Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Moni asia bloggaajien verotuksessa on tutkittavissa tapauskohtaisesti – asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Shutterstock artikkelin kuva
Matkabloggaus
Blogiyhteistöitä tehdessä on muistettava verotusohjeet, ja alan kehittyessä aiheesta herää kysymyksiä. Vaikka yleinen periaate on se, että saaduista tuloista maksetaan verot, mutta moni muu asia on tulkittavissa tapauskohtaisesti.
Teksti: Leena-Mari Laukkanen
Päivitetty: 03.01.2019
facebook   whatsapp

Bloggaajan saamista tuloista tulee maksaa verot

Verohallinnon sivuilla käy yksiselitteisesti ilmi, että bloggaajiin sovelletaan yleisiä sääntöjä – bloggaajille ei ole olemassa omia sääntöjä tai asetuksia. Verohallinto on kuitenkin ottanut kantaa bloggaajien verotukseen yleisellä tasolla, ja laatinut aiheesta ohjeistuksen sivulleen.

>> Lue lisää: Blogikirjoituksista saatujen korvausten ja etujen verotus .

Sanoma on se, että tienesteistä tulee luonnollisesti maksaa verot.

Kun etsii tietoa hakukoneista bloggaajien verotukseen liittyen, huomaa, että asiat ovat monimuotoisia ja monessa yhteydessä asiantuntijatkin korostavat tapauskohtaisuutta. Lähdekriittisyyttä kannattaa myös pohtia, sillä tarjolla on useita artikkeleita eri vuosilta, vanhojakin, eri tahojen toimesta. Varmin tapa on varmistaa aina Verohallinnon kanta asiaan.

Tämän vuoksi halusin kysyä aiheen asiantuntijalta muutamaa asiaa, jotka matkabloggaajia usein askarruttavat. Verohallinnon asiantuntija Petri Manninen vastasi minulle ystävällisesti muutamiin kysymyksiin aiheen tiimoilta.

Bloggaaja toimii usein yrittäjäpohjalta

Bloggaaja tienaa usein rahaa blogiyhteistöiden kautta, jotka näkyvät blogin lisäksi myös sosiaalisen median kanavissa. En usko olevani kovinkaan paljoa väärässä jos väitän, että suuri osa bloggaajista tai muista vaikuttajista Suomessa toimii yrittäjäpohjalta. Toki on myös bloggaajia, jotka ovat palkkatyössä, mutta heitä on oletukseni mukaan vähemmän, joten tämä teksti ei käsittele palkkatyön osuutta sen tarkemmin. Bloggaajia ja muita vaikuttajia on suuri määrä ja toiminta vaihtelee pienestä harrastelusta kokopäivätyöhön.

Verot tulee maksaa yritysmuodosta riippumatta. Kevytyrittäjyys on monelle vaivaton tapa aloittaa blogiyhteistöiden tekeminen, ja mitä suuremmaksi toiminta kasvaa, sitä todennäköisemmin bloggaajan yritysmuoto on toiminimi tai jopa osakeyhtiö.

Verotuskäytännöissä on pientä eroa yritysmuodosta riippuen. Manninen kertoo, että osakeyhtiötä verotetaan kiinteän 20 prosentin mukaan ja tulo on osakeyhtiön tuloa. Sekä kevytyrittäjän että toiminimen tulosta verotetaan henkilökohtaisesti bloggaajaa.

Manninen mainitsee myös, että toiminimen osalta verotus on käytännössä usein lähes kokonaan ansiotuloa, koska nettovarallisuus ei useimmiten ole kovinkaan suuri. Tässä kohtaa asian täsmällinen kuvaus on melko pitkä ja Manninen kehottaakin tutustumaan Verohallinnon sivuilla olevaan artikkeliin eri yritysmuotojen verotuksesta.

Kevytyrittäjien osalta tulot verotetaan myös ansiotulona. Verohallinto on ottanut kantaa useimpiin kevytyrittäjien verotukseen liittyviin asioihin, lisää kevytyrittäjien verotuksesta Verohallinnon sivuilla: Laskutuspalveluyritysten ja niiden käyttäjien verotuskysymykset

Bloggaajan saamat tavarat ovat pääosin verotettavaa tuloa

Selvää on siis se, että blogin kautta tulleet palkkiot tulee ilmoittaa verottajalle. On kuitenkin tavallista, että bloggaajat saavat rahapalkkion lisäksi usein myös rahanarvoisia etuja esimerkiksi tavaran muodossa. Tämä asia puhuttaa bloggaajia melko paljon, eikä ole aina selvää, mikä tavara on veronalaista.

Tapahtumissa jaetaan monesti niin sanottuja goodie bageja eli lahjapusseja, joihin voi sisältyä tapahtuman yhteistyökumppaneiden tuotteita, kuten esimerkiksi meikkejä ja ihonhoitotuotteita. Yritykset saattavat myös antaa bloggaajalle tuotteen näkyvyyttä vastaan, esimerkiksi puhelimen ja tabletin.

Mannisen mukaan kaikki saadut tavarat ovat lähtökohtaisesti veronalaisia, eli vastaus kysymykseen on melko yksiselitteinen. Poikkeuksena voidaan kuitenkin pitää arvoltaan vähäarvoisia esineitä ja lahjoja, joissa on mainostajan logo ja joita on hankala muuttaa myöhemmin rahaksi. Tätä mukaillen esimerkiksi avattu hajuvesipullo on verovapaa.

Bloggaajan matkat ovat useimmiten veronalaisia, mutta niitä tarkastellaan tapauskohtaisesti

Kauneus- ja muotibloggaajat saavat varmasti enemmän rahanarvoista, konkreettista tavaraa yrityksiltä kuin matkabloggaajat. Yleisempi yhteistyön muoto matkabloggaajille onkin matka tiettyyn kohteeseen, ja on melko tavallista, että eri maiden matkailuorganisaatiot ja matkailualan yritykset kutsuvat bloggaajia luokseen. He luonnollisesti toivovat korvaukseksi näkyvyyttä niin blogissa kuin sosiaalisessa mediassakin.

Joskus bloggaaja saa matkasta ja näkyvyydestä rahallisen korvauksen, joskus ei. Rahapalkkiot ovat viime vuosina kuitenkin pikkuhiljaa yleistyneet suomalaisten matkabloggaajien keskuudessa.

Manninen kertoo, että tarkkaa ja täsmällistä rajaa ei ole olemassa siinä, mikä on verotonta ja mikä veronalaista matkojen ja majoituksen osalta. Hän korostaa, että näitä asioita joudutaan katsomaan tapauskohtaisesti. Lähtökohta kuitenkin on se, että jos matkan maksavalle taholle tehdään juttua, riippumatta siitä tuleeko juttu bloggaajan omaan blogiin vai jonnekin muualle, esimerkiksi matkan tarjonneen tahon omiin kanaviin, matka on veronalainen. Tämänkaltaisia työmatkoja tarkastellaan tapauskohtaisesti, ja oleellista on se, miten paljon matkaan sisältyy työn osuutta, ja miten paljon vapaa-aikaa.

Hän kuitenkin lisää, että matkojen osuus on veroton, jos se koostuu pelkästä työstä, eikä siinä ole vapaa-aikaa, eli kyseessä on niin sanotusti aito työmatka. Bloggaajalla tulisikin olla aina annettavissa jonkinasteinen selvitys matkan todellisesta sisällöstä, joten mahdolliset ohjelmalehtiset kannattaa pitää tallessa.

Mikäli bloggaaja saa matkasta korvauksen, matkasta saatu rahallinen korvaus on normaalia veronalaista tuloa.

Hotelliyö blogipostauksen edellytyksenä on lähtökohtaisesti veroton

Blogimatkojen lisäksi myös hotelliyhteistyöt ovat usein näkyvissä blogeissa ja bloggaajien kanavissa sosiaalisessa mediassa. Tällaiset yhteistyöt ovat itselleni tuttuja, ja monesti kuvio toimii niin, että bloggaaja saa hotellilta majoituksen yhdeksi yöksi juttua vastaan. Aloite tulee joko bloggaajan tai yhteistyöstä kiinnostuneen hotellin puolelta, ja bloggaaja tuottaa oman kokemuksen perusteella jutun hotellista blogiin.

Manninen kertoo asiasta kysyttäessä, että yksi hotelliyö on lähtökohtaisesti veroton, jos hotellissa yöpyminen on edellytys jutun toteuttamiselle.

Lisätietoa bloggaajan verotuksesta saa Verohallinnon puhelinpalvelusta numerosta 029 497 002.

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.