Hyppää sisältöön

Kaupunkiloma Ateenassa – viisi kohdetta, jotka on pakko nähdä

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 07.10.2022
Kreikan pääkaupunki Ateena on paitsi portti antiikin maailmaan myös kiinnostava kohde kaupunkilomailijalle.

Historiallinen Ateena kiehtoo

Kreikan pääkaupunki Ateena on tämän päivän elävä muistomerkki kerran niin kukoistavasta kulttuurista, jolla oli järisyttäviä vaikutuksia sivistykseen ja politiikkaan. Nuo järistykset tuntuvat vielä tänäkin päivänä, sillä esimerkiksi demokratia on lähtöisin juuri Ateenasta.

Lue tästä viisi vinkkiä kaupunkilomailijan Ateenaan!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Upea Akropolis

Ateenan Akropoliin kukkula kohoaa 90 metrin korkeuteen. Tällä kolmen hehtaarin alueella sijaitsee eräs sivistyksemme kehdoista.

Akropoliilla oli asutusta jo viisi tuhatta vuotta sitten. Nykymatkailijaa siellä kiehtovat eniten antiikin ajan upeat muistomerkit. Akropolis valittiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1987. Akropoliin alueella sijaitsevat esimerkiksi Parthenon, Athene Niken temppeli, Herodes Atticuksen odeion ja Dionysoksen teatteri.

ShutterstockAteena, Kreikka
Akropolis ja sieltä avautuvat maisemat kuuluvat useimpien Ateenan-vierailijoiden lomaohjelmaan.

Alueen sisäänkäyntiä hallitsee Propylaia, monumentaalinen porttikäytävä. Ennen Propylaian kuutta doorilaispylvästä sisäänkäynnin eteläpuolella on pieni Athene Nikelle pyhitetty temppeli, jonka sirojen joonilaispylväiden katveesta on huumaavaa näköala merelle.

Arvoisellaan paikalla Akropoliin keskellä on Parthenon eli Pallas Athenen temppeli. Temppelin doorilaistyyliset pylväät ja fasadi ovat maailmankuuluja nähtävyyksiä ja muinaisen kreikkalaisuuden symboleja.

Erekhtheionina tunnettu temppeli sijaitsee sisäänkäynnistä itään, Parthenonin pohjoispuolella. Erekhtheionin kaltaista ei ole antiikin maailmassa toista. Temppelin kuuluisin osa on Karyatidien hallin patsasrivi, jossa kuusi kaunista naista kannattelee temppelin kattoa. Kukkulan eteläpuolella ovat Dionysoksen teatterin jäänteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kukkulalla vieraillessa kannattaa tutustua myös Akropoliin museoon, joka on erikoistunut kukkulan historian säilyttämiseen.

2. Antiikin keskustori Agora

Antiikinaikaisen kaupungin keskusta ja jokapäiväisen elämän sykkivä sydän oli Akropoliilta pohjoiseen sijaitseva Agora eli tori.

Agoralla on merkittävä poliittinen historia, sillä politiikan ja demokratian voidaan katsoa syntyneen siellä. Sokrates kävi keskustelujaan Agoralla, ja paikalla myös pidettiin alkumuotoisia demokraattisia äänestyksiä.

ShutterstockAteena, Kreikka
Agora on Kreikan historian kiehtovimpia kohteita.

Muinaisen torin raunioilla on suoritettu kaivauksia 1930-luvulta lähtien. Löytöihin lukeutuvat esimerkiksi monet pylväshallit, temppelit ja hallintorakennukset. Näyttävin alueen rakennuksista on niin sanottu Theseuksen temppeli.

Torin ilmettä hallitsee Attaloksen stoa. Alkuperäinen rakennettiin vuosina 159-138 ennen ajanlaskun alkua, ja siinä toimi kauppahalli. Nykyinen stoa on 1950-luvulla marmorista ja kalkkikivestä rakennettu jäljennös Attaloksen Stoasta. Siellä toimii Agoran museo. Museosta löytyy suuri kokoelma rahoja, ruukkuja ja ruukunsirpaleita sekä esimerkiksi peloponnesolaissotien aikana spartalaisilta saatu suuri pronssikilpi.

3. Koe Plakan alue

Plaka on elävän Ateenan suosituimpia ja idyllisimpiä alueita. Akropoliin kupeessa sijaitseva Plaka on Ateenan vanhakaupunki, jonka sokkeloisten katujen varrella olevissa vanhoissa taloissa toimii paljon ravintoloita, kauppoja ja hotelleja.

Tutustumisen arvoinen on myös Anafiotikan alue, jonka arkkitehtuuri muistuttaa kreikkalaisia saaria tunnelmaltaan ja ilmeeltään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockAteena, Kreikka
Tunnelmallinen Plaka ei jätä kylmäksi, sillä kapeilla pikkukaduilla pääsee aistimaan perikreikkalaista tunnelmaa ja nauttimaan eksymisestä.

Noin neljänneskilometrin alueelta löytyy tiiviisti muinaisia raunioita, iloisia tavernoita ja upeita kirkkoja. Monet Ateenan bysanttilaisista kirkoista sijaitsevatkin vanhassakaupungissa.

Kuuluisin näistä kirkoista on 1100–1200-luvulla rakennettu Ateenan entinen piispankirkko Pikku-Mitropolis, jossa on kauniit seinämaalaukset. Tämä pikkuruinen kirkko sijaitsee Platia Mitropoleos -aukiolla aivan nykyisen tuomiokirkon eli Mitropoliksen kyljessä.

4. Syntagma ja Kansallispuutarha

Syntagma on pankkien, hotellien ja matkatoimistojen ympäröimä aukio, joka monelle kävijälle on modernin Kreikan keskus, kuten se oli kaupungin keskus jo antiikin aikana.

Liikenteen keskellä vihreyttä tuovat sypressit ja appelsiinipuut, jotka kuitenkin joutuvat väistymään kaupungin armottomasti laajenevan liikenneverkoston tieltä. Aukio on tärkeä liikenteen solmukohta, sillä kaksi Ateenan kolmesta metrolinjasta kulkee sen ali. Lisäksi sieltä lähtee useita linja-autolinjoja.

ShutterstockAteena, Kreikka
Syntagma-aukiolla sijaitsee muun muassa varsin näyttävä Parlamenttitalo.

Keskusaukion laidalla sijaitsee muun muassa entinen Kuninkaanlinna eli nykyinen Parlamenttitalo sekä joitakin Ateenan kalleimmista hotelleista, kuten kaupungin ensimmäinen hotelli Grande Bretagne.

Parlamenttitalon takana levittäytyy Kansallispuutarha, joka tarjoaa vihreän keitaan kaupungin ja liikenteen hulinan keskellä. Kansallispuutarhassa on upeita istutuksia, eksoottisia kasveja, patsaita ja ilmapallojen myyjiä. Riikinkukot, leikkipaikat ja pieni eläintarha tuovat puutarhaan entistä enemmän elämää. Puiston eteläpuolella sijaitsee myös Záppeion eli näyttelyhalli ja ulkoilmateatteri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Likavittós-kukkula ja Kolonáki

Likavittós-kukkula on Ateenan korkein kohta, ja sieltä on upeat näkymät kaupunkiin. Upeimmillaan näkymä on aikaisin aamulla. Paras tapa päästä huipulle on hypätä köysiradalle vaunun kyytiin. 277 metrin matkan huipulle voi taitaa myös jalan. Huipulla on paviljonki, jossa voi nauttia virvokkeita, sekä nykyaikainen amfiteatteri.

ShutterstockAteena, Kreikka
Likavittós-kukkula on Ateenan vaikuttavimpia maisemapaikkoja, ja sopii erinomaisesti myös auringonlaskun ihasteluun.

Köysiradalle vievä reitti kulkee Ateenan tyylikkäimmän alueen, Kolonákin halki. Kolonákin pääaukiolta Platía Filikis Eteriakselta säteilevien katujen varrella on tukuittain elegantteja liikkeitä ja tyylikkäitä kahviloita.

Lue lisää vinkkejä Ateenaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippaaminen Kreikassa

Lomailijan tippausvinkit Kreikkaan – näin annat juomarahaa oikein

Rodoksen päiväretket

Kolme helppoa päiväretkeä Rodokselta – upeita maisemia vain tunnin päässä

Kreikan ilmasto ja sää

Kreikan ilmasto ja sää – milloin on paras aika matkustaa?

Navagio Beach

Tämä näky lyö ällikällä Kreikassa – haaksirikkoutunut alus lomasaaren kauneimmalla rannalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja