Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Malesia

Matkaopas: Malesia

  • Maria Hietala
Elina Venttola, Maria Hietala Päivitetty: 15.01.2024
Malesiassa upea luonto, paratiisirannat ja mielenkiintoinen historia yhdistyvät suurkaupunkien sykkeeseen.

Rantoja ja kaupunkeja Malesiassa

Kaakkois-Aasiassa Thaimaan eteläpuolella sijaitseva Malesia on maa, jossa ranta-, kaupunki- ja aktiivilomat kohtaavat. Noin 33 miljoonan asukkaan maassa tekeminen ei lopu kesken, oli kiinnostuksen kohteena sitten shoppailu tai sukellus.

Ilmapiiri on Malesiassa ystävällinen ja palvelu hyvää. Monikulttuurisessa maassa on helppo matkustaa, ja Malesian hintataso on eurooppalaisesta näkökulmasta varsin edullinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suosittu rantakohde Langkawi sopii auringonpalvojille, kun taas kulttuurista kiinnostuneet matkaajat tutustuvat historiallisiin kaupunkeihin ja majesteettisiin moskeijoihin. Reppureissaajat kiertävät koko maan edullisilla bussiyhteyksillä.

Eksoottinen Borneo on mainio matkakohde sukeltajille ja vaikka häämatkalaisille. Myös Perhentian-saarille matkustetaan huikean kirkkaiden sukellus- ja snorklausvesien perässä. Lapsiperheille Malesiasta löytyy runsaasti aktiviteetteja ja teemapuistoja.

Langkawi, Malesia
Langkawin saarella pääsee myös köysiradalle ihailemaan ympäröivää maisemaa.

Monipuolinen Malesia on täydellinen paketti matkailijalle, joka haluaa lomallaan vierailla muutamassa eri kohteessa. Yhdellä matkalla ehdit kokea jännittävän aasialaisen metropolin, ihania rantoja ja historiallisia kulttuurikohteita.

Aktiiviselle matkailijalle Malesia tarjoaa upeaa luontoa ja jännittäviä seikkailuja. Esimerkiksi Batun luolissa voi vierailla helposti päiväretkellä Kuala Lumpurista käsin.

Malesian ilmasto

Malesian ilmasto on kuuma ja kostea ympäri vuoden. Manner-Malesiassa sateita on odotettavissa eniten talvella syyskuusta maaliskuuhun, koska koillismonsuuni tuo sateet mantereelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Länsirannikolla lounaismonsuunin tuomat sateet yllättävät kesäkuukausina toukokuusta lokakuuhun. Aurinkoa kuitenkin riittää kaikkina vuodenaikoina, eikä lämpötila juuri laske alle 20 asteen.

Paras aika matkustaa Malesiaan riippuu kohteista, joissa aiot lomalla vierailla. Esimerkiksi Langkawille on hyvä matkustaa joulu- ja maaliskuun välillä, kun taas Perhentian-saarten kuiva kausi ajoittuu kesäkuukausille.

Kuala Lumpurissa vilkkain matkustusaika on joulu- ja helmikuun välillä. Sadekausi iskee kaupunkiin kahdesti vuodessa keväällä ja syksyllä.

Malesian hintataso

Malesian hintataso on suomalaiselle edullinen. Paikallinen valuutta on Malesian ringgit, jota voi vaihtaa valmiiksi mukaan tai nostaa paikan päällä pankkiautomaatista.

Korttimaksu onnistuu hotelleissa, ostoskeskuksissa sekä useimmissa ravintoloissa ja myymälöissä. Käteistä kannattaa kuitenkin varata pieniä kojuja ja yksinkertaisia ravintoloita varten. Myös mahdollinen tippi on parasta jättää käteisenä.

ShutterstockPenang Malesiassa
Värikäs Georgetown on monien matkailijoiden lempikohde Malesiassa.

Malesian parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät Kuala Lumpurista, jossa on isoja ostoskeskuksia sekä paikallisten ja kansainvälisten brändien liikkeitä.

Suosittuja tuliaisia Malesiasta ovat vaatteet ja erilaiset tekstiilit kuten malesialainen batiikki, korut, käsityöt, taide ja koriste-esineet. Monet ostavat kotiinviemisiksi myös paikallisia herkkuja ja mausteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapakulttuuri ja turvallisuus Malesiassa

Malesia on pääosin turvallinen matkakohde, mutta maalaisjärki on tarpeen esimerkiksi taskuvarkaiden välttämiseksi. Isoissa kaupungeissa ja vilkkaissa turistikohteissa liikkuu taskuvarkaita, mutta väkivaltaa tai levottomuuksia ei juuri esiinny. Tavanomainen varovaisuus on kuitenkin tarpeen.

Turistikohteissa paikalliset puhuvat yleensä hyvää englantia. Matkalla voi kuljettaa mukana pientä sanakirjaa, josta löytyvät yleisimmät sanat ja kysymykset malaijin kielellä.

Kuala Lumpur, Malesia
Kuala Lumpurin tunnistaa korkeista Petronas-torneista.

Malesian valtauskonto on islam, mutta maassa vallitsee uskonnonvapaus. Matkailijan kannattaa kuitenkin pitää mielessä kunnioitus paikallisia tapoja kohtaan – etenkin moskeijavierailuilla olkapäät ja polvet tulee peittää. Kovin paljastavia asuja kannattaa muutenkin välttää.

Kannattaa huomioida, että Malesian muslimit eivät juo alkoholia tai tarjoile alkoholijuomia omistamissaan ravitsemusliikkeissä. Alkoholia saa kansainvälisistä hotelleista ja ei-muslimien pyörittämistä ravintoloista ja myymälöistä, mutta hinnat ovat melko korkeat. Humalahakuinen juominen ei sovi paikalliseen kulttuuriin.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille Malesia on huomattavasti konservatiivisempi kohde kuin esimerkiksi naapurimaa Thaimaa. Homoseksuaalisuus on edelleen rikos Malesiassa. Samaa sukupuolta olevien matkailijoiden on varauduttava lomailemaan ilman julkisia hellyydenosoituksia.

Lue ulkoministeriön matkustustiedote ennen matkaasi ja huolehdi, että sinulla on voimassa oleva matkavakuutus. Vältä matkustamista Sabahin osavaltion itärannikolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

THL:n suosituksiin perustuvat rokotesuositukset Malesiaan voi tarkastaa täältä.

Lasten kanssa Malesiassa

Malesia sopii hyvin lomakohteeksi lapsiperheille. Matkan haastavin osuus on pitkä lento, mutta perillä kohteessa koko perhe nauttii Malesian lämpimistä vesistä, pehmeistä rannoista ja mielenkiintoisista aktiviteeteista.

Malesiassa perhe on tärkeä, ja lapsiin suhtaudutaan lämpimästi. Lasten kanssa liikkuva matkailija voi odottaa tuntevansa olonsa tervetulleeksi lähes kaikkialla.

Vaippoja, äidinmaidonkorviketta ja muita lastenhoitotarvikkeita voi hankkia isoista supermarketeista. Lyhyille lomille voi olla helpointa ottaa tarvittavat välineet kotoa mukaan, sillä valikoima ei ole yhtä laaja kuin Suomessa.

ShutterstockPerheloma Malesiassa
Lapsille loman parasta antia on usein uiminen meressä ja altaalla.

Lastenhoitohuoneita vaipanvaihtopöytineen löytyy yleisimmin ostoskeskuksista tai isoista hotelleista. Pienemmissä kohteissa niitä voi olla hankala löytää.

Kouluikäisten lasten kanssa suosittuja paikkoja ovat Malesian lukuisat teemapuistot, joiden joukossa on huvi-, aktiviteetti- ja vesipuistoja. Suosituimpiin kuuluvat esimerkiksi Legoland Malaysia, Sunway Lagoon sekä sisähuvipuisto Berjaya Times Square Theme Park.

Lennot Malesiaan

Suomesta ei liikennöidä suoria lentoja Malesiaan. Helpoiten matka taittuu lentämällä Helsingistä Singaporen kautta Kuala Lumpuriin. Finnairilla on suoria lentoja Helsingistä Singaporeen. Edestakaisten lentojen hinnat alkavat noin 600 eurosta.

Lisäksi esimerkiksi Turkish Airlines lentää Istanbulin kautta edullisesti Kuala Lumpuriin. Malesian sisällä matkaa voi jatkaa Malaysia Airlinesin tai Air Asian kotimaanlennoilla. Myös busseilla ja junilla on laaja verkosto.

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia alle 90 päivän pituisille matkoille.

ShutterstockKuala Lumpurin lentokenttä
Kuala Lumpurin kansainväliseltä lentokentältä on hyvät yhteydet muualle Aasiaan tai vaikka Australiaan saakka.

Jos aikaa on lomalla enemmän, voi samaan omatoimiseen reissuun helposti yhdistää kohteita Malesiassa, Singaporessa ja Thaimaassa. Maiden välillä liikkuminen on helppoa joko lentäen tai maata pitkin.

Kuala Lumpurin kansainvälinen lentoasema sijaitsee noin 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentoasema on jaettu kahteen terminaaliin, joiden välillä liikutaan ilmaisella junalla. KLIA1 on täyden palvelun lentoyhtiöiden liikennöimä, kun taas halpalentoyhtiöiden lennot lähtevät terminaalista KLIA2.

Majoitus Malesiassa

Malesiasta löytyy majoitusvaihtoehtoja kaikenlaisille matkabudjeteille. Edulliset majatalot, rantabungalowit ja luksushotellit ovat kaikki edustettuina Malesian lomakohteissa.

Kuala Lumpurista löytyy paljon kansainvälisiä ketjuhotelleja ja Langkawista tyylikkäitä lomakyliä. Suomalaisittain hintataso on edullinen, joten Malesia on hyvä kohde panostaa laadukkaaseen majoitukseen.

ShutterstockMalesian hotellit
Hotellin kattouima-altaalta kelpaa ihailla Kuala Lumpurin siluettia.

Esimerkiksi Kuala Lumpurissa mukavan, hyvätasoisen hotellihuoneen voi löytää alle 50 eurolla. Luksusta voi saada jopa alle sadalla eurolla yötä kohden.

Vilkkaimpien turistialueiden ulkopuolella majoitustarjontaa on vähemmän, mutta myös hinnat laskevat sitä mukaa, mitä kauemmas suosituimmista kohteista menee.

Liikkuminen Malesiassa

Malesian sisäiset matkat voi kulkea lentojen lisäksi myös busseilla ja junilla. Verkostot ovat hyvät ja liput edulliset. Vaihtoehtoina on myös varsinaisia luksusbusseja, joissa on miellyttävät, kunnolla taaksepäin kallistuvat istuimet sekä runsaasti jalkatilaa.

Kuala Lumpurissa on toimiva julkinen liikenne. Bussien ja taksien lisäksi kaupungissa voi liikkua helposti ja edullisesti MRT-junilla (Klang Valley Mass Rapid Transit), LRT-junilla (Light Rail Transit) sekä Monorail-junilla.

Shutterstock / f11photoLiikkuminen Malesiassa
Erityisesti Kuala Lumpurissa liikkuminen on vaivatonta julkisen liikenteen ansiosta.

Autoja ja moottoripyöriä voi vuokrata lähes kaikkialla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että etenkin isoimmissa kaupungeissa liikenne on vilkasta ja poikkeaa suomalaisesta ajotyylistä. Malesiassa ajetaan vasemmalla puolella tietä.

Taksit ovat suhteellisen edullisia, mutta hinnasta kannattaa sopia etukäteen. Hyvä vaihtoehto on käyttää Grab-kyytipalvelua, jossa taksi tilataan sovelluksen kautta. Tällöin näet lopullisen hinnan jo ennen matkan alkamista.

Ravintolat ja ruoka Malesiassa

Malesialainen ruoka on monille suomalaisille vielä tuntematonta. Lomalla kannattaa rohkeasti kokeilla paikallisia erikoisuuksia, jotka tarjoillaan yleensä aasialaiseen tapaan riisin tai nuudelin kanssa. Intialaiset ja kiinalaiset vaikutteet näkyvät malesialaisessa keittiössä.

Tyypillisiä malesialaisia ruokia ovat muun muassa satay-kastikkeen kanssa tarjoiltavat lihavartaat sekä kuohkea roti-leipä erilaisten kastikkeiden kanssa. Malesian kansallisruokana pidetään annosta nimeltä nasi lemak, joka koostuu riisistä, sambal-chilikastikkeesta, anjoviksista, pähkinöistä ja kananmunasta.

Kookosmaitopohjainen laksa on klassinen malesialainen keitto, joka voidaan tarjoilla maukkaan liemen ja nuudelien lisäksi esimerkiksi kanan, katkarapujen, tofun tai vihannesten kanssa.

ShutterstockMalesialainen ruoka
Roti voi olla suolainen tai makea välipala.

Malesiassa on mahdollista syödä kaikenlaisilla budjeteilla. Katukeittiöt ja niin kutsutut hawker centret tarjoavat edullista, jokaisen kukkarolle sopivaa syötävää. Vastapainoksi erityisesti isoista kaupungeista ja suosituimmista rantakohteista löytyy tyylikkäitä ravintoloita.

Kasvissyöjien ja vegaanien on yleensä suhteellisen helppo löytää omaan ruokavalioon sopivia annoksia Malesiassa, mutta esimerkiksi ruoissa käytettyjä kastikkeita voi joutua varmistamaan. Jos noudatat esimerkiksi gluteenitonta ruokavaliota, voit pitää mukana ravintoloissa itse tehtyä korttia, jossa on selitetty rajoitteet malaijin kielelle käännettynä.

Malesian alkoholirajoitusten takia ruokajuomana nautitaan usein alkoholittomia juomia. Kansainvälisissä hotelleissa ja ravintoloissa on mahdollista tilata myös esimerkiksi viiniä tai olutta.

Malesiassa ei ole vakiintunutta tippikulttuuria, eikä paikallisilla ole tapana jättää juomarahaa ravintoloissa. Hyvästä palvelusta voi kuitenkin halutessaan tipata noin 5–10 prosenttia laskun loppusummasta.

MALESIAN MATKAKOHTEET

Melaka, Malesia
Melakassa voi nähdä portugalilaisten, hollantilaisten ja brittien vaikutuksen Malesian historiaan.

Pääkaupunki Kuala Lumpur

Malesian pääkaupunki Kuala Lumpur on värikäs sekoitus katukeittiöitä, basaareja ja ylellisiä ostoskeskuksia. Kaupungin modernissa keskustassa pilvenpiirtäjien seasta erottuu Kuala Lumpurin tunnetuin rakennus, Petronas Towersin kaksoistornit.

Nälkä ei tässä kaupungissa pääse yllättämään, sillä lukuisat ruokakojut eivät koskaan ole kaukana.

Kuala Lumpur on helppo ja siisti suurkaupunki, jossa riittää tekemistä sekä aikuisille matkaajille että reppureissaajille. Lapsiperheitä puolestaan houkuttelevat kaupungin ja lähialueiden vesi- ja huvipuistot.

>> Lue lisää vinkkejä Kuala Lumpurin kohdeoppaasta!

Langkawi on Malesian suosituin rantakohde

Langkawin saaristo koostuu 99 saaresta, joista Pulau Langkawi on vilkkain. Myös malesialaiset lomailevat Langkawilla.

Langkawi on siisti ja suosittu lomakohde, jonne turismi on tuonut valtavan määrän ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Saaren kauneus on kuitenkin kiistämätön, eikä ole ihme, että rantojen postikorttimaisemat houkuttelevat matkailijoita vuosi toisensa jälkeen.

Langkawi, Malesia
Pentai Tengahin ranta kutsuu matkailijoita Langkawin saarella.

Langkawi on verovapaa saari, mutta sen hintataso on silti varsin korkea Malesian mittapuun mukaan. Vilkas turismi ja kalliit hotellikompleksit ovat nostaneet hintoja tasaisesti. Langkawilla pärjää hyvin englannin kielellä.

>> Lue lisää vinkkejä Langkawin kohdeoppaasta!

Tunnelmallinen Penangin saari

Penang on aivan Malesian mantereen kyljessä maan länsirannikolla sijaitseva saari, joka tarjoaa matkailijalle houkuttelevan paketin maan parhaita puolia. Penangille on mantereelta yhteys siltaa pitkin.

Krista AhonenPenangin saari
Penang sopii matkailijoille, jotka kaipaavat rantojen lisäksi myös viehättäviä kaupunkimaisemia.

Penangilla voi viettää rantalomaa, mutta ehkä tärkein syy matkustaa saarelle on Unescon maailmanperintökohde Georgetown. Upeassa kaupungissa voi ihailla katutaidetta ja majoittua vanhoihin rakennuksiin kunnostetuissa tyylikkäissä hotelleissa.

Malesian Borneo

Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari, joka on jaettu Malesian lisäksi myös Indonesian ja Brunein kesken. Borneolta löytyy myös maailman vanhin sademetsä.

Monille Borneo on unelmien kohde, jonne matkustetaan luonnon ja orankien perässä. Sukeltajille Borneo tarjoaa ainutlaatuiset vesistöt. Saarelta löytyy myös nykyaikaisia kaupunkeja tyylikkäine hotelleineen.

ShutterstockBorneon orangit
Lystikkäiden orankien näkeminen luontaisessa ympäristössään on monien matkailijoiden haave.

Malesian Borneon keskeisin paikka ja Sabahin osavaltion pääkaupunki on Kota Kinabalu. Kinabalun kansallispuistosta löytyy myös Mount Kinabalu, yli 4 000 metriä korkea vuorenhuippu, jonne tuhannet ihmiset kiipeävät vuosittain. Kirkkaana päivänä huipulta aukeaa henkeäsalpaava maisema yli Borneon.

Brittitunnelmaa Cameron Highlandsilla

Brittiläistä siirtomaatyyliä henkivä Cameron Highlands on yksi Malesian suosituimmista matkakohteista. Vehreät teeplantaasit ja mansikkafarmit löytyvät keskeltä viidakkomaisemaa. Matkaajien aktiviteetteihin kuuluvat yleensä kävelyretket viidakossa sekä visiitit teeplantaaseille.

ShutterstockCameronin ylänkö
Cameron Highlands tarjoaa täysin erilaisia maisemia Malesiassa.

Cameron Highlands sijaitsee noin neljän tunnin ajomatkan päässä Kuala Lumpurista. Luonnonkaunis Cameron Highlands tarjoaa vaihtelevaa maisemaa kaupunki- ja rantakohteiden jälkeen. Vilkkaan turistisesongin aikaan majoitus on syytä varata ajoissa.

Historiallinen Melaka

Historiallista Malesiaa etsivän matkaajan kannattaa poiketa Melakaan. Vain parin tunnin ajomatkan päässä Kuala Lumpurista sijaitseva viehättävä kaupunki hurmaa vierailijan kauneudellaan ja herkullisilla ruoillaan. Kahvilat, ravintolat ja galleriat täyttävät pienet kujat.

Melakassa, kuten myös muualla Malesiassa, ovat nähtävissä kiinalaiset ja intialaiset vaikutteet. Kaupungin vaikuttavimpiin nähtävyyksiin kuuluukin paikallinen Chinatown. Town Square -aukiolta löytyy useita mielenkiintoisia museoita.

>> Lue myös: Malesian nähtävyydet – 10 paikkaa, joita ei kannata missata lomalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Malesian luontokohteet Mainos

Ota kaikki irti Aasian monipuolisimmasta matkailumaasta: näin pääset helposti Malesian uusiin luontokohteisiin

Nainen ottamassa kuvaa kännykällä iltahämärässä valaistuneista kahdesta jättitornista.

Malesian nähtävyydet: 10 paikkaa, joita ei kannata missata lomalla

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Vaihtelua rantapäiville Langkawilla – katso kolme kiinnostavaa nähtävyysvinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja