Hyppää sisältöön

Haaveiletko elämästä auringossa? Turkkiin muuttavan ABC

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.07.2014
Turkki on yhä suositumpi kohde, kun suomalainen miettii asunnon ostamista ulkomailta. Turkkiin muuttavan ABC kertoo, mitä kaikkea kannattaa huomioida ennen päätöstä.

Euroopan ulkopuolella on monenlaista huomioitavaa

Turkkilainen yhteiskuntajärjestelmä poikkeaa melko paljonkin suomalaisesta, joten maahan muuttoa harkitsevan on hyvä perehtyä asioihin huolellisesti etukäteen.

Maa ei myöskään ole Euroopan Unionin jäsen, joten monet viranomaisasiat eivät hoidu yhtä sujuvasti kuin EU:n sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Työskentely Turkissa

Ulkomaalainen tarvitsee Turkissa työskennellessä aina työluvan, avioliitto paikallisen kanssa tai oleskelulupa ei vielä työlupaa takaa, vaan sitä on erikseen työnantajan haettava.

Poikkeuksena ovat matkailualalla oppat ja lähetystön työntekijät, joille luvat haetaan eri kautta. Vuonna 2013 voimaantulleen ulkomaalaislain myötä vahvistettiin, että ilman työlupaa työskenteville ulkomaalaisille voidaan antaa viiden vuoden maahantulokielto.

2. Oleskelulupa tarvitaan kolmen kuukauden jälkeen

Suomen kansalainen voi viipyä Turkissa yhteensä 90 päivää puolen vuoden aikana ilman oleskelulupaa. Mikäli ylität ajan, seuraa siitä sakkorangaistus maasta poistuttaessa ja sinulle voidaan antaa maksimissaan vuoden maahantulokielto.

Mikäli siis aiot oleskella maassa pidempään kuin tuon 90 päivää, tulee sinun hakea oleskelulupaa Turkkiin.

3. Asumisen hinnat vaihtelevat suuresti

Vuokra- ja myyntihinnat vaihtelevat Turkissa kaupungeittain ja asuinalueittain valtavasti, ole tarkkana ja kerää tietoa alueesta jonne olet muuttamassa: onko rakennus maanjäristyksiä ajatellen rakennettu, onko alueella tulvia, millainen lämmitysjärjestelmä on talven kosteiksi ja kenties viileiksikin kuukausiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osassa maata talvet ovat rankempia kuin Suomessa, rannikolla taas kosteita ja sateisia.

Bodrum, Turkki
Aamiainen aurinkoisella rannalla on monen Turkkiin muuttajan unelma.

Usein asunto vuokrataan täysin kalustamattomana, eli sieltä puuttuvat muun muassa jääkaappi, hella ja jopa liesituuletin, vaatekaapeista puhumattakaan. Uusissa asunnoissa näitä jo löytyy, mutta aina kannattaa käydä paikan päällä varmistamassa asia.

Samoin on otettava selvä lämmityksestä: onko asunnossa sähkölämmitys, ilmastointilaite, maakaasua käyttävä kombi vai kenties soba, eli eräänlainen pikkukamiina.

Muuttaessasi uuteen asuntoon on hoidettava vesi-, sähkö- ja kaasusopimukset kussakin toimistossa omiin nimiisi, ellei asunnon omistaja pidä niitä omissa nimissään. Hoitaessasi asioita virastoissa varaa aina mukaan kasa passikuvia ja kopioita passista, vuokrasopimuksesta tai kauppakirjoista sekä oleskeluluvasta. Lue lisää asumisesta Turkkitieto-sivustolta.

4. Ajokortin saa ilman uutta ajokoetta

Pysyvästi Turkissa asuvien ulkomaalaisten tulee kääntyä ajokorttiasioissa lähimmän poliisilaitoksen liikenne- ja ajokorttilupaosaston puoleen. Uutta ajokoetta ei tarvitse suorittaa, sillä Turkissa hyväksytään suomalainen ajokortti.

Hakemuksen lisäksi poliisilaitokselle toimitetaan useita dokumentteja – käytännöt vaihtelevat, joten tarkat tiedot maksuista ja dokumenteista kannattaa kysyä paikalliselta poliisilaitokselta.

Lähde: Turkkitieto.com

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pamukkale, Turkki

Turkin Pamukkale on kuin sadusta – retkelle pääsee suosituista lomakohteista

Alanya, Turkki

Alanyan parhaat nähtävyydet – kierrä 12 suosituinta paikkaa

Chimeran liekit

Liekehtivä kallio on Turkin hämmästyttävin nähtävyys – helppo päiväretki Antalyasta

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja