Hyppää sisältöön

Näin löydät Saksan idylliset pikkukaupungit

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.03.2019
Saksa on täynnä viehättäviä pikkukaupunkeja - esittelyssä Rantapallon kymmenen lomatärppiä eri puolilta laajaa maata!

1. Koe keskiajan tunnelma Esslingenissä

Autokaupunki Stuttgartin naapurissa Neckar-joen varrella sijaitseva Esslingen on yksi eteläisen Saksan idyllisimmistä pikkukaupungeista. Vuosisatoja vanhat ristikkotalot koristavat kaupungin sokkeloisia kujia ja aivan keskustan kupeessa kohoavat jo viinirinteet, joiden polkuja pitkin voi nousta kaupungin vanhalle linnoitukselle maisemia katselemaan.

Esslingenistä löytyy myös Kesslerin, koko maan vanhimman kuohuviinivalmistajan, viljelmät ja upea viinikellari. Viiniperinteet ovat täällä pitkät ja edelleen tärkeä osa paikallisten arkielämää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockEsslingen, Saksa
Esslingenin idylli on omiaan hurmaamaan kävijät.

Joulun alla Esslingenin keskusta täyttyy keskiaikaisista joulumarkkinoista koko adventtiajaksi. Markkinoiden järjestäjät pitävät huolen, että kaikki tapahtuu tarkalleen teeman hengessä. Muovikrääsää ei tältä torilta löydy ja myyjät ovat ajanmukaisesti pukeutuneita. Kaikki ruoka tarjoillaan savikupeista ja puulautasilta. Tunnelma etenkin iltahämärässä on kuin toiselta vuosisadalta.

2. Heidelbergiä rakastavat kaikki

Saksan vanhin yliopistokaupunki Heidelberg on suosittu paitsi vaihto-opiskelijoiden, myös matkailijoiden keskuudessa. Erityisesti kevätkuukaudet tai syys–lokakuu ovat hyvää aikaa tutustua Heidelbergiin. Keskikesällä kaupunki on niin täynnä matkailijoita, että visiitti hoituu viihtyisämmin kun et yritä paikalle samaan aikaan kaikkien muiden kanssa.

ShutterstockHeidelberg, Saksa
Heidelbergin linna on näyttävä kohde.

Heidelbergiin on helppo tehdä esimerkiksi päiväretki Stuttgartissa tai Frankfurtissa lomaillessa. Junamatka kummasta tahansa näistä on lyhyt. Myös autolomailijat valitsevat Heidelbergin usein etappikaupungikseen. Keskusta on kompakti ja pieni – valitse majapaikkasi ehdottomasti vanhastakaupungista, sillä siten saat parhaiten kaiken irti kävelykatujen viihtyisistä kuppiloista ja illanviettomahdollisuuksista. Joulun alla myös Heidelbergissä järjestetään suuret joulumarkkinta.

Kaupungin tärkein maamerkki on kaupungin kupeessa kohoava Heidelbergin linna, johon voi tutustua kävellen tai hammasratasvaunulla rinnettä nousten. Samalla vaunulla pääsee myös Königsttuhlin kukkulalle, jonka korkeuksista avautuvat komeat maisemat Neckar-joen laaksoon.

Lue lisää Heidelbergistä: Nämä on nähtävä – Heidelbergin Top 5

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Lübbenau on Saksan pieni Venetsia

Rauhallisia kanavia, suoraan satukirjojen sivuilta hypänneitä taloja ja idyllisiä ravintoloita – nyt ollaan kaukana trendikkään Berliinin graffiteista.

Alueeseen voi tutustua myös omatoimisesti melomalla, mutta kuljettajan johtamalla ruuhiristeilyllä jää enemmän aikaa nappailla valokuvia viehättävistä vesireiteistä. Reissaaja voi hetkeksi kuvitella matkustaneensa toiselle aikakaudelle, jossa postitkin kuljetetaan ruuhella.

ShutterstockLübbenau, Saksa
Hauska jokiristeily on ehdottomasti koettava Lübbenaussa.

Risteilyn lisäksi Lübbenaussa kannattaa poiketa Lehden kotiseutumuseossa, jossa voi tutustua alueen sorbiväestön kulttuuriin ja perinteisiin. Kiinnostava museo sopii koko perheelle: lapsistakin on jännittävää poiketa historiallisissa aikakauden mukaan entisöidyissä rakennuksissa.

Lübbenaun ykkösherkkuja ovat suolakurkut, joita löytyy eri muodossa niin ravintoloiden ruokalistoilta kuin markkinoiden myyntikojuistakin. Kaupungissa toimii tietysti myös suolakurkkumuseo. Spreewaldin alueen kurkkuja pidetään erityisen hyvinä otollisen maaperän sekä veden laadun ansiosta. Vihreää vihannesta voi maistella myös likööriversiona.

Lomaidyllin Lübbenaussa voi täydentää yöpymällä kanavien kupeessa sijaitsevassa linnahotellissa Schloss Lübbenaussa, jossa toimii myös erinomainen ravintola.

4. Tutustu viinikylän elämään Rüdesheimissa

Rüdesheimin kadut täyttyvät kesäisin turisteista, mutta se ei tämän viinikylän viehätystä vähennä. Jos voit, ajoita visiittisi touko-heinäkuulle, sillä silloin matkailijoita on loppukesää vähemmän. Reininvarren viiniseutujen vehreän kumpuilevat maisemat ovat etenkin autolomalaisten mieleen, mutta paikalle pääsee myös junalla esimerkiksi Frankfurtista tai Mainzista käsin.

ShutterstockRüdesheim, Saksa
Vehreät viiniköynnökset tekevät Rüdesheimin maisemasta erityisen houkuttelevan.

Joen vastarannalla sijaitseva Bingen on niin ikään kiinnostava kohde. Reininlaakson viinialueet kuuluvat Unescon suojelemiin maailmanperintökohteisiin ja nämä maisemat kannattaa jokaisen Saksan-kävijän kokea. Seudulta löytyy pikkukylien ja viinirinteiden lisäksi lukuisia linnoja, sekä kunnostettuja että raunioita, joiden tutkiminen on mukavaa lomapuuhaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää Rüdesheimista

5. Speyerin tekniikkamuseossa viihtyy koko päivän

Speyerin pikkukaupunki pitää sisällään yllättävän matkailunähtävyyden: Technik Museum Speyer on huikean kiinnostava paikka kaikille lentokoneista, laivoista, sukellusveneistä tai avaruusraketeista innostuville. Museossa on esillä satoja erilaisia kulkuvälineitä ja kokonainen hallillinen avaruusmatkailuun liittyvää esineistöä aidoista raketeista avaruuspukuihin ja astronauttien välineistöön.

ShutterstockSpeyer, Saksa
Speyerin pikkukaupunki on idyllinen pysähdyspaikka.

Speyerin keskustassa on lukuisia kauniita kirkkoja – kaupunki kuuluu historiansa ansiosta Saksan Luther-kaupunkien joukkoon, vaikka Martti Luther ei itse asiassa koskaan edes vieraillut täällä.

6. Augsburg sopii kulttuuri-ihmiselle

Baijerin kolmanneksi suurin kaupunki Augsburg oli komeimman loistonsa aikana yksi Euroopan talouden tärkeimmistä keskuksista. Enää aivan tälle tasolle ei ylletä, mutta matkailumielessä Augsburg tarjoaa kiinnostavaa tutustuttavaa ainakin päiväksi tai kahdeksi. Augsburg on kiinnostava valinta erityisesti kulttuuri-ihmisille. Museoita, kirkkoja ja kulttuuria on tarjolla paljon, ja Speyerin tapaan myös Augsburg on kirjattu Saksan viralliselle Luther-kaupunkien listalle.

ShutterstockAugsburg, Saksa
Augsburgin vanhankaupungin arkkitehtuuri kertoo sen pitkästä historiasta.

Baijeri on oluen luvattu maa ja niin myös Augsburg ympäröivine maaseutuineen olutaluetta – Saksassahan viiniä ja olutta viljellään vain harvoissa paikoissa rinnatusten ja yleensä alueet leimautuvat joko viiniseuduiksi tai olutseuduiksi. Augsburgin paikallinen panimo Riegele on avoinna kävijöille ja panimon yhteydessä toimii myös tunnelmallinen panimoravintola, josta saa tuhteja baijerilaisherkkuja pitkälle iltaan saakka.

7. Design-kaupunki Weil am Rhein

Etelämpänä Reinin varrella sijaitseva Weil am Rhein on monella tapaa erikoinen pikkukaupunki. Sen vanhin osa on edelleen kuin suoraan keskiajalta: kapeiden mukulakivikatujen varrella on viinitupia ja koristeellisin kyltein asiakkaita houkuttelevia ruokapaikkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Modernimpaan Weiliin kuuluu arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Vitra Design Museum. Sen moderni arkkitehtuuri ja laadukkaat näyttelyt tuovat kaupunkiin paljon turisteja, jotka saapuvat tänne vain taiteen perässä. Weil on täynnä ulkoilmataidetta. Niin oudolta kuin se kuulostaakin, ympäri kaupunkia mitä yllättävimmistä paikoista löytyy erilaisia jättikokoon rakennettuja design-tuoleja.

ShutterstockWeil am Rhein, Saksa
Moderni arkkitehtuuri tekee Weil am Rheinin maisemasta erikoisen.

Weil am Rhein sijaitsee kirjaimellisesti kolmen maan kulmassa. Kivenheiton päässä Reinin vastarannalla kohoavat jo Ranskan Alsacen viinirinteet. Kivenheitto toiseen suuntaan vie sveitsiläiseen Baselin kaupunkiin. Täältä käsin matkailija voi käydä kaikissa kolmessa maassa helposti vaikka yhden päivän aikana.

8. Kolmen joen Passau

Inn- ja Ilz-joet yhdistyvät leveänä virtaavaan Tonavaan Passaun kaupungin kohdalla. Baijerissa aivan Itävallan rajalla sijaitseva Passau on suosittu etappi Tonavan-risteilyillä. Jokien yhtymäkohta on erikoinen elämys, sillä virrat sekoittuvat toisiinsa vain vähän kerrallaan ja vesi soljuu pitkän matkaa rinnakkain kahtena erivärisenä raitana.

ShutterstockPassau, Saksa
Jokimaisema on vahvasti läsnä tunnelmallisessa Passaussa.

Moni ei edes tiedä, että roomalaiset vaikuttivat näilläkin seuduilla, mutta Passaussa tämä menneisyys näkyy selvästi italialaisvaikutteiden tuulahduksina. Paikalliset sanovat tunnistavansa aitojen roomalaisten jälkeläiset heidän omalaatuisesta nenästään.

Passaun parasta antia on leppoisa risteily Tonavalla, mutta kaupungissa on myös viihtyisä keskusta ja lukuisia vauraasta menneisyydestä kieliviä kirkkoja ja museoita.

9. Historiallinen Weimar on täynnä Unesco-kohteita

Harva kaupunki voi ylpeillä yhtä monella Unescon maailmanperintölistalle pääseellä kohteella kuin Weimar, jolla näitä merkintöjä on 16. Koko kaupungin keskusta luetaan maailmanperintökohteeksi. Weimarin merkitys kulttuurin eri aloilla on kiistaton. Täällä ovat vaikuttaneet muun muassa Bach, Goethe ja Nietzsche, kukin oman mausteensa historiaan tuoden.

ShutterstockWeimar, Saksa
Weimarin vanhassakaupungissa voi nähdä perinteistä saksalaista arkkitehtuuria.

Weimarissa perustettiin myös arkkitehtuuria uudistanut Bauhaus-liike. Weimarin Bauhaus-museo esittelee syntytarinan kiinnostavalla tavalla – ja se on vain yksi lukuisista Weimarin museoista, joihin kannattaa varata reilusti aikaa kaupungissa vieraillessa.

Weimarin nähtävyyksiin kuuluu myös eräs hieman synkempi kohde: kaupungin lähellä sijaitseva Buchenwaldin keskitysleiri, joka oli yksi Saksan suurimmista natsien leireistä. Buchenwald on avoinna yleisölle ja siellä käy nykyisin jopa puoli miljoonaa vierailijaa vuosittain.

10. Füssen ja Neuschwansteinin prinsessalinna

Jos tahdot nähdä tosielämän prinsessalinnan, ota suunta Füsseniin. Linnan lisäksi myös itse kaupunki on näkemisen arvoinen – sen sijainti aivan Alppien kupeessa luo upean kulissin maisemaidyllille.

ShutterstockNeuschwanstein, Saksa
Neuschwanstein on Saksan ja kenties koko maailman tunnetuin tosielämän satulinna.

Füssenistä voi lähteä kulkemaan kohti pohjoista seuraillen Romantische Straßea eli romanttista reittiä, joka vie Würzburgiin. Noin 350 kilometrin pituinen teemareitti kulkee pitkin rauhallista Etelä-Saksaa poissa suurten kaupunkien luota. Nimensä mukaisesti luvassa on romanttisia maisemia, lisää linnoja ja paljon kaunista maaseutua.

Lue lisää Romantische Straßesta: Moottoritie on kuuma – automatkailijan kesätärpit Saksaan

Teksti: Maria Hietala ja Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Berliini

Berliinin nähtävyydet – 21 paikkaa, joiden avulla suunnitella onnistunut loma

Berliinin parhaat näköalapaikat

Näin pääset Berliinin kattojen ylle – 10 parasta näköalapaikkaa

Rakotzbrücke

Tämä kielletty nähtävyys kiinnostaa Saksan-matkailijoita – ”paholaisen silta” on tunnettu hengenvaarallisesta maineestaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja