Hyppää sisältöön

Kaikki irti Tallinnan vanhastakaupungista! Kymmenen paikkaa lyhyellekin lomalle

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 20.09.2022
Viron pääkaupungin klassikkokohde on kaikkea muuta kuin tylsä ja koettu. Ota ilo irti vanhastakaupungista näiden vinkkien avulla!

1. Ihastu merenkulun museoon

Kuka sanoi museoita tylsiksi? Tallinnan vanhankaupungin portille, Paksun Margareetan tykkitorniin marraskuussa 2019 avattu Viron merenkulkumuseo tarjoaa kiinnostavia tarinoita virolaisen merenkulun historiasta. Museo esittelee usean kerroksen edestä tietoa eri aluksista sekä historiallisia esineitä vuosisatojen varsilta.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Viron merimuseossa on esillä lukuisia merenkulkuun liittyviä esineitä.

Tekemistä riittää, sillä kävijät voivat paitsi ihastella 20-metristä koggi-hylkyä myös kokeilla, miten merimiessolmujen sitominen tai perinteinen laivakaraoke onnistuvat. Yli 500 vuotta vanhassa tykkitornissa sijaitseva museo on myös erinomainen maisemapaikka, sillä kesäisin avoimesta tornikahvilasta avautuu vaikuttava näkymä Tallinnan vanhaankaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viron merimuseo
Pikk 70

2. Terveellisiä aamiaisherkkuja parkkipaikan keskellä

Aivan vanhankaupungin reunamilla olevan parkkipaikan keskellä sijaitseva sympaattinen Värav Coffee and Toast -kahvila tarjoilee herkullista aamiaista. Raikkaat smoothiet, herkulliset toastit, makeat vohvelit ja hyvä kahvi tarjoavat mainion lähdön uuteen matkapäivään, mutta kahvila on avoinna aina alkuiltaan saakka.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Sympaattinen kahvila Värav tarjoaa esimerkiksi herkkuaamiaisia.

Kesäisin kahvilan edustalla avautuu terassi, ja leivosvalikoima vaihtelee sesongeista riippuen. Tarjolla on tallinnalaisen Kokomo-kahvipaahtimon kahveja.

Värav Coffee and Toast
Väike-Rannavärav 4

3. Helppo lounas tai illallinen Pegasus-ravintolassa

Vanhakaupunki on täynnä kiinnostavia ravintoloita, ja runsaudenpula on alueella oikea ongelma. Kun kaipaat helppoa lounaspaikkaa keskeisellä sijainnilla, kivenheiton päässä Raatihuoneentorista sijaitseva Pegasus on hyvä valinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Ravintola Pegasus on tunnelmallinen ravintola vanhankaupungin sydämessä.

Kolmikerroksinen ravintola on tunnettu erinomaisesta palvelusta, trendikkäästä sisustuksesta ja herkullisesta ruoasta. Huippusuositun Rataskaevu 16:n sisarravintola tarjoilee niin lounasta kuin illallistakin, ja ruokalistalta löytyy vaihtoehtoja moneen makuun.

Pegasus
Harju 1

4. Nauti kuvankauniit herkut Tassikoogid-kahvilasta

Vaaleanpunainen Tassikoogid-leivoskahvila saa ihastumaan hetkessä, sillä sisään astuvia tervehtii ensimmäisenä yltäkylläinen herkkutiski, joka notkuu näyttäviä kuppikakkuja, macaronseja ja kakkutikkareita. Kauniit koristeet ja heleä värimaailma ovat kahvilan valtteja, ja yksityiskohtiin panostava sisustus jatkuu aina wc-tiloihin saakka.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Tassikoogid-kahvilan nimi tarkoittaa suomeksi kuppikakkua.

Kahvilalla on toimipiste Tallinnan lisäksi Tartossa. Jos ihastut kahvilan astioihin, on kahvilassa myös pieni puoti.

Tassikoogid
Olevimägi 11

5. Anna virolaisen villan lämmittää

Villatuotteisiin erikoistuneen virolaisen Woolishin omassa liikkeessä on esillä perheyrityksen valikoima: tarjolla on niin miesten kuin naistenkin vaatteita, vilttejä, tyynynpäällisiä ja asusteita. Merkin takana on neljä sukupolvea villaperinnettä sekä -taitoa, mutta siitä huolimatta merkki ei ole vanhanaikainen, vaan tuotteet on suunniteltu pilke silmäkulmassa.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Woolishin omassa myymälässä on kattava valikoima virolaisia tuotteita.

Woolishin myymälä sijaitsee lyhyen matkan päässä Raatihuoneentorilta, ja liikkeessä myydään myös muiden suunnittelijoiden tuotteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Woolish
Harju 1

6. Unohtumaton illallinen trooppisessa ravintolassa

Erinomaisista cocktaileista ja hauskasta sisustuksesta tunnettu Parrot Restaurant & Bar on paitsi baari myös tasokas ravintola. Vaikka ravintola sijaitseekin vanhassakaupungissa, on se matkailijoiden sijaan erityisesti paikallisten suosiossa. Menu on täynnä pieniä annoksia, joten illallisen aikana pääsee nauttimaan hyvin monenlaisista mauista. Ravintolan menussa näkyvät esimerkiksi eteläamerikkalaiset ja japanilaiset vaikutteet.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Parrot MiniBarissa on trooppinen tunnelma, mikä välittyy myös erityisesti ravintolan drinkkilistassa. Ravintolan yhteydessä on myös salainen baari.

Erikoisuutena osassa Parrotissa tarjoiltavista ruoista on hyödynnetty molekyyligastronomiaa, ja monet tutut raaka-aineet tarjoillaankin varsin mieleenpainuvassa muodossa. Kokeile esimerkiksi 10 ruokalajin maistelumenua.

Parrot Restaurant & Bar
Vana-Posti 7

7. Hiukset nostattava pakohuone-elämys

Kun kaipaat jotain aivan uudenlaista elämystä Tallinnassa, suuntaa Get Away Zonen pakohuoneeseen. Kaksi kauhuteemaista pakohuonetta saa ratkomaan toinen toistaan jännittävämpiä mysteerejä sykkeen noustessa kammottavien häiriötekijöiden paineen alla.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Get Away Zone -pakohuoneen yhteydessä toimii myös baari, missä voi tasata sykettä pakohuone-elämyksen jälkeen.

Aivan vanhankaupungin sydämessä sijaitsevien pakohuoneiden yhteydessä toimii myös baari, jonka avulla on helppo rentoutua kauhuelämyksen jälkeen. Viisi vuotta toiminnassa ollut yritys satsaa huoneisiin: Kirottu-elokuvaan teemoitettua huonetta suunniteltiin kahdeksan kuukautta, ja sen rakentamiseen kului puoli vuotta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Get Away Zone
Väike-Karja 1

8. Makeita herkkuja Gelato Ladies -jäätelökahvilassa

Italialaista gelatoa rakastavat matkailijat ihastuvat suloiseen Gelato Ladies -jäätelökahvilaan, joka tarjoilee lähes 20 jäätelömakua, mainiota kahvia ja hyviä viinejä. Lisäksi saatavilla on sekä suolaisia että makeita vohveleita.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Gelato Ladies -kahvilassa jäätelöt maistuvat talvellakin.

Jäätelöt valmistetaan paikan päällä, ja kävijät voivat halutessaan seurata jäätelön valmistusta. Gelato Ladies tarjoilee myös työpajoja, joiden osallistujat pääsevät valmistamaan itse italialaista jäätelöä.

Gelato Ladies
Uus 28

9. Ihastele vanhaakaupunkia kirkon tornista

Oletko jo käynyt Olevisten kirkossa? Toompean mäen näköalatasanteet ovat monille Tallinnassa tuttuja, mutta upeiden maisemien perässä kannattaa suunnata vierailulle myös Olevisten kirkon näköalatasanteelle. Torniin päästäkseen on noustava reilut 250 porrasta, mutta ylhäällä palkitsevat huikeat näkymät eri puolille Tallinnaa.

ShutterstockOlevisten kirkko
Olevisten kirkon näköalatasanteelta aukeaa huikeat näkymät vanhaankaupunkiin ja muualle Tallinnaan.

Olevisten kirkon näköalatasanne on avoinna vierailijoille toukokuun alusta lokakuun loppuun. Pääsylippu näköalatasanteelle maksaa aikuisilta viisi euroa. Lapsille sisäänpääsy on ilmainen, mutta pienten lasten kanssa vierailu ei ole suositeltavaa portaiden haastavuuden vuoksi.

Olevisten kirkon näköalatasanne
Lai 50

10. Lounaalle lemmikin kanssa Must Puudeliin

Vanhankaupungin värikkäimpien kahviloiden joukkoon lukeutuva Must Puudel on rento lounaspaikka, jossa on myös erinomainen aamiais- ja kakkuvalikoima. Monipuolinen tarjonta ja iso määrä istumapaikkoja takaa mieluisia herkkuja löytyvän jokaiseen makuun.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Must Puudel -ravintola on sisustettu värikkäästi.

Kahvila-ravintolan erikoisuus on sen myöhäinen aukiolo, sillä Must Puudelin keittiö on avoinna kello 23 saakka. Värikkäiden sisätilojen lisäksi kahvilassa on myös tunnelmallinen sisäpiha.

Must Puudel
Müürivahe 20

>> Lue lisää vinkkejä Tallinnaan!

Teksti: Inka Khanji ja Krista Ahonen
Kuvat: Inka Khanji ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Tallinna, Viro

Air Baltic aloittaa lennot Tampereelta Tallinnaan

Tallinnan hotellit, joissa on uima-allas

Tallinnan parhaat uima-altaat – 12 hotellia, joissa pääset uimaan

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja