Hyppää sisältöön

Oletko kuullut Saksan “kielletystä kaupungista”? Läheltä Berliiniä löytyy aavekaupunki, joka tyhjeni hetkessä 90-luvulla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.10.2019
Berliinistä voi tehdä päiväretken Saksan kiellettyyn kaupunkiin.

Kiellettyä kaupunkia kutsuttiin Pikku-Moskovaksi

Oletko lähdössä Berliiniin? Jos haluat nähdä jotain tavallisia turistinähtävyyksiä erikoisempaa, harkitse vierailua lähellä sijaitsevassa Wünsdorfissa. “Kielletyksi kaupungiksi” kutsuttu alue on hylätty sotilastukikohta, jota ovat asuttaneet niin toisen maailmansodan natsit kuin puna-armeijan sotilaatkin.

Metsäisessä maastossa sijaitseva Wünsdorfin alue on osa Zossenin kaupunkia. Kielletyn kaupungin viimeiset asukkaat olivat Neuvostoliiton joukot 90-luvun alussa. Siitä lähtien lähes yhdessä yössä tyhjentynyt tukikohta on seissyt hylättynä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueelta löytyy aavemaisia jälkiä menneisyydestä. Tyhjilleen ovat jääneet muun muassa yleinen uima-allas ja teatteri, jossa esiintyivät aikoinaan Neuvostoliitosta paikan päälle lähetetyt näyttelijät ja balettitanssijat. Tukikohdassa seisoo edelleen Lenin-patsas.

Kaupungista löytyivät myös kaikki tavalliseen arkeen kuuluvat palvelut. Tukikohdassa oli kouluja sotilaiden lapsille sekä kauppoja, joissa myytiin neuvostotuotteita. Seiniin oli maalattu kommunistisankareiden kuvia. Aluetta kutsuttiin Pikku-Moskovaksi.

Tukikohdassa asui kylmän sodan aikana kymmeniä tuhansia asukkaita. The Guardianin mukaan sotilaista, tukikohdan työntekijöistä ja näiden perheistä koostunut väkiluku oli parhaimmillaan jopa 75 000. Lempinimi “kielletty kaupunki” tulee itäsaksalaisilta, joilla ei ollut alueelle mitään asiaa.

Viimeiset joukot poistuivat Wünsdorfista vuonna 1994. Paluu Venäjälle oli ollut jo odotettavissa, sillä Berliinin muuri oli murtunut vuonna 1989 ja Neuvostoliitto hajonnut vuonna 1991. Silti karkotus onnistui yllättämään tukikohtaan kotiutuneet joukot.

Lähtö oli nopea: sotilaiden oli poistuttava niin äkillisesti, että osalla jäi puoliksi syöty lounas pöydälle. Asuntoihin hylättiin myös lemmikkieläimiä, joita ei kiireessä otettu mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkään suljettuna pysynyt tukikohta ei tule jäämään lopullisesti tyhjilleen. Osa sotilaiden asunnoista on jo remontoitu, ja lisää rakennustöitä on luvassa tulevina vuosina.

Kielletyssä kaupungissa voi CNN:n mukaan vierailla sunnuntaisin opastetulla kierroksella. Wünsdorfiin on matkaa Berliinistä vain vajaat 50 kilometriä.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia Wünsdorfista!

Vierailu kielletyssä kaupungissa kannattaa sopia hyvissä ajoin etukäteen. Lisätietoa kierroksista löytyy täältä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Et uskoisi, että näissä kortteleissa voi asua alle eurolla – vuokra pysynyt samana 500 vuotta, löytyy yllättävän läheltä

Lähde: CNN, The Guardian
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja