Hyppää sisältöön

Turkin suosituimmat kohteet

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.06.2012
Turkki houkuttelee lomailijoita auringolla, kulttuurilla ja pitkillä rannoillaan.

Rantalomailijan Alanya

Aurinkoinen Alanya on Turkin turistikohteista suosituimpia. Alanyassa turistit ovat hyvässä huomassa, sillä kaupunki käytännössä elää turismista ja palvelut ovat kehittyneet sen mukaan. Monet kaupungin hotelleista sijaitsevat aivan rantojen tuntumassa. Alanyasta löytyy kauppoja ja basaareita, sekä vilkas iltaelämä.

Alanyan vetovoiman perusta on pitkä hiekkaranta. Kuuluisan kuningattaren nimeä kantava Kleopatran ranta levittäytyy kahden kilometrin mittaisena kaupungin länsipuolella. Ranta sopii auringonpalvontaan ja vesiurheiluun, sillä rannalta voi vuokrata muun muassa vesiskoottereita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vesiurheilun ystävät löytävät nopeasti tiensä myös Palm Beachille, joka tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi vesihiihtoon ja liitovarjoiluun. Lähes 20 kilometrin mittainen Keykubatin ranta sopii erinomaisesti lapsiperheille loivuutensa ansioista.

Vaikka rantaelämä tarjoaa oivan lähtökohdan Alanyan lomalle, voi lomakohteessa toki tehdä muutakin. Alanyasta voi esimerkiksi käydä retkillä viileässä vuoristossa tai muissa Turkin turistikeskuksissa ja kaupunkeissa.

Kaupunkilomailijan Istanbul

Istanbul on Turkin suurin kaupunki ja maan suosituimpia matkailukohteita. Värikkään ja kiehtovan historian omaava Istanbul on yksi tämän hetken kuumimpia kaupunkikohteita ja Euroopan kulttuuripääkaupunki 2010. Kirjaimellisesti Euroopan ja Aasian rajalla sijaitsevassa Istanbulissa riittää nähtävyyksiä historian eri kausilta. Kaupunkilomalla Istanbulissa kannattaa tutustua ainakin Hagia Sofiaan, Siniseen Moskeijaan ja Topkapin palatsiin.

Istanbulin turistialueista suosituimpia on Beyoglun kaupunginosa, jossa sijaitsee monia tasokkaita hotelleja. Beyoglunista löytyvät myös monet turistien kaipaamat palvelut, kuten laaja ravintolavalikoima, lähellä sijaitsevat ostosparatiisit ja vilkas iltaelämä.

Vaikka Istanbul on moderni länsimainen kaupunki vilkkaine ostoskeskuksineen ja pikaruokapaikkoineen, eivät historia ja eksotiikka koskaan ole kaukana. Vanhanajan basaaritunnelmasta voi nauttia esimerkiksi Grand Bazaarilla eli Suurella basaarilla ja Spice Bazaarilla eli Maustebasaarilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsiperheiden Marmaris

Marmaris on täysverinen rantalomakohde, jonka pitkä rantakatu jatkuu aina sisarkaupunki Icmeleriin saakka. Pitkällä hiekkarannalla voi nauttia auringosta ja kirkkaasta merestä koko perheen voimin tai suunnata venesatamaan ihailemaan toinen toistaan upeampia huvijahteja.

Marmariksesta löytyy nähtävää ja tehtävää lapsiperheille. Pitkän rannan lisäksi Marmariksessa voi pulikoida kahdessakin vesipuistossa. Erityisen suosittu on Atlantis-vesipuisto, jossa voi esimerkiksi laskea vesiliukumäissä ja ajella törmäysveneillä. Mielenkiintoinen nähtävyys ja hauska uimapaikka ovat Pamukkalen kalliot, jotka jyrkänteen reunalta valuva vesi on muuttanut valkoisiksi. Lasten kanssa voi käydä tutustumassa myös Caunos-satamakaupungin tuntumassa asustaviin harvinaisiin Caretta caretta -kilpikonniin. Marmariksessa on monia tasokkaita ja lapsiystävällisiä hotelleja.

Marmariksessa voi tyydyttää myös kulttuurinnälkää, sillä kaupungilla on omat historialliset merkkipaikkansa ja salaisuutensa. Lomalla kannattaa tutustua esimerkiksi Marmariksen linnaan, joka on rakennettu jo 5000 vuotta sitten. Nykyisin tässä uudelleen rakennetussa linnassa toimii museo. Marmariksen parhaiten säilynyt muinaiskohde on kuitenkin Ephesus. Ephesus oli aikansa tärkeimpiä kulttuurikeskuksia, jonka sydän on upea Artemiin temppeli.

Luonnonystävän Kemer

Jos arvostaa kauniita maisemia, kannattaa Turkissa suunnata Antalyan läheisyydessä sijaitsevaan Kemeriin.  Suosittu Kemer sijaitsee aivan Taurus-vuoriston kupeessa ja maisemat ovat sen mukaisia. Viileyttä, raikkautta ja kauneutta tarjoava Taurus-vuoristo on hyvä kohde patikka- ja kävelyretkille.  Yli kahden kilometrin korkeudesta avautuu upea maisema yli meren ja mantereen.

Kemerissä voi viettää myös rentoa rantalomaa. Kemerin keskeisin osa on venesatama, jonka ympäristöön palvelut keskittyvät. Auringonpalvonta onnistuu lomakohteen monilla rannoilla. Suosittuja rantoja Kemerissä ovat esimerkiksi kaksi kilometriä pitkä Adrasan ja hienohiekkainen Moonlight. Andrasanilla voi harrastaa snorklausta ja Kemerin maisemista voi nauttia esimerkiksi ratsastaen ja pyöräillen.

Kemer ei ole kovin suuri kaupunki, joten ostos- ja illanviettomahdollisuudet ovat rajalliset. Mikäli kaipaat lomapäivääsi paljon kauppoja ja vilkasta yöelämää, suuntaa 40 kilometrin päässä sijaitsevaan Antalyaan.

Jenna Lehkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kleopatran allas Turkissa

Yksi Turkin upeimmista uima-altaista on häkellyttävällä paikalla – kirkasta vettä ja 2000 vuotta vanhat rauniot

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja