Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tunnetko jo Pohjois-Kreikan? Katso kiinnostavat kohdevinkit Makedonian alueelle

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Pohjois-Kreikassa sijaitsevalta Makedonian alueelta löytyy niin kiinnostavia kaupunkeja kuin upeaa luontoa. Lue lisää ja katso vinkit, missä alueella kannattaa vierailla!
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 02.10.2020
facebook   whatsapp

ILMOITUS

Thessaloniki on pohjoisen helmi

Pohjois-Kreikassa sijaitseva Thessaloniki on elegantti ja eloisa kaupunki, joka kutsuu matkailijat tutustumaan sen kiehtovaan historiaan ja kulttuuriin. Kaupungissa onnistuu hauska ja rento loma myös esimerkiksi shoppaillen ja kauniista merimaisemista nauttien.

Thessaloniki on Kreikan toiseksi suurin kaupunki. Meren äärelle rakennettu moderni metropoli hurmaa kävijän esimerkiksi värikkäällä historiallaan sekä kansainvälisellä tunnelmallaan.

Bysantin valtakunnan aikana Thessaloniki oli merkittävä kaupunki ja monia aikakauden rakennuksia ja maamerkkejä on yhä nähtävissä kaupunkikuvassa. Thessalonikia pidetäänkin bysantilaisen taiteen ulkoilmamuseona.

GNTO, K. KouzouniThessaloniki
Valkoinen torni on Thessalonikin tunnetuin maamerkki.

Lue lisää vinkkejä Thessalonikiin tästä!

Neljä ainutlaatuista kohdetta Länsi-Makedoniassa

Kreikan pohjoisosassa levittäytyvä Makedonian alue hurmaa erityisesti kauniilla ja vaihtelevilla maisemilla. Alue oli merkittävän kreikkalaisen elokuvaohjaajan Theo Angelopoulousin suosima kuvauspaikka, joka antoi hänelle inspiraatiota teoksiinsa.

GNTO, S. MourelatouLänsi-Makedonia
Länsi-Makedonian alue tunnetaan kauniista luonnosta.

Alueella on useita merkittäviä ekosysteemejä, jotka koostuvat esimerkiksi kosteikoista ja muista kasveille ja eläinlajeille tärkeistä elinympäristöistä. Monet Kreikan suurista joista, kuten Aliakmonas, Struma, Gallikos ja Loudias, virtaavat alueella ja yhdessä eri kokoisten järvien kanssa ne muodostavat Länsi-, Keski- ja Itä-Makedonian rajat. Makedonian alueen järviin kuuluvat esimerkiksi Pieni ja Suuri Prespajärvi, Vegoritida, Cheimaditida, Doirani, Kerkini ja Orestiada.

Länsi-Makedonia muodostuu Grevenan, Kastorian, Kozanin ja Florinan alueista. Alta löydät esittelyt näistä neljästä kiehtovasta kohteesta ja niiden erikoisuuksista.

Lue lisää Makedonian alueesta!

Grevena

Grevena on kaunis kaupunki, jossa ihmiset ja luonto elävät keskenään harmoniassa. Sitä ympäröivät korkeat vuoret, vehreät metsät, joet ja purot, vaikuttavat kivisillat sekä vanhat kirkot.

Grevenassa vierailija pääsee nauttimaan luonnon kauneudesta ja vauhdikkaista aktiviteeteista. Adrenaliinin huumaa voi etsiä esimerkiksi ajamalla alueen haastavilla, ajoittain lumisilla teillä. Kannattaa myös poiketa isommilta teiltä ja tutustua mustamäntyjen peittämillä vehreillä rinteillä kiemurteleviin reitteihin, joiden varrelta löytyy perinteisiä kyliä.

Vierailun arvoinen kohde on myös Mastorochoria, josta löytyy kivestä rakennettuja perinteisiä taloja ja kauniita siltoja.

GNTO, ArkistoGrevena
Grevana tunnetaan esimerkiksi kauniista kivisilloista.

Tiesitkö, että Grevenassa kasvaa yli 1 300 erilaista sienilajia? Alueelta on löydetty erittäin harvinaisia eurooppalaisia sienilajeja, joten Grevena tarjoaa mahdollisuuden maistaa näitä ainutlaatuisia herkkuja.

Lue lisää Grevenasta!

Kastoria

Kastoria on hurmaava kaupunki, joka levittäytyy amfiteattereiden muotoa muistuttavalla tyylillä kapealle niemimaalle Orestiada-järven rannalla. Kaupunkia ympäröi kaksi vuorta, Grammo ja Vitsi. Kastoria sijaitsee 575 kilometrin päässä Ateenasta ja Thessalonikista kaupunkiin on matkaa 219 kilometriä.

Paras tapa tutustua Kastoriaan on tehdä kierros järven ympäri, aloittaen sen eteläisimmistä kohdasta ja päätyen pohjoiseen. Kauniista järvimaisemista ja järveltä Kastoriaan päin aukeavasta upeasta näkymästä pääsee nauttimaan myös veneretkien kyydissä.

GNTO, G. BozourisKastoria
Kastorian kaupunki sijaitsee kauniilla paikalla Orestiada-järven rannalla.

Lue lisää Kastoriasta!

Kozani

Maustesahramin kukista valmistettavaa sahramia pidetään maailman arvokkaimpana mausteena. Kautta historian sahrami on ollut kuuluisa sen tuoksun ja kirkkaan värin ansiosta, mutta myös koska sen uskotaan toimivan lääkeaineena ja lemmenrohtona.

Kozani on tunnettu sahramistaan, jota myydään ympäri maailmaa. Se kasvaa pienestä pyöreästä siemenestä, joka istutetaan joko myöhään kesällä tai varhain syksyllä. Kasvissa on pienet liilan väriset kukat, joista jokaisen sisällä on kolmen punertavan kultaista luottia, jotka kerätään ja kuivataan. Kozanin sahramissa hurmaavat sen erikoinen tuoksu, ainutlaatuinen maku ja kaunis kultainen väri, ja se sopii hyvin ruoanlaittoon.

Antiikin Kreikan runoilija Homeros viittasi kirjoituksissaan, että Kleopatra käytti sahramia osana kauneudenhoitoaan. Lisäämällä sahramin osaksi päivittäisiä rutiineja uskotaankin olevan lukuisia hyötyjä.

Municipality of KozaniKozani
Kozani on kuuluista maustesahramin kukista valmistetusta sahramista.

Lue lisää Kozanin krookuksista ja sahramista!

Florina

Florinan kaupunki sijaitsee 573 kilometrin päässä Ateenasta ja 160 kilometrin päässä Thessalonikista. Vierailija ihastuu alueella kuuden upean järven värittämiin maisemiin, kuvankauniisiin kyliin järvenrannalla, kivestä rakennettuihin kyliin sekä itse Florinan kaupunkiin, jota halkoo joki. Florinan ympäristöstä löytyvät järvet ovat Vegoritida, Petres, Zazaris, Ximaritida sekä Pieni ja Suuri Prespajärvi.

Florinaan tutustuminen kannattaa aloittaa vierailulla arkeologiseen museoon, joka sijaitsee kaupungin rautatieaseman vieressä. Yhdestä aseman vanhoista rakennuksista löytyy myös taidegalleria, joka esittelee paikallisten taiteilijoiden töitä. Kaupungin tärkein maamerkki on sen läpi virtaava Sakoulevas-joki, jonka varrella voi kävellä Ioanni Arti -kadulta alkaen.

Tuliaiseksi kannattaa ostaa alueen paikallisia tuotteita, kuten Florinan punaisia paprikoita, Prepesin papuja, raudakista valmistettua teetä, makeita säilykkeitä ja paikallisten taitavien kynttilöiden tekijöiden tuotteita.

GNTO, G. BozourisFlorina
Florinan maisemia hallitsee sen läpi virtaava joki.

Lue lisää Florinasta!

Kreikan valtion matkailu

Lähde: Kreikan valtion matkailu
Kuvat: Shutterstock, GNTO/K. Kouzouni, S. Mourelatou, Arkisto ja G. Bozouris ja Municipality of Kozani

ILMOITUS

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.