Haaveiletko elämästä auringossa? Turkkiin muuttavan ABC
Matkoja kohteeseen Turkki
Euroopan ulkopuolella on monenlaista huomioitavaa
Turkkilainen yhteiskuntajärjestelmä poikkeaa melko paljonkin suomalaisesta, joten maahan muuttoa harkitsevan on hyvä perehtyä asioihin huolellisesti etukäteen.
Maa ei myöskään ole Euroopan Unionin jäsen, joten monet viranomaisasiat eivät hoidu yhtä sujuvasti kuin EU:n sisällä.
1. Työskentely Turkissa
Ulkomaalainen tarvitsee Turkissa työskennellessä aina työluvan, avioliitto paikallisen kanssa tai oleskelulupa ei vielä työlupaa takaa, vaan sitä on erikseen työnantajan haettava.
Poikkeuksena ovat matkailualalla oppat ja lähetystön työntekijät, joille luvat haetaan eri kautta. Vuonna 2013 voimaantulleen ulkomaalaislain myötä vahvistettiin, että ilman työlupaa työskenteville ulkomaalaisille voidaan antaa viiden vuoden maahantulokielto.
2. Oleskelulupa tarvitaan kolmen kuukauden jälkeen
Suomen kansalainen voi viipyä Turkissa yhteensä 90 päivää puolen vuoden aikana ilman oleskelulupaa. Mikäli ylität ajan, seuraa siitä sakkorangaistus maasta poistuttaessa ja sinulle voidaan antaa maksimissaan vuoden maahantulokielto.
Mikäli siis aiot oleskella maassa pidempään kuin tuon 90 päivää, tulee sinun hakea oleskelulupaa Turkkiin.
3. Asumisen hinnat vaihtelevat suuresti
Vuokra- ja myyntihinnat vaihtelevat Turkissa kaupungeittain ja asuinalueittain valtavasti, ole tarkkana ja kerää tietoa alueesta jonne olet muuttamassa: onko rakennus maanjäristyksiä ajatellen rakennettu, onko alueella tulvia, millainen lämmitysjärjestelmä on talven kosteiksi ja kenties viileiksikin kuukausiksi.
Osassa maata talvet ovat rankempia kuin Suomessa, rannikolla taas kosteita ja sateisia.
Usein asunto vuokrataan täysin kalustamattomana, eli sieltä puuttuvat muun muassa jääkaappi, hella ja jopa liesituuletin, vaatekaapeista puhumattakaan. Uusissa asunnoissa näitä jo löytyy, mutta aina kannattaa käydä paikan päällä varmistamassa asia.
Samoin on otettava selvä lämmityksestä: onko asunnossa sähkölämmitys, ilmastointilaite, maakaasua käyttävä kombi vai kenties soba, eli eräänlainen pikkukamiina.
Muuttaessasi uuteen asuntoon on hoidettava vesi-, sähkö- ja kaasusopimukset kussakin toimistossa omiin nimiisi, ellei asunnon omistaja pidä niitä omissa nimissään. Hoitaessasi asioita virastoissa varaa aina mukaan kasa passikuvia ja kopioita passista, vuokrasopimuksesta tai kauppakirjoista sekä oleskeluluvasta. Lue lisää asumisesta Turkkitieto-sivustolta.
4. Ajokortin saa ilman uutta ajokoetta
Pysyvästi Turkissa asuvien ulkomaalaisten tulee kääntyä ajokorttiasioissa lähimmän poliisilaitoksen liikenne- ja ajokorttilupaosaston puoleen. Uutta ajokoetta ei tarvitse suorittaa, sillä Turkissa hyväksytään suomalainen ajokortti.
Hakemuksen lisäksi poliisilaitokselle toimitetaan useita dokumentteja – käytännöt vaihtelevat, joten tarkat tiedot maksuista ja dokumenteista kannattaa kysyä paikalliselta poliisilaitokselta.
Lähde: Turkkitieto.com