Hyppää sisältöön

Heidelbergissä on helppo viihtyä koko perheellä – kuusi budjettiystävällistä tärppiä lasten kanssa lomailevalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.10.2017
Suunnitteletko koko perheen matkaa Saksan Heidelbergiin? Kokosimme kaupungin kiinnostavimmat kohteet, joissa lapsetkin viihtyvät.

Heidelberg on helppo kohde lasten kanssa matkustavalle

Heidelberg on ympärivuotinen matkailukaupunki, joka sopii perhelomailijan kohteeksi minä vuodenaikana tahansa. Kauneimmillaan kaupunki on pitkän kesäkautensa aikana, mutta saksalaisidylliin pääsee helposti kiinni vaikka talven pakkasillakin. Joulun alla Heidelbergin keskustan täyttävät joulumarkkinoiden kojut käsitöineen ja hehkuviineineen.

Liikkuminen Heidelbergissä on helppoa pientenkin lasten kanssa. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaikkialle pääsee jalkaisin. Vaunujen kanssa liikkuvan kannattaa kuitenkin huomioida, että osa kaduista on päällystetty perinteiseen tapaan mukulakivin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsiasiakkaat osataan huomioida Saksan ravintoloissa yleensä erinomaisen hyvin, joten älä arastele Heidelbergissäkään ravintolaan istahtamista vaikkei syöttötuoleja näkyisi heti ovenpielessä. Osa ravintoloista listaa lastenannokset erikseen, ja vaikka kaikilla ravintoloilla ei tällaista käytäntöä olekaan, niin kuten Suomessakin, myös täällä on aivan normaalia pyytää lapsille esimerkiksi ranskalaiset erillisenä tilauksena.

Saksan hintataso on monin paikoin reilusti Suomea edullisempi. Perhelomailun Heidelbergissä ei tarvitse tehdä valtavaa lovea kukkaroon. Kokosimme kuusi budjettiystävällistä vinkkiä perhelomailijan Heidelbergiin – näissä paikoissa viihtyvät sekä lapset että aikuiset!

1. Linna on Heidelbergin ykkösnähtävyys

Heidelbergin tärkein nähtävyys on vanhankaupungin kupeessa nouseva Schloss Heidelberg, joka on myös lapsille kiehtova ja mielikuvitusta ruokkiva käyntikohde. Linna on nykyisin osittain raunioitunut, mutta jäljellä on myös runsaasti alkuperäisiä tiloja. Linnaa ympäröivät viheralueet sopivat hyvin lasten kanssa ulkoiluun ja maisemat alas kaupunkiin ovat hienot.

Heidelbergin linnan varhaisimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta. Aivan näin vanhaa perua se ei kokonaisuudessaan kuitenkaan ole, sillä rakennusta on täydennetty vuosisatojen mittaan moneen kertaan – nähtävillä on monen eri kauden ominaispiirteitä. Sisällä linnassa toimii muun muassa apteekkimuseo.

Linnalle pääsee vanhastakaupungista joko kävellen tai Kornmarktin nurkalta lähtevällä funikulaarilla eli kiskoköysiradalla. Matka sinänsä ei ole pitkä, mutta rinne on melko jyrkkä ja se voi olla raskas noustavaksi pienemmille lapsille tai rattaiden kanssa liikkuvalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Linna-alue on avoinna päivittäin. Ulkoalueille ei ole erillistä pääsymaksua, mutta sisäpihalle ja sisätiloihin päästäkseen täytyy lunastaa pääsylippu. Pääsymaksu on aikuisilta seitsemän euroa ja lapsilta neljä. Mikäli saavut paikalle funikulaarilla vanhastakaupungista, toimii funikulaarin matkalippu myös linnan pääsylippuna samaan hintaan.

Riikka KrennHeidelberg
Heidelbergin puistoissa voi viettää rentoa kesäpäivää koko perheen kanssa.

2. Piknik Königstuhlilla tai puistossa

Näköala Heidelbergin linnalta on hieno, mutta sitäkin hienommaksi se avautuu jos nouset kiskoköysiradalla vielä kaksi asemaa ylemmäs. Königstuhlin näköalapaikka 550 metrin korkeudella sopii hyvin piknikpaikaksi tai iltapäivän ulkoiluretken kohteeksi. Täältä näkyy koko Heidelbergin kaupunki ja hyvällä säällä jopa naapurikaupunkiin Mannheimiin saakka. Paikalle pääsee myös omalla autolla tai patikkareittejä pitkin kävellen.

Myös Heidelbergin puistot sopivat leppoisaan lapsiperheen ajanviettoon. Esimerkiksi Neckar-joen rannalla vanhankaupungin vatarannalla on viihtyisä puistoalue, jonne voi helposti ottaa viltin ja omat eväät mukaan kesäpäivänä. Täällä kulkee kuuluisa Philosophenweg, jota pitkin voi reippailla maisemapaikoille kaupungin ylle.

3. Energiat kattoon hyppypuistossa

Heidelbergin versio Hoplopista on Jumpinn, joka tarjoaa sekä sisäleikkipuiston että ulkoilma-aktiviteetteja. Konsepti on tuttu: kiipeilyä, hyppimistä, pallopelejä, autoajelua ja paljon muuta. Sisäpuiston kanssa samaan lippuun kuuluvien ulkoaktiviiteettien valikoimassa on muun muassa minigolfia, jalkapalloa sekä jättimäinen pomppulinna. Aikuisia Jumpinnissä palvelee oma Biergarten.

Saksan edullinen hintataso näkyy myös aktiviteettipuiston pääsymaksuissa. Pääsylippujen hinnat ovat täällä noin puolet Suomen vastaavien paikkojen hinnoista.

4. Maauimala viilentää hellepäivää

Maauimala sopii kuumien kesäpäivien viilennykseksi koko perheelle. Heidelbergissä esimerkiksi Tiergartenbad ja Thermalbad ovat oivallisia kohteita lomapäivän viettoon lasten kanssa ja mikä parasta, molemmat ovat hyvin edullisia. Molemmissa uimaloissa on sekä aikuisten että lasten altaita, laajat puistoalueet ja hyvä palvelutarjonta. Maauilmalaan on helppo mennä omien varusteiden kanssa ja pääsymaksutkin ovat vain muutamia euroja.

Kaupungissa on myös useita uimahalleja, joissa voi käydä pulikoimassa lasten kanssa silloin, kun sää ei salli vesileikkejä ulkosalla. Kattava lista kaikista Heidelbergin maauimaloista ja uimahalleista löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Heidelberg MarketingStudentenkarzer, Heidelberg
Studentenkarzerin seinät ovat täyttyneet täällä vuosisatojen kuluessa aikaa viettäneiden opiskelijoiden terveisistä.

5. Jännittävä Studentenkarzer sopii lapsille ja aikuisille

Studentenkarzer on aivan Heidelbergin vanhankaupungin ytimessä sijaitseva vanha arestihuoneisto, jonka tilat ovat nykyisin avoinna kävijöille. Tämä historiallinen käyntikohde avautuu lapsille kenties hieman erilaisena kuin aikuisille vierailijoille – mutta yhtä kaikki, elämys sen värikkäissä huoneissa on jännittävä kaikenikäisille.

Heidelbergin yliopisto on Saksan vanhin yliopisto ja kaupungin akateemiset perinteet ovat pitkät. Yliopistolla oli historian saatossa useiden satojen vuosien ajan kurinpito-oikeus opiskelijoihinsa, ja Studentenkarzer palveli tätä tarkoitusta varten. Huonosti käyttäytyvät tai yliopiston sääntöjä rikkovat opiskelijat voitiin sulkea oppilaitoksen määräämään arestiin vielä 1900-luvun alkupuolelle saakka. Rangaistuksensa aikana he saivat poistua Studentenkarzerin huoneistosta ainoastaan luennoille.

Huoneiden seinäpiirroksia ja kirjoituksia voi viihtyä tutkimassa pitkäänkin, mutta paikka on kooltaan varsin kompakti, joten lasten kanssa liikkuva voi halutessaan suoriutua käynnistä vaikka alle puolessa tunnissa jos seurueen kärsivällisyys ei riitä pidempään tutkiskeluun.

6. Risteily Neckar-joella

Maisemat Heidelbergin halki virtaavan Neckar-joen varrella ovat viehättävät. Hiljaa lipuvan jokilaivan kyydissä niihin pääsee tutustumaan helpolla ja pienillekin lapsille sopivalla tavalla. Risteilylaivat lähtevät vanhankaupungin tuntumasta. Niiden laiturit löytyvät kahden Heidelbergin suurimman sillan, Theodor-Heuss-Brücken ja Karl-Theodor-Brücken väliltä. Jälkimmäinen on joskus merkitty karttoihin myös nimellä Alte Brücke, vanha silta.

Risteilyjä kulkee joella ympäri vuoden, mutta kesäkaudella lähtöjä on enemmän kuin talvella. Risteilyyn voi yhdistää leppoisan lounaan tai iltapäiväkahvit laivan kyydissä.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Heidelberg Marketing/Philipp Rothe

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Berliini

Berliinin nähtävyydet – 21 paikkaa, joiden avulla suunnitella onnistunut loma

Berliinin parhaat näköalapaikat

Näin pääset Berliinin kattojen ylle – 10 parasta näköalapaikkaa

Rakotzbrücke

Tämä kielletty nähtävyys kiinnostaa Saksan-matkailijoita – ”paholaisen silta” on tunnettu hengenvaarallisesta maineestaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja