Hyppää sisältöön

Lähde hyvinvointilomalle Turkkiin – lue vinkit kuumien lähteiden ja terveyskylpylöiden Afyoniin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 12.07.2017
Koe jotain uutta Turkin-matkalla ja lähde hyvinvointilomalle Afyonin kaupunkiin, joka tunnetaan esimerkiksi terveyskylpylöistä. Lue lisää kaupungin hemmottelumahdollisuuksista ja nähtävyyksistä!

Kylpylöiden Afyonkarahisar

Turkin lomakohteista matkailijalle tulee helposti mieleen ensimmäisenä historiallinen Istanbul sekä rannoistaan tunnetut Marmariksen ja Antalyan alueet. Pinta-alaltaan Suomea puolet suuremmassa Turkissa riittää tutkittavaa omatoimimatkailijalle ja maasta löytyy kiinnostava kohdevalikoima myös suosituimpien kohteiden ulkopuolella.

Afyonkarahisar, jonka nimi tarkoittaa suomennettuna unikkolinnaketta, on hyvä esimerkki perinteisestä turkkilaisesta kohteesta, jossa yli tuhatvuotinen historia kohtaa monipuoliset spa- ja wellness-palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella, joka tunnetaan myös lyhyemmällä nimellä Afyon, on useita termisiä terveyskylpylöitä, jotka tarjoavat hemmottelua matkailijoille. Tällä yli 1 000 metrin korkeuteen sijoittuvalla alueella pääsee nauttimaan mineraalipitoisten vesien ja mutahoitojen tarjoamasta virkistyksestä.

Afyonin kaupunki sijaitsee Turkin länsiosissa reilun parin sadan kilometrin päässä maan pääkaupungista Ankarasta. Suomalaismatkailijat pääsevät kaupunkiin kätevästi esimerkiksi bussilla Antalyasta, jonne on Helsingistä suorat lennot. Antalyasta bussimatka Afyoniin kestää noin neljä tuntia ja maisemat matkan varrella ovat upeat. Afyonia lähin lentokenttä on Zaferin lentokenttä, joka on noin tunnin ajomatkan matkan päässä. Kentälle on yhteydet Suomesta Istanbulin kautta Turkish Airlinesin lennoilla.

Vieraile Afyonin kuumilla lähteillä

Vaikka kuumat lähteet yhdistetään useimmiten Islantiin, löytyy niitä Turkistakin lähes 1 500. Turkin valtion Kulttuuri- ja matkailuministeriö on erikseen listannut yhteensä 17 matkailijoille vierailun arvoista kohdetta, jotka perustuvat joko kuumaan lähteeseen tai parantavaan mutaan. Näissä kohteissa lomailijat pääsevät rentoutumaan kylvyissä ja hoidoissa.

Listatuista kohteista muun muassa Gazligol Thermal Springs, Omer & Gocek Thermal Springs ja Huday Thermal Springs löytyvät juuri Afyonin alueelta. Kohteissa on monipuolisesti tasokkaita palveluita matkailijoille. Pitkään vain turkkilaisten tiedossa ollut kohde on alkanut pikkuhiljaa markkinoimaan tarjontaansa myös ulkomaisille vieraille. Matkailijamäärät ovat vielä kuitenkin suhteellisen vähäisiä, ja siksi Afyon on säilyttänyt oman ainutlaatuisuutensa.

ShutterstockTurkin Afyon
Afyon on vielä monille tuntematon kohde, joten alue on säilyttänyt ainutlaatuisen tunnelmansa.

Kaikille ministeriön listaamille kohteille on ominaista, että vedessä tai mudassa on ainutlaatuinen yhdistelmä erilaisia mineraaleja ja ainesosia. Esimerkiksi Hudayn lähteen kerrotaan helpottavan reumaattisia oireita sekä auttavan iho- ja aineenvaihduntaongelmiin. Omer & Gocekin lähteen puolestaan sanotaan auttavan reuma- ja iho-oireiden lisäksi jopa syömishäiriöihin ja sydän- ja verisuonisairauksiin sekä helpottavan sisäelinongelmia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mainitut lähteet sijaitsevat 15–70 kilometrin päässä Afyonin keskustasta, ja niiden ympärille on muodostunut terveyskyliä. Jos siis odottaa Islannin lähteiden tapaan vapaina pulputtavia lähteitä, voi yllättyä. Terveyslomalla Afyonissa kannattaakin antautua ammattilaisten vietäväksi ja nauttia virkistävästä lomasta sekä terveyskylien palveluista.

Tutustu nähtävyyksiin ja hanki paikallisia matkamuistoja

Afyonin kaupunki on perustettu yli 3000 vuotta eaa, ja sitä ovat asuttaneet niin lyydialaiset, kreikkalaiset kuin muslimit ja juutalaiset. Monikulttuurisesta taustasta johtuen Afyonin kaduilla voi nähdä eri tyylillä rakennettuja taloja. Afyonissa sijaistsee myös kaksi Ottomaanien valtakunnan aikaista moskeijaa, Ulu ja Mevlevi.

Turkin Afyon
Afyonin katukuvassa voi huomata eri kulttuurien vaikutteet.

Afyon on tärkeä myös nyky-Turkille, sillä se toimi maan itsenäisyystaistelun areenana. Arkeologinen museo ja War of Independence Memorial -muistomerkki ovat vierailun arvoisia erityisesti historian ystäville. Osittain Afyonin seudulle sijoittuva historiallinen Fryygian vuoristo on ehdolla Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Terveysmatkailun ohella maanviljely on tärkeä elinkeino afyonialaisille. Alue tunnetaan myös valtavista marmorivarannoistaan. Afyonista peräisin olevaa valkoisen punaista marmoria voi ihailla muun muassa Rooman kuuluisassa Pantheonissa. Afyonialaista marmoria on hyödynnetty monipuolisesti erilaisissa matkamuistoissa, joten tuliaiseksi lomalta voi hankkia vaikkapa paikallisesta marmorista valmistetun shakkilaudan.

Matkamuistona Afyonista kannattaa ostaa kotiin viemisiksi myös turkkilaisia marmeladimakeisia eli lokumia. Loman aikana kannattaa myös maistaa paikallista mausteista makkaraa eli sucukia. Palan painikkeeksi sopii aina tuima suullinen turkkilaista kahvia, joka valmistetaan edelleen sulttaanin aikaisten metodien mukaisesti.

Lähde: Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimisto
Kuvat: Shutterstock, Afyon İl Kültür ve Turizm Mudürlüğü

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raki

Tähän juomaan sinäkin törmäät Turkissa – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä

Turkin ilmasto

Turkin sää – milloin on paras aika matkustaa? Huomioi nämä asiat

Antalyan parhaat nähtävyydet

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä seuraavalle lomalle

Turkkilainen aamiainen

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja