Hyppää sisältöön

Kaikki irti Tallinnan vanhastakaupungista! Kymmenen paikkaa lyhyellekin lomalle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Krista Ahonen
Inka Khanji, Krista Ahonen Päivitetty: 31.01.2024
Viron pääkaupungin klassikkokohde on kaikkea muuta kuin tylsä ja koettu. Ota ilo irti vanhastakaupungista näiden vinkkien avulla!

1. Ihastu merenkulun museoon

Kuka sanoi museoita tylsiksi? Tallinnan vanhankaupungin portille, Paksun Margareetan tykkitorniin marraskuussa 2019 avattu Viron merenkulkumuseo tarjoaa kiinnostavia tarinoita virolaisen merenkulun historiasta. Museo esittelee usean kerroksen edestä tietoa eri aluksista sekä historiallisia esineitä vuosisatojen varsilta.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Viron merimuseossa on esillä lukuisia merenkulkuun liittyviä esineitä.

Tekemistä riittää, sillä kävijät voivat paitsi ihastella 20-metristä koggi-hylkyä myös kokeilla, miten merimiessolmujen sitominen tai perinteinen laivakaraoke onnistuvat. Yli 500 vuotta vanhassa tykkitornissa sijaitseva museo on myös erinomainen maisemapaikka, sillä kesäisin avoimesta tornin huipulla sijaitsevasta kahvilasta avautuu vaikuttava näkymä Tallinnan vanhaankaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viron merimuseo
Pikk 70

2. Terveellisiä aamiaisherkkuja parkkipaikan keskellä

Aivan vanhankaupungin reunamilla olevan parkkipaikan keskellä sijaitseva sympaattinen Värav Coffee and Toast -kahvila tarjoilee herkullista aamiaista. Raikkaat smoothiet, herkulliset toastit, makeat vohvelit ja hyvä kahvi tarjoavat mainion lähdön uuteen matkapäivään, mutta kahvila on avoinna aina alkuiltaan saakka.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Sympaattinen kahvila Värav tarjoaa esimerkiksi herkkuaamiaisia.

Kesäisin kahvilan edustalla avautuu terassi, ja leivosvalikoima vaihtelee sesongeista riippuen. Tarjolla on tallinnalaisen Kokomo-kahvipaahtimon kahveja.

Värav Coffee and Toast
Väike-Rannavärav 4

3. Helppo lounas tai illallinen Pegasus-ravintolassa

Vanhakaupunki on täynnä kiinnostavia ravintoloita, ja runsaudenpula voi alueella osoittautua todelliseksi ongelmaksi. Kun kaipaat helppoa lounaspaikkaa keskeisellä sijainnilla, kivenheiton päässä Raatihuoneentorista sijaitseva Pegasus on hyvä valinta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Ravintola Pegasus on tunnelmallinen ravintola vanhankaupungin sydämessä.

Kolmikerroksinen ravintola on tunnettu erinomaisesta palvelusta, trendikkäästä sisustuksesta ja herkullisesta ruoasta. Huippusuositun Rataskaevu 16:n sisarravintola tarjoilee niin lounasta kuin illallistakin, ja ruokalistalta löytyy vaihtoehtoja moneen makuun.

Pöytävaraus on suositeltava, mutta ei pakollinen – ainakaan jos saavut paikalle pienellä seurueella.

Pegasus
Harju 1

4. Nauti kuvankauniit herkut Tassikoogid-kahvilasta

Vaaleanpunainen Tassikoogid-leivoskahvila saa ihastumaan hetkessä, sillä sisään astuvia tervehtii ensimmäisenä yltäkylläinen herkkutiski, joka notkuu näyttäviä kuppikakkuja, macaronseja ja kakkutikkareita. Kauniit koristeet ja heleä värimaailma ovat kahvilan valtteja, ja yksityiskohtiin panostava sisustus jatkuu aina wc-tiloihin saakka.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Tassikoogid-kahvilan nimi tarkoittaa suomeksi kuppikakkua.

Lämmin ja tunnelmallinen kahvila tarjoaa hengähdystauon kaupunkikiertelyn lomassa, ja vanhankaupungin reunamilla sijaitseva kahvila on paikassa, joka ei välttämättä osu muuten jokaisen matkailijan reitille. Se tarkoittaa rauhallista tunnelmaa, mikä ei ole itsestäänselvyys matkailijoiden suosimalla alueella.

Kahvilalla on toimipiste Tallinnan lisäksi Tartossa. Jos ihastut kahvilan astioihin, on kahvilassa myös pieni puoti.

Tassikoogid
Olevimägi 11

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Vieraile suklaamuseossa ja osallistu suklaaworkshopiin

Rakastatko suklaata, ja paikallisiin suklaaelämyksiin tutustuminen kuulostaa kiinnostavalta? Tallinnan-vierailujen aikana useimmille matkailijoille tutut Kalev-suklaat ovat erinomaisia Viron-tuliaisia, mutta mitäpä jos voisit viedä läheisille tuliaiseksi itse tehtyjä konvehteja.

Se onnistuu vanhankaupungin laidalla sijaitsevassa Chocolala-suklaamuseossa, missä järjestetään tilauksesta myös konvehdin valmistusta ryhmille.

Inka KhanjiChocolala, Tallinna
Erilaisia suklaatuotteita notkuvat myyntitiskit houkuttavat ohikulkijoita maistelemaan pikkuruisessa suklaatehtaassa valmistettuja herkkuja.

Kokonaisvaltainen suklaakokemus sisältää kierroksen suklaamuseossa, ostoksia suositussa suklaakaupassa sekä omien suosikkikonvehtien valmistamisen suklaa-artesaanin opastuksessa. Workshopiin sisältyy myös pienimuotoinen suklaan maistelu sekä lyhyt katsaus suklaan historiaan.

Suklaatyöpajoja on tarjolla yhden tunnin kestävistä pikapajoista jopa viiden tunnin mittaisiin workshopeihin, missä valmistetaan oma suklaapatukka pavuista lähtien. Osa kursseista soveltuu myös kuusi vuotta täyttäneille lapsille.

Chocolala
Suur-Karja 20

6. Unohtumaton illallinen trooppisessa ravintolassa

Erinomaisista cocktaileista ja hauskasta sisustuksesta tunnettu Parrot Restaurant & Bar on paitsi baari myös tasokas ravintola. Vaikka ravintola sijaitseekin vanhassakaupungissa, on se matkailijoiden sijaan erityisesti paikallisten suosiossa. Menu on täynnä pieniä annoksia, joten illallisen aikana pääsee nauttimaan hyvin monenlaisista mauista. Ravintolan menussa näkyvät esimerkiksi eteläamerikkalaiset ja japanilaiset vaikutteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Parrot MiniBarissa on trooppinen tunnelma, mikä välittyy myös erityisesti ravintolan drinkkilistassa. Ravintolan yhteydessä on myös salainen baari.

Ravintolan tunnelma on erityinen, sillä sisustus on täynnä trooppisia vaikutteita: loputtomasti viherkasveja ja kauniita värejä. Ruoka ei ole edullisimmasta päästä, mutta se on myös kaukana tavallisesta: erityinen elämys sopii erityisesti erikoistilaisuuksiin.

Osassa Parrotissa tarjoiltavista ruoista on hyödynnetty molekyyligastronomiaa, ja monet tutut raaka-aineet tarjoillaankin varsin mieleenpainuvassa muodossa. Kokeile esimerkiksi 10 ruokalajin maistelumenua, joka nautiskellaan kokonaan ilman perinteisiä aterimia!

Parrot Restaurant & Bar
Vana-Posti 7

7. Hiukset nostattava pakohuone-elämys

Kun kaipaat jotain aivan uudenlaista elämystä Tallinnassa, suuntaa Get Away Zonen pakohuoneeseen. Kaksi kauhuteemaista pakohuonetta saa ratkomaan toinen toistaan jännittävämpiä mysteerejä sykkeen noustessa kammottavien häiriötekijöiden paineen alla. Varoitus: tämä ei sovi heikkohermoisille!

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Get Away Zone -pakohuoneen yhteydessä toimii myös baari, missä voi tasata sykettä pakohuone-elämyksen jälkeen.

Todella taidokkaasti toteutettu pakohuone-elämys on erittäin mieleenpainuva, ja yksityiskohdat luovat tunnelman hyvin onnistuneesti. Heittäydy mielikuvituksen vietäväksi ja varaudu säikähtämään, kiljahtamaan ja jopa kauhistumaan.

Aivan vanhankaupungin sydämessä sijaitsevien pakohuoneiden yhteydessä toimii myös baari, jonka avulla on helppo rentoutua kauhuelämyksen jälkeen. Huoneisiin on todella satsattu, ja esimerkiksi Kirottu-elokuvaan teemoitettua huonetta suunniteltiin kahdeksan kuukautta, ja sen rakentamiseen kului puoli vuotta.

Get Away Zone
Väike-Karja 1

8. Makeita herkkuja Gelato Ladies -jäätelökahvilassa

Italialaista gelatoa rakastavat matkailijat ihastuvat suloiseen Gelato Ladies -jäätelökahvilaan, joka tarjoilee lähes 20 jäätelömakua, mainiota kahvia ja hyviä viinejä. Lisäksi saatavilla on sekä suolaisia että makeita vohveleita.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Gelato Ladies -kahvilassa jäätelöt maistuvat talvellakin.

Jäätelöt valmistetaan paikan päällä, ja kävijät voivat halutessaan seurata jäätelön valmistusta. Gelato Ladies tarjoilee myös työpajoja, joiden osallistujat pääsevät valmistamaan itse italialaista jäätelöä. Jäätelökahvilassa on monien tallinnalaiskahviloiden tapaan myös pieni, lapsille suunnattu leikkinurkkaus.

Gelato Ladies
Uus 28

9. Ihastele vanhaakaupunkia kirkon tornista

Oletko jo käynyt Nigulisten kirkossa? Vanhankaupungin sydämessä sijaitseva, 1200-luvulla rakennettu kirkko on nykyisin paitsi museo myös esteetön näköalapaikka, sillä sen tornista avautuu mainio, 360-asteinen näkymä vanhankaupungin yläpuolelle. Torni avattiin kävijöille ensimmäistä kertaa maaliskuussa 2023.

Tornin huipulle pääsee hissillä, mutta ylös voi kiivetä myös portaita pitkin. Näköalatasanne sijaitsee 46 metrissä, ja maisemaa värittävät vanhallekaupungille tyypilliset punakattoiset talot.

Inka KhanjiTallinnan vanhakaupunki
Olevisten kirkon näköalatasanteelta aukeaa huikeat näkymät vanhaankaupunkiin ja muualle Tallinnaan.

Keskiaikainen kirkko on itsessäänkin kiehtova nähtävyys, ja vuonna 2023 valmistuneiden kunnostustöiden jälkeen kirkko näyttää nykyisin samalta kuin 1400-luvulla. Nigulisten kirkko ei kuitenkaan ole enää aktiivisessa kirkkokäytössä, vaan museotoiminnan lisäksi siellä järjestetään tapahtumia.

Nigulisten kirko näköalatasanne on avoinna vuoden ympäri kello 10–18. Näköalatasanteelta maisemia katsellaan ikkunoiden lävitse, joten se on turvallinen paikka myös perheen pienimmille.

Nigulisten museo ja kirkon näköalatasanne
Niguliste tänav 3

10. Lounaalle tai illalliselle Must Puudeliin

Vanhankaupungin värikkäimpien kahviloiden joukkoon lukeutuva Must Puudel on rento lounaspaikka, jossa on myös erinomainen aamiais- ja kakkuvalikoima. Monipuolinen tarjonta ja iso määrä istumapaikkoja takaa mieluisia herkkuja löytyvän jokaiseen makuun. Must Puudel on vakiinnuttanut paikkansa Tallinnassa, ja on jo ansainnut klassikkoravintolan aseman.

Inka KhanjiVinkit Tallinnan vanhaankaupunkiin
Must Puudel -ravintola on sisustettu värikkäästi.

Vaikka Must Puudel on suosittu ravintola matkailijoiden keskuudessa, on se myös tallinnalaisten kohtaamispaikka, eli ravintolassa pääsee irtautumaan perinteisestä turistitunnelmasta.

Ravintola-kahvila on viime vuosina vaihtanut sijaintia muutamaan otteeseen, ja nykyisin se sijaitsee Kuninga-kadulla. Myös sisustus on saanut uuden ilmeen, joten paikalla vierailevat vakikävijätkin saattavat yllättyä.

Must Puudel
Kuninga 4

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Tallinnaan

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Tallinnan vanhin apteekki

Huomasitko Tallinnan yllättävän nähtävyyden? Euroopan vanhimmasta apteekista saa myös vettä väkevämpää

Tallinna

Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kummitustarina

Varo yleisiä mokia Tallinnassa

Älä mokaa Tallinnassa – 8 helppoa virhettä, joihin turistit kompastuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja