Sokos HKGB-museo, Tallinnaotel Viru, Tallinna

Tiesitkö tätä Tallinnasta? Viru-hotellin salattu menneisyys on nykyisin matkailuvaltti

Hotellin kattokerroksessa sijainnut tarkkaan varjeltu salainen huone on nykyisin avoinna myös yleisölle.

Mystinen historia avoinna yleisölle

Monen mielestä kaikkein kiehtovinta Tallinnan keskustassa sijaitsevassa Viru-hotellissa on sen salaperäinen menneisyys. Virun kytkökset entiseen Neuvostoliiton turvallisuuspalveluun eivät ole salaisuus, vaan asiaa on dokumentoitu laajasti.

Hotellin hissitön ylin kerros ja kattotasanteen näköalat olivat neuvostoaikaan niin varjeltuja, ettei edes henkilökunnalla ollut sinne pääsyä. Esteetön näkymä kaupungin ylle olisi paljastanut vieraille strategiset kohteet ja tehnyt kaupungista haavoittuvaisen. Tarkemmin varjeltiin kuitenkin salaista huonetta, josta suurin osa henkilökunnasta ei edes tiennyt.

Kuva: Sokos Hotel ViruSokos Hotel Viru, KGB-museo, TallinnaTallinna
KGB-museossa voi eläytyä Neuvostoliiton aikaisiin tapahtumiin tarinoiden ja rekvisiitan avulla.

Kattokerroksen käytävän päässä on nimittäin KGB:n radiohuone. Täältä kuunneltiin tiettyjä hotellihuoneita, ja tietoja välitettiin edelleen Moskovaan. Neuvostoliiton hajotessa turvallisuuspalvelun agentit rikkoivat laitteiston poistuessaan rakennuksesta.

Huone jäi kuitenkin ennalleen, ja on yhä samassa kunnossa kuin vuosikymmeniä sitten. Kuuntelulaitteet seisovat pölyttyneinä paikoillaan, rikotut puhelimet nököttävät pöydän reunalla ja tuhkakupit pursuavat tupakantumppeja.

Huone on toiminut pitkään salamyhkäisenä kuriositeettina, jota hotellin johto on esitellyt valituille vierailleen. Nykyään pienessä KGB-museossa järjestetään opastettuja kierroksia päivittäin, ja niille voivat osallistua paitsi hotellin asiakkaat myös muut.

Kuva: Sokos Hotel ViruKGB-museo, Tallinna
Nykyisin KGB-museon näköalapalkka on suosittu valokuvauskohde.

>> Lue myös: Tällainen on suomalaismatkailijoiden rakastama Viru-hotelli: mainiot palvelut ja huippunäkymät

Teksti: Anne Ventelä
Kuvat: Sokos Hotel Viru

Päivitetty: 3.10.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

9 kommenttia

Mielenkiintoinen kokemus jota suosittelen lämpimästi kaikille, sopivan humoristinen lähestyminen neuvostomenneisyyteen. Tosin riippuu oppaasta. Hinta laatu suhde kohdallaan

Lapsuudenystävän isä oli rakentamassa Viru hotellia ja hän kertoi jo ennen mediaa, että sen yläkerta on NL:n tovereille varattu. SKP:n johtohahmo kun oli, niin tiesi kertoa myös sen, että ei se Kivenlahden korkea radio ja TV-mastokaan aivan vahingossa ole juuri siinä missä se on. Eikä se tarvitsisi olla läheskään nykyisen korkuinen eikä siinä tarvita sellaisia tehoja. Hän kertoi, että isolla(laittomalla) antennilla Suomen TV-lähetykset näkyivät miltei eteläisimpin osiin Eestiä. Puoleenväliin aivan normi antennilla. Hän väitti Suomen saaneen Kivenlahteen CIA:lta rahaa. Loogisesti ajatellen, se voisi pitää paikkansakin. Maikkarin mainoksethan Eestissä väitettiin olevan USA:n probakandaa. Ei semmoisia lihatiskejä ole kuin Suomen riistoporvareille. Kivenlahti näkyy hyvin Lahdessakin, vaikka siellä on samanlainen masto Tiirismaalla E-Suomen korkeimmalla paikalla.

Mielenkiintoista menneisyyttä. Jännempää olisi nähdä sinne Haminanseudun paperitehtaan tiloihin.Siellä kun samaa keskusyksikkö jauhaa reaaliajassa. Harva ymmärtää tai muistaa?Vielä harvempaa kiinnostaakaan.Google on paljon mukavampaa

Kirjoitin pitkä meilin,, vaan yhtäkkiä poikki ? ? Jälleen KGB hoitaa hommat ? ? Meilini hävisi kuin uhka Siperian aroille.Virussa ollut KGB:n kuulusteluissa seitkytluvulla.

Tallinna on hinnoitellut itsensä ulos matkailusta. Kallista joka paikassa, ja verot senkun nousee. Ajan Tallinnan ohi ja matkailen Latviassa ja Liettuassa. On muuten esullisempaa. Nostakaa viinan verotusta vielä ainakin 50 prosenttia, samoin hotellin majoitushintoja ja tietenkin ruuanhintaa. Helsingissä on halvempaa tai missä päin Suomea vaan. Viro ei ole enää matkailumaa,hinnoitelleet itsensä ulos, vaan se on rosvojen pesäpaikka. Parkkipaikkoja ei ole omalla autolla liikkuville.

Tallinnasta löytyy vielä edullisia ja hyviä hotelleja . Varasin juuri ja hinta oli 47 € yö

Kontrolli ennen mua syntynyt , pahasti jälkeheni jää. Miksi kukaan missään koskaan näytä nykypäivän kontrolliamme?

Olen käynyt Tallinnassa useampia kertoja ei kaupungista eikä kylpylöissä eikä hotelleista valittamista. Ainoastaan Venäläiset huijari kauppiaat pitää karkoittaa pois julkisilta paikoilta

Käytiin ennen joulua ja oltiin yksi yö Viru hotelissa .Hyvä ja käytiin myös illalla Satumaassa jossa on paljon suomalaisia.Oli ihan hyvä Tallinnan ensimmäinen käyntini.