Hyppää sisältöön

Matkailu avartaa: Terhi, 31, joutui yöpymään tehdashallissa Laosissa – “Bussi myöhästyi puolella vuorokaudella”

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 29.01.2016
Suosittua Muru Mou -matkablogia kirjoittava Terhi Kokko rakastaa matkustamista, mutta osaa arvostaa ulkomailla asumisen myötä myös Suomea. Entisen oppaan matkojen varrelle on mahtunut monenlaisia seikkailuja ja sattumuksia.

Uusia kotimaita ja itsensä ylittämistä

Matkailun myötä Muru Mou -blogia kirjoittava Terhi Kokko on oppinut, että hän pystyy lähestulkoon mihin vain.

– En ole huippukuntoinen sporttimimmi, mutta niin sitä vain kipusin neljän kilometrin korkeuteen Borneon Kinabalu-vuorelle. En myöskään ole hurjapää, mutta olen itseni yllätykseksi innostunut koskenlaskusta, ja joskus kosket ovat olleet jopa liian rauhallisia minulle. Olen laskenut koskia jo Dominikaanisessa tasavallassa, Kroatiassa, Borneolla ja Balilla, Terhi Kokko sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Kokon ensimmäinen ilman perhettä tehty matka oli sellainen, mihin kovin moni ei välttämättä olisi ryhtynyt. Hän nimittäin matkusti lakkiaisten jälkeen Brasiliaan, vaikka tuttavapiiri oli matkustellut lähinnä Euroopassa. Seuraava pitkä matka oli muutamaa vuotta myöhemmin, kun hän lähti kolmen viikon mittaiselle reppureissulle Kaakkois-Aasiaan.

– Sen matkan jälkeen päätin hakea vaihto-opiskelemaan. Opiskelupaikaksi valikoitui Malesian Penang, missä opiskelin suunnitellun lukukauden sijaan koko lukuvuoden. En vain malttanut lähteä vielä puolen vuoden jälkeen takaisin Suomeen!

Vuosi ulkomailla oli nopeasti ohi, mutta Kokon nälkä maailmaa kohtaan oli vain kasvanut. Hän päätti muuttaa ulkomaille mahdollisimman pian, ja hakeutui matkaoppaaksi. Kahden vuoden aikana hän työskenteli ja asui Mallorcalla, Phuketissa, Kreetalla ja Khao Lakissa. Sen jälkeen hän kaipasi jälleen jotain uutta.

– Lähdin Khao Lakista vuodeksi Australiaan, missä sain töitä baristana, vaikka en tiennyt kahveista mitään – en silloin edes juonut kahvia! Työhaastattelussa näyttämäni positiivinen asenteeni oli kuitenkin taitoja tärkeämpää, ja lopulta ylenin kahvilan manageriksi asti, Kokko kertoo.

Terhi Kokko
Matkoillaan Kokko keskittyy ottamaan rennosti ja nauttimaan paikallisesta tunnelmasta.

Neljän ulkomailla asutun vuoden jälkeen Suomi ei edelleenkään vetänyt Terhi Kokkoa puoleensa, ja hän päätti palata takaisin matkaoppaan tehtävien pariin. Seuraavaksi Kokon elämässä oli luvassa asumista ja työskentelyä Kreetan lisäksi Kuubassa, Kreikan Pargassa, Dominikaanisessa tasavallassa ja Kroatiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kroatian kesän jälkeen oli jälleen aika laittaa päätös matkaoppaan uralle, ja muutin Kööpenhaminaan, Kokko sanoo.

Myös huonot kokemukset kasvattavat

Voisi sanoa, että matkustaminen on vienyt Terhi Kokon mukanaan. Hän matkustaakin siitä syystä, että tuntee olevansa enemmän elossa matkoilla kuin ollessaan kotona.

– Matkaillessa aistit ovat koko ajan valppaana näkemään, kuulemaan ja haistamaan kaikkea uutta. Ei ole merkitystä matkustanko Tallinnaan vai Tasmaniaan, uskon oppivani joka reissulla jotain uutta. Kaikista paikoista ei tarvitse pitää, mutta kehnompikin matkakokemus on parempi kuin jäädä kokonaan ilman matkakokemuksia. En esimerkiksi ole koskaan käynyt pahamaineisella Pattayalla, mutta varmasti viikko siellä avartaisi enemmän kuin viikko kotikulmilla, sanoo Kokko.

Kuten lähes kaikille aktiivisille matkailijoille, myös Terhi Kokolle on sattunut kohdalle vastoinkäymisiä. Esimerkiksi matkaillessaan yksin Kaakkois-Aasiassa hän joutui yöpymään teollisuushallin lattialla Laosissa, sillä hänen bussinsa oli puoli vuorokautta myöhässä. Muitakin ikäviä matkamuistoja Kokolla on.

– Matkatessani Vietnamissa Hanoista Saigoniin satoi jatkuvasti vettä, sairastuin outoon ihobakteeriin ja etenkin kasvojen ihoa nakertavan bakteerin vuoksi vältin tapaamasta muita ihmisiä. Tunsin olevani maailman yksinäisin ihminen. Käynti lääkärissä ja Vietnamista poistuminen auttoi reissufiiliksen kohentumiseen, mutta tuo matka on edelleen muistoissani ikävänä kokemuksena, Kokko muistelee.

Nykyisin Terhi Kokko tietää kuinka valita sopiva hotelli ja miten välttyä pettymyksitä, mutta niin ei ole ollut aina. Myös hänen kohdalleen on sattunut virheosumia majapaikkaa valitessa, kun hätiköiden tehty varaus on osoittautunut useaan otteeseen huonoksi valinnaksi. Esimerkiksi kartalla lyhyen näköinen etäisyys on ollut todellisuudessa jopa kymmenen kilometriä. Työssään hän on oppinut myös matkavakuutuksen tärkeyden.

– Matkaoppaana työskennellessäni opin sen, että ilman matkavakuutusta ei kannata matkustaa minnekään. Minulla on jatkuva matkavakuutus, jota laajennan pidemmille reissuille, ja vaikka etenkin pitkillä reissuilla vakuutus saattaa olla suuri menoerä, en tingi siitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun matkavakuutus ja majapaikka ovat kunnossa, voi matkoilla keskittyä ottamaan rennosti, ja se on Terhi Kokolle tärkeintä. Kiirehtimisen sijaan hän panostaa paikallisuuteen, ja haluaakin tutustua ja seurailla paikallisten elämää.

– Entisenä baristana paikalliseen kahvilakulttuuriin tutustuminen on minulle tärkeä osa uuteen paikkaan tutustumista, hän sanoo.

Myös paikallisten tapojen ja uskomuksien noudattaminen kuuluu Kokon matkailutottumuksiin.

– Matkoilla olen aina vieraana, ja käyttäydyn sen mukaisesti. Vaikka joskus kulttuurierot saattavat ottaa päähän, ei maltin menettäminen auta mitään – päinvastoin! Suomalaisilla on maailmalla hyvä maine, ja meitä tuntuukin olevan joka maailmankolkassa, kokenut matkailija sanoo.

Kokko tuhlaa materian sijasta elämyksiin

Uudet kokemukset, ihmisten tapaaminen, erilaisten tapojen ja kulttuurien oppiminen sekä tietysti oman itsensä tutkiskelu ovat Terhi Kokon mukaan parhaita asioita matkailussa. Hän oppii itsestään jotain uutta jokaisella matkalla.

– Olen huomannut olevani todella sopeutuvainen ja hyväksyn helposti paikalliset tavat, oli sitten kyse kyykkyvessasta tai kaoottisesta liikennekulttuurista. Totta kai etenkin pitkillä reissuilla tulee välillä turhautumisen hetkiä, jolloin toivoisi asioiden toimivan niin kuin koti-Suomessa, mutta eihän sekään väärin ole: kun näkee erilaisia toimintatapoja, osaa entistä enemmän arvostaa sitä, miten hyvin asiat toimivat Suomessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Terhi Kokko
Vaikka paluu Suomeen ei ole Kokon suunnitelmissa lähitulevaisuudessa, osaa hän arvostaa myös kotimaataan.

Juuri matkojensa kautta Kokko on ymmärtänyt suomalaisten etuoikeutetun aseman. Maailman parhaisiin kuuluva passi sekä hyvät lähtökohdat matkustamiselle takaavat, että matkahaaveiden toteuttaminen ei ole mahdotonta.

– Matkoja varten säästäminen on monille välttämätöntä, ja minullakin alkaa reissukassan kartuttaminen aina edellisen matkan päätyttyä. Reissuharrastuksen vuoksi olen jättänyt television ostamatta ja uudempaan puhelinmalliin siirtymättä – ja olen myös outo bloggaaja siinä mielessä, että en omista tablettia kummempaa tietokonetta. Materian sijasta suosittelen tuhlaamaan elämyksiin!

Matkailu on myös opettanut hänet tekemään töitä oman onnellisuutensa eteen. Matkustaminen ja sen tuoma vapaus ovat asioita jotka tekevät hänet onnelliseksi, ja Kokko onkin rakentanut elämänsä siten, että hän pystyy helposti matkustamaan ja vaihtamaan maisemaa aina, kun siltä tuntuu.

– Omaisuuteni mahtuu kahteen matkalaukkuun, enkä ainakaan tällä hetkellä haaveile urasta tai omakotitalosta, Terhi Kokko sanoo.

Matkailu on tuonut unohtumattomia kokemuksia

Kymmenen asuttua ja 30 vierailtua maata ovat vaikuttava saavutus 31-vuotiaalle. On sanomattakin selvää, että matkat ovat täynnä ikimuistoisia hetkiä sekä hauskoja sattumuksia, ja onpa Kokko kokenut matkailu-uransa aikana myös tilanteita, jotka ovat alkaneet naurattaa vasta jälkikäteen.

– Erään kerran pienellä phuketilaisella rannalla kaverini alkoi yhtäkkiä supista: “Kate Moss, Kate Moss!”. Oli kuin koko ranta olisi sähköistynyt kaikkien seuratessa katseillaan rannalla seurueensa kanssa kulkevaa huippumallia. Kate Moss käveli ohitsemme vain parin metrin päästä, joten pystyin tiirailemaan häntä huomaamatta aurinkolasieni takaa. Ei sitä aivan joka kerta ole samalla rannalla maailmanluokan julkkiksen kanssa!

Valassafari
Työskennellessään Dominikaanisessa tasavallassa Kokko osallistui valassafarille muutamia kertoja, mutta vasta viimeisellä kerralla pääsi näkemään valaan kunnolla.

Kroatiassa veneillessään Kokko koki jotain unohtumatonta, kun matka vuokraveneellä Makarskasta Hvarin saarelle sujui mainiosti, kunnes veneestä loppui bensa.

– Airojakaan ei ollut, joten jäimme ajelehtimaan ulapalle. Jouduimme kutsumaan pelastajat paikalle, eikä tapahtuma naurattanut silloin lainkaan – jälkikäteen kylläkin, Kokko muistelee.

Vaikka Terhi Kokon työ matkaoppaana on vienyt häntä ympäri maailman suosittuja matkakohteita, perinteisten turistikohteiden lisäksi hän on ehtinyt vierailla myös lukuisissa erikoisissa paikoissa.

– Mielenkiintoisin kohde, jonne olen reissuillani päätynyt, on varmastikin pikkuruinen Mabulin saari Borneolla. Saaren ympäri kävelee hetkessä, eikä siellä ole muuta tekemistä kuin vain nauttia hitaasta saarielämästä ja paikallisten vieraanvaraisuudesta. Viereinen Sipadan-saari on yksi maailman parhaimmista sukelluskohteista ja snorklaus siellä oli paras koskaan kokemani, kehuu Kokko.

Vuosien matkalaukkuelämä on koulinut Kokosta myös varsinaisen pakkausmestarin. Hänellä on selkeä kaava, joka toimii joka kerta, eikä hän hän juuri poikkea hyväksi havaituista metodeistaan.

– Ensiksi valitsen kaikki mukaan haluamani tavarat, joista valitsen vain ne, joita oikeasti tarvitsen. Ja lopulta käyn ne vielä yksitellen läpi, ja jos epäröin tavaran tarpeellisuutta, jätän sen matkasta. Etenkin reissulla, jossa siirryn useasti paikasta toiseen, on tärkeää, että rinkka ei ole täysi: pakkaaminen on mielestäni ärsyttävää puuhaa, mutta kun tavaraa on vähän ja rinkassa on reilusti tilaa, pakkaamiseen menee vain muutama minuutti, tietää Terhi Kokko.

>> Tutustu Terhi Kokon kirjoittamaan Muru Mou -blogiin!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Terhi Kokko / Muru Mou

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Mirka Kallio

Suomalainen Mirka haaveilee talvista lämpimässä ja hitaasta matkailusta: “Minulla ei ole tarvetta käydä monessa paikassa”

Traveldreaming

Christa on nukkunut tuntemattomien luona New Yorkissa ja pelännyt skorpioneja aavikolla – nauttii nyt perhematkoista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja