Hyppää sisältöön

Autolomailijan Santorini – näin saat eniten irti Kreikan kauneimmasta saaresta

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.07.2017
Santorinin pienelle saarelle mahtuu yllättävä monta erilaista maisemaa. Vuokraa auto ja kierrä koko saari!

Autonvuokraus Santorinilla on edullista

Tilaisuutta tutustua Santorinin upeaan saareen perusteellisesti ei kannata jättää väliin. Jos vierailet Santorinilla, vuokraa auto ainakin päiväksi tai pariksi ja kierrä saaren pikkukylät, rantatiet ja maisemareitit. Santorini on yleiseltä hintatasoltaan yksi Kreikan saariston kalleimmista kohteista ja myös autojen hinnat ovat hitusen korkeammalla kuin monilla muilla saarilla. Silti hinnat ovat täälläkin kokonaisuudessaan kohtuulliset ja vuokra-auton ei tarvitse pelätä räjäyttävän matkabudjettia.

Yleensä auton saa viikoksi varausajankohdasta ja kokoluokasta riippuen halvimmillaan reilulla sadalla eurolla, mutta kovan kysynnän vuoksi hinnat alkavat kesäkaudella usein vasta noin 140–150 eurosta tai ylempää. Toisaalta hiljaisina hetkinä tai hyvän tarjouksen osuessa kohdalle hinta saattaa olla merkittävästi edullisempikin – vaihteluväli on melko suuri. Helpointa on varata vuokra-auto jo ennen lähtöä ja noutaa se heti saapuessa joko lentoasemalta tai satamasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten missä tahansa muuallakin, autonvuokrauksessa Santorinilla kannattaa olla valppaana. Varmista, että vakuutusturva on toivomallasi tasolla ja selvitä lisävarusteiden kustannukset paikan päällä. Tarkista ja dokumentoi auton kunto ennen kuin lähdet liikkeelle. Santorinin tiet ovat kapeita, jyrkkiä ja mutkaisia. Kaupungeissa on ahdasta ja parkkitilaa vähän. Näillä teillä kannattaa aina valita pienin mahdollinen seurueesi tarpeisiin riittävä automalli. Myös skootterit ja mönkijät ovat suosittuja kulkuvälineitä.

Kummat hurjastelevat enemmän, paikalliset vai turistit?

Kreikan liikennesäännöt ovat paljolti samankaltaiset kuin Suomessa. Sääntöjä kuitenkin tulkitaan merkittävästi väljemmin ja oman lisänsä ajokulttuuriin tuo Santorinin runsas matkailijamäärä.

Ajaminen täällä vaatii joustavaa asennetta ja kärsivällisyyttä. Vaikka itse ajaisit tarkasti ja turvallisesti rajoitusten mukaan, on koko ajan huomioitava, että kanssa-autoilijoiden tekoja ei välttämättä voi ennakoida kotimaassa totuttuun tapaan. Vastaantulija voi olla liikennesääntöjä vain viitteellisesti noudattava paikallinen – tai vielä pahempaa, kokematon ja huolettoman humalainen matkailija. Samoja teitä käyttävät sulassa sovussa tietenkin myös traktorit ja lampaat.

Yleiset nopeusrajoitukset ovat 100 km/h, 80 km/h ja 50 km/h. Promilleraja on kaikkialla Kreikassa 0,5 eli sama kuin Suomessa.

Santorinin teiden kunto vaihtelee suuresti

Suuremmat tiet ovat Santorinilla kohtuullisen hyväkuntoisia, mutta tämä ei kerro kaikkea, sillä suuria teitä on saarella vain vähän. Maaseudulla teiden taso vaihtelee suuresti ja erityisesti jyrkät rinteet sekä korkeuserot tuovat oman suolansa saarella autoiluun. Vaikka välimatkat ovat sinänsä lyhyitä, on fiksua varata aina hieman ylimääräistä aikaa yllättävien hidasteiden varalta. Oian kylän tapaisissa suosituissa turistikohteissa myös parkkipaikan löytymiseen voi kulua odotettua kauemmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suunnistaminen Santorinilla on kohtalaisen helppoa, sillä kyltit ovat yleensä kreikan kielen ohella myös englanniksi. Kännykkäverkko ja navigaattorit toimivat yleensä hyvin, mutta aina kannattaa pitää myös paperikartta mukana varmuuden vuoksi.

Santorini on niin pieni, että kahdessa tai kolmessa päivässä ehtii nähdä kaiken mihin autoa tarvitaan. Jos tahdot säästää matkasi kuluissa, voi olla fiksua varata vuokra-auto vain osalle loma-ajastasi ja liikkua osa ajasta julkisilla tai kävellen. Tämän vinkin toimivuus toki riippuu majapaikkasi sijainnista, mutta jos hotellisi on paikassa josta pääset liikkumaan kätevästi myös jalkaisin tai bussilla, et välttämättä tarvitse autoa koko loman ajaksi.

>> Löydä edullinen unelmaloma Santorinilla Rantapallon äkkilähtöhaun avulla!

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Flickr / Hermeia Chan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naxos, Kreikka

Kaikki mitä haluat lomalta Kreikassa – 6 vinkkiä Naxoksen saarelle

Jouluperinteet Kreikassa

Miksi Kreikassa on aivan erilainen joulupukki? Tällaisia ovat paikalliset perinteet

Santorinin nähtävyydet

Santorinin parhaat nähtävyydet – 15 ideaa Kreikan kuuluisimmalle saarelle

Kreikkalainen ruoka

Kreikkalaisen keittiön ABC – kaikki mitä haluat tietää ennen lomaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja