Hyppää sisältöön

Nämä on nähtävä: Heidelbergin Top 5

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.05.2017
Pieni, sievä ja täynnä tunnelmaa. Heidelberg on tämän kesän must-kohde.

Heidelbergin kiinnostavimmat nähtävyydet

Oletko kuullut saksalaisesta Heidelbergin kaupungista? Tämä Neckar-joen laaksossa sijaitseva pikkukaupunki on jo pitkään ollut kansainvälisten matkailijoiden suosiossa hienojen maisemiensa, viihtyisän kävelykeskustansa ja kaupungin yllä komeana kohoavan Heidelbergin linnan ansiosta.

Yhä useammat suomalaisetkin löytävät tiensä näihin maisemiin. Heidelberg on tyypillinen etappi Saksassa autolomaa viettävien matkaohjelmassa, mutta yhtä lailla myös helppo päiväretkikohde jos vietät kaupunkilomaa Frankfurtissa tai Stuttgartissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viivyitpä kaupungissa vain päivän tai pidempään, tässä viisi kohdetta, joita ei kannata jättää väliin!

1. Heidelbergin linna ja postikorttimaisemat

Kaupungin ykkösnähtävyys on tietenkin aivan keskustan vieressä korkealle kohoava Schloss Heidelberg eli Heidelbergin linna. Linnan ensimmäiset rakenteet ovat peräisin jo 1200-luvulta, ja rakennusta on täydennetty vuosisatojen varrella useaan otteeseen. Nykypäivänä Heidelbergin linna on osittain raunioina, mutta jäljellä on myös kiinnostavia alkuperäistiloja, joista saa hyvän kuvan entisajan loistosta.

Linna on avoinna päivittäin ja alueeseen pääsee tutustumaan seitsemän euron hintaisella lipulla. Lippu sisältää kyydin vanhastakaupungista funikulaarilla eli kiskoköysiradalla sekä pääsyn linnanpihalle ja linnan tiloissa toimivaan apteekkimuseoon. Funikulaari kulkee aamusta iltaan ja se on helpoin tapa päästä ylös jyrkälle kukkulalle. Matkaa vanhastakaupungista on kuitenkin vain kivenheiton verran, joten kävellenkin paikalle pääsee.

Neckarin laakso on perinteistä viininviljelyaluetta ja Heidelbergin linnassa on tietenkin myös oma viinikellari. Tämän kellarin erikoisuus on 1700-luvulla rakennettu 220 000 litran viinitynnyri. Massiivinen tynnyri on niin suuri, että sitä varten on linnassa oma sali, jossa tynnyrin päälle voi nousta portaita pitkin. Linnassa palvelee myös viinitupa, johon voit pysähtyä maistelemaan paikallisia viinejä tai haukkaamaan välipalaa. Pidemmän kaavan herkuttelijoille tarjolla on myös Michelin-tähden ansainnut ravintola Scharffs Schlossweinstube.

Heidelbergin linna kohoaa kaupungin yllä
Heidelbergin linna on suurelta osin raunioina, mutta osa linnasta on edelleen käytössä.

2. Königstuhlin näköalapaikalta avautuu koko Neckar-joen laakso

Jos tahdot nähdä Heidelbergin avarimmat maisemat, nouse ylös Königstuhlin kukkulalle. Tälle 550 metrin korkeudella sijaitsevalle näköalapaikalle pääsee samalla kiskoköysiradalla, joka vie kävijät Heidelbergin linnan luokse. Vaunu jättää osan matkustajista ala-asemalle ja jatkaa sen jälkeen matkaa Königstuhlille. Samalla lipulla voi siis vierailla molemmissa kohteissa. Matkalippuun sisältyy myös linna-alueen pääsymaksu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Königstuhlille voi myös ajaa autolla tai reippailla patikointipolkuja pitkin. Paikka on kätevä myös eväsretken kohteeksi. Königstuhlin maisema avautuu pitkälle Neckar-joen laaksoon ja Heidelbergiä ympäröiville viiniseuduille.

Riikka KrennKönigstuhlin näköalapaikka, Heidelberg
Königstuhlin korkeuksista avautuu komea näköala Neckar-joen laaksoon.

3. Studentenkarzer, Saksan vanhimman yliopiston opiskelijavankila

Vanhana ja kunnianarvoisana yliopistokaupunkina Heidelbergillä on tietenkin myös omat akateemiset perinteensä. Heidelbergin yliopisto on Saksan vanhin ylopisto. Sen suojista on ponnistanut maailmanmaineeseen muun muassa 31 Nobel-ehdokasta ja pitkä lista Saksan tieteen, taiteen, politiikan ja talouden vaikuttajia.

Matkailumielessä kaupungin kiinnostavin akateeminen erikoisuus on Studentenkarzer eli 1600-luvulla rakennettu opiskelijavankila, joka toimi kurittomien opiskelijoiden säilöönottopaikkana vuosisatojen ajan. Yliopistolla oli pitkään valvontaoikeus opiskelijoitaan kohtaan ja oli täysin normaalia, että sääntöjä rikkovat opiskelijat voitiin määrätä arestiin Studentenkarzeriin. Rangaistusaikanaan he saivat käydä luennoilla, mutta eivät missään muualla.

Studentenkarzer on vain muutamien huoneiden ja porraskäytävän kokoinen kompleksi, johon tutustumisessa vierähtää tuskin varttia tai puolta tuntia kauemmin. Vuosisatoja vanhat huoneet ovat täynnä seinäkirjoituksia ja piirroksia, asukkaiden puumerkkejä ja omakuvia, päivämääriä ja kertomuksia arestin syistä – osa ymmärrettäviä ja osa vähemmän ymmärrettäviä viestejä. Viimeiset niskuroivat opiskelijat tänne suljettiin niinkin tuoreesti kuin 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Heidelberg MarketingStudentenkarzer, Heidelberg
Entinen kurittomien opiskelijoiden vankila on nyt matkailunähtävyys.

4. Kauppakadun ravintolat ja viinituvat

Vanhankaupungin lukuista ravintolat ja viinituvat ovat syy, miksi Heidelbergissä kannattaisi aina viipyä ainakin yhden yön yli. Toki kaupunki on kaunis ja kiinnostava pikaisena päiväretkikohteenakin, mutta todellisen tuntuman Heidelbergin henkeen saat vasta illan hämärtyessä.

Tilaa rohkeasti saksalaisia erikoisuuksia ja paikallista viiniä tai olutta. Paras tärppi on aina tilata kausilistalta, sillä Saksassa arvostetaan tuoreita raaka-aineita.

Parhaan kokemuksen saat, kun seikkailet ja etsit itse juuri omaan makuusi vetoavan terassin tai viinituvan kulman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
DZT / Andrew CowinRavintolakyltti Heidelbergissä
Heidelbergin vanhakaupunki on täynnä viinitupia ja ravintoloita.

5. Risteily Neckar-joella

Reinin sivujoki Neckar virtaa Heidelbergin läpi rajaten toiselle puolelle liikekeskustan sekä vanhankaupungin ja toiselle puolelle lähinnä asuinalueita. Tunnin tai parin jokiristeily on leppoisa tapa nauttia maisemista ja ottaa kaupunkiin aivan uudenlainen perspektiivi.

Kuten kaikki muukin kompaktissa Heidelbergissä, myös risteilylaivojen laiturit ovat aivan vanhankaupungin kupeessa. Niiden lähtölaiturit löytyvät kahden suurimman sillan, Theudor-Heuss-Brücken ja Karl-Theodor-Brücken väliltä.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Heidelberg Marketing/Tobias Schwerdt, DZT/Andrew Cowin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja