Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Vietnam

Ho Chi Minh City on Etelä-Vietnamin sykkivä keskus

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.11.2018
Etelä-Vietnamin suurin kaupunki Ho Chi Minh City on useimmille paikallisille ja turisteille edelleen Saigon.

Perinteinen ja moderni kohtaavat

Rakastetun kommunistijohtajan Ho Chi Minhin mukaan uudelleennimetty kaupunki tunnetaan edelleen laajasti Saigonina – kaupungista käytetään yleisesti myös lyhennettä HCMC. Sotahistoria, kulttuuri ja nykypäivän huvit tuovat matkailijoita etelän suurkaupunkiin. Pitkulaisen Vietnamin eteläosassa sijaitseva Ho Chi Minh City onkin uudistunut voimakkaasti ja jättänyt historian kolhut taakseen.

Siirtomaatyylinen arkkitehtuuri, kiinalaiset pagodat ja modernit liikerakennukset näkyvät rinta rinnan Ho Chi Minh Cityn kaduilla. Hektisen kaupungin kuumankosteassa ilmastossa matkailija voi kiertää mitä monipuolisimpia nähtävyyksiä tai vain heittäytyä tunnelman vietäväksi. Vietnamin kaupanteon keskuksessa viihtyvät myös matkailijat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävyyksiä ja aktiviteetteja

Ho Chi Minh Cityn vilkkailla kaduilla riittää nähtävää. Useimpia matkailijoita kiinnostaa sotamuseo, mutta kaupungista löytyy myös useita muita mielenkiintoisia museoita, jotka on omistettu esimerkiksi Ho Chi Minhille tai vietnamilaiselle lääketieteelle. Palatsien ja katedraalien lisäksi kiinalaiset temppelit eli pagodat kuuluvat vietnamilaiseen kaupunkikuvaan.

Vietnamilainen keittiö on maailmankuulu ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Paikallisia herkkuja voi testailla niin katukeittiön kojuissa kuin hotellien huippuravintoloissakin. Perinteisiin vietnamilaisiin makupaloihin kuuluvat pho-nuudelikeiton lisäksi riisipaperirullat ja pannukakut. Ho Chi Minh Cityssä voi osallistua myös kokkauskurssille ja ohjatulle ravintolakierrokselle, jossa vieraillaan kiinostavissa ruokapaikoissa.

Ho Chi Minh Cityn kaltaisessa kaupungissa ei shoppailultakaan voi tietenkään välttyä. Tarjolla on kaikkea jokaiselle budjetille – paikallisten markkinoiden lisäksi ostoksia voi tehdä myös tyylikkäissä muotiliikkeissä ja suurissa ostoskeskuksissa. Ben Thanhin markkinat ovat kaupungin suosituimmat.

IstockphotoHo Chi Minh City
Ho Chi Minh City on tärkeä talouden ja hallinnon keskus.

Hyvä tietää Ho Chi Minh Citystä

Ho Chi Minh Cityn parasta antia ovat Vietnamin mielenkiintoinen kulttuuri, sotahistoria sekä kaupunkitunnelma. Siksi se sopiikin parhaiten aikuisille kaupunkimatkailijoille. Myös reppureissaajat ympäri maailmaa viihtyvät Ho Chi Minh Cityn vilskeessä.

Ho Chi Minh City ei varsinaisesti ole lapsiperhekohde, sillä vilkkaan liikenteen vuoksi lapsien kanssa liikkuminen ole helppoa. Jos kuitenkin sattuu olemaan perhelomalla Ho Chi Minh Cityssä, lapsia kiinnostavia aktiviteetteja voi etsiä vaikka paikallisista vesipuistoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toisin kuin Pohjois-Vietnamissa, eteläisessä Ho Chi Minh Cityssä paahdutaan keskitalvellakin kuuman auringon alla. Kostea ilmasto korkeine lämpötiloineen yhdistettynä suurkaupungin hulinaan ja saasteisiin saattaa tuntua tukalalta.

Ho Chi Minh City on turvallinen matkakohde, jossa tulee kuitenkin noudattaa normaalia varovaisuutta taskuvarkaiden suhteen. Turistien kannattaa myös ottaa selvää yleisestä hintatasosta huijausten välttämiseksi.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Vietnamiin alle 15 päivän lomamatkoilla.

Retkiä lähiseuduille

Yksi suosituimmista retkistä Ho Chi Minh Cityn kaupungin ulkopuolelle on Cu Chi -tunnelit. Sodanaikaiseen tunneliverkostoon pääsee tutustumaan edullisesti järjestetyillä retkillä. Mekong-joen suistoalueelle voi myös tehdä päiväretkiä, ja sieltä löytyy aitoa vietnamilaista maaseutua.

Jos Ho Chi Minh Cityn matkaan haluaa yhdistää rantaloman, voi kaupungista matkustaa junalla tai bussilla noin kolmen tunnin matkan päähän Phan Thietin tai Mui Nen rantakohteisiin. Lähimmät uimarannat löytyvät Vung Tausta. Lyhyen lentomatkan päässä on puolestaan Vietnamin rantaparatiisi, Phu Quocin saari Siaminlahdella.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HO CHI MINH CITYSSÄ

ShutterstockHo Chi Minh City
Ho Chi Minh Cityyn voi lähteä valmismatkalla tai omatoimisesti.

Kaupunkiloma tai kiertomatka Vietnamiin

Suomalaiset matkanjärjestäjät, kuten Apollomatkat, tekevät pakettimatkoja Ho Chi Minh Cityyn talvikaudella. Myös Vietnamin kiertomatkat ovat suosittuja valmismatkailijoiden keskuudessa ja niiden ohjelmaan Ho Chi Minh City kuuluu lähes poikkeuksetta.

Suomesta on mahdollisuus lentää talvikuukausina suoraan Ho Chi Minh Cityyn Finnairin lennoilla. Suora lento kestää noin 14 tuntia ja halvimmillaan meno-paluulennot saa noin 600 euron hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdollisilla lennoilla Ho Chi Minh Cityyn voi matkustaa joko Euroopan tai Aasian suurkaupunkien kautta. Usein vaihtokohde on esimerkiksi Bangkok, Singapore tai Hongkong. Omatoimimatkaaja voi säästää rahaa varaamalla suoran lennon Bangkokiin ja jatkamalla sieltä matkaa paikallisella halpalentoyhtiöllä.

Ho Chi Minh Cityn lentokenttä Tan Son Nhat sijaitsee noin kuusi kilometriä kaupungin ulkopuolella ja on koko Vietnamin vilkkain lentoasema. Matka keskustaan taittuu joko lentokenttäbussilla tai taksilla.

>> Näin löydät halvat lennot Ho Chi Minhiin

Majoitus ei lopu kesken

Ho Chi Minh Citystä löytyy majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan. Reppureissaajien kansoittamalta Pham Ngu Laon alueelta hotellihuoneen saa helposti noin kymmenellä dollarilla, kun taas luksushotelleissa rahaa saa palamaan reilustikin enemmän. Tarjolla on sekä perinteisiä vietnamilaishotelleja että kansainvälisiä ketjuja.

Sesonkiaikana hotellihuone on hyvä varata etukäteen.

Vietnamilainen liikenne vaatii totuttelua

Ho Chi Minh Cityn liikenne ei ole vain vilkas – se on kaoottinen. Kymmenet moottoripyörät ajavat vierekkäin taukoamattomana virtana ja joskus moottoriliikennettä näyttää tulevan kaikista suunnista. Vietnamilaiseen tyyliin pienen mopon kyydissä voi matkustaa vaikka koko perhe.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kadun ylitys hektisessä Ho Chi Minh Cityssä vaatii aluksi rohkeutta. Hitaasti mutta varmasti käveleminen on yleensä paras keino päästä kadun toiselle puolelle, mutta jos tilanne näyttää toivottomalta, kannattaa odotella paikallisia ja liikkua heidän vanavedessään.

Ho Chi Minh Cityssä on runsaasti takseja ja mopotakseja. Myös polkupyörätaksit eli cyclot ovat suosittu ja hieman rauhallisempi tapa nähdä kaupunkia.

Paikallisten tyyliin ei käveleminen kuulu – kaikillahan on mopo. Paikallisten ihmettelystä huolimatta kävely on oivallinen tapa tutustua kaupunkiin. Hyvät kengät, selkeä kartta ja äärimmilleen viritetty varovaisuus ovat kuitenkin ehdottomia apuvälineitä.

Autonvuokraus ei vietnamilaisessa suurkaupungissa ole suositeltavaa.

HO CHI MINH CITYN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockHo Chi Minh City
Ho Chi Minh Cityssä riittää kiinnostavia nähtävyyksiä.

Sotamuseo esittelee järkyttävän menneisyyden

Vietnamin sotahistoriaa dokumentoiva sotamuseo on yksi kaupungin suosituimmista vierailukohteista. Sodan kauhut on tallennettu valokuvin, esinein ja videoin, ja ulkona voi tutustua sota-ajan lentokoneisiin. Ajatuksia herättävässä museossa kannattaa varautua järkyttymään – asiat on esitetty kaunistelematta.

Vietnamin yhdistymisen palatsi

Vuonna 1966 rakennettu Vietnamin yhdistymisen palatsi, josta käytetään usein englanninkielistä nimeä Independence Palace, tehtiin aikoinaan Etelä-Vietnamin alueen presidentinlinnaksi. Paikan moderni arkkitehtuuri ei viehätä jokaisen silmää, mutta palatsi on yhtä kaikki kiinnostava vierailukohde.

Palatsi muistetaan erityisesti Saigonin kaatumisesta vuonna 1975. Pohjois-vietnamilaiset tankit murtautuivat sen porttien läpi ja ovat yhä esillä vierailijoiden nähtävänä.

Eurooppalaistyylinen Notre Damen katedraali

Notre Damen katedraali näyttää olevan väärässä paikassa Ho Chi Minh Cityssä – paremmin se sopisi vanhojen eurooppalaiskaupunkien kaduille. Vuonna 1883 valmistunut katedraali on vaikuttava näky punatiilisine torneineen ja neitsytpatsaineen.

Cholon ja kiinalaiset pagodat

Kiinalaiset temppelit eli pagodat ovat olennainen osa vietnamilaista katukuvaa. Erityisen paljon kauniita temppeleitä löytyy Cholonin kiinalaiskortteleista.

Myös muualla Ho Chi Minh Cityssä sijaitsee näkemisen arvoisia temppeleitä. 1700-luvulta peräisin olevaa Giac Lam Pagodaa pidetään kaupungin vanhimpana temppelinä. Jadekeisarin temppeli värikkäine patsaineen puolestaan on yksi Ho Chi Minh Cityn kuuluisimmista.

Päiväretki Cu Chi –tunneleihin

Cu Chin alueelta löytyy laaja tunneliverkosto, jossa Vietkong-sissit sodan aikana piilottelivat. Maan alle rakennettiin niin varastotiloja kuin sairaaloitakin. Sodan aikana Cu Chin alueella oli tunneleita yli 200 kilometrin mitalla. Osaa tunneleista on jouduttu hieman suurentamaan, jotta länsimaiset turistit mahtuisivat niihin. Lyhytkin pätkä ahtaan ja kuuman tunnelin sisällä on yllättävän raskas kuljettavaksi.

Lisämaksua vastaan vierailijat voivat ampua ampumaradalla. Cu Chi –tunneleita voi kritisoida sodan kauhujen muuttamisesta teemapuistoksi, mutta paikka houkuttelee valtavasti turisteja.

Tunnelialue sijaitsee yli 15 kilometrin päässä kaupungista ja ruuhkaisessa liikenteessä matkanteko on hidasta. Pieniä matkatoimistoja on Ho Chi Minh Cityssä lähes joka kulmalla, ja useimmat järjestävät opastettuja retkiä tunneleille.

HO CHI MINH CITYN PARHAAT

ShutterstockHo Chi Minh City
Ho Chi Minh Cityn ravintoloissa ja katukojuissa ruoka on edullista ja herkullista.

Koe tämä Ho Chi Minh Cityssä

  1. Näe tärkeät rakennukset katedraaleista palatseihin.
  2. Tutustu sotahistoriaan sotamuseossa – ei herkimmille.
  3. Nauti kaupunkitunnelmasta ja vietnamilaisista herkuista.
  4. Koe kiinalaiset temppelit eli pagodat Cholonin alueella.
  5. Tee retki Cu Chi –tunnelialueelle.

Lisätietoa

Vietnamin viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää