Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Laos

Laos on aidon aasialainen matkailumaa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Laos on vielä turistien valloittamaton keidas, joka tarjoaa matkailijalle ensiluokkaisia kokemuksia Kaakkois-Aasiassa.

Kulttuuriperintöä ja rentoa meininkiä

Laosin kulttuurillinen perintö ulottuu vuosisatojen päähän sisältäen eri kuningaskuntia, uskontoja ja vallankumouksia. Kaikesta huolimatta maassa on säilynyt vahva kulttuurillinen yhtenäisyys. Pääuskonto buddhalaisuus on edustettuna kaikkialla tuhansien munkkien ja satojen temppeleiden yltäkylläisyydellä. Lisäksi Indokiinan aika näkyy arkkitehtuurissa ja ruokakulttuurissa.

Vielä upeita nähtävyyksiäkin paremmin mieleen jäävät silti iloiset ja aina hymyilevät ihmiset. Yleinen ilmapiiri maassa onkin huomattavasti eurooppalaista välittömämpi ja melkeinpä koko muuta Aasiaa vilpittömämpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vieraita kohdellaan kunnioittavasti eikä ole harvinaista, että paikalliset pyytävät kotiinsa illalliselle – tai että munkki antaa sähköpostiosoitteensa kirjekaverin toivossa.

Laos-Flick-louis.foecy.fr-2

Tahmeaa riisiä ja maistuvaa olutta

Laosilainen ruoka eroaa suhteellisen paljon muihin Kaakkois-Aasian keittiöihin nähden. Tiettyjä samankaltaisuuksia kuitenkin löytyy erityisesti Pohjois-Thaimaan ruokakulttuuriin. Paikallinen perusruoka on sticky rice, johon lisätään mm. Galangal-juurta sekä kalakastiketta. Kansallisruoka on nimeltään Laap, mausteinen sekoitus marinoitua lihaa tai kalaa sekä kasviksia ja yrttejä.

Juomien puolesta Laosin kansallinen ylpeys on Beerlao, joka on itse asiassa erittäin maistuva olut. Lisäksi kahvipapuja pidetään yksinä maailman parhaista. Kahvin valmistuksen parissa työskentelee yli 20 000 perhettä ja siitä on kehittynyt viime vuosina yksi tärkeimmistä vientituotteista.

Varaudu suuriin setelinippuihin

Virallinen valuutta Laosissa on kip. Myös Thaimaan baht tai Yhdysvaltain dollari ovat yleisesti hyväksyttyjä valuuttoja. Pankkiautomaatteja ei joka paikassa ole, mutta esimerkiksi Vientianesta, Luang Prabangista and Vang Viengistä pitäisi muutama löytyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rahan nosto maassa tuppaa olemaan mielenkiintoinen tapahtuma, koska jo parin kymmenen euron arvosta rahaa nostaessa saa mukaan valtavat niput käteistä. Käteistä kuitenkin kannattaa käyttää, sillä luottokortin käyttö maksuvälineenä ei ole suositeltavaa.

Turvallisuus ja terveys

Yleisesti Laos on turvallinen kohde. Varmasti suurin ongelma on sama kuin muualla Kaakkois-Aasiassa, eli liikenne. Ajosuunta ja muut säännöt eivät tunnu paljoa paikallisia hetkauttavan.

Parhaat ja turvallisimmat bussit ovat luonnollisesti kalliimpia, mutta länsimaisiin standardeihin nähden edelleen erittäin halpoja, joten näissä kannattaa pitäytyä. Maalaisjärkeä käyttäen selviää ilman sen suurempia ongelmia.

Terveyden kannalta suurin päänvaiva on perinteiseen tyyliin turistiripuli. Yksi tapa varautua etukäteen on varata matkalle mukaan maitohappobakteerit.

Dengue-kuume ja malaria ovat valitettavasti myös levinneet suurimpaan osaan maata. Malarian osalta kannattaa käyttää ehkäisevää lääkitystä ja hyttysiä vastaan paras tapa suojautua on käyttää hyttyskarkoitetta sekä pitkähihaisia vaatteita. Lääkäriltä kannattaa ennen matkaa selvittää tarvittavat rokotukset.

Varaudu ilmastoon suunnitteluvaiheessa

Laosissa on kolme toisistaan eroavaa vuodenaikaa. Kuuma kausi kestää maaliskuusta toukokuuhun. Silloin lämpötilat saattavat nousta aina 40 asteeseen ilmankosteuden ollessa samalla hyvin korkea.

Kostea kausi on puolestaan toukokuusta marraskuuhun lämpötilan pyöriessä 30 asteen hujakoilla. Tällöin sateet ovat jatkuvia ja joet saattavat tulvia vaikeuttaen matkustamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmas, eli kuiva kausi ulottuu marraskuusta maaliskuuhun, jolloin lämpötilat ovat alhaisimmillaan 20 asteen lukemissa ja osissa vuoristoisia alueita saatetaan mennä jopa pakkasen puolelle. Näkyvyys on toisaalta erinomainen ja kuumuus ei jatkuvasti piinaa, jonka johdosta tämä on myös pääasiallinen turistikausi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LAOSISSA

Laos-Flick-louis.foecy.fr-3

Thaimaan kautta perille

Laos on usean maan ympäröimä. Naapurimaita ovat Thaimaa, Myanmar, Kambodza, Kiina ja Vietnam. Ainoa edellytys maahan pääsylle on kuusi kuukautta voimassa oleva passi sekä viisumi, jonka saa raja-asemalta (yksi poikkeus on Voeng Kham Kambodzan rajalla). Joka tapauksessa kannattaa tarkistaa maahantulopolitiikka ennen Laosiin saapumista, sillä tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

Nopein reitti paikan päälle kulkee Bangkokin kautta, josta välilaskun jälkeen voi jatkaa matkaa kohti Laosia.

Majoitusta kaikille budjeteille

Lähtökohtaisesti Laosissa ei kannata odottaa viiden tähden majoitusta. Tästä huolimatta, paikalliset hotellit ja hostellit ovat pääsääntöisesti puhtaita ja hyväkuntoisia sekä ilmapiiri erinomainen.

Ennen kaikkea asumukset ovat hyvin halpoja. Kymmenen dollaria riittää hyvin siistiin kahden hengen huoneeseen, muutama lisää niin myös kylpyhuoneen saa mukaan pakettiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskimääräisesti parhaat majoituspaikat löytyvät Luang Prabangista, missä idylliset hotellit ovat sijoittuneet keskustan läheisyyteen ja ovat laadullisesti korkealuokkaisia. Vang Viengissa ja erityisesti Vientianessa laatu saattaa vaihdella selvästikin ja hinta ei aina ole tae laadusta. Kannattaakin tukeutua aika ajoin matkaoppaaseen tai kysellä suosituksia muilta matkaajilta.

Laaja bussiverkosto kuljettaa

Viimeisen muutaman vuoden aikana Laosin tieverkosto on kehittynyt huomattavasti, kiitos ulkomaisen avustuksen. Pääväylät ovat hyvässä kunnossa, ja matkat sujuvat hyvinkin leppoisasti.

Paras vaihtoehto liikkumiselle Laosissa on bussi, sillä verkosto on laaja, autojen kunto yleensä hyvä ja hinta alhainen. Myös matkustaminen ympäröiviin maihin kuten Thaimaahan tai Vietnamiin sujuu helpoiten bussia käyttäen.

Lähtökohtaisesti hinta/laatuskaala jakaantuu kolmeen eri kategoriaan: express (lähinnä paikallisille), express aircon ja VIP (turisteille). Mukavuuden ja pienen hintaeron vuoksi on suositeltavaa ottaa VIP-bussi, varsinkin kun paikallisilla on erittäin huono sietokyky jatkuvia serpentiiniteitä kohtaan.

Pohjois-Thaimaasta saapuville saattaa paras tapa olla puolentoista päivän pituinen venematka Luang Prabangiin. Mekongin suiston kylät ja vanhan maailman tuntu ovat todellisia kokemuksia. Muutenkin Laosissa on mahdollista matkustaa veneellä lähes koko matka pohjoisesta alas Kambodzan rajalle, mutta aikataulut saattavat olla tuulesta temmattuja eikä mukavuuskerroin ole kovin korkea.

Kiireellisellä aikataulun omaavan järkevin vaihtoehto on käyttää lentokonetta, maan sisäisen verkoston hoitaa Lao Airlines.

LAOSIN MATKAKOHTEET

Laos-Flick-louis.foecy.fr

Temppelien ja norsujen Luang Prabang

Vanhan kuningaskunnan keskus ja yksi arvostetuimmista Kaakkois-Aasian maailmanperintökohteista, Luang Prabang omaa hyvin uniikin tunnelman. Kaupunki on sijoittunut keskelle vehreitä vuoria kahden joen risteykseen, muodostaen temppeleiden ja kolonialistisen arkkitehtuurin kollaasin.

Yleinen ilmapiiri hehkuu rentoutta ja koska Luang Prabang on suhteellisen pieni paikka kannattaa kerrankin jättää matkaopas hotelliin ja mennä seikkailemaan keskelle pieniä kujia ja temppeleitä. Tänne ei varmasti eksy.

Jos jokin, niin temppelit ovat Luang Prabangin tavaramerkki. Keskusta-alue on täynnä pieniä värikkäitä rukouspaikkoja edustaen eri aikakausia ja tyylilajeja. Hauskinta on pysähtyä temppelin äärelle keskustelemaan elämän merkityksestä tai viimeisimmistä teknologioista paikallisten munkkien kanssa, jotka ovat aina innostuneita antamaan oman näkemyksensä asiaan kuin asiaan. Vaihtoehtoisesti kannattaa istuutua kahvilaan ja nauttia ihmisten seuraamisesta kylmän juoman kera.

Kaupungin parhaat temppelit ovat Wat Xieng Thong, Wat Wisunarat, Wat Mai Suwannaphumaham sekä kukkulan päällä sijaitseva Phu Si. Viimeksi mainittuun kannattaa nousta hyvissä ajoin ennen auringonlaskua varatakseen parhaat istumapaikat uskomattoman kauniille näkymille. Horisontissa kajastavat koskemattomat vuoret ja alla Mekongia pitkin lipuvat perinteiset puuveneet.

Kaupungin ulkopuolellakin on paljon nähtävää. Lyhyen matkan päästä löytyy vesiputouksia, luolastoja ja elefanttien reservaatti. Erityisestä kokemusta kaipaavalle on päivän moottoripyöräretki vanhan neuvostoajan Minskin kyydissä täynnä adrenaliinia. Samalla näkee maaseutua tavalla, joka ei olisi autolla edes mahdollista.

Auringonlaskun jälkeinen aika on aktiivista Luang Prabangissa. Joka ilta pääkadun varrelle rakennetaan paikallisittain varsin suuret markkinat, mistä löytää perinteisiä käsitöitä ja tietysti Beerlao t-paitoja. Illallinen kannattaa myös kokeilla yhdessä useista katuruokaloista, missä tarjonta on maukasta ja ennen kaikkea halpaa. Sateen sattuessa voivat markkinat kuitenkin olla nopeasti paketissa.

Rento Vientiane

Usein maailman rennoimmaksi kuvattu pääkaupunki Vientiane on mukavan kompakti kokonaisuus johon kannattaa varata muutama päivä. Yhdet Laosin upeimmista temppeleistä, monipuoliset ostosmahdollisuudet sekä näyttävät auringonlaskut Mekong-joen äärellä pitävät mielenkiinnon hyvin yllä. Parasta kaikessa on nähtävyyksien läheisyys ja monesti helpointa on kävellä kohteesta toiseen.

Vaikka temppelit värittävät käytännössä jokaista kadunkulmaa, eroavat ne tyyliltään huomattavasti toisistaan. Tunnetuin ja ehdottomasti nähtävä on kullanvärinen Stupa Pha That Luang, joka on samalla Laosin kansallissymboli. Stupa on rakennettu alun perin 1100 – 1300 vuosien välillä. Se on joutunut sotien takia useaan kertaan uudelleenrakennettavaksi.

On myös sanottu että itse Buddhan rintalasta oli jossain vaiheessa haudattuna Stupan keskelle. Kaikkinensa Stupa on upean näköinen kultaisten tornien loisteessa ja herättää paljon mielikuvia vanhan maailman valtakunnasta. Muita kokemisen arvoisia kohteita ovat Wat Si Saket, Haw Pha Kaeo ja Wat Ong Teu Mahawihan.

Ostosterapiaa kaipaavalle ovat Talat Saon aamumarkkinat todellinen tavarakeidas, missä kapeiden käytävien varrelta löytyy lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Aurinkolasit, antiikki, vaatetus, ruokatarvikkeet; kaikki löytyy täältä.

Tinkiminen on oleellista. Lopullinen hinta on yleensä noin puolet myyjän alun perin pyytämästä summasta. Tinkaaminen tapahtuu kuitenkin aina hyvässä hengessä. Pikkusummista ei kannata turhaan pahoittaa omaa tai myyjän mieltä.

Kaupungin parhaat ravintolat ovat ranskalaishenkisiä, kuten Le Provençal tai Le Côte d’Azur, joissa ateriat edustavat erinomaisesti eurooppalaisen ja paikallisen ruoan fuusiota. Pientä purtavaa kaipaavalle keskusaukion ympäristö on täynnä loistavia kahviloita ja leipomoita. Kotikontuja kaipaavalle löytyy jopa skandinaavinen leipomo josta saa kakkuja ja jäätelöä.

Plain of Jars – mystisten uurnien meri

Hyvin ainutlaatuinen ja Stonehengen tyyliin mystinen Plain of Jars sijaitsee Laosin syrjäisessä koillisosassa. Alueella on samantapainen kulttuurillinen merkitys kuin Kambodzan Angkorin temppeleille, mutta historiankirjoittajia askarruttaa edelleenkin uurnien syntyhistoria ja ylipäänsä syy olemassaololle.

Varsin laajalle alueelle on ripoteltu noin 400 erikokoista uurnaa, jotka ovat työstetty noin 1500–2000 vuotta sitten. Yleisesti uskotaan, että Mon-Khmer rakensi uurnat joko hautajaisia varten tai ruoan säilytykseen. Lähiympäristöstä on joka tapauksessa löydetty useita ihmisten jäänteitä.

Vietnamin sodan aikaan aluetta käytettiin Laosin joukkojen tukikohtana, mistä johtuen aluetta pommitettiin kovalla kädellä, todisteena ympäristön täyttävät pommikraaterit. Vielä 10 vuotta sitten alue oli suljettu ulkomaalaisilta ja erittäin vaarallinen räjähtämättömän materiaalin vuoksi. Sittemmin uurnia ympäröivä alue on kuitenkin siivottu, mutta siitä huolimatta ei kannata seikkailla merkittyjen alueiden ulkopuolelle.

Paras tapa tutustua kohteeseen on ottaa järjestetty päivämatka Phonsavanista, joka on myös lähin liikennöintikeskus ja paras paikka yöpymiselle, noin 15 kilometriä Plain of Jarseilta.

LAOSIN PARHAAT

Laos-Flick-mckaysavage

Parhaat aktiviteetit

  • Tubeile vanhalla traktorin renkaalla alas Nam Xong jokea Vang Viengissä ja nauti Beer Lao -oluesta useiden joenvarsibaarien äärellä. Yksi pakollisista reppumatkailijakokemuksista Laosissa.
  • Sukella Luang Prabangin idyllisille kaduille, missä temppelit, hymyilevät munkit ja rento elämäntyyli ovat normi.
  • Tutustu mystiseen Plain of Jars -alueeseen joka on täynnä eri kokoisia ruukkuja miettien niiden tuntematonta olemassaolon syytä.
  • Nauti kolmen ruokalajin illallinen yhdessä Vientianen joenvarsiravintoloista auringonlaskun kajastaessa Mekongin äärellä.
  • Matkusta alas mahtavaa Mekong-jokea lopulta päätyen kuvankauniille ja erittäin rennoille eteläisen Laosin 4000 saarelle.

Teksti: Daniel Stöckli ja Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Francisco-Anzola, foecy.fr, mckaysavage

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuka vain voi tehdä helpon virheen, jolla on kohtalokkaat seuraukset – älä tue eläinten kaltoinkohtelua lomallasi

Kuolettava lento-onnettomuus Laosissa

Lentokone putosi suositussa reppureissukohteessa – kaikki matkustajat kuolivat

Suomalaisten suosikkikohde Thaimaassa

Suomalainen Matkaopas Thaimaahan