovat tyypillinen tuliainen Alanyasta.

4. Älä unohda turkkilaisia tuliaisia

Tuliaiset ovat toisille matkan tärkein anti, ja Alanya on todellinen tuliaistaivas. Perinteisiä turkkilaisia tuliaisia, värikkäitä lamppuja, taidokkaasti maalattuja kulhoja ja kauniita huiveja on myynnissä useissa paikoissa ympäri Alanyaa. Myös ruokatuliaisten valikoima on valtava, ja kotimatkaa varten matkalaukut kannattaakin täyttää herkullisilla baklava-leivoksilla, lokum-marmeladimakeisilla sekä tietysti turkkilaisella kahvilla ja teellä.

Paras paikka ostaa tuliaisia on keskustan ostoskatukeskittymä. Kauppakadut alkavat vanhan sataman lähettyviltä sijaitsevasta Damlatas- ja Hükümet -katujen risteyskohdasta. Loppumattomalta tuntuvien katujen varsilla on useita tuliaistuotteita myyviä kauppoja, joten valinnanvaraa riittää. Useimmat kaupat myyvät keskenään samoja tuotteita, mikä tekee hintavertailusta helppoa.

Ennen ostopäätöksen tekemistä tuotteita ja niiden hintoja kannattaa vertailla useassa putiikissa. Näin myyjän kanssa saa parhaiten neuvoteltua hyvin hinnan.

Alanya, Turkki
Kattava herkullisten hedelmien valikoima on osa turkkilaista ostoselämystä.

5. Suosi paikallisten suosikkeja

Haluatko välttää matkailijoilta kiskotun ylihinnan maksamisen ja shoppailla paikallisten tavoin? Tee ostoksesi keskustan tuntumassa sijaitsevalla 25 metrin kadulla tai vaihtoehtoisesti Ataturk ja Damlatas -katujen lyhyillä poikkikaduilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyrkkisääntönä on, että keskustan putiikeissa tuotteet maksavat enemmän kuin keskustan ulkopuolella jo liiketilojen korkean vuokran vuoksi. Mitä kauemmas keskustasta siis menet, sitä edullisemmaksi myös ostokset tulevat.

Paikallisten suosimilta alueilta kannattaa ostaa erityisesti kankaita, lankoja ja pähkinöitä. Tuotteiden laadun kanssa tulee olla tarkkana myös näillä alueilla, ja parhaat pähkinät saat, kun pyydät myyjältä tuoreimpia tuotteita.

Tältä näyttää Alanyan toreilla

Tämä video tarjoaa kurkistuksen Alanyan toreille ja markkinoille. Katso video täältä!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji
Video: Nella Rahkonen

>> Lue lisää vinkkejä Alanyaan Rantapallon kohdeoppaasta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turkkilainen aamiainen

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Alanya, Turkki

Kumpi valita, Alanya vai Antalya? Näin valitset oikean kohteen ensimmäiselle rantalomalle Turkissa

Fethiye, Turkki Mainos

Koe uusi upea kohde Egeanmerellä ennen muita – 5 syytä matkustaa Turkin Fethiyeen

Asiat, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Turkissa – huomasitko sinäkin nämä?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja