Heidelbergissä on helppo viihtyä koko perheellä – kuusi budjettiystävällistä tärppiä lasten kanssa lomailevalle
Matkoja kohteeseen Saksa
Heidelberg on helppo kohde lasten kanssa matkustavalle
Heidelberg on ympärivuotinen matkailukaupunki, joka sopii perhelomailijan kohteeksi minä vuodenaikana tahansa. Kauneimmillaan kaupunki on pitkän kesäkautensa aikana, mutta saksalaisidylliin pääsee helposti kiinni vaikka talven pakkasillakin. Joulun alla Heidelbergin keskustan täyttävät joulumarkkinoiden kojut käsitöineen ja hehkuviineineen.
Liikkuminen Heidelbergissä on helppoa pientenkin lasten kanssa. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaikkialle pääsee jalkaisin. Vaunujen kanssa liikkuvan kannattaa kuitenkin huomioida, että osa kaduista on päällystetty perinteiseen tapaan mukulakivin.
Lapsiasiakkaat osataan huomioida Saksan ravintoloissa yleensä erinomaisen hyvin, joten älä arastele Heidelbergissäkään ravintolaan istahtamista vaikkei syöttötuoleja näkyisi heti ovenpielessä. Osa ravintoloista listaa lastenannokset erikseen, ja vaikka kaikilla ravintoloilla ei tällaista käytäntöä olekaan, niin kuten Suomessakin, myös täällä on aivan normaalia pyytää lapsille esimerkiksi ranskalaiset erillisenä tilauksena.
Saksan hintataso on monin paikoin reilusti Suomea edullisempi. Perhelomailun Heidelbergissä ei tarvitse tehdä valtavaa lovea kukkaroon. Kokosimme kuusi budjettiystävällistä vinkkiä perhelomailijan Heidelbergiin – näissä paikoissa viihtyvät sekä lapset että aikuiset!
1. Linna on Heidelbergin ykkösnähtävyys
Heidelbergin tärkein nähtävyys on vanhankaupungin kupeessa nouseva Schloss Heidelberg, joka on myös lapsille kiehtova ja mielikuvitusta ruokkiva käyntikohde. Linna on nykyisin osittain raunioitunut, mutta jäljellä on myös runsaasti alkuperäisiä tiloja. Linnaa ympäröivät viheralueet sopivat hyvin lasten kanssa ulkoiluun ja maisemat alas kaupunkiin ovat hienot.
Heidelbergin linnan varhaisimmat osat ovat peräisin 1200-luvulta. Aivan näin vanhaa perua se ei kokonaisuudessaan kuitenkaan ole, sillä rakennusta on täydennetty vuosisatojen mittaan moneen kertaan – nähtävillä on monen eri kauden ominaispiirteitä. Sisällä linnassa toimii muun muassa apteekkimuseo.
Linnalle pääsee vanhastakaupungista joko kävellen tai Kornmarktin nurkalta lähtevällä funikulaarilla eli kiskoköysiradalla. Matka sinänsä ei ole pitkä, mutta rinne on melko jyrkkä ja se voi olla raskas noustavaksi pienemmille lapsille tai rattaiden kanssa liikkuvalle.
Linna-alue on avoinna päivittäin. Ulkoalueille ei ole erillistä pääsymaksua, mutta sisäpihalle ja sisätiloihin päästäkseen täytyy lunastaa pääsylippu. Pääsymaksu on aikuisilta seitsemän euroa ja lapsilta neljä. Mikäli saavut paikalle funikulaarilla vanhastakaupungista, toimii funikulaarin matkalippu myös linnan pääsylippuna samaan hintaan.
2. Piknik Königstuhlilla tai puistossa
Näköala Heidelbergin linnalta on hieno, mutta sitäkin hienommaksi se avautuu jos nouset kiskoköysiradalla vielä kaksi asemaa ylemmäs. Königstuhlin näköalapaikka 550 metrin korkeudella sopii hyvin piknikpaikaksi tai iltapäivän ulkoiluretken kohteeksi. Täältä näkyy koko Heidelbergin kaupunki ja hyvällä säällä jopa naapurikaupunkiin Mannheimiin saakka. Paikalle pääsee myös omalla autolla tai patikkareittejä pitkin kävellen.
Myös Heidelbergin puistot sopivat leppoisaan lapsiperheen ajanviettoon. Esimerkiksi Neckar-joen rannalla vanhankaupungin vatarannalla on viihtyisä puistoalue, jonne voi helposti ottaa viltin ja omat eväät mukaan kesäpäivänä. Täällä kulkee kuuluisa Philosophenweg, jota pitkin voi reippailla maisemapaikoille kaupungin ylle.
3. Energiat kattoon hyppypuistossa
Heidelbergin versio Hoplopista on Jumpinn, joka tarjoaa sekä sisäleikkipuiston että ulkoilma-aktiviteetteja. Konsepti on tuttu: kiipeilyä, hyppimistä, pallopelejä, autoajelua ja paljon muuta. Sisäpuiston kanssa samaan lippuun kuuluvien ulkoaktiviiteettien valikoimassa on muun muassa minigolfia, jalkapalloa sekä jättimäinen pomppulinna. Aikuisia Jumpinnissä palvelee oma Biergarten.
Saksan edullinen hintataso näkyy myös aktiviteettipuiston pääsymaksuissa. Pääsylippujen hinnat ovat täällä noin puolet Suomen vastaavien paikkojen hinnoista.
4. Maauimala viilentää hellepäivää
Maauimala sopii kuumien kesäpäivien viilennykseksi koko perheelle. Heidelbergissä esimerkiksi Tiergartenbad ja Thermalbad ovat oivallisia kohteita lomapäivän viettoon lasten kanssa ja mikä parasta, molemmat ovat hyvin edullisia. Molemmissa uimaloissa on sekä aikuisten että lasten altaita, laajat puistoalueet ja hyvä palvelutarjonta. Maauilmalaan on helppo mennä omien varusteiden kanssa ja pääsymaksutkin ovat vain muutamia euroja.
Kaupungissa on myös useita uimahalleja, joissa voi käydä pulikoimassa lasten kanssa silloin, kun sää ei salli vesileikkejä ulkosalla. Kattava lista kaikista Heidelbergin maauimaloista ja uimahalleista löytyy kaupungin verkkosivuilta.
5. Jännittävä Studentenkarzer sopii lapsille ja aikuisille
Studentenkarzer on aivan Heidelbergin vanhankaupungin ytimessä sijaitseva vanha arestihuoneisto, jonka tilat ovat nykyisin avoinna kävijöille. Tämä historiallinen käyntikohde avautuu lapsille kenties hieman erilaisena kuin aikuisille vierailijoille – mutta yhtä kaikki, elämys sen värikkäissä huoneissa on jännittävä kaikenikäisille.
Heidelbergin yliopisto on Saksan vanhin yliopisto ja kaupungin akateemiset perinteet ovat pitkät. Yliopistolla oli historian saatossa useiden satojen vuosien ajan kurinpito-oikeus opiskelijoihinsa, ja Studentenkarzer palveli tätä tarkoitusta varten. Huonosti käyttäytyvät tai yliopiston sääntöjä rikkovat opiskelijat voitiin sulkea oppilaitoksen määräämään arestiin vielä 1900-luvun alkupuolelle saakka. Rangaistuksensa aikana he saivat poistua Studentenkarzerin huoneistosta ainoastaan luennoille.
Huoneiden seinäpiirroksia ja kirjoituksia voi viihtyä tutkimassa pitkäänkin, mutta paikka on kooltaan varsin kompakti, joten lasten kanssa liikkuva voi halutessaan suoriutua käynnistä vaikka alle puolessa tunnissa jos seurueen kärsivällisyys ei riitä pidempään tutkiskeluun.
6. Risteily Neckar-joella
Maisemat Heidelbergin halki virtaavan Neckar-joen varrella ovat viehättävät. Hiljaa lipuvan jokilaivan kyydissä niihin pääsee tutustumaan helpolla ja pienillekin lapsille sopivalla tavalla. Risteilylaivat lähtevät vanhankaupungin tuntumasta. Niiden laiturit löytyvät kahden Heidelbergin suurimman sillan, Theodor-Heuss-Brücken ja Karl-Theodor-Brücken väliltä. Jälkimmäinen on joskus merkitty karttoihin myös nimellä Alte Brücke, vanha silta.
Risteilyjä kulkee joella ympäri vuoden, mutta kesäkaudella lähtöjä on enemmän kuin talvella. Risteilyyn voi yhdistää leppoisan lounaan tai iltapäiväkahvit laivan kyydissä.
Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn, Heidelberg Marketing/Philipp Rothe
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää