Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Vietnam

Hurmaava Hanoi - kulttuuria ja vanhoja kortteleita

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.11.2018
Vietnamin pääkaupunki Hanoi on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, perinteistä kulttuuria ja vanhoja kortteleita.

Pääkaupungin vilskeestä löytyy aito Vietnam

Ensivisiitillä Hanoi vaatii hieman totuttelua – hektisessä suurkaupungissa moottoripyörien virta tuntuu loputtomalta ja ihmisvilinässä heikompia hirvittää. Syvemmällä tarkastelulla Hanoista paljastuu kuitenkin monta hurmaavaa puolta. Vietnamin kulttuuri, sotahistoria ja traditiot tulevat kaikki tutuiksi Hanoissa. Nähtävyyksiä on niin paljon, että aika loppuu todennäköisesti kesken.

Hanoi on jyrkkien vastakohtien kaupunki, jossa modernia nykypäivää eletään siirtomaatyylisissä kortteleissa ja historiallisissa maisemissa. Urbaanin Hanoin alueella asuu lähes neljä miljoonaa ihmistä, mutta lähialueet mukaan lukien luku nousee noin seitsemään miljoonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hanoissa kannattaa tietysti myös herkutella. Paikallisesta keittiöstä etenkin täytetyt riisipaperirullat ja vietnamilaiset pannukakut ovat useimpien makuun. Vietnamin menneisyys Ranskan siirtomaana näkyy edelleen katukuvassa ranskalaisvaikutteisten kahviloiden muodossa.

ShutterstockHanoi
Hanoissa kannattaa ehdottomasti kokeilla paikallisen ruokakulttuurin herkkuja.

Nähtävyyksiä ja rentoa oleilua

Hanoin ehkä ikonisin näky on Hoan Kiem -järven yli kulkeva punainen silta, Huc. Järvi tuo raikasta vaihtelua kaupunkimaisemaan ja toimii samalla hyvänä kiintopisteenä Hanoissa suunnistavalle turistille. Huc-siltaa pitkin kävelemällä pääsee Jade Islandille, josta löytyy näkemisen arvoinen temppeli.

Hanoin nähtävyyksien joukosta löytyy lukuisia vaikuttavia temppeleitä, museoita ja maamerkkejä, mutta yhtä hyvin kaupunkilomaa voi viettää katuvilinästä nauttien. Perinteisiin vietnamilaisiin hattuihin pukeutuneiden paikallisten keskellä tuntee olevansa kaukana kotoa. Hanoin Old Quarter eli vanhakaupunki on mukavaa seutua päämäärätöntä kuljeskelua varten.

Päivä Hanoissa voi kulua myös shoppailun merkeissä – kaupungista löytyy kaikkea. Perinteinen tapa viettää iltaa on katsoa vietnamilainen nukketeatteriesitys, jossa hahmot seikkailevat veden päällä.

Hyvä tietää Hanoista

Hanoi on mielenkiintoinen kohde historiasta, kulttuurista ja vietnamilaisesta yhteiskunnasta kiinnostuneille matkaajille. Kaupungissa onnistuu myös shoppailu ja paikallisilla ruoilla herkuttelu. Hanoi ei ole ihanteellinen kohde lapsiperheille. Liikenne on kaoottista ja kulkeminen lasten kanssa voi olla haastavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hanoissa on melko kostea ilmasto ympäri vuoden. Talvikuukaudet marraskuusta huhtikuuhun ovat kuivia ja viileähköjä, kun taas kesähelteitä varjostavat monsuunisateet. Paras aika vierailla Hanoissa on kevät tai syksy. Sydäntalvellakin kaupungissa voi kokea kauniita ja aurinkoisia päiviä, mutta myös takki kannattaa pakata mukaan.

Hanoi on turvallinen lomakohde, jossa kuitenkin tulee noudattaa normaalia tarkkaavaisuutta taskuvarkaiden ja turistihuijausten suhteen.

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Vietnamiin alle 15 päivän matkoille.

Retkiä lähiseudulle

Hanoista järjestetään lukemattomia opastettuja retkiä muihin Pohjois-Vietnamin kohteisiin. Suosituimpia vierailukohteita ovat Halong Bay ja Sapa. Lähes kaikki majatalot ja hotellit tarjoavat retkiä ja hinnat vaihtelevat radikaalisti – kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkein halvimmilta reissuilta voi odottaa vain yksinkertaisimpia olosuhteita.

Halong Bay eli Halongin lahti on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva saariryhmä, joka muodostuu yli 3 000 vihreistä vesistä nousevasta saaresta luolineen ja tunneleineen. Halongin lahdelle voi tehdä joko päiväretken tai osallistua risteilylle, jossa yövytään vanhanaikaisissa laivoissa.

Sapa on pohjoisen vuorilla sijaitseva kylä, joka tunnetaan erityisesti vuoristoheimoistaan. Riisiviljelmät ja vihreät vuoret lähellä Kiinan rajaa tekevät Sapasta henkeäsalpaavan kauniin vierailukohteen, mutta nopeasti kasvanut turismi on tuonut myös ikäviä lieveilmiöitä: Sapassa voi olla ruuhkaista ja kallista. Paikan päältä kannattaa ostaa etnisten vähemmistöjen tekemiä käsitöitä ja vaatteita – ne voivatkin tulla tarpeeseen, sillä talviaikaan Sapassa voi olla erittäin kylmä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HANOISSA

ShutterstockHanoi
Hanoi on vilkas suurkaupunki, joka kaoottinen liikenne saattaa yllättää matkailijan.

Lentäen perille yhdellä vaihdolla

Suomesta ei ole Hanoihin suoria lentoja, mutta vaihdollisilla lennoilla perille pääsee monien Euroopan ja Aasian kaupunkien kautta. Esimerkiksi Vietnam Airlines lentää Pariisista, Lontoosta ja Frankfurtista Hanoihin ympäri vuoden useamman kerran viikossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnair operoi Helsingistä talvikaudella suoria lentoja Etelä-Vietnamissa sijaitsevaan Ho Chi Minh Cityyn, josta matkaa Hanoihin voi jatkaa maan sisäisillä lennoilla. Hanoihin pääsee kätevästi myös esimerkiksi Bangkokin ja Singaporen kautta.

Hanoin lentokenttä Noi Bai sijaitsee noin 45 kilometriä kaupungin ulkopuolella. Yhteydet keskustaan toimivat taksin lisäksi myös paikallisbusseilla ja lentokenttäkuljetuksen minibusseilla.

>> Näin löydät halvat lennot Hanoihin

Esillä majoituksen koko kirjo

Hanoissa on tarjolla majoituksen koko kirjo. Edullisen hotellihuoneen voi saada 10 dollarilla, kun taas kansainvälisissä luksushotelleissa hinnat kipuavat korkeammalle. Hanoissa on myös reppureissaajien suosimia hostelleja makuusalimajoituksineen.

Edullisimmat majoitusvaihtoehdot löytyvät yleensä Hanoin tunnelmallisen Old Quarterin alueelta.

Liikkuminen voi tuoda haasteita

Hanoin liikenne on erittäin kaoottinen. Kaupungissa pärjää jalkaisin varustautumalla hyvillä kengillä ja kartalla – kannattaa kuitenkin varautua siihen, että suunnistaminen on välillä hankalaa sokkeloisten katujen ja tiuhaan vaihtuvien kadunnimien takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kadun ylittäminen vietnamilaisessa suurkaupungissa voi olla ensikertalaiselle jännittävä kokemus. Hektinen liikenne ei tunnu taukoavan hetkeksikään, mutta liikkuminen suojatien yli hitaasti mutta varmasti on yleensä paras keino selvitä tien toiselle puolelle. Paikallisten vanavedessä ylitys sujuu todennäköisesti helpoiten.

Autonvuokraus ei ole Hanoin kaltaisessa suurkaupungissa suositeltavaa. Taksit ja mopotaksit ovat Hanoissa yleisiä. Vaikka liikenne voi tuntua uhkaavalta, ovat paikalliset kuitenkin tottuneita liikkumaan kaupungin vilinässä. Hinnasta voi kuskin kanssa sopia etukäteen.

Rauhallisempi tapa nähdä kaupunkia on hypätä cyclon eli polkupyörätaksin kyytiin.

HANOIN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockHanoi
Hanoin kiinnostavimpiin nähtävyyksiin kuuluvat museot ja maamerkit.

Ho Chi Minhin mausoleumi

Vuonna 1969 kuollut Ho Chi Minh oli Vietnamin vallankumouksellinen johtaja, joka toimi aikoinaan sekä maan pääministerinä että presidenttinä. Marxilais-leniniläisten oppien mukaan toiminut Ho Chi Minh oli rakastettu hahmo, jonka palsamoitu ruumis lepää Hanoissa sijaitsevassa mausoleumissa.

Mausoleumissa vieraillessa on syytä muistaa, että paikka on vietnamilaisille varsinainen pyhiinvaelluskohde, jota tulee kunnioittaa. Kierroksen ajan tulee pysyä hiljaa, eikä käsiä saa nostaa vyötärön yläpuolelle. Kameroita ei paikan päälle saa viedä. Kierros Ho Chi Minhin arkun ympäri on varsin nopea, joten aikaa jää myös muille ympäröiville nähtävyyksille.

Mausoleumiin järjestetään kierroksia vain aamuisin, joten paikalle on syytä saapua ajoissa. Hautarakennus on suljettu syyskuusta joulukuun alkuun.

Alueella on paljon muitakin näkemisen arvoisia rakennuksia, kuten One Pillar Pagoda ja Dien Huu Pagoda. Kannattaa myös vierailla Ho Chi Minh -museossa.

Etnologian museo

Vietnamin kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille ehdoton kohde on etnologian museo. Esillä on laaja kokoelma taidetta sekä paikallisia esineitä, ja vierailijat pääsevät näkemään myös alueella sijaitsevia vuoristoheimojen koteja.

Museo sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Hanoin keskustasta.

Temple of Literature

Van Mieu eli Hanoin kirjallisuuden temppeli on yksi kaupungin viehättävimmistä nähtävyyksistä, jonne kannattaa poiketa ajan kanssa. Temppelialue on kuin rauhallinen keidas kaaosmaisessa kaupungissa. Samasta pihapiiristä löytyy kauniita rakennuksia ja paviljonkeja, joissa riittää ihailtavaa. Temppeli toimi myös Vietnamin ensimmäisenä yliopistona.

Hoa Lo -vankilamuseo

Hoa Lon vankila nimettiin Amerikan sodan aikana Hanoin Hiltoniksi. Entisten Hoa Lo -vankien joukkoon kuuluu muun muassa senaattori John McCain. Vankilamuseo tarjoaa kiinnostavan joskin ehkä hieman järkyttävän katsauksen Vietnamin sotahistoriaan. Museossa pääsee näkemään asiaankuuluvaa rekvisiittaa karuista selleistä vankien vaatteisiin ja käyttötavaroihin.

St Josephin katedraali

St Josephin katedraali on mielenkiintoinen näky Hanoissa. Keskellä aasialaiskaupungin hektistä hulinaa eteen avautuu keskiaikainen katedraali, joka sopisi paremmin Euroopan maisemiin. Historiallinen rakennus löytyy vanhastakaupungista.

HANOIN PARHAAT

ShutterstockHanoi
Hanoista voi tehdä retken kuuluisalle Halongin lahdelle.

Koe nämä Hanoissa

  1. Kierrä tärkeimmät nähtävyydet Ho Chi Minhin mausoleumista vankilamuseoon.
  2. Tee retki Halong Bayn maisemiin.
  3. Rentoudu Hoan Kiem -järven rannalla vietnamilaisherkkuja syöden.
  4. Näe perinteinen vietnamilainen vesimarionettiesitys.
  5. Kävele punaista Huc-siltaa pitkin pikkuruiselle Jade Islandin saarelle.

Lisätietoa

Vietnamin viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää