Hyppää sisältöön

Joko tunnet Tallinnan vanhimman kahvilan? Kuuluisinta herkkua myytiin aikoinaan lääkkeenä

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 31.05.2024
Tallinnan vanhin kahvila on toiminut 1860-luvulta lähtien. Sen suosituimman tuotteen väitettiin tepsivän sydänsuruihin.

Maiasmokk on historiallinen kahvila ja marsipaanihuone

Missä juodaan kahvit? Siinä on kysymys, jota lähes kaikki suomalaiset miettivät Tallinnassa. Nopealla päiväristeilylläkin ehtii vähintään käydä lounaalla ja kahvittelemassa.

Klassinen vaihtoehto on Tallinnan ja koko Viron vanhin kahvila Maiasmokk, joka on toiminut vuodesta 1864 lähtien. Toisaalta samalla paikalla oli leipomo vieläkin aiemmin, jo vuonna 1806. Täällä kahvitellessasi näet samalla palan paikallista historiaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kahvilan perusti saksalainen Georg Stude, jolle on edelleen omistettu oma huone kahvilan yläkerrassa. Kahvilan nykyinen ilme on peräisin vuodelta 1913: kiinnitä huomiota komeisiin yksityiskohtiin kuten koristeelliseen kattoon.

Inka KhanjiTallinnan kahvilat
Maiasmokk sijaitsee keskeisellä paikalla Tallinnan vanhassakaupungissa.

Kahdessa kerroksessa palveleva kahvila myy kakkuja, leivoksia, suklaata ja marsipaania. Tarjolla on myös salaatteja, pastaa ja pääruokia. Kahvilan omistaa nykyään virolainen suklaatehdas Kalev, jonka tuotteet ovat tuttuja useimmille Tallinnan-kävijöille.

Nykyinen nimi, herkkusuuta tarkoittava Maiasmokk, on ollut käytössä vuodesta 1984 saakka. Kahvila sijaitsee vanhassakaupungissa useimpien matkailijoiden reitin varrella. Raatihuoneentorilta matkaa on vain kivenheiton verran.

Marsipaania särkyneeseen sydämeen

Kahvilan erikoisuus on marsipaanihuone, jossa makeaa herkkua koristellaan edelleen. Juuri Georg Studen marsipaani oli se tuote, joka teki kahvilan aikoinaan kuuluisaksi. Sekä Tallinna että Saksan Lyypekki ovat ottaneet kunnian marsipaanin keksimisestä, mutta totuutta ei taida tietää kukaan.

Asiakkaat voivat ostaa valmiita marsipaanifiguureja tai suunnitella omia toiveidensa mukaan, sillä paikalla on ammattilainen puuhissaan. Ryhmille voidaan myös järjestää kahvilassa työpajoja, jossa opetellaan marsipaanin koristemaalausta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMaiasmokk Tallinnassa
Marsipaani on kahvilan erikoisuus, mutta siellä on myös hyvä valikoima kakkuja ja muita herkkuja.

Mantelista ja sokerista valmistetulla marsipaanilla oli alussa erilainen tarkoitus kuin nykyään. Tuotetta valmistettiin apteekeissa, ja sen uskottiin auttavan yhteen vaivaan, johon ei varsinaisesti ole olemassa lääkettä: sydänsuruihin. Marsipaani näkyi apteekkien hinnastoissa jo vuonna 1695.

Marsipaaniin liittyy myös toinen tallinnalainen nähtävyys, jossa sitä alun perin valmistettiin. Tiesitkö, että Tallinnassa toimii Euroopan vanhin apteekki Raeapteek? Löydät sen vain parin minuutin kävelymatkan päästä kahvilasta.

Lue myös: Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olevisten kirkko Tallinnassa

Tallinnan “kirottuun” näköalapaikkaan liittyy hyytävä kummitustarina – kävitkö jo täällä?

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Jägalan vesiputous

Tiesitkö jo tästä? Tallinnasta on helppo tehdä retki upealle vesiputoukselle – katso kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja