Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Bosnia-Hertsegovina

Monikulttuurinen Bosnia-Hertsegovina

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 10.06.2016
Monille Bosnia-Hertsegovinasta tulee edelleen ensimmäisenä mieleen Balkanin sota tai pääkaupunki Sarajevosta vuoden 1984 olympialaiset.

Sota tuhosi turismin

Balkanin niemimaalla Kroatian, Serbian ja Montenegron välissä sijaitseva Bosnia-Hertsegovina ei viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ole kuulunut suosituimpien turistikohteiden joukkoon. Balkanin sota tuhosi maan turismin ja sodan jäljet näkyvät edelleen aivan konkreettisestikin pommitetuissa rakennuksissa, talojen seinissä olevissa luodinrei’issä, Sarajevon verenpunaisissa ruusuissa sekä sotaturismissa.

Nykyinen Bosnia-Hertsegovina on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä elävä sotamuseo. Maan vaikuttava luonto ja pääkaupunki Sarajevon viihtyisät kahvilat, kauniit minareetit, erittäin rikas kulttuurihistoria sekä monikulttuurinen ilmapiiri takaavat elämyksen, jota ei voi kokea missään muualla. Bosnia-Hertsegovina vetää vertoja monelle tunnetummalle Euroopan matkakohteelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoStari Most on Mostarin tunnetuin maamerkki.
Stari Most -silta Mostarissa on rauhan symboli.

Sarajevo ja Mostar suosituimmat kohteet

Bosnia-Hertsegovina tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luontomatkailuun, koskenlaskuun ja patikointiin upeissa vuoristo- ja metsämaisemissa. Suurin osa turisteista vierailee kuitenkin edelleen pääasiassa Sarajevossa tai Mostarissa.

Mostar taas on tunnettu ennen kaikkea Stari Mostin sillasta, joka on kaupungin tärkein maamerkki ja rauhan symboli. Silta pommitettiin hajalle sodan aikana, kuten monet muutkin Mostarin rakennukset, mutta silta rakennettiin uudelleen ja avattiin entistä ehompana jälleen vuonna 2004. Tänäpäivänä uhkarohkeat nuorukaiset tekevät hurjia uimahyppyjä sillalta lahjoituksia vastaan.

Ympärivuotinen matkakohde

Bosnia-Hertsegovinan ilmasto on yhdistelmä välimerellistä ja mannerilmastoa. Kesät ovat kuumia, mutta talvet usein kylmiä. Talvisin sataa lunta, joten Bosnia-Hertsegovina sopiikin hyvin myös talvimatkailukohteeksi. Jos ei ole kiinnostunut talviurheilusta, paras ajankohta matkustaa Bosnia-Hertsegovinana on alkukesästä alkusyksyyn. Kesäkuukaudet ovat etenkin sisämaassa tukahduttavan kuumia, eikä ole poikkeus, että elohopea kohoaa yli 40 asteen.

Maamiinat edelleen ongelma

Vaikka Bosnia-Hertsegovinaa voikin pitää nykyään turvallisena maana, ovat maamiinat edelleen ongelma. Matkailijan onkin syytä pysyä vain alueilla, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat ja luonnossa retkeillessä on hyvä käyttää paikallista asiantuntevaa opasta. Myöskään sodan vaurioittamiin rakennuksiin ei pidä mennä omin päin.

Etnisiä levottomuuksia saattaa esiintyä aika ajoin, mutta matkailijalle ne eivät yleensä aiheuta turvallisuusriskiä. Paikallisten englannin kielen taito vaihtelee runsaasti, ja etenkään vanhempi sukupolvi ei sitä juurikaan puhu. Bosnia-hertsegovinalaiset ovat kuitenkin erittäin ystävällisiä ja avuliaita, ja kielimuurista huolimatta tekevät parhaansa auttaakseen pulmatilanteissa. Älä siis epäröi avun kysymistä, elekielelläkin pääsee pitkälle!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan valuutta on vaihdettava markka (KM), joka on sidottu euroon. Kaksi paikallista markkaa vastaa yhtä euroa. Esimerkiksi Mostarissa pärjää kuitenkin varsin hyvin myös euroilla ja Kroatian kunilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BOSNIA-HERTSEGOVINASSA

Riikka KrennBosnia-Hertsegovinassa ajaminen sopii parhaiten kokeneille kuskeille.
Bosnia-Hertsegovinassa voi harkita auton vuokraamista, mutta paikallinen ajotyyli on parhaimmillaankin uhkarohkea.

Kansainväliset lentokentät Sarajevossa ja Mostarissa

Bosnia-Hertsegovinan kansainväliset lentokentät sijaitsevat Sarajevossa ja Mostarissa, mutta Suomesta ei ole suoria lentoja kumpaankaan kaupunkiin.

Helpointa onkin lentää yhdellä vaihdolla Sarajevoon jonkin Euroopan kaupungin kautta. Lentojen hinnat pyörivät tyypillisesti 200–300 euron välillä. Sarajevon lentokenttä sijaitsee noin 12 kilometrin päässä kaupungista ja keskustaan pääsee kätevimmin taksilla. Myös bussi tai taksin ja raitiovaunun yhdistelmä on mahdollinen. Sarajevosta Mostariin pääsee kätevimmin bussilla.
>>Löydä halvimmat lennot Sarajevoon täältä!

Vaihtoehtona on myös lentää esimerkiksi Unkarin Budapestiin tai Kroatian Dubrovnikiin tai Splitiin. Näistä kaupungeista pääsee Bosnia-Hertsegovinan puolelle varsin vaivattomasti bussilla tai junalla. Matkateko voi olla hidasta, mutta samalla näkee upeita maisemia ja pääsee kokemaan bussi- ja junamatkailua Balkanilla. Matkoille kannattaa ottaa mukaan reippaasti kärsivällisyyttä sekä pientä puuhaa vaikka pelikorttien muodossa.

Yksityismajoitus suosittua

Bosnia-Hertsegovinan kaupungeista löytyy tavallista hotelli- ja hostellimajoitusta, mutta kannattaa harkita myös yksityismajoitusta paikallisten pitämissä pienissä majapaikoissa.

Hinnat ovat yleensä edulliset ja samalla pääsee näkemään aitoa paikallista elämää. Majoituksen taso vaihtelee kuitenkin suuresti, joten paikan päältä majoitusta etsiessä kannattaa katsastaa huone etukäteen.

Busseilla pääsee useimpiin kohteisiin

Liikkuminen Bosnia-Hertsegovinassa onnistuu parhaiten busseilla, joiden reitit ovat kohtuullisen kattavat. Myös juna kulkee Sarajevon, Mostarin ja Banja Lukan välillä. Auton vuokraaminen voi olla kannattavaa, jos haluaa kierrellä maata omin päin, mutta liikenteessä on syytä olla varovainen ja välttää ajoa pimeän aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sarajevossa liikkuminen on helpointa kävellen, mutta myös viehättävät vanhanaikaiset raitiovaunut kannattaa kokea. Muista ostaa lippu etukäteen, ettei kohdallesi napsahda suolaisen hintainen tarkastus maksu!

BOSNIA-HERTSEGOVINAN MATKAKOHTEET

Flickr / PericaBosnian sodan uhrien hautausmaa on yksi Sarajevon maamerkeistä.
Sodan muistoilta ei voi välttyä Sarajevossa.

Sarajevo

Sarajevo on kiistatta Bosnia-Hertsegovinan suosituin matkakohde, ja sitä ei kannatakaan missään nimessä jättää väliin. Sarajevoon saapuessa tuntuu kuin astuisi toiseen, kymmenien vuosien takaiseen maailmaan. Vanhat ränsistyneet raitiovaunut kulkevat pitkin kaupungin katuja, Baščaršijan markkina-alueella tehdään kauppaa samoin kuin jo satojen vuosien ajan, ja sodan arvet näkyvät monissa rakennuksissa luodinreikinä sekä kaduilla punaisiksi maalattuina kranaattien jättäminä jälkinä, eli Sarajevon ruusuina.

Sarajevo on kuitenkin nykyään ennen kaikkea moderni kaupunki, josta löytyvät tärkeimmät kauppaketjut, ostoskeskukset, paljon hyviä ravintoloita sekä vilkas ja eläväinen kaupunkikulttuuri. Matkailijoita kiehtoo kuitenkin ehkä enemmän Sarajevon rikas historia, jota ei voi kokea missään muualla.

Sotahistoriaa Sarajevossa

Sarajevon sotahistoriasta kiinnostuneelle kaupungissa riittää nähtävää. Kaksi erityisen kiinnostavaa aihetta käsittelevää kohdetta ovat Sarajevon tunnelimuseo ja Galerija 11/07/95 -valokuvanäyttely.

Tunnelimuseossa pääsee konkreettisesti tutustumaan ”Toivon tunneliin”, joka kaivettiin Lentokentän ali sodan aikana vuonna 1993. Tunneli on suurimmaksi osaksi romahtanut, mutta turisti pääsee yhä ryömimään ahtaan tunnelin alkupäässä. Tunnelin avulla piiritettyyn Sarajevoon kuljetettiin ruokaa, lääkkeitä ja sähköä, ja moni myös onnistui pakenemaan sodan jaloista tunnelia pitkin. Museossa näytetään myös sanaton dokumenttielokuva tunnelin käytöstä.

Tunnelille päästäkseen on käytettävä sekä raitiovaunua että bussia, mutta yhteydet ovat kuitenkin hyvät. Kärsimättömämmän kannattaa valita taksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Gallerija 11/07/95 on puolestaan pysäyttävä valokuvanäyttely Srbrenican joukkomurhan uhreista. Yli 8000 ihmistä sai surmansa vuoden 1995 heinäkuussa Srbrenican kaupungissa. Vaikuttavat valokuvat paljastavat verisen totuuden maan historiasta. Näyttelyn tarkoitus on vastustaa jokaista väkivallan muotoa. Valokuvien lisäksi näyttelyssä esitetään myös aiheeseen liittyviä videoita.

Raadollisen realististen kuvien takia näyttelyyn kannattaa saapua ilman lapsia.

Baščaršija – muisto menneestä

Baščaršijan alue on Sarajevon ehdoton keskus ja pakollinen nähtävyys. Turkkilaisen korttelin vanhat rakennukset ja kauppapaikat houkuttelevat edullisille ostoksille tai nauttimaan paikallisia erikoisuuksia monissa kahviloissa tai ravintoloissa.

Täällä kannattaa käydä katsomassa ainakin kansalliskirjastoa, joka kärsi pommituksissa mittavan tuhon, ja koko mittava kirjallinen kulttuuriperintö tuhoutui. Restaurointitöitä tehdään edelleen edes pienen osan pelastamiseksi. Baščaršijan lähellä pääsee tarkastelemaan myös kuuluisaa Latinalaista siltaa, jossa ammuttiin ensimmäiseen maailmansotaan johtaneet laukaukset. Alueella on myös lukuisia kauniita moskeijoita ja kirkkoja.

Mostar ja maailmankuulu silta

Mostariin tullaan useimmiten sen kuuluisan Stari Most -sillan vuoksi. Mostarin kaupungin symboliksi noussut Neretva-joen ylittävä silta pommitettiin hajalle Balkanin sodan aikaan. Nyt silta on kuitenkin entisöity ja sen avaaminen jälleen vuonna 2004 oli tärkeä toivon ja sovinnon symboli.

Mostarin toinen tärkeä nähtävyys on ottomaanien aikainen vanhakaupunki, josta löytyy runsaasti viehättäviä kahviloita ja ravintoloita, pieniä kauppoja ja käsityöläisiä. Mostarissa on myös useita kauniita moskeijoita ja kirkkoja. Bosnia-Hertsegovinen hintataso on matkailijoille erittäin edullinen, joten ravintoloista, kahviloista ja kuppiloista kannattaa tosiaan nauttia – ja samalla tukea paikallisia yrittäjiä.

Kravicen lumoavat vesiputoukset

Älä jätä Bosnia-Hertzegovinan-matkallasi väliin Mostarista 40 kilometrin päässä sijaitsevia Kravicen vesiputouksia. Putousten uskomattoman turkoosi viileä vesi ja vehreä ympäristö luovat taianomaisen vaikutelman tälle paikallisten suosimalle luonnonpaikalle. Putousten veden lämpötila ei helteelläkään lämpene linnunmaidoksi, joten voit olla varma, että pulahdus putouksilla viilehtää kuumimpanakin kesäpäivänä.

Putouksille järjestetään opastettuja retkiä, mutta paikalle pääsee pulikoimaan ja ihastelemaan myös vuokraamalla auton. Huomioi kuitenkin, että Bosnia-Hertsegovinan kartat eivät välttämättä ole aivan ajan tasalla, ja paikallinen liikenne ja tieverkosto sopivat parhaiten kokeneelle kuskille.

BOSNIA-HERTSEGOVINAN PARHAAT

Flickr / Jrwooley6Bosnia-Hertsegovinan maisemissa mieli lepää.
Neretva-joki virtaa Mostarin läpi.

Parhaat kokemukset

1. Haistele Sarajevon monikulttuurista tunnelmaa
2. Nauti kupillinen bosnialaista kahvia Mostarin vanhassakaupungissa
3. Vieraile Kravicen vesiputouksilla
4. Tutustu maan sotaisaan historiaan

Parhaat nähtävyydet

1. Sarajevon Baščaršija
2. Sarajevon Tunnelimuseo
3. Stari Most -silta
4. Kravicen vesiputoukset
5. Auringonlasku Sarajevon kukkulalta

LISÄTIETOA

Bosnia-Hertsegovinan virallinen matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Anna Mäkelä
Kuvat: Istockphoto, Riikka Krenn, Flickr / Perica, Flickr / Jrwooley6

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Vis Kroatiassa

Kroatian miinukset – voiko huippusuositussa kohteessa olla mitään vikaa?

Albanian 10 kiinnostavinta kohdetta

Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt

Viisi vinkkiä Ohridjärvelle

Halvat hinnat houkuttelevat Balkanille – alueen ihanimmalle järvelle pääsee helposti myös Suomesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja