Hyppää sisältöön

Joko olet nähnyt Kroatian 8 maailmanperintökohdetta? Tällaisia ne ovat

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 09.12.2016
Kroatiasta löytyy kaikkiaan kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta, joista uusin lisättiin arvostettuun luetteloon kesällä 2016.

1. Dubrovnikin vanhakaupunki, Dubrovnik

Dubrovnikin vanhakaupunki houkuttaa turisteja upean arkkitehtuurinsa ja sympaattisen tunnelmansa vuoksi. Jo 1200-luvulla rakennettu vanhakaupunki on täynnä goottilaisia ja barokkityylisiä rakennuksia, mutta siellä on näkyvillä myös renessanssiajan arkkitehtuuria kuten kirkkoja, palatseja ja lähteitä.

Rakennukset ovat joutuneet koville. Vuoden 1667 suuri maanjäristys ja vuoden 1992 pommitukset tuhosivat vanhaakaupunkia, mutta jäljet on restauroitu taidokkaasti. Dubrovnikin vanhakaupunki on täynnä kapeita ja sokkeloisia katuja, joilla seikkaillessa saa helposti kulumaan useita päiviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Dubrovnik
Vanhankaupungin rakennukset ovat selvinneet paitsi maanjäristyksestä myös pommituksesta.
Dubrovnik
Vanhakaupunki on täynnä pikkuruisia kapeita kujia ja tunnelmallisia aukioita.

2. Pyhän Jaakobin katedraali, Šibenik

Šibenikiin 1400- ja 1500-luvuilla rakennettu komea Pyhän Jaakobin katedraali on tehty kokonaan kivestä, ja rakennusvaiheessa käytettyjen ainutlaatuisten rakennusmenetelmien vuoksi erityisesti hautaholvin ja katedraalin kupolit ovat upeita. Kupoli onkin rakennettu vierekkäin ladotuista kivitiilistä, mikä tuo sille poikkeavan ulkonäön.

Pyhän Jaakobin katedraali
Pyhän Jaakobin katedraalin kupoli on tehty kivitiilistä.

3. Stari Gradin alue, Hvar

Adrianmerellä Hvarin saarella sijaitseva Stari Gradin kaupunki on yksi Euroopan vanhimmista kaupungeista, sillä se on rakennettu jo 2 300 vuotta sitten. Stari Gradin seutu on menestynyt maanviljelyalue, jonka hedelmällisessä maassa viljellään edelleen muun muassa viiniä ja oliiveja.

Stari Gradin keskustan merkittävin nähtävyys on renessanssiaikainen Tvrdaljin linna, joka rakennettiin 1500-luvulla.

Stari Grad
Sataman lisäksi keskustassa kannattaa käydä katsomassa Tvrdaljin linnaa.
Stari Grad
Stari Gradin kaupunki on yksi Euroopan vanhimmista.

4. Plitvicen järvien kansallispuisto, Plitvice

Plitvicen järvien kansallispuisto on Kroatian ainoa luontokohde, joka on päässyt Unescon maailmanperintölistalle. Alue koostuu useista kauniista järvistä, mutta myös luolista ja mahtavista vesiputouksista. Mala Kapela -vuoren ja Pljesevica-järven välillä on noin 20 toisiinsa yhdistynyttä järveä, jotka luovat kansallispuiston ainutlaatuisen maiseman.

Kansallispuiston alueella on runsaasti korkeusvaihteluita sekä erilaisia maaperiä, ja niiden vuoksi myös kasvillisuus vaihtelee suuresti. Jotkut osat metsästä ovat runsaita ja tiheitä, ja niissä viihtyvät muun muassa karhut ja sudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Plitvicen kansallispuisto
Plitvicen kansallispuistossa välkehtivät sinisen ja vihreän useat sävyt.
Plitvice
Kansallispuiston useat vesiputoukset luovat maailmanperintökohteeseen maagisen tunnelman.

5. Diocletianuksen palatsi ja sen ympäristö, Split

Suosittu Splitin vanhakaupunki on kuuluisa 300-luvulla rakennetusta valtavasta palatsista, jonka rakennutti Rooman hallitsija Diocletianus. Palatsi on osa vanhankaupungin keskiaikaisten rakennusten ryhmää, johon kuuluu myös katedraali, goottilaisia palatseja sekä renessanssi- ja barokkityylisiä palatseja.

Diocletianuksen palatsin itäpuolella on museo sekä hopeaportti, josta pääsee palatsin sisäpihalle. Palatsin kellotornista avautuvat komeat näkymät kaupungin ylle.

Diocletianus
Diocletianuksen palatsin rakennuksissa on runsaasti koristeellisia yksityiskohtia.

6. Trogirin historiallinen keskusta

Splitin länsipuolella sijaitseva Trogirin kaupunki on 1 800 vuotta vanha, ja sen historiallinen keskusta on näyttävä vierailukohde.

Vanhankaupungin tärkein rakennus on Trogirin katedraali ja erityisesti sen länsiportaali, joka on taitelija Radovanin käsialaa ja Kroatian tärkein romaanis-goottilainen teos. Renessanssi- ja barokkirakennusten lisäksi Trogirissa on myös runsaasti romaanisia kirkkoja, jotka tuovat kaupungin arkkitehtuuriin oman säväyksensä.

Kreikkalaiset siirtomaaisännät perustivat Trogirin kaupungin, ja se kukoisti Rooman valtakaudella. Kaupunkiin rakennettiin useita uusia rakennuksia 1200- ja 1400-luvuilla, esimerkiksi katedraali ja linnoitus.

Trogir
Trogirin vanhankaupungin arkkitehtuurissa riittää ihailemista.
Trogir
Trogirin katedraali on täynnä tarkkoja yksityiskohtia.

7. Eufrasiuksen basilika, Poreč

Eufrasiuksen basilika on osa laajaa rakennuskokonaisuutta. Porečin kirkko, kappeli ja palatsi ovat mainioita esimerkkejä uskonnollisesta arkkitehtuurista, ja esimerkiksi kirkko itsessään yhdistää sekä klassisia että bysanttilaisia elementtejä.

Alueen kaikki rakennukset on koristeltu muun muassa mosaiikilla ja marmorilla Bysantin kulta-ajan henkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Eufrasian Basilika Porec
Alueen rakennukset on koristeltu yksityiskohtaisesti.

8. Keskiaikaiset hautakivet Stećakit

Neljän valtion alueella sijaitsevat keskiaikaiset hautakivet Stećakit sijaitsevat 28 eri paikassa. Komeita hautakiviä voi ihastella Kroatian lisäksi Bosnia-Hertsegovinassa, Serbiassa ja Montenegrossa.

Hautausmaat ovat peräisin 1100–1500-luvuilta, ja ajan hengen mukaisesti hautakivet sijaitsevat vieri vieressä lähellä toisiaan. Kalkkikivestä veistetyt näyttävät hautakivet henkivät keskiajan tunnelmaa, ja ovat mielenkiintoinen vierailukohde historian ystäville.

Flickr / Franco PecchioKeskiaikaiset hautakivet Stećakit
Keskiaikaiset hautakivet Stećakit ovat Kroatian uusin maailmanperintökohde.

>> Lue lisää vinkkejä Kroatiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Flickr / marcia taylor, Chris Guy, Zlatko Unger, Alistair Young, Alex Proimos, Hornet 18, James, Lollyman, Dennis Jarvis, orentalizing, Marco De Stabile ja Franco Pecchio

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kroatia

Kuinka valita lomakohde Kroatiassa? Esittelyssä 15 vaihtoehtoa

Dubrovnik

Split vai Dubrovnik – kumpi Kroatian suosikkikohteista sopii sinulle?

Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tätä paikkaa et halua jättää väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja