Hyppää sisältöön

Tallinnan parhaat nähtävyydet – ota kaikki irti lyhyestäkin vierailusta!

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Krista Ahonen
Inka Khanji, Elina Venttola, Krista Ahonen Päivitetty: 13.10.2023
Tallinna on täynnä kiehtovia kohteita, joista löytyy vaihtoehtoja niin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille matkailijoille kuin hauskaa koko perheen tekemistä etsiville. Katso, mitä kaikkea voit kokea kaupungissa seuraavalla matkallasi!

1. Vanhakaupunki ja raatihuoneentori

Viron pääkaupungin Tallinnan tunnetuin matkakohde on aivan kaupungin keskustassa sijaitseva kuvankaunis vanhakaupunki. Alueen historia ulottuu aina keskiajalle saakka, ja osa tonttien rajoista on peräisin aina 1000-luvulta saakka.

Myös katuverkosto on säilynyt lähes muuttumattomana, ja tunnelmalliset mukulakivikadut värikkäine taloineen ja kiinnostavine yksityiskohtineen ovatkin vanhankaupungin houkuttelevimpia valtteja. Tallinnan vanhakaupunki on yksi maailman parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja se kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTallinnan vanhakaupunki
Keskiaikainen vanhakaupunki on ehdottomasti Tallinnan ykkösnähtävyys.

Vanhankaupungin sydän on raatihuoneentori, jossa järjestetään useita tapahtumia, muun muassa jokavuotiset, kuuluisat Tallinnan joulumarkkinat. Alue onkin tunnettu markkina-aukio, jonne väki on kokoontunut jo satojen vuosien ajan.

2. Toompean kukkula

Tallinnan vanhakaupunki jakautuu ala- ja yläkaupunkiin, ja yläkaupungin alue tunnetaan myös nimellä Toompea.

Toompean kukkulalla on runsaasti nähtävyyksiä, kuten Toompean linna sekä Tallinnan tuomiokirkko ja Aleksanteri Nevskin katedraali. Koristeellinen, vuonna 1900 valmistunut Aleksanteri Nevskin katedraali on Tallinna näyttävin ortodoksikirkko, kun taas Tallinnan tuomiokirkon historia ulottuu jopa 1200-luvulle. Tuomiokirkkoon on haudattu merkittäviä henkilöitä sen historian varrella, minkä lisäksi kirkko on kiinnostava myös sen 69 metriä korkea kellotornin vuoksi. Kellotorni on avoinna vierailijoille muutaman euron hintaan.

ShutterstockAleksanteri Nevskin katedraali
Aleksanteri Nevskin katedraali on yksi Toompean mäen kiinnostavia käyntikohteita.

Toompealle nouseminen on vaivan arvoista myös lukuisten näköalatasanteiden vuoksi, joilta aukeaa hienot näkymät vanhaankaupunkiin ja sitä ympäröiville alueille. Kohtuotsan näköalatasanteella sijaitseva kuuluisa seinä The Times we had -teksteineen on monille tuttu erityisesti Instagram-kuvista. Patkuli on toinen alueen tunnetuimmista näköalapaikoista.

3. Viron merimuseo Lennusadam

Vedenalaiseen maailmaan keskittyvä Viron merimuseo Lennusadam auttaa hyppäämään pinnan alle vauhdilla. Museon kohteista kiinnostavin on vuonna 1937 rakennettu sukellusvene, jonka sisällä pääsee vierailemaan. Sen lisäksi Lennusadamissa on yli sata erilaista laivaa, joissa riittää nähtävää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttävä museorakennus valettiin betonista jo sata vuotta sitten Venäjän tsaarin Nikolai II:n käskystä, ja toiseen maailmansotaan saakka siellä säilytettiin vesitasolentokoneita. Vedenalaisen maailman lisäksi Lennusadamissa on yhä esillä myös vanha vesitaso.

ShutterstockTallinna
Lentosataman kiinnostavimpiin kohteisiin lukeutuu ehdottomasti näyttävä sukellusvene.

Vuonna 1935 perustetun merimuseon takana on joukko virolaisia merikapteeneja ja merimiehiä. Nykyisin museo on koko Viron suosituin, joten merimaailma jaksaa kiinnostaa kävijöitä. Museossa on pysyvä päänäyttely ja vaihtuvia erikoisnäyttelyitä, ja se sopii kohteeksi myös perheille.

Lue lisää: Paikka, jota et halua jättää väliin Tallinnassa – merikapteenien ideasta syntyi Viron näyttävin museo

4. Balti Jaama Turg

Tallinna tunnetaan monipuolisena shoppailukohteena, sillä kaupungin valikoima on kattava ja hinnat edulliset. Kiinnostavimpien ostospaikkojen joukkoon lukeutuu ehdottomasti asematori eli Balti Jaama Turg, joka on mieleenpainuva yhdistelmä modernia arkkitehtuuria, vanhaa kauppahalliperinnettä sekä pieniä putiikkeja.

Asematorilla on kolmessa kerroksessa yhteensä noin 300 myyjää. Ensimmäisen kerroksen myyntipisteissä myydään esimerkiksi tuoreita elintarvikkeita, kun taas toinen kerros keskittyy erityisesti virolaiseen designiin ja käsityöhön.

Tallinna, Viro
Balti Jaama Turgilta voi ostaa kaikkea mansikoista katuruokaan, ja sateen sattuessa torilla Tehdä ostoksia sisätiloissa.

Noin puolentoista kilometrin päässä satamasta sijaitseva Balti Jaama Turg on helppo vierailukohde lyhyelläkin matkalla ja tarjoaa hieman vaihtelua keskustan tuttuihin kohteisiin. Asematori on avoinna ympäri vuoden aamusta alkuiltaan saakka. Torilla voi shoppailun lomassa myös syödä, sillä ensimmäisestä löytyy 20 erilaisen kojun katuruoka-alue. Balti Jaama Turgilla sijaitsee lisäksi Tallinnan vaaleanpunaisin kahvila.

Lue lisää: Muista tämä seuraavalla Tallinnan-matkallasi! Kaupungin trendikkäin kauppahalli on helppo vierailukohde satamasta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Tallinnan televisiotorni

Korkeita maisemia kaipaaville on Tallinnassa vain yksi suunta: kaupungin näyttävä televisiotorni. Vuoden 1980 Moskovan olympialaisia varten rakennettu tv-torni kurkottaa 175 metriin, ja tarjoaa vaikuttavan näkymän Tallinnaan.

Teletorni ei ole vain maisemapaikka, vaan siellä riittää tekemistä monenlaisille kävijöille. Erityisesti paikka on hurjapäiden suosiossa, sillä tornissa tarjoutuu mahdollisuus kokeilla reunallakävelyä. Kävijät pääsevätkin turvavaljaissa kävelemään aivan 21. kerroksessa sijaitsevan näköalatasanteen reunaa.

ShutterstockTallinnan televisiotorni
Televisiotornin näköalaterassilla kävely tarjoaa upeat maisemat Tallinnaan yläilmoista.

Vähemmän vauhtia kaipaavat nauttivat tornin näyttelyistä, jotka kertovat rakennuksen historiasta. Näköalatasanteella sijaitsee lisäksi ravintola.

Lue lisää: Etsitkö Tallinnan parasta näköalaa? Teletorni on Viron korkein rakennus

6. Fotografiska ja Telliskiven luova keskus

Boheemina ja trendikkäänä kaupunginosana tunnettu Telliskivi on ehdoton käyntikohde niille, joita kiinnostaa rosoinen tehdasalue seinämaalauksineen ja hauskoine yksityiskohtineen. Alueelta löytyy niin katuruokaa, virolaista designia kuin viihtyisiä ravintoloitakin.

Inka KhanjiTelliskiven luova alue
Telliskiven luova alue ja Fotografiska tarjoavat nähtävää kätevän kävelymatkan päässä vanhastakaupungista.

Telliskivessä sijaitsee myös Tallinnan kiinnostavimpiin museoihin kuuluva valokuvataiteen museo Fotografiska. Fotografiskassa on samanaikaisesti useita valokuvanäyttelyitä ja vuoden aikana museossa on esillä 10–15 erilaista näyttelyä. Koska näyttelyt vaihtuvat melko usein, kannattaa museoon palata aina ajoittain uudelleen. Näyttelyiden lisäksi museossa kannattaa vierailla myös yläkerroksessa sijaitsevan ravintolan ja baarin vuoksi, joiden terassilta aukeaa hienot maisemat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Telliskiven sijaitsee kävelymatkan päässä Tallinnan vanhastakaupungista. Käymisen arvoisia paikkoja alueella ovat myös tunnettu ravintola F-hoone, olutravintola Pudel ja herkullista jäätelöä valmistava La Muu.

Lue lisää: Joko olet tutustunut Kalamajaan? Tällainen on Tallinnan trendikkäin kaupunginosa

7. Kadriorgin palatsi ja puisto

Kun Tallinnan vanhakaupunki ja keskusta on nähty, kannattaa lähteä tutustumaan muihin kaupunginosiin, kuten vehreään Kadriorgin alueeseen.

Alueen tunnetuin kohde on 1700-luvulla rakennettu näyttävä Kadriorgin barokkipalatsi, joka on nimetty Venäjän tsaari Pietari I:n vaimon Katariina I:n kunniaksi. Palatsi on italialaisen arkkitehdin Nicola Michettin käsialaa ja se on yksi merkittävimmistä barokkiarkkitehtuurin rakennuksista Virossa. Kadriorgin palatsissa on esillä Viron taidemuseon ulkomaalaisen taiteen kokoelma, joka käsittää taideteoksia muun muassa Länsi-Euroopasta ja Venäjältä.

ShutterstockKadriorgin palatsi
Kadriorgin palatsi ja puisto sijaitsevat lyhyen matkan päässä Tallinnan keskustasta.

Palatsin upeassa puutarhassa on suihkulähteitä ja kukkaistuksia, ja puutarha jäljittelee ranskalaisen Versaillesin palatsin tyyliä.

Kadriorgin kaupunginosa sijaitsee parin kilometrin päässä Tallinnan keskustasta, joten matkan taittaa helposti esimerkiksi raitiovaunulla tai jalan.

Lue lisää: Tallinna on muutakin kuin vanhakaupunki – katso vinkit Kadriorgin kaupunginosaan

8. Viron vakoilumuseo

Tallinnan jännittävimpien nähtävyyksien joukkoon lukeutuva Viron vakoilumuseo on aivan matkailijoiden silmien edessä, mutta siitä huolimatta vain harva löytää tiensä perille. Suositun Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitseva museo paljastaa, kuinka ulkomaalaisia vierailijoita vakoiltiin Neuvostoliiton aikana.

Sijainti hotellin ylimmässä kerroksessa oli strateginen: hissi ei kulje ylimpään kerrokseen saakka, eivätkä edes hotellin työntekijät tienneet aikanaan salaisen huoneen olemassaolosta. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB pystyikin vakoilemaan hotellihuoneita salahuoneesta käsin kaikessa rauhassa.

Sokos Hotel ViruTallinna
Viru-hotellin vakoilumuseossa kuulee kiehtovia tarinoita menneisyydestä.

Nykyisin huoneessa sijaitsee vakoilumuseo, jonne järjestetään opastettuja vierailuja. Oppaan varaaminen on pakollista ja syystä, sillä tarinat herättävät huoneen hetkessä eloon.

Lue lisää: Tiesitkö tätä Tallinnasta? Viru-hotellin salattu menneisyys on nykyisin matkailuvaltti

9. Olevisten kirkko ja näköalatasanne

Tallinnan vanhankaupungin maamerkkeihin kuuluu keskiaikainen Olevisten kirkko, jonka torni on Toompean mäen näköalapaikkojen lisäksi yksi kaupungin parhaimpia. Kirkon torni on noin 125 metriä korkea ja sieltä aukeavat upeat näkymät eri puolille vanhaakaupunkia.

Olevisten kirkolla on pitkä historia, sillä ensimmäiset maininnat kirkosta ovat 1200-luvun loppupuoliskolta. Nimensä kirkko on saanut pyhimykseksi julistetun Norjan kuninkaan Olavi Haraldinpojan mukaan. 1500-luvulla kirkon uskotaan olleen jopa maailman korkeimpia rakennuksia, sillä kirkon tornin uskotaan aiemmin olleen nykyistä korkeampi. Olevisten kirkko on historiansa aikana kokenut myös epäonnea, sillä kirkkoa ovat koetelleet salamaniskut ja tulipalot.

ShutterstockOlevisten kirkko
Olevisten kirkko sijaitsee keskellä vanhaakaupunkia, joten kirkon tornista on mainiot näköalat.

Päästäkseen nauttimaan Olevisten kirkon näköaloista tulee nousta ensin lähes 250 porrasta. Näköalatasanne on kesäkaudella avoinna päivittäin, ja sisäänpääsy aikuisilta maksaa muutaman euron.

Lue lisää: Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina, mutta vain harva matkailija on kuullut sen

10. Keksintötehdas Proto ja Noblessnerin alue

Noblessnerin kaupunginosassa sijaitseva Keksintötehdas Proto ei ole perinteinen museo tai tiedekeskus, vaan se vie vierailijat seikkailulle merkittävien keksintöjen maailmaan virtuaalitodellisuutta hyödyntäen.

Vanhan valimon tiloihin rakennetussa Protossa on esillä yli 100 vuotta vanhoja keksintöjä, ja virtuaalilasit päässä kävijät voivat itse vierailla eri maailmoissa ja kokeilla keksintöjä. Keksintötehdas on erityisesti mainio kohde lapsiperheille, mutta Proton virtuaalielämykset ovat mielenkiintoista koettavaa kaiken ikäisille.

Keksintötehdas Proto on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja aikuisten lippu maksaa noin 15 euroa. Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät Protoon ilmaiseksi. Keksintötehtaantiloissa on myös tyylikäs kahvila ja kauppa.

Inka KhanjiKeksintötehdas Proto
Keksintötehdas Protossa on kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille.

Noblessner toimi ennen sukellusvenetelakkana, mutta nykyään trendikkäällä alueella on nähtävyyksiä, asuntoja ja ravintoloita. Proton lisäksi Noblessnerin nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi Taidekeskus Kai.

Lue lisää: Tämä Tallinnan kohde on koettava – keksintötehdas Protoon ihastuu koko perhe

11. Piritan hiekkaranta

Tallinna on suomalaisille perinteisesti kaupunkilomakohde, mutta tosiasiassa kaupungissa voi viettää myös onnistuneen rantaloman. Noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta sijaitsee nimittäin kahden kilometrin mittainen vaaleahiekkainen ranta, joka on suosittu erityisesti paikallisten keskuudessa.

Inka KhanjiPiritan uimaranta
Piritan uimarannalle voi tehdä esimerkiksi pyöräretken Tallinnan keskustasta.

Piritan uimaranta avautuu Suomenlahden rannalle, ja ranta on saanut puhtaista vesistä kertovan blue flag -tunnustuksen. Tallinnan keskustasta pääsee Piritaan helposti esimerkiksi polkupyörällä.

>> Lue lisää: Älä jätä Tallinnan parasta uimarantaa väliin! Pitkä hiekkaranta on koettava

12. Paksun Margareetan tykkitorni ja merimuseo

Vanhankaupungissa sijaitsevassa Paksun Margareetan tykkitornissa sijaitsee Viron merimuseo, jossa kävijät pääsevät tutustumaan merelliseen Tallinnaan ja virolaisen merenkulun historiaan.

Tallinnan ja Viron merihistoriaa esitellään museossa yli 700 erilaisen merenkulkuun liittyvän esineen sekä pienoismallien avulla, mutta museon ykkösnähtävyys on satoja vuosia vanha, 20-metrinen hylky. Vuonna 2015 Kadriorgin kaupunginosasta löydetty hylky on peräisen 1300-luvulta, jolloin Tallinna oli osa Hansaliittoa.

Inka KhanjiViron merimuseo
Paksun Margareetan tornissa sijaitseva merimuseo esittelee virolaisen merenkulun historiaa ja Tallinnan roolia osana Hansaliittoa.

Museo on avoinna vierailijoille kesäkaudella viikon jokaisena päivänä, kun taas talvikaudella se on maanantaisin suljettu. Pääsylippu maksaa aikuisilta noin 15 euroa ja lapsilta hieman alle 10 euroa. Mikäli haluat vierailla myös Lentosataman merimuseossa, voi museoihin ostaa myös yhteislipun.

Lue lisää: Tallinnan jännittävin uutuus: Paksun Margareetan tykkitorniin avattu museo tuo Viron merenkulun historian tutuksi

13. Skywheel of Tallinn -maailmanpyörä

Tallinnan uusin maailmanpyörä Skywheel of Tallinn on Euroopan ensimmäinen ostoskeskuksen päälle rakennettu maailmanpyörä. Jopa 120 metrin korkeuteen nouseva maailmanpyörä sijaitsee T1 Mall of Tallinn -ostoskeskuksen katolla Ülemisten kaupunginosassa.

Tallinna, Viro
Skywheel of Tallinn on yksi Tallinnan uusimpia nähtävyyksiä.

Maailmanpyörän voi yhdistää shoppailupäivään kauppakeskuksessa, joka on noin viiden kilometrin päässä Tallinnan satamasta.

Lue lisää: Tallinnan uusin nähtävyys vie huipulle – ostoskeskuksen katolla oleva maailmanpyörä nostaa 120 metriin

14. Taidemuseo Kumu

Kadriorgin kaupunginosassa sijaitseva taidemuseo Kumu on Viron taidemuseon päärakennus. Kumu esittelee laajasti virolaisten taiteilijoiden töitä aina klassisen taiteen teoksista nykytaiteeseen, joten se tarjoaakin mainion yleiskatsauksen maan taiteeseen ja sen historiaan. Vanhimmat esillä olevat virolaiset taideteokset ovat 1700-luvulta.

Pysyvien näyttelyiden lisäksi Kumussa myös usein vaihtuvia näyttelyitä. Vaikka perusnäyttelyt keskittivät virolaiseen taiteeseen, on vaihtuvissa erikoisnäyttelyissä esillä myös ulkomaalaisten taiteilijoiden töitä.

Elina VenttolaTaidemuseo Kumu
Taidemuseo Kumu esittelee laajasti virolaisten taiteilijoiden töitä historiasta moderniin taiteeseen.

Taidemuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin ja pääsylippu aikuiselta maksaa hieman yli kymmenen euroa. Museoon on ilmainen sisäänpääsy Tallinna-kortilla.

15. Kasvitieteellinen puutarha

Kun Tallinnan keskustan nähtävyydet ovat tulleet tutuiksi, löytyy noin 10 kilometrin päässä keskustasta Tallinnan kasvitieteellinen puutarha, jossa pääsee ihastelemaan tuhansia erilaisia kasveja.

Puutarhan usean tuhannen lajin kokoelmaan kuuluu niin tuttuja virolaisia kasveja kuin ulkomaalaisia erikoisuusia. Kasveja on esillä niin puutarhan ulkoalueilla ja kasvimailla kuin kasvihuoneessa.

Shutterstock / Vladislav MavrinTallinnan kasvitieteellinen puutarha
Tallinnan kasvitieteellisessä puutarhassa on laaja kokoelma virolaisia ja ulkomaalaisia kasveja.

Puutarha on avoinna päivittäin kesäkaudella alkuiltaan ja talvikaudella iltapäivään asti. Aikuisten pääsylippu maksaa hieman yli viisi euroa, mutta liput saa etukäteen netistä ostettuna edullisemmin.

Katso lisää vinkkejä Tallinnaan Rantapallon Tallinna-oppaasta!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Tallinnan vanhin apteekki

Huomasitko Tallinnan yllättävän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Tallinna

Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Varo yleisiä mokia Tallinnassa

Älä mokaa Tallinnassa – 8 helppoa virhettä, joihin turistit kompastuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja